De hele dag zoet bij kinderboerderij Het Hooivak op Terschelling

Terschelling is een heerlijke bestemming voor een weekendje weg met kinderen. Dat was onze conclusie na ons eerste bezoek aan het eiland, nu een paar weken geleden. Je kunt Terschelling met de fiets verkennen. Er zijn hier zowel kindvriendelijke musea als kidsproof restaurants en andere leuke uitstapjes met kleintjes. Hoogtepunt van ons weekend was een bezoek aan het Hooivak op Terschelling. Een bijzondere kinderboerderij waar onze kleintjes het liefst de hele dag hadden willen blijven. 

Note: Helaas is het ook tot ons het nieuws gekomen dat kinderboerderij Het Hooivak ermee is gestopt. Wij wensen hen veel succes in de toekomst toe.

Bezoek Het Hooivak

Op de laatste dag van ons weekend op Terschelling hadden wij een bezoek aan Het Hooivak gepland. Ter voorbereiding op ons bezoek had ik een aantal kindvriendelijke uitstapjes op het eiland opgezocht en dit was er een van. Deze kinderboerderij was prima te bereiken per fiets vanaf ons hostel, dus stapten we na het ontbijt direct op de fiets om ernaartoe te gaan. En daar hebben we zeker geen spijt van!

Het Hooivak is een kinderboerderij met heel veel dieren. Je vindt er onder andere geiten, schapen, kleine pony’s, konijnen en kippen. Het ideale uitstapje voor kleine dierenliefhebbers dus. Maar ook kinderen die niet per se dol zijn op dieren kunnen hier hun lol op. Er worden door de eigenaren namelijk iedere dag heel veel leuke activiteiten georganiseerd. Zoveel, dat je hier bijna een hele dag kan vertoeven.

Er is voldoende plek om je fiets veilig neer te zetten. Bij binnenkomst betaal je een paar euro entree. Voor €3,- mag je de hele dag op de boerderij ronddwalen en kosteloos meedoen met de activiteiten. Bovendien is 1 gratis consumptie bij de prijs inbegrepen. Voor de ouders staat er koffie en thee klaar en de kinderen mogen een glaasje limonade pakken. Je kunt hier ook versgebakken lekkers kopen voor als je trek krijgt van het spelen. Ik zag een lekkere taart in de vitrine staan!

Wat praktische info: Er is een toilet voor gasten en binnen is er een commode aanwezig waar je je kleintje kan verschonen.

Activiteiten kinderboerderij

Zoals ik al zei, valt er heel wat te beleven op deze kinderboerderij. De kinderen vlogen in de Opkamer gelijk op de speelhoek af met poppenkast. Hier konden mijn vriend en ik even uitrusten van de fietstocht met een kopje koffie, terwijl de kinderen zich vermaakten. In deze ruimte liggen ook kleurplaten om te kleuren, leesboeken, tijdschriften en staat er een sjoelbak klaar.

In een andere ruimte van de boerderij kunnen kinderen kleien met zoutdeeg en verschillende vormpjes, graan malen om mee naar huis te nemen (mmm…voor je eigen pannenkoeken!) en verkleden. Ook is dit de ruimte waar kinderen zelf boter mogen maken. Met een klein beetje room in een buisje mogen de kleintjes net zo lang schudden tot het een klontje is geworden. Hun zelfgemaakte boter mogen ze dan gelijk proeven op een biscuitje.

Een bezoek aan Het Hooivak op Terschelling is dan ook het perfecte uitje bij slecht weer. Binnen valt al genoeg te beleven.

Buiten staat er heel veel speelgoed, zoals loopauto’s en loopblikken. Ook is er een zandbak waar de kinderen lekker in kunnen spelen. Natuurlijk vind je hier de dieren, zoals de konijnen die je kunt aaien, het grote kippenhok, de geiten en de pony’s. Er lopen ook katten en een hond rond, maar er werd ons bij binnenkomst gelijk verteld dat we deze dieren maar beter met rust konden laten. Die zijn inmiddels al zo vaak geaaid, dat ze er geen zin meer in hebben.

Onder begeleiding mogen kinderen hier een rondje op een pony rijden over het erf. Eli wilde dit heel graag en was maar wat trots toen hij op de rug van een pony werd getild. Dit zal hij vast nooit meer vergeten!  Filou vonden we zelf nog te klein voor een ritje, dus die liep er mokkend achteraan, met een helm in haar hand geklemd.

Er werd die middag ook een poepspeurtocht gehouden, maar helaas hadden wij net besloten om ergens anders te gaan lunchen. Wie weet volgende keer!

Landbouwmuseum

Onze kinderen hadden er weinig oog voor, maar wellicht wel een leuke tip voor de ouders en wat grotere kinderen: Op de zolder van Het Hooivak (boven de stallen) vind je een klein landbouwmuseum. De trap bevindt zich naast de verkleedhoek. In het museum zie je heel wat grote en kleine items die te maken hebben met de landbouw op het eiland uit de vorige eeuw. Best leerzaam om eens een kijkje te nemen dus.

Het Hooivak is wat ons betreft echt een aanrader als je op het eiland bent met kleine kinderen.

Ben jij al eens op Terschelling geweest? Voor meer tips voor een weekend op Terschelling met Kinderen kun je een kijkje nemen op mijn blog. En heb je ook al gelezen over ons favoriete uitstapje op het eiland Texel?

Mirjam is moeder van 3 (Noah, Eli en Filou) en blogt op Eengoedverhaal.nu over duurzaam wonen en leven, maar deelt ook regelmatig makkelijke diy’s, fijne recepten en leuke uit-tips voor gezinnen met jonge kinderen. Kijk hier voor nog meer leuke uitjes met kids.

Foto’s © Mirjam