De leukste Harry Potter-locaties in Londen  

Met een gezin vol Harry Potterfans heb ik het perfecte excuus om een trip naar Londen te boeken om daar verschillende Harry Potter-locaties te bezoeken. In dit artikel komt zowel de Warner Bros Studio Tour aan bod, waar je door de filmsets van de Harry Potter-filmreeks loopt, als een aantal locaties in London dat gebruikt is als filmlocatie of een andere link heeft met Harry Potter.  

Warner Bros Studio Tour London: The Making of Harry Potter 

De Studio Tour is hét walhalla voor de echte Harry Potter fan. Vlieg op een bezemsteel, drink een boterbiertje, bekijk de Hogwarts Express en loop een rondje door het verboden bos vol magische wezens. Zie met eigen ogen alle details en leer hoe de filmsets, voertuigen, maskers en filmsets zijn gecreëerd. 

Tickets 

Mocht je een bezoek willen brengen aan de Studio Tour, reserveer dan op tijd een tijdvak en tickets. We raden je aan minimaal 4 maanden voor je bezoek een tijdvak te boeken. De Studio Tour is ongelofelijk populair en daarom zijn de tijdvakken vaak al maanden van tevoren vol.  

Je reist dan zelf naar station Watford Junction. Vanuit daar rijden pendelbussen naar de Studio Tour.   

Reserveer hieronder alvast je tickets voor de Warner Bros Studio Tour Londen:

Wat kun je verwachten van de Warner Bros Studio Tour Londen? 

Ingang

Alle bussen zetten je direct af voor de ingang. Houd er rekening mee dat je eerst door een security check moet. Vervolgens kom je aan in de grote entreehal met o.a. een souvenirwinkel, toiletten, café en restaurant. Hier kun je ook plaatsnemen in de wachtrij voor jouw specifieke tijdvak. Ben je te vroeg gearriveerd dan moet je wachten in de hal, het café of restaurant tot de wachtrij voor jouw tijdvak wordt opengesteld.  

De Tour zelf 

De Tour begint met twee zalen met korte filmpjes met daarin filmposters die tot leven komen, de acteurs en J.K. Rowling zelf.

Vervolgens kom je in de grote eetzaal van Zweinstein terecht. Vanaf hier heb je de mogelijkheid om te starten met een audiotour of zelfstandig verder te gaan. Onze kinderen waren 4 en 6 tijdens ons bezoek en we kozen ervoor om daarom zelfstandig de tour te doen zonder audiotour. Dit beviel ons prima.  

Daarna kom je terecht in zalen vol decorsstukken en filmsets, zoals de kamer van Perkamentus en het huis van de familie Wemel of het verboden bos met Scheurbek en Hagrid. Ook zijn er schermen en bordjes met uitleg over hoe bepaalde filmtechnieken werken of hoe ze bepaalde voorwerpen hebben gemaakt, zoals de maskers van acteurs.  

Er zijn ook interactieve belevenissen, zoals een bezemsteel voor een greenscreen, waar je een foto of een filmpje van jezelf kan laten maken tijdens het spelen van een potje Zwerkbal. 

In een andere zaal is een station nagebouwd waar je een kijkje kan nemen in de echte Hogwarts Express. Elke wagon is aangekleed in het thema van een andere film. Ook kun je een iconische foto maken op Perron 9 ¾.  

Halverwege de Tour vind je een café waar je terecht kunt voor lunch (zoals hotdogs en hamburgers) en een boterbiertje of boterbierijsje kunt bestellen.  

Daarna gaat de tour buiten verder met o.a. de plantenkas, het huis van de oom en tante van Harry en de Knight Bus.  

Vervolgens ga je terug naar binnen voor het laatste deel van de tour. Hier wordt uitleg gegeven over animatronics, decorbouw en het maken van maskers en decoraties.  

Hoogtepunt is het bezoek aan de Goudgrijp Bank en de daar werkzame kobolden. In de ruimte daarna word je geconfronteerd met de draak die de kluis van de Van Detta’s bewaakt.  

Als afsluiting loop je door de Weg-is-weg, waar je echt overweldigd wordt door alle details. Via een ruimte met schetsen en tekeningen kom je in de laatste ruimte terecht, met een enorm schaalmodel van het Zweinsteinkasteel. Neem hier echt even de tijd om alle details te bekijken. 

Je eindigt met een enorme souvenirwinkel. Je ontkomt er niet aan om een blik op alle souvenirs te werpen. Zelfs je eigen toverstaf kun je hier uitzoeken! Alsof je bij Oilivander’s aan het winkelen bent.  

Naast de Warner Bros Studio Tour zijn er sporen van Harry Potter te vinden in heel Londen.  

Waar vind je nog meer Harry Potter in London?

King’s Cross station 

Op trein- en metrostation King’s Cross vind je Platform 9 ¾, waar je aan boord kunt gaan van de Hogwarts Express. Oké, je stapt niet echt aan boord van de Hogwarts Express, maar je vindt hier een winkel met allerlei Harry Potter-souvenirs. Koop hier je sjaal, toverstaf, chocolade kikkers of een Niffler knuffel. Buiten de winkel kun ook de iconische 9 ¾ foto maken.   

Let op: hier staat een overdag een flinke rij. Kom vroeg op de dag of juist aan het einde van de dag en neem je eigen camera mee, zodat je niet lang in de wachtrij hoeft te staan. Spoor 4 en 5 zijn eigenlijk gebruikt voor de opname van de films.   

British Library 

Vlakbij King’s Cross station vind je de British Library. Ze hebben een grote collectie boeken die te maken hebben met toveren, zoals een boek waarin je uitleg krijgt hoe je zelf een steen der wijzen kan creëren.  

Leicester Square  

In het toeristische hart van Londen ligt Leicester Square. Hier vind je bioscopen, theaters en de LEGO- en M&M’s- winkel. In het midden ligt een klein perkje met daar rond omheen allerlei bronzen beelden van bekende filmhelden zoals Mr. Bean en Beertje Paddington. Ook is er een beeld van een zwerkbal spelende Harry Potter. Een ideale plek voor kinderen om op de foto te gaan met hun held.  

Leadenhall Market  

Wie zou niet de kans willen krijgen om een bezoekje te brengen aan de échte Weg-is-weg? De filmlocatie bevindt zich in de Victoriaanse overdekte markthal die gebruikt is als de straat voor toverwinkels in de film.  

The Millennium Bridge  

Als echte fan herinner je je vast de heftige start van de Harry Potter en de Halfblood Prince. In deze scene storten de Millenium Bridge, St. Paul’s Cathedral and the Tate Modern in na een aanval van de Dooddoeners. Deze brug, ook wel de Wobbly Bridge genoemd, is niet daadwerkelijk ingestort, maar geeft je wel een prachtig uitzicht over de rivier de Thames en bezienswaardigheden zoals Big Ben, Londen Eye en St. Paul’s cathedral.  

London Zoo 

Oefen je sisseltongspraak in het reptielenhuis van de London Zoo. In de eerste film gaat Harry met zijn oom, tante en neefje naar de dierentuin en hij raakt daar in gesprek met een python. In de dierentuin vind je naast dit verblijf ook een bord met een verwijzing naar deze scène in de film.  

Bestel hier alvast je kaartjes voor de London Zoo:

Nieuwgierig geworden naar een citytrip London met kinderen? Lees meer hotspots in Londen met kinderen in ons artikel: Londen met kinderen – Bezienswaardigheden & activiteiten

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Anne