De Pannenkoekentrein Marrum

Allemaal aan boord bij De Pannenkoekentrein in Marrum

Heb je een pannenkoekenmonster en een treinliefhebber thuis? Dan moet je echt eens een bezoek brengen aan De Pannenkoekentrein in Marrum. Dit bijzondere pannenkoekenrestaurant in Friesland is gevestigd in een echte oude stoomtrein. Voor jong en oud ongetwijfeld een ervaring om nooit te vergeten!

Eten bij De Pannenkoekentrein

“Op een klein stationnetje..” Als afsluiter van onze stedentrip Leeuwarden met kids, besloten we op de terugweg naar Noord-Holland een tafel te reserveren in De Pannenkoekentrein in Marrum. Dit restaurant stond al een tijdje op ons lijstje, omdat we zowel dol zijn op pannenkoeken als op kindvriendelijke restaurants op unieke locaties. En daar hoort dit etablissement zeker bij!

De Pannenkoekentrein is gerangeerd op station Marrum-Westernijkerk in Friesland, aan het spoor van dat vroeger bekend stond als het ‘Dokkumer Lokaaltje”.

Bij aankomst mogen gasten zich melden aan het loket. Hier geeft de stationschef je een treinkaartje met daarop je tafelnummer. Daarna word je naar je wagon gebracht. Hier neem je plaats in een rijtuig aan een tafeltje.

Bij het binnenstappen ruik je al duidelijk een locomotief-geur. Tja, wat zou het zijn: smeerolie, kolen? De geur is nogal overheersend en even wennen. Maar het hoort allemaal bij de ervaring!

Omdat het een echte oude locomotief betreft, zijn de tafeltjes en bankjes niet zo groot. Ik zou aanraden lekker vroeg een tafeltje te reserveren, want dan is het nog niet zo druk. Het kan namelijk behoorlijk warm en lawaaierig worden in zo’n kleine coupé.

De placemats zijn tegelijkertijd een ganzenbord-bordspel met treinthema. Je krijgt pionnetjes en dobbelstenen, zodat je gezellig een ouderwets spel kunt spelen, terwijl je op je pannenkoeken wacht.

Moet je naar het toilet? Dan stap je weer even naar buiten, want achter het station staat het Koninklijke rijtuig klaar waar de toiletten zich in bevinden. Op een koude dag wordt de wagon verwarmd, dus geen zorgen om koude billetjes. Je kunt hier ook de verschoonruimte vinden.

Het leek ons wel duidelijk, maar toen onze kinderen vroegen: “Gaat de pannenkoekentrein echt rijden?”, moesten we toch nog even vertellen dat we wel op het station bleven.

Menukaart pannenkoekenrestaurant

De menukaart van De Pannenkoekentrein lijkt een nostalgisch spoorboekje, maar als je hem openslaat (als dat tenminste lukt, want de mijne was nogal plakkerig), zie je hier de verschillende pannenkoeken die ze serveren.

Voor kinderen hebben ze een kleinere maat pannenkoeken, maar in de praktijk vonden wij ze niet eens zo heel veel kleiner dan de grotere variant. Kids mogen kiezen uit de bekende pannenkoeken-smaken, zoals naturel, met rozijnen of met appel. Je kunt ook een pannenkoek met een verrassing bestellen. Dit is er eentje met snoepjes en een cadeautje. Wil je kind liever een andere smaak, maar wel de verrassing? Het cadeautje is ook los te bestellen.

Naast de traditionele pannenkoeken, kun je bij De Pannenkoekentrein ook bijzondere smaken bestellen, zoals de ‘Blue Train’ met tomaat en mozzarella. of de ‘Flying Scotsman’ met kaas, ui, tomaat en paprika. Ik bestelde een pannenkoek met kaas, ui en champignons. Het werd een hele dikke en machtige pannenkoek die bijna deed denken aan een pizza. Heel lekker, maar wel wat veel. Gelukkig kon mijn vriend helpen met het bord leegmaken.

Het aanbod voor vegetariërs vonden wij persoonlijk niet heel bijzonder. Vegans kunnen bij aankomst aangeven een plantbased topping (toeslag voor 1,50 per pannenkoek) te willen met diverse groente toppings.

Geen trek in een pannenkoek? Dan heb je alleen nog de keuze uit soep. Op de dessertkaart vind je verschillende soorten ijs.

Op het station kun je ook een kijkje nemen in de keuken. Vanaf het perron kun je bij het raam zien hoe de pannenkoekenbakkers staan te werken.

Voor het station is een kleine speeltuin gemaakt, met uiteraard een kleine speeltrein.

In de stationshal vind je bij de wachtkamer 2e klasse ook een winkeltje waar je wat souvenirs kunt halen, zoals een puzzels en ander speelgoed. En natuurlijk veel hebbedingen die passen bij het trein-thema.

Praktische informatie:

  • Je vindt het pannenkoekenrestaurant op perron 1 van Station Marrum (adres: Stationswei 24)
  • Het restaurant is alleen geopend op vrijdag, zaterdag en zondag. Reserveren is aan te raden
  • Dieetwensen of allergieën? Geef ze van tevoren even door. Voor lactosevrij of glutenvrij beslag betaal je E1,50 per pannenkoek extra
  • Je kunt ook een kinderfeestje organiseren bij De Pannenkoekentrein
  • Tijdens schoolvakanties wijken de openingstijden af en zijn ze vaker open. Kijk op de website voor meer informatie
  • Voor het restaurant is een grote parkeerplaats waar je de auto gratis kunt parkeren
  • Voor de allerkleinsten zijn er speciale kinderstoelen die aan de tafel worden vastgeklemd. Geef het even door bij je reservering als je er eentje nodig denkt te hebben

Schuif jij ook gauw een keer aan bij deze Pannenkoekentrein in Friesland?

Lees ook: