Dieren in het wild bekijken in Natuurpark Lelystad

Nu de dierentuinen al ruim een half jaar dicht zijn kreeg ik de tip van ZooInside.nl om eens met het gezin naar Natuurpark Lelystad te gaan. Een leuk alternatief voor de dierentuin en één van onze leukste uitjes tot nu toe in 2021. In dit park leven dieren in een natuurlijke omgeving. Je vindt hier dieren als elanden, otters, herten, wilde zwijnen, moeflonschapen, ooievaars en wisenten. En vergeet niet om je verrekijker mee te nemen!

Dieren in het wild bekijken in Natuurpark Lelystad

Het Natuurpark Lelystad is in de jaren ’70 ontstaan toen Artis meer behoefte had aan ruimte voor een aantal hoefdieren. Toen we heen reden vroeg ik mij wel af of we daadwerkelijk dieren zouden gaan zien of zich zo terugtrekken in de natuur dat we vooral veel bomen zouden gaan zien. Ik vreesde een beetje dat we de kinderen blij hadden gemaakt met een dode mus.. Gelukkig was mijn angst onterecht.

Aankomst bij Natuurpark Lelystad

Nadat we onze auto geparkeerd hadden op het parkeerterrein nabij het bezoekerscentrum hebben we direct bij de foodtruck, fietsen met fietsstoeltjes gehuurd. Wij kozen ervoor om fietsen te huren, omdat er voor ongeveer 18 km aan paden ligt.

Tot onze verrassing bleek er bij de ingang ook een kleine speeltuin te liggen, hierover later meer. Deze foodtruck was op onze dag ook de enige plek waar iets van eten en drinken te koop was, dus we besloten hier later nog eens terug te keren voor de lunch.

Eland, waar ben jij?

De bewegwijzering is goed geregeld in het Natuurpark Lelystad. Op elk bord staat aangegeven hoeveel km het nog is naar het volgende dier/gebied en hoeveel minuten dat ongeveer fietsen en lopen is.

In onze eerste grote fietsronde besloten we te starten met een ronde langs de otters en elanden. Niets te zien, althans dat dachten wij. Onze peuter van 2 jaar begint enthousiast te roepen: “Eland waar ben jij?” Daarop maar doorgefietst naar de zwijnen. Ik begon al te mopperen, dat het wel eens tegen kon gaan vallen. Totdat we oog in oog komen te staan met een groep Pater Davidsherten met een aller schattigst hertenkalfje. Zo die ervaring nemen ze ons niet meer af.

We fietsen door langs het zwijnen verblijf en we zien een groep mensen stil staan aan het hek. We zien een moeder zwijn met een aantal zwijnenbiggetjes. Ze knorren volop, maar als er een ander zwijn te dichtbij komt bijt moeder stevig van haar af.

We fietsen verder naar het gebied waar onder andere moeflonschapen, edelherten en ooievaars leven. We fietsen langs een uitkijkpunt en zien in de verte een kudde moeflonschapen. Verderop zien we ooievaars op nesten zitten en rondscharrelen op de grond. De edelherten hebben we helaas niet gevonden.

Op de terugweg van deze ronde naar de foodtruck komen we weer langs de elanden en de otters. Bij het otter verblijf staan een aantal mensen met grote camera’s. Ik spreek een vrouw aan, die hier vaker blijkt te komen. Ze wijst naar een plekje in het riet waar de otter overdag vaak slaapt en goed te zien is. De otter komt net uit het water, rolt zich droog op het gras en kruipt dan in zijn nest.

Tip: neem een verrekijker mee om de dieren extra goed te kunnen zien.

Foodtruck en speeltuin

Na onze eerste ronde hebben we wat te eten gehaald bij de foodtruck. De kwaliteit van het eten was goed. Broodjes waren vers en rijkelijk belegd.

We hebben de kinderen nog een tijdje in de speeltuin laten spelen, terwijl wij rustig onze koffie konden op drinken op een van de bankjes.

De tweede ronde door Natuurpark Lelystad

Na onze pauze besloten we een andere ronde te fietsen in Natuurpark Lelystad. Hierbij kwamen we langs de Przewalskipaarden en namen we een kijkje op het wisentenpad. Wisenten lijken een beetje op bizons. Het zijn vreedzame dieren, maar wel behoorlijk schrikachtig en van hun horens gaan wij mensen het niet winnen. Er is duidelijk vooraf aangegeven tot hoever je de wisenten mag benaderen. De kudde heeft ook enkele kalfjes en het is gaaf om zulke grote dieren eens van dichtbij te zien.

Op de terugweg wil mijn jongste dochter toch nog even bij de otter kijken. Ik spreek een ouder echtpaar en geef aan dat we bijna alle dieren hebben gezien behalve de eland. Zij geven aan dat ze vaak in een hoekje bij het riet zitten en we fietsen nog een keer terug, aangezien het toch maar een klein stukje fietsen is.

En dan…. in het hoekje bij het riet zien we twee elanden staan. Op de valreep toch nog gevonden. Topdag!

Goed om te weten!

  • Alle paden zijn fiets-, kinderwagen- en rolstoelvriendelijk.
  • Gratis entree.
  • Betaald parkeren à € 3,00 voor een hele dag.
  • Toiletten in het bezoekerscentrum (ingang) zijn gratis en open.
  • Er zijn fietsen te huur, ook met kinderzitjes van Yepp. Zowel voor en achterzitjes. Dit gaat echter op basis van op = op. Kom dus op tijd, zodat je zeker weet dat je een fiets hebt. Een kinderfiets huren kost € 5,50 per dag en een volwassenen fiets € 7,50 per dag.
  • Toegankelijk dagelijks tussen zonsopgang en zonsondergang.
  • Adres: Vlotgrasweg 11, 8219 PP Lelystad

Klik hier voor meer informatie.

Dit vonden wij van het wilde dieren spotten in Natuurpark Lelystad

Dit was met recht een van de topuitjes van 2021. Het weer speelde hier die dag ook een grote rol in, maar Natuurpark Lelystad is echt de moeite van het bezoeken waard. Het voelt namelijk qua opzet net wat diervriendelijker aan dan een normale dierentuin. Ondanks deze opzet, lukt het dus wel om allerlei dieren te zien. Zeker als je een fiets huurt kun je je in een dag het grootste deel van het park zien.

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Anne