dierenpark amersfoort speeltuin dinobos

Apen, olifanten én een levensgevaarlijk Dinobos in Dierenpark Amersfoort

Last updated:

Dierenpark Amersfoort is de meest favoriete dierentuin van onze kids. Het is namelijk niet zomaar een dierentuin, maar een speelse dierentuin in gaaf decor met veel achterdooroverondervoorlangsjes. Dikke hit bij kinderen dus! En voor de echte stoere kids is er ook nog een levensgevaarlijk Dinobos te vinden! Niemand zal zich dus vervelen tijdens een bezoek aan deze dierentuin in het hart van Nederland. Wij kunnen Dierentuin Amersfoort in ieder geval dik aanraden!

Tip! Onderaan in het artikel kun je kaartjes bestellen voor je bezoek aan Dierenpark Amersfoort.

Apen, olifanten én een levensgevaarlijk Dinobos in Dierenpark Amersfoort

Zowel jong als oud kunnen op hun eigen manier op avontuur gaan in Dierenpark Amersfoort. Of je nu met de kinderwagen, of met opa en oma rustig langs de dieren wil wandelen, of juist de Klim Alles-route neemt, voor iedereen is er iets te beleven.

Graag neem ik je mee langs een aantal avonturen die Dierenpark Amersfoort te bieden heeft. Wil je alle avonturen beleven, plan dan snel zelf een bezoek aan deze dierentuin!

dierenpark amersfoort speeltuin dinobos

Zorg dat je geen dier mist

Met een beetje geluk hoor je hun getrompetter al in de verte, want in het Rijk der Reuzen kom je vier generaties Aziatische olifanten tegen. Overgrootmoeder War War houdt alles in de gaten, terwijl haar achterkleinkinderen Yunha en Thabo achter elkaar aanrennen. Je kunt de olifanten vanaf een tribune bekijken, maar ook vanaf de grond kun je deze bijzondere reuzen aanschouwen. Tegenover de olifanten zit het spannende verblijf van de hyena’s. Je kunt onder de grond door of over een brug om een glimp van deze bijzondere dieren op te vangen.

Om alles te kunnen zien kun je het beste de looproute volgen die er op bordjes in het park staan aangegeven, maar je kunt natuurlijk ook gewoon lekker zelf ronddwalen. Dat laatste hebben wij gedaan en zo waren we getuige van zowel de voedertijd van de chimpansees, als van de tijgers en de vari’s. Let bij de vari’s goed op, want er zijn twee verschillende soorten. Ze zaten ooit bij elkaar in één verblijf, maar ze vlogen elkaar iets té vaak in de haren. Aan de ene kant heb je nu drie zwart-witte vari’s en aan de andere kant twee rode.

dierenpark amersfoort speeltuin dinobos

Stad der Oudheden

In Dierenpark Amersfoort wonen zowel de Siberische tijger als de witte tijger. Witte tijgers zul je, waar dan ook ter wereld, nooit in het wild aantreffen. Ze vallen namelijk teveel op, waardoor ze zich nooit kunnen verstoppen. Ze zijn speciaal door mensen gefokt en dat is ook gelijk de reden dat er in Dierenpark Amersfoort nooit witte tijgerwelpjes geboren zullen gaan worden. Dieren die niet in het wild leven zullen in het Dierenpark niet worden gefokt. De tijgers kun je, net als de leeuwen, heel goed bekijken. In de Stad der Oudheid is er veel met grote glazen ruiten gewerkt, waardoor het lijkt alsof je onderdeel uitmaakt van hun verblijf.

Vanuit de Stad der Oudheden kun je, langs de flamingo’s, via een loopbrug bij de Afrikaanse savanne komen. Hier lopen de sierlijke giraffen tussen de zebra’s, parelhoenders en sitatoenga’s.
Wist je dat geen één zebra, waar ook ter wereld, dezelfde print heeft? De print van de zebra is, net als de vingerafdrukken van een mens, altijd uniek.

dierenpark amersfoort speeltuin dinobos
dierenpark amersfoort speeltuin dinobos

Apen, apen en nog eens apen

In het Dierenpark leven maar liefst zeven soorten apen. De mantelbavianen met hun rode billen, de doeroecoeli’s (ook wel bekend als nachtaapjes), de rommelige kapucijneraapjes, de goudkopleeuwaapjes, de Japanse makaken, de slingerende siamangs en de chimpansees. In de groep chimpansees is Mike met zijn 54 jaar de oudste, terwijl Malaika pas een paar maanden oud is. Karibuna is tegenwoordig de leider en krijgt hierdoor het meeste voedsel. De andere chimpansees gunnen hem dit, bijvoorbeeld om extra bescherming te krijgen.

Denk je aan apen, dan denk je aan bananen, maar het Nederlandse fruit lijkt in niets op het fruit dat er in de natuurlijke omgeving te vinden is en bevat veel te veel suiker. Onze groentesoorten hebben vaak meer weg van de natuurlijke fruitsoorten, dus daarom krijgen ze in het Dierenpark geen fruit.Maar de maki’s en vari’s dan, hoor ik je denken. Dat zijn formeel geen apen, al hebben ze er wel veel van weg. Het zijn eigenlijk halfapen. Ook zij krijgen groenten en geen fruit.

dierenpark amersfoort speeltuin dinobos

Sterke beenspieren op de Expeditierivier

Voor slechts 2 euro kun je met een fietsboot de Expeditierivier bedwingen. Er mogen maximaal 4 personen op de fietsboot en sterke beenspieren zijn noodzakelijk. Maar als je eenmaal op de Expeditierivier bent, is er een grote kans dat de ringstaartmaki’s en kapucijneraapjes boven je hoofd langslopen en kun je de giraffen en zebra’s wellicht van dichtbij bekijken.

dierenpark amersfoort speeltuin dinobos
dierenpark amersfoort speeltuin dinobos

Het dino-park

Als je dacht dat de Stad der Oudheden al oud aandeed, dan moet je eens naar het Dinopark! Stap eeuwen terug in de tijd en loop langs levensgrote dino’s. In totaal zijn er 70 dinosaurussen te bewonderen, waaronder de Pterodactylus en de Brachiosaurus. Je kunt er zelfs levende dino’s tegen het lijf lopen!

Wij hebben het Dinopark met onze kinderen overgeslagen. Met nog geen anderhalf jaar vonden we ze er wat te jong voor en bovendien waren ze het na een paar uur dieren kijken wel een beetje zat. Maar dat is gelijk een goede reden om, als ze wat ouder zijn, nog eens terug te gaan.

dierenpark amersfoort speeltuin dinobos
dierenpark amersfoort speeltuin dinobos
dierenpark amersfoort speeltuin dinobos

Even uitrazen en dan naar huis

Vlakbij Restaurant De Boerderij zit de grootste speeltuin van het park, met leuke afbeeldingen van nijntje langs de afrastering. Bij de Uitkijk, de Bosbeek en het Fonteinplein zijn er ook nog tussendoor mogelijkheden om even zelf flink de beest uit te hangen tussen de speeltoestellen. Alle speeltuinen zijn voorzien van bankjes en toiletten en/of horeca in de buurt.

Bovendien kun je, tegen betaling, een ritje maken in de draaimolen, of een rondje met de trein. Muntjes koop je voor 1 euro per persoon. Voor € 5,00 heb je een zes-rittenkaart (prijswijzigingen onder voorbehoud).

dierenpark amersfoort speeltuin dinobos
dierenpark amersfoort speeltuin dinobos
dierenpark amersfoort speeltuin dinobos
dierenpark amersfoort speeltuin dinobos

Dierenpark Amersfoort-app

In de app van Dierenpark Amersfoort kun je precies zien hoe laat de dierverzorgers tijdens jouw bezoek bij de olifanten of andere dieren zijn. Mocht je vragen over de dieren hebben, dan kun je ze dan stellen. Ze komen namelijk, zeker bij de roofdieren, niet iedere dag op dezelfde tijd om te voederen. Zo is er geen verwachtingspatroon bij ze. De grootste kans om te zien hoe de dieren gevoed worden heb je bij de chimpansees, die krijgen maar liefst vijf keer per dag eten.

Praktische informatie over Dierenpark Amersfoort

Adresgegevens & bereikbaarheid

Barchman Wuytierslaan 224
3819 AC Amersfoort

  • Openbaar vervoer Met de trein reis je naar station Amersfoort Centraal. Daar stap je op Syntus buslijn 70 richting Soestdijk Noord en 4 minuten later stap je uit bij bushalte Dierenpark Amersfoort.
  • Met de auto Vanaf de A28 volg je de borden Dierenpark Amersfoort. De bewegwijzering is erg goed, maar kijk voor het oversteken van de weg naar de parkeerplaats goed uit. Het is een vrij drukke, doorgaande weg. Nu parkeer je voor € 9,50 per dag op de parkeerplaats, maar er wordt hard gewerkt aan een parkeergarage op het terrein.

Website: www.dierenparkamersfoort.nl

Openingstijden

Het Dierenpark is iedere dag van het jaar geopend.

  • 1 januari – 25 maart: 10.00 – 17.00 uur
  • 26 maart – 29 oktober: 09.00 – 18.00 uur
  • 30 oktober- 31 december: 10.00 – 17.00 uur

Entreeprijzen & kaartjes bestellen

Kinderen t/m 2 jaar hebben gratis entree. Voor kinderen van 3 t/m 12 jaar betaal je een gereduceerd tarief.

Bestel hieronder direct je kaartjes. Zodra je het aantal volwassenen hebt geselecteerd, kun je ook het aantal kaartjes voor kinderen kiezen.

Tip: Sluit je op de dag van je bezoek een jaarabonnement af, dan krijg je de betaalde entreeprijs als korting op je abonnement.

Toiletten

Door het hele park zijn er op zes plaatsen toiletten. Ben je rolstoelgebruiker of heb je kinderen met een luier dan kun je gebruik maken van de faciliteiten bij Restaurant De Buitenplaats, Restaurant De Boerderij of Grand Café De Berenhof. De toiletten worden meerdere malen per dag schoongemaakt en in de babyverschoningsruimten ligt een goed stevig verschoningskussen waar je je eigen doek op kunt leggen.

Olifantenbuggy’s en rolstoelen

Ben je je eigen buggy vergeten? Of leek je kind grootmoediger dan hij daadwerkelijk was? Bij de Jungleshop bij de ingang kun je een stoere olifantbuggy huren voor € 2,00 voor de hele dag. Er wordt € 10,00 borg gevraagd, maar die ontvang je weer terug als je de buggy ongeschonden inlevert.

Heb je een rolstoel nodig, maar kun je deze zelf niet meenemen? Voor € 3,00 voor de hele dag kun je er bij de Jungleshop één huren. Ook hier geldt een borg van € 10,00. In tegenstelling tot de olifantenbuggy’s kun je een rolstoel op voorhand reserveren (bel de Gastenservice op 033-4227100).

Eten en drinken

Het is in het park toegestaan om je eigen eten en drinken mee te nemen, zolang je het voederen maar enkel tot je eigen gezelschap beperkt en dit niet aan de dieren geeft.

Ook zijn er een tweetal (overdekte) horecagelegenheden en, bij mooi weer, wat eetstalletjes:

  • Bij Restaurant De Boerderij bestel je pannenkoeken en poffertjes, maar ook voor kipsaté, spareribs, salades of (voor de kleintjes) een snee brood met beleg kun je hier terecht.
  • Restaurant De Buitenplaats is het grootste restaurant van het park en biedt de grootste keuze aan warme en koude gerechten.
dierenpark amersfoort speeltuin dinobos

Dieren kijken met je hond

Heb je een hond, dan mag je deze meenemen in het park. Er zijn wel een aantal verblijven waar de honden niet welkom zijn. Dit is aangegeven met bordjes.
Houdt je hond kort aangelijnd en zorg dat je een poepschepje bij je hebt (voor € 1,00 ook verkrijgbaar bij de kassa).

Eindoordeel over Dierenpark Amersfoort

Dierenpark Amersfoort is leuk voor jong en oud. Hoewel de oppervlakte niet heel erg groot is, is het wel goed ingedeeld. Je kunt er uren rondlopen en alle dieren bekijken, maar je kunt ook de binnendoorroutes nemen en sneller van de ene diersoort naar de andere gaan. De dierentuin is gezellig.

Voor kinderen van ongeveer 3 jaar tot een jaar of 12 zijn de kruip-door-sluip-door-routes ontzettend leuk om te doen. Met een kinderwagen, buggy of rolstoel kun je deze route niet nemen, maar dat wil niet zeggen dat je de dieren niet kunt zien. Want dié zie je wel degelijk! Dit maakt het in mijn ogen één van de meest kindvriendelijke dierentuinen van Nederland. Je ziet de dieren van vrij dichtbij.

Door het hele park staan bankjes en prullenbakken, waardoor het mogelijk is om even lekker te zitten en bovendien is het door de prullenbakken erg schoon in het park. Het personeel, zowel verzorgers als het horecapersoneel, is ontzettend vriendelijk en behulpzaam.

In Nederland hebben wij veel leuke kleine en grote, bekende en onbekende dierentuinen. Diverse dierentuinen hebben wij dan ook verzameld in ons artikel: ‘Overzicht van diverse dierentuinen in Nederland

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Lonneke & Manuela