Dierenpark Blanckendaell: de hele wereld in een Noord-Hollands dorp

Als hobbyfotograaf die het liefste dieren fotografeert, is de dierentuin één van mijn favoriete uitjes. Ik vind het dan ook heerlijk om te zien dat mijn zoon een bezoek aan een dierentuin minstens net zo leuk vindt als zijn mama. Een groot aantal dierentuinen kunnen we inmiddels al van ons lijstje afstrepen, maar deze naam stond nog open. En dat terwijl hij zich op slechts twintig minuten rijden van ons huis bevindt. De hoogste tijd dus om op weg te gaan naar Tuitjenhorn, naar Dierenpark Blanckendaell. 

Het dierenpark

Blanckendaell is een voormalig boerenlandschap en is in 2007 als kleine dierentuin begonnen met schapen, wallaby’s en lama’s. Inmiddels bestaat het park uit ongeveer zeventig verschillende diersoorten. Vergeleken bij de grote dierentuinen van het land, die soms wel honderden verschillende diersoorten hebben, is het park dus klein. Ook de verblijven van de dieren zijn minder uitbundig dan ik gewend ben van de bekendere dierentuinen.

Het park bestaat uit drie delen: het deel tegen de fabriek aan met onder andere de apen, vogels, kamelen en zebra’s, het deel tegen het dorp aan met onder andere de kinderboerderij, de speeltuin en de stokstaartjes en het derde deel de Savanne met de giraffen en struisvogels. Er is een duidelijke looproute, wat ook wel eens fijn is in een dierentuin, waardoor je alle dieren te zien krijgt.

Meer dan alleen dieren

De dieren zijn natuurlijk ontzettend leuk om te zien. Ook kinderen zullen ze geweldig vinden omdat je erg dicht bij de dieren kan komen en de dieren ook niet bang lijken te zijn voor de bezoekers. Maar stel, je wilt toch ook iets doen naast dieren bewonderen. Daar heeft Blanckendaell ook aan gedacht.

Speeltuinen

In het park zijn meerdere speeltuinen te vinden. Twee daarvan bevinden zich naast de cafetaria waardoor ouders goed toezicht kunnen houden en ondertussen wat kunnen eten/drinken. In de zomerperiode (half maart tot half oktober) is er ook een draaimolen aanwezig!

Treintje

Er rijdt ook een treintje door het park. Dit treintje heet de Blanckendaell Express. In de winterperiode rijdt de expres alleen in het weekend, in de zomerperiode en in schoolvakanties kun je iedere dag in de trein springen. De rit begint bij de cafetaria en kost €1 (betalen bij de conducteur). Leuk weetje: bij een verjaardagsfeestje is een ritje gratis!

Museum

Op het park bevindt zich ook het museum Historische Harenkarspel. In dit museum zijn onder anderen oude landbouwwerktuigen, kleding van vroeger, een compleet ingerichte woonkamer en op meerdere computers beeldmateriaal te bewonderen. Ten tijde van ons bezoek was er tevens een tentoonstelling over speelgoed van vroeger. Voor kinderen is er een leuke speurtocht uitgezet. Voor meer informatie hierover kun je de suppoosten vragen.

Het museum is op vrijdag en zaterdag geopend van 13.00 – 17.00 uur en op zondag van 12.00 – 17.00 uur. In schoolvakanties is het museum op maandag tot en met zaterdag open van 13.00 – 17.00 uur sen op zondag van 12.00 – 17.00 uur.

Een rustmoment

Op een warme dag zin in een ijsje of in de winter je handen opwarmen aan de kop warme chocolademelk met slagroom? Ook dat kan natuurlijk! In het midden van het park is de cafetaria te vinden. Deze is in de zomerperiode iedere dag geopend van 10.30 uur tot 17.30 uur. In de winterperiode is de cafetaria alleen vrijdag, zaterdag en zondag van 10.30 uur tot 17.30 uur geopend. De prijzen van het eten en drinken zijn netjes en de snacks variëren van een plak cake tot een bord patat. Iedere grote en kleine trek is hier dus te stillen. Het nuttigen van eigen consumpties is verboden in de cafetaria. Blanckendaell begrijpt echter wel dat er genoeg mensen zijn die graag een eigen broodje meebrengen. Daarom zijn er voldoende banken en picknicktafels verspreid over het park geplaatst.

Is de cafetaria gesloten en ben je een eigen broodje vergeten mee te brengen? Er is ook een verwarmd terras met automaten waar iets te eten en te drinken gekocht kan worden.

Een feestje tussen de giraffen

Is jouw kind gek op dieren en binnenkort jarig? Het is mogelijk een kinderfeestje te vieren in Blanckendaell. Naast het bewonderen van alle dieren en spelen in de speeltuinen, bestaat het feestje ook uit een groots ontvangst in de cafetaria en een ritje in de Express. Tevens is het programma uit te breiden met een rondleiding en een uitgebreid menu. Op de website is meer informatie over het plannen van een feestje te vinden.

Handig om te weten

Openingstijden

Dierenpark Blanckendaell is iedere dag geopend van 9.30 tot 17.00 uur.

Prijzen

 • 0 t/m 2 jaar: gratis
 • 3 t/m 4 jaar: €5,00
 • 5 t/m 12 jaar: €9,00
 • Volwassenen: €13,50
 • 65+: €10,00
 • Parkeren: €2,50

Seizoensabonnement (1 januari tot en met 31 december)

 • 0 t/m 2 jaar: gratis
 • 3 t/m 4 jaar: €13,00
 • 5 t/m 12 jaar: €23,00
 • Volwassenen: €33,00
 • 65+: €28,00
 • Parkeerjaarkaart: €12,50

Adresgegevens

Stichting Dierenpark Van Blanckendaell Park
Veilingweg 9
1747 HG Tuitjenhorn

Telefoon: 0226-332940
Mail: info@blanckendaellpark.nl
Website: www.blanckendaellpark.nl

Gaan wij nog een keer naar Blanckendaell?

Door de grootte van het park, het uiterlijk en de soorten dieren die er te zien zijn, gaf het bij ons het gevoel van een grote kinderboerderij. En dat is zeker niet negatief bedoeld. Je kunt dicht bij de dieren komen en de dieren komen ook op de mensen af. Het voelt daardoor laagdrempelig en mijn zoon kon alle dieren goed zien vanuit zijn kinderwagen (en dat vond hij fantastisch). Het is een dierentuin die nog niet door het hele grote publiek ontdekt lijkt te zijn en daardoor rustig maar wel gezellig overkomt. Jonge kinderen kunnen goed om zich heen kijken zonder constant naar knieën te moeten staren.

Ik denk daarom dat dit park vooral leuk is voor de wat jongere kinderen, zo tussen de 0 en 6 jaar oud. Oudere kinderen zullen hier naar mijn idee wat sneller verveeld raken, zij willen tenslotte toch al snel op zoek naar leeuwen en olifanten en die zijn hier niet aanwezig. Zolang onze zoon nog jong is, zullen we hier zeker vaker naartoe gaan. We overwegen zelfs een seizoenkaart. Maar in mijn eindbeoordeling neem ik wel mee dat het naar mijn idee voor de oudere kinderen wat minder interessant is.

Dit alles meegenomen geef ik Dierenpark Blanckendaell een 7. 

Foto’s © Lisanne