Dierenpark De Oliemeulen, het vreemdste dierenpark van Nederland!

Enige tijd geleden hebben wij een bezoek gebracht aan De Oliemeulen in Tilburg. Dierenpark De Oliemeulen ligt aan de rand van een woonwijk in Tilburg. Bij een dierenpark denk je al snel aan olifanten, leeuwen en giraffen. Nee, deze dieren zul je niet vinden bij De Oliemeulen. Wel 150 andere diersoorten, zoals loslopende stinkdiertjes en vliegende honden. Een bezoekje aan dit dierenpark is niet alleen de verschillende dieren zien, maar vooral beleven. Ga je mee een kijkje nemen in dit ongewone dierenpark?

Van reptielenhuis tot dierenpark

Wat ruim 30 jaar geleden begon als een reptielenhuis, is inmiddels uitgegroeid tot een waar dierenpark. n Dierenpark De Oliemeulen sta jij oog in oog met meer dan 150 verschillende diersoorten en kun je echt van alles verwachten. Enthousiaste verzorgers geven enthousiast uitleg over de verschillende dieren. Vreemd en onbekend maakt een dier immers vaak ook onbemind. Het dierenpark wil daarom leerzaam zijn voor de bezoekers.

Het Dierenpark

Bij dierenpark De Oliemeulen kun je je zowel binnen als buiten vermaken. Natuurlijk  zijn er diverse terrasjes, waarvan één met speeltuin. Daar kwamen we niet voor en hebben wij ons voornamelijk gericht op de bijzondere dieren. Dat het van oorsprong een reptielenhuis is, is duidelijk te zien. Wanneer je alles over reptielen wil weten, moet je zeker een bezoekje brengen! Binnen zijn diverse terraria met dieren zoals kikkers, slangen, spinnen, hagedissen en krokodillen. De grote vliegende honden hangen onder de trap naar boven. Je zou ze zo aan kunnen raken.

Boven wordt een demonstratie gegeven over de vogelspin en de rattenslang. Na een kort verhaal over deze dieren wordt een rond gemaakt waarbij je de slang kunt aanraken of zelfs om je nek mag hebben. De vogelspin mag je op je hand houden. Spannend, maar zeker de moeite waard! Er wordt de tijd genomen om foto’s te maken. Heel stoer om dit als kind te laten zien op school!!

Buiten zijn ook aardig wat dieren te zien. Verschillende katachtigen, aapjes, papegaaien en roofvogels. Vaak wordt er ook een roofvogelshow gehouden. Kinderen uit het publiek mogen hieraan deelnemen. Tijdens de demonstratie wordt uitleg gegeven over de leefwijze van de verschillende roofvogels. Erg spannend, want je zit er letterlijk bovenop!

Tijdens de schoolvakanties wordt er altijd wat extra’s georganiseerd. Meestal is dit in de vorm van een speurtocht waarbij een oorkonde of een prijsje te verdienen is. Dit zorgt ervoor dat je echt alles hebt gezien voordat je weer huiswaarts gaat.

Bij elk verblijf is duidelijke informatie te vinden over de diersoorten. De informatie is niet te lang, zodat het makkelijk even te lezen is.

De leukste activiteiten

Wat ons tijdens dit bezoek het meest bijgebleven is, zijn de diverse demonstraties. Boven in het zaaltjes hebben we veel geleerd over de rattenslang. Echt stoer hoe onze kinderen zomaar even de slang om de nek wilden hebben. Dat was een mooi fotomoment. 

Ook de informatie over de vogelspin is ons bijgebleven. Spinnen zijn eigenlijk helemaal niet eng, maar erg nuttige dieren. De vogelspin is heel langzaam in bewegen. Ook dit diertje hebben onze kinderen zo even op de hand gehad…..brrrrrr. Ik was blij dat ik de foto’s mocht maken!

Buiten hebben we natuurlijk nog gekeken bij de roofvogelshow. Onze zoon was één van de kinderen die deel mocht nemen. Een klein uiltje vloog heen en weer en landde netjes op zijn arm. Een hele belevenis!

Praktische informatie

Tarieven

De kosten voor een kaartje voor dit bijzondere dierenpark zijn:

  • Kinderen (3 t/m 12 jaar) € 11,00
  • Volwassenen € 12,00
  • Senioren (65+) € 9,75

Het dierenpark heeft ook abonnementen die een jaar geldig zijn. De prijzen hiervoor zijn:

  • Kinderen (3 t/m 12 jaar) € 33,00
  • Volwassenen € 36,00
  • Senioren (65+) € 29,25

Openingstijden

Dierenpark De Oliemeulen is elke dag geopend van 10.00 uur tot 18.00 uur, behalve op 1e Kerstdag en Nieuwjaarsdag.

Er is een kleine menukaart met diverse versnaperingen. In het winkeltje bij de kassa zijn diverse souvenirs te verkrijgen. 

Adresgegevens

Dierenpark De Oliemeulen is te vinden in Tilburg.

Reitse Hoevenstraat 30
5042 EH Tilburg

Meer informatie over dit bijzondere dierenpark te vinden op de website: www.oliemeulen.nl

Dit is wat wij ervan vonden

Wij hebben genoten van deze dag! Vooral het bijzondere karakter van dit dierenpark sprak ons erg aan. Reptielen zijn favoriet bij onze kinderen. Het leukste heb ik hierboven al beschreven. Ook de jongste van 4 jaar deinsde nergens voor terug. Wij gaan dit dierenpark zeker nog eens bezoeken.

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Marjolijn