OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dierenpark Landgoed Hoenderdaell en Stichting Leeuw

Middenin een prachtig natuurgebied in Anna Paulowna ligt een dierentuin verscholen. Het Noord-Hollandse dierenpark Landgoed Hoenderdaell heeft dierenwelzijn voorop staan en is daarom 1 van mijn meest favoriete dierentuinen in Nederland. Het is een bijzonder dierenpark waar onder de naam Stichting Leeuw grote roofdieren die zijn afgedankt, weer worden voorbereid op een nieuw leven in het wild. Ken jij dit diervriendelijke dierenpark al?

Over Landgoed Hoenderdaell

Het was hoogzomer toen wij vorig jaar Landgoed Hoenderdaell bezochten. Toch was het er goed toeven, want het park ligt langs het water en een deel van de diervriendelijke dierentuin ligt verscholen tussen de hoge bomen.

In de Anna Paulownapolder vind je een uitgestrekt natuurgebied, waar Schotse Hooglanders grazen en nog meer dieren in het wild lopen, zoals Emoes, Edelherten en heel veel vogelsoorten. Je kunt er mooie wandelingen maken, heb ik mij laten vertellen. In dit natuurgebied is ruimte gemaakt voor een kleinschalig dierenpark. Prima voor een dagje vermaak voor jong en oud.

Alhoewel er meerdere horeca gelegenheden zijn in het dierenpark, vinden ze het ook geen probleem als je je eigen eten en drinken meebrengt. Doe dit dan wel op de aangewezen picknickplaatsen en niet bij de dieren in de buurt.

Diervriendelijk dierenpark

Bij binnenkomst op Landgoed Hoenderdaell loop je al gauw tussen de dieren. Met wegwijzers op iedere hoek vind je gemakkelijk de weg in dit dierenpark.

Op de Alpacaweide lopen de wollige dieren los en er staan zelfs automaten met voer, zodat je de alpaca’s uit je hand kunt laten eten. Onze peuter vond dat nog best wel spannend!

Onder de hoge bomen is er genoeg schaduw, waar de kamelen liggen uit te rusten en de pelikanen met hun poten in het water staan. Er is ook een apeneiland, een tropische tuin waar je onder andere kleine apen en stokstaartjes kunt bewonderen en is er een roofvogelshow die je kunt bijwonen.

Deze show is zoveel mogelijk natuurgetrouw. Alleen de vogels die overdag actief zijn zul je in de vogelshow zien vliegen. De nachtvogels blijven in hun verblijven. De verzorgers laten de vogels alleen trucjes doen die ze van nature vertonen en als ze een keer geen zin hebben is dat ook geen probleem. Om de arena heen zijn de grote vogelverblijven gebouwd. Het ziet er allemaal prachtig uit en het is heel leuk om hier langs te wandelen.

Op het apeneiland wonen de ringstaartmaki’s. Zorg ervoor dat je daar bent als het voedertijd is, want dat is echt een leuk gezicht. Het fruit wordt ook aan de bezoekers uitgedeeld zodat er zomaar een maki op je arm kan springen. Je moet dus niet angstig zijn voor de vrolijke apen.

Even wat energie kwijt? Op het terrein is een grote natuurspeeltuin waar kinderen kunnen uitrazen en de ouders kunnen zitten.

Maar het meest indrukwekkend vond ik wel de grote dieren, zoals de neusberen, de tijgers en de leeuwen die je van heel dichtbij – maar uiteraard wel op veilige afstand – kunt bewonderen.

De dieren op Landgoed Hoenderdaell hebben bijna allemaal een triest verleden. Het zijn dieren die zijn afgedankt en verlaten. Denk hierbij aan oude circusdieren, dieren die in dierenparken woonden die failliet zijn gegaan en dieren die in handen waren van particulieren die niet voor ze konden zorgen. Op bordjes bij de verblijven lees je de hartverscheurende verhalen.

Gelukkig krijgen ze in dit diervriendelijke dierenpark een tweede kans. In de mooie ruime verblijven hebben ze het volgens mij nu prima naar hun zin!

Over Stichting Leeuw

In een apart gedeelte van Landgoed Hoenderdaell vind je de verblijven van Stichting Leeuw. Zoals de naam al doet vermoeden vind je hier de leeuwen, maar ook andere grote roofdieren zoals tijgers en panters.

Anders dan in andere dierentuinen zijn deze dieren verdekt opgesteld, maar je kunt ze niet missen. Het ruikt hier namelijk wel behoorlijk naar kattenpies! Je kunt de dieren alleen zien als je door de kijkgaatjes kijkt die her en der zijn gemaakt in een grote muur bedekt met klimop. Als je hier rondloopt wordt je geacht stil te zijn en geen contact te maken met de dieren. Ze zijn namelijk onderdeel van een speciaal trainingsprogramma, waarbij ze weer wordt geleerd om wild te zijn. Met een beetje mazzel mogen deze mooie dieren in de toekomst weer vrij in het wild rondlopen.

Soms worden die trainingen gehouden met publiek erbij. Hoog in het restaurant zijn ramen waarbij je uitkijkt over de ruimte waar de roofdieren leren om achter hun prooi aan te gaan met de jaagsimulator. Zelf hebben we dit helaas nog niet kunnen zien.

Praktische informatie

Openingstijden

Het park is bijna het hele jaar door geopend, met uitzondering van Eerste kerstdag en Nieuwjaarsdag. Van april t/m oktober (zomerseizoen) is het park te bezoeken tussen 9.00 en 18.00 uur. Van november t/m maart (winterseizoen) sluit het park een uurtje eerder.

Entreeprijzen

  • Kinderen t/m 2 jaar hebben gratis entree;
  • Kinderen van 3 en 4 jaar betalen € 5,-*
  • Vanaf 5 jaar bedraagt de prijs in het zomerseizoen € 12,- (€ 11,- online);
  • Vanaf 5 jaar bedraagt de prijs in het winterseizoen € 11,- (€ 10,- online).

Parkeren is gratis.

Adresgegevens

Van Ewijckskade 1
1761 JA Anna Paulowna

Meer foto’s zien van dit mooie dierenpark? Hier deel ik nog meer foto’s van ons bezoek aan Landgoed Hoenderdaell.

Lijkt een bezoekje aan Landgoed Hoenderdaell en Stichting Leeuw je wat?

Mirjam is moeder van 3 (Noah, Eli en Filou) en blogt op Eengoedverhaal.nu over duurzaam wonen en leven, maar deelt ook regelmatig makkelijke diy’s, fijne recepten en leuke uit-tips voor gezinnen met jonge kinderen. Kijk hier voor nog meer leuke uitjes met kids.

Foto’s © Mirjam