Dierenrijk, een echte familiedierentuin in Noord-Brabant

Onder de rook van Eindhoven, in Nuenen, ligt dierentuin Dierenrijk. Ik ken Dierenrijk nog uit de tijd dat het nog Dierenrijk Europa heette en ze uitsluitend Europese diersoorten hadden. Later hebben ze de dierentuin uitgebreid en dieren van buiten Europa toegevoegd, zoals olifanten en tijgers. Dierenrijk is bij uitstek geschikt voor gezinnen met (jonge) kinderen. Een relatief wat kleinere dierentuin, bekende populaire diersoorten (denk aan olifanten, rode panda’s, ringstaartmaki’s en zeehonden) die goed zichtbaar zijn en daarnaast veel speelmogelijkheden.

Goed zicht

Bij de ingang worden we al verwelkomd door de papegaaien en stokstaartjes. Hier krijg je al direct een indruk van hetgeen deze dierentuin zo kindvriendelijk maakt. Het verblijf van de stokstaartjes is grotendeels gemaakt van glasplaten die tot aan de grond reiken, waardoor iedereen de beestjes goed kan zien. Peuterdochter wordt mega enthousiast: “Ooo mama ze komen bij mij kijken.”

Gedurende de dag valt op dat een groot deel van de verblijven voorzien is van glas, kleine inkijkjes, gaashekwerk of zelfs een heuse beverburcht waar je in kan lopen. Hierdoor kunnen ook jonge kinderen de dieren goed zien. Op sommige plekken, zoals bij de wasberen en wilde zwijnen, staan voerautomaten waar je voor een kleine bijdrage wat voer kan tappen.

Hoewel de grote speeltuin bij de entree naar de kinderen lonkt, starten wij onze dag Dierenrijk standaard met een rondje langs de dieren.

Lekker klimmen, springen en spelen

Het leuke van Dierenrijk is dat, naast de twee grote speeltuinen, veel verblijven ook speelelementen voor kinderen bevatten:Het chimpanseeverblijf is gekoppeld aan een binnenspeeltuin, gescheiden door een glaswand. Zo kunnen onze ‘aapjes’ al spelend kijken naar de chimpansees en andersom. In het otterverblijf zit een kleine brug om zo door het verblijf heen te lopen en de otters goed te kunnen bewonderen. Bij onze dochter is de tuktuk bij de beren populair. Deze is vastgemaakt in het beton van de rand van het verblijf, waardoor het lijkt alsof je het verblijf inrijdt. In het geitenverblijf staat een houten tractor waar kinderen naar hartenlust op kunnen klimmen. In de speeltuinen zijn diverse klimtoestellen, glijbanen en schommels. Bij de grotere kinderen zijn de airtrampoline en de megaglijbaan een gegarandeerde hit.

Zeehondenshow

Naast het spelen en bekijken van de dieren zijn er ook shows. Bij de entree krijg je een folder met actuele daginformatie en showtijden. Zo is er een zeehondenshow waar door een verzorger uitleg wordt gegeven over deze diersoort en de zeehonden enkele trucs doen. Deze trucs worden niet alleen gedaan voor het vermaak van de bezoekers, maar hebben vaak ook de functie de gezondheid van de dieren te kunnen monitoren.

Toer de Voer

Nog leuker dan de shows is de Toer de Voer. Hierbij worden kinderen uitgenodigd om samen met één of meerdere vrijwilliger(s) een ronde te maken door het park en verschillende dieren te voeren. De kinderen mogen om de beurt een bolderkar trekken die vol staat met voer en zo trekt er een bonte stoet door het park. De wasbeerhondjes krijgen dode kuikens (“Ieuw”hoor ik in onze groep) en de geiten worden voorzien van een lekker stukje appel. Ook de wilde zwijnen en de ibissen komen aan de beurt.

Toppunt van schattig

In november 2018 is er een ijsberentweeling geboren in Dierenrijk en in februari 2019 mochten ze voor het eerst naar buiten. De twee spelende en dollende ijsbeertjes zijn echt het toppunt van schattig. Ik volg Dierenrijk al geruim anderhalf jaar op Facebook en er worden regelmatig jonge dieren geboren. Zo mochten de beschuiten met muisjes al uit de kast voor de lynxen, olifanten, zeehonden, gibbon’s en de kamelen.

Lekker kriebelen

Je moet er van houden, maar er is een flinke waterbak met kriebelvisjes. Normaal betaal je een vermogen om in de spa je voeten in een bak met hongerige visjes te steken, maar in Dierenrijk is het all-in bij je ticket. De visjes eten met liefde en plezier alle dode huidcellen van je handen. In het begin is het voor veel mensen onwennig, maar na een tijdje zorgt het vaak voor volop hilariteit al dat gekriebel en geknabbel.

Bingo!

Bij de ingang kun je voor €0,50 bingokaarten kopen. Doel is simpel en bekend: spot als eerste dieren op je bingokaart. Met een volle rij heb je bingo. Leuk voor wat oudere kinderen, de familiedag of voor een kinderfeestje.

Nieuw: neushoornverblijf

Op 6 juli 2019 heeft Dierenrijk een neushoornverblijf geopend. Naast drie Indische neushoorns hebben ze ondere andere Nijlgau’s en Visaya wrattenzwijnen toegevoegd. De twee vrouwelijke neushoorns verblijven hier tijdelijk. In 2021 zal er een andere vrouwtje voor in de plaats komen. Hopelijk zien we nog eens een jong neushoornkalfje door het verblijf huppelen.

Praktische info

365 dagen per jaar geopend

  • Geopend van:
  • 1 januari t/m 30 april: 10.00 – 17.00
  • 1 mei t/m 31 oktober: 09.30 – 17.30
  • 1 november t/m 31 december: 10.00 – 17.00

Dagtickets

  • Kinderen t/m 2 jaar gratis
  • Online ticket € 17,95
  • Aan de kassa € 19,95

Bezoekadres

Baroniehei 1
5731 RG Mierlo

Bezoek met jonge kinderen:

Bij alle toiletgroepen zijn babyverschoonruimten aanwezig en daarnaast kun je bij horecapunten De Halte en Smulrijk babyvoeding op warmen. Kinderenwagen vergeten? Geen nood, bij Dierenrijk kun je een bolderkar huren. Je kunt deze huren voor € 2,00 en deze werkt door middel van een muntslot.

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Anne