Op wereldreis in de Rotterdamse dierentuin Diergaarde Blijdorp

Last updated:

Zeg je Diergaarde Blijdorp, dan zeg je Bokito. Maar deze dierentuin, één van de oudste dierentuinen van Nederland, is zóveel meer dan de zilverruggorilla die op 18 mei 2007 uit zijn verblijf wist te ontsnappen. Ik neem je mee op wereldreis langs deze, steeds natuurlijker wordende, dierentuin. Enne.. Deze dierentuin krijgt van ons een 9! Dus hij is zeker de moeite waard om eens een bezoekje te brengen. 

Diergaarde Blijdorp in Rotterdam

Oceanium

De wereldreis beginnen we in het Oceanium, dat je direct na de ingang tegenkomt. Felgekleurde vissen zwemmen nietsvermoedend voorbij, terwijl jij je vergaapt aan hun bijzondere uiterlijk. In de haaientunnel loop je bijna letterlijk tussen de haaien en iets verderop zie je zeeschildpadden. Lukt het jouw kinderen om het aantal tanden van de piranha’s te tellen?
Bij ieder aquarium hangt een quiz-kaart, dus maak er eens een spelletje van met je kinderen (dit is vooral leuk voor kinderen van 5 jaar en ouder).

Waan jezelf een echte wetenschapper als je in het publiekslaboratorium larven en garnaaltjes bekijkt door een microscoop, of leuke waterproefjes doet. Via onze eigen Hollandse kust kom je terecht bij de koningspinguïns, waar de kinderen zich tussen de 3D rotsen zelf als pinguïn kunnen voordoen. Maar er leven ook een aantal landdieren in het Oceanium, zoals pinchéaapjes, leguanen en de renkoekoek.

Voor een lekkere versnapering kun je, direct na het bassin met de piranha’s, terecht bij het Caribisch Café. Als afsluiter van het Oceanium kun je de grappige zwemkunsten van de zeeleeuwen bekijken.

Noordd-America, here we come!

Vanuit het Oceanium vervolg je je route naar Noord-Amerika.

Duik met de ijsberen onder water, bekijk de prachtige vacht van de poolvos, breng een bezoek aan de bizons en sta, letterlijk, neus aan neus met de prairiehondjes.

Heb je kleine kinderen in een wandelwagen of buggy, dan moet je je kinderen hier echt uit de wagen halen. Anders zullen ze niet alle dieren even goed kunnen zien. Om dicht bij de prairiehondjes te komen ga je een stukje “ondergronds”. Je moet namelijk een tunnel in. Voor ouders met kleine kinderen is dit niet heel erg handig, maar zijn je kinderen wat ouder, dan is het voor hen superleuk en spannend om midden tussen deze grappige beestjes te staan.

Vanuit Noord-Amerika wandel je verder en kom je langs de halte van het pendeltreintje. Dit treintje brengt je voor 1 euro per persoon (enkele reis) naar de andere kant van de dierentuin.

Let op! Het viel mij op dat het meenemen van een rolstoel, kinderwagen of een tweelingwagen niet mogelijk is in het treintje. Een normale buggy kun je opvouwen en bij je nemen.

Je loopt nu langs onder andere een aantal alpaca’s en struisvogels richting Zuid-Amerika. Aan de linkerkant zie (en hoor) je de vogels al strijden om jouw aandacht. Volg je echter het pad naar rechts, dan kom je terecht in Amazonica. Door de tropische temperaturen waan je je al snel in het tropisch regenwoud. Je bevindt je in het grootste vlinderparadijs van Europa. Een aantal van je zintuigen worden hier goed op de proef gesteld. Je ziet de mooiste vlinders en ruikt de lekkerste bloemen.

Oog in oog met de Leeuwenkoning

Eenmaal onder het spoor door sta je al vrij snel oog in oog met de leeuwen. Hier sta je op het kruispunt tussen Azië en Afrika. Hoewel je nu Azië bent binnengewandeld, zijn de leeuwen in de verte familie van de exemplaren die je op de Afrikaanse savannes tegenkomt. De mannetjesleeuw, Aapel, is samen met zijn vrouwtjes in 2015 verhuisd naar het hart van de dierentuin en dat heeft hem geen windeieren gelegd. Op 21 augustus 2018 werd hij, samen met leeuwin Lalana, de trotse ouder van de welpjes Asha, Reena en Mette. Maar pas in december 2018 maakte hij ook echt fysiek contact met zijn nageslacht. Tot die tijd hield hun moeder ze krampachtig bij hem vandaan.

De drie welpjes zijn natuurlijk ontzettend speels, dus met een beetje geluk kun je ze zien rollen, hollen en over elkaar heen buitelen. Rechts van het verblijf kun je ook overdekt naar de leeuwen kijken (mits ze binnen zitten uiteraard), maar houd je neus hier goed dicht! De leeuwen krijgen karkassen te eten en dàt ruikt behoorlijk kan ik je vertellen.

Wist je dat? Diergaarde Blijdorp is de enige plek in Nederland waar je Aziatische leeuwen in het echt kunt aanschouwen.

Welkom in het continent Afrika

Op mijn route neem ik je mee naar rechts, we gaan Afrika binnen en gaan op zoek naar de langste en rankste dieren van het continent. Je kunt de giraffen op twee manieren bewonderen. Bijna oog in oog vanaf de loopbrug, maar ook vanaf de grond, zodat je kunt zien hoe lang ze daadwerkelijk zijn. Sta je op de loopbrug, vergeet dan vooral ook niet een kijkje aan de andere kant te nemen. Daar heb je namelijk kans om de gevlekte hyena te zien.

Vanaf de giraffen kun je je pad rechtsaf vervolgen richting Australië, maar je kunt ook de route linksaf nemen richting de Biotopia Rivièrahal en zo een bezoek brengen onder andere de zebra’s, de zwarte neushoorn en de gorilla’s. Kijk bij de gorilla’s niet vreemd op als er bijna geen één gorilla binnen zit. Direct achter het binnenverblijf zit een groot groen buitenverblijf, waar ze op de groene grasvlakten kunnen ravotten en relaxen.

Andere dieren die je in het Afrikaanse gedeelte van het park nog tegen kunt komen, zijn onder andere dwergnijlpaarden, stokstaartjes, struisvogels, koedoes en gieren.

In de Biotopia Rivièrahal vind je de Terraszaal, waar ze onder andere pannenkoeken en salades op het menu hebben staan. Maar hier is ook een grote binnenspeeltuin te vinden, zijn er toiletten met een aparte babyverschoningsruimte (incl. twee verschoningskussens) en is er een cadeauwinkel.

Kon’nichiwa Ajia (Hallo Azië)

Recht tegenover de vijver waaraan de Biotopia Rivièrahal ligt, ligt het Aziatische dierenrijk, compleet met mooie bamboeplanten langs de paden. Vergaap je hier aan de twee Sumatraanse tijgers die ieder hun eigen verblijf hebben, aan drie generaties Aziatische olifanten, de grappige rode panda’s of de Indische neushoorn. Je leest het goed: Diergaarde Blijdorp heeft twee verschillende soorten neushoorns in het park! Zoek samen met je kinderen naar de verschillen.

Maar er zijn nog veel meer gave dieren in het Aziatische dierenrijk te vinden hoor! Wat dacht je van de prachtige Amoerpanters, de Indische antilopen of de grote groep pelikanen? Wij hadden tijdens ons bezoek het geluk dat de pelikanen net gevoed werden en dat was een mooi schouwspel. Iedere pelikaan krijgt één vis en dat weten ze dondersgoed. Neemt niet weg dat ze proberen een tweede vis te vangen. Als je kind geluk heeft en in de buurt van de verzorger staat mag hij er wellicht ook eentje voeren.

Wist je dat? Een pelikaan beweegt de vis altijd eerst in zijn grote snavel zo heen en weer dat de kop van de vis als eerste naar binnen gaat.

Heb je zin in een Oosterse lekkernij of gewoon een verkoelend ijsje of warm kopje koffie of thee? Ga dan naar het leeuwenverblijf. Daarnaast ligt de Poort van Azië.

Bezoek je Diergaarde Blijdorp in het voorjaar, dan kun je op het plein bij de Victoria Serre een ooievaarskoppel op een nest zien zitten. Zij komen al jaren iedere keer weer terug om hier hun jongen te krijgen.
Vanaf hier kun je, wederom voor € 1,00 per persoon, het pendeltreintje terugnemen naar de hoofdingang aan de Oceaniumzijde van het park.

Europa en Australië liggen wel heel dicht bij elkaar

In Diergaarde Blijdorp liggen de grenzen van Europa en Australië letterlijk tegen elkaar aan. Aan de ene kant van het eiland bij de Victoria Serre hupsen de moeraswallabies uit Australië door hun verblijf, terwijl aan de andere kant de rendieren staan te grazen in hun verblijf.

Vanuit Europa slingeren we weer terug naar de ingang bij het Oceanium, en komen nog langs de speeltuin die naast de Oewanja Lodge ligt. Onderweg naar de ingang kun je nog een keer de giraffen of leeuwen bekijken of nog een versnapering halen bij de Koedoe-kraam.

Activiteiten in Diergaarde Blijdorp

Voederen der wilde dieren

Gedurende de hele dag kun je zien hoe verzorgers de verschillende dieren voeden en met een beetje geluk zijn er zelfs dieren die je kind zelf van voer mag voorzien. Op https://www.diergaardeblijdorp.nl/agenda/ kun je precies zien welk dier er op welk tijdstip van de dag gevoerd wordt. Je kunt er ook zien waar je de verzorgers vragen over de dieren kunt stellen.

Bovendien zijn er het hele jaar door (van dinsdag tot en met zondag) zogeheten Vrije Vlucht voorstellingen, waarbij je de prachtige roofvogels hun vliegkunsten kunt zien uitvoeren. Let op: alleen tijdens de schoolvakanties worden de voorstellingen ook op maandag gehouden. Ook deze planning vind je in bovengenoemde link.

Rondleidingen, Zoocamp en andere spannende activiteiten

Een bezoek aan de verschillende werelddelen in de dierentuin is al een belevenis op zich, maar Diergaarde Blijdorp gaat nòg een stapje verder. Zo kun op speciale dagen (bijvoorbeeld Moederdag of Vaderdag) deelnemen aan het Wakkere Vogels ontbijt, maar ook kun je aansluiten bij een rondleiding en worden er regelmatig fotografieworkshops gehouden. Is je kind in de leeftijd van 9 tot 11 jaar, dan kan hij of zij in de zomervakantie zelfs een nachtje slapen in de dierentuin. Ieder jaar is er een ZOOcamp, waarbij kinderen eerst de keutels weghalen, vervolgens hun tent opzetten en na de barbecue een speurtocht in het donker hebben.

Kijk voor alle activiteiten op website van Diergaarde Blijdorp.

Praktische informatie over Diergaarde Blijdorp

Horeca-voorzieningen

In Diergaarde Blijdorp is er voor elk wat wils. Op diverse plekken in het park zijn verschillende horecagelegenheden ingericht en iedere gelegenheid heeft zijn eigen thema, wat ook gerelateerd is aan het “werelddeel” waar de horecagelegenheid is gevestigd.

  • Direct na de kassa’s bij de hoofdingang zit het grote restaurant De Lepelaar. Hierbij zit ook een grote souvenirwinkel.
  • In het Oceanium ligt het Caraïbisch Café en onderweg naar het “oude” gedeelte van de dierentuin kom je een chiptwister-kraam tegen, waar je gedraaide, gebakken aardappel met kruiden kunt kopen.
  • De Poort van Azië biedt verschillende snacks en broodjes met een Oosterse twist.
  • Op de grens tussen Afrika en Azië ligt de Terraszaal, waar ze onder andere pannenkoeken en salades op het menu hebben staan. Bij mooi weer kun je plaatsnemen op het grote terras.
  • Ga je via de binnenspeeltuin door de Biotopia Rivièrahal, dan kom je uit bij het Jungle Café.
  • Dieper in Azië zijn friet en snacks verkrijgbaar bij Toko Tjitjak
  • Tegenover het buitenverblijf van de gorilla’s zit de Oewanja Lodge.
  • Daarnaast staan er op mooie dagen verspreid door het park wat karretjes met ijs en frisdank.

Uiteraard is het ook toegestaan je eigen eten mee te nemen. In het hele park is het toegestaan om je eigen etenswaren te nuttigen, zolang je het afval maar netjes opruimt in de prullenbakken.
De prijzen in de horecagelegenheden zijn vergelijkbaar met prijzen in iedere andere willekeurige horecalocatie buiten de dierentuin.

Toiletten en babyverschoningsruimten

Verspreid over het park liggen er vrij veel toiletten. Bij het betreden van het park krijg je een plattegrond overhandigd en daar staan ze allemaal op aangegeven. Je kunt overigens ook gebruik maken van de speciale Blijdorp App. Iedere toiletgroep heeft een bovendien een babyverschoningsruimte.
De toiletten en babyverschoningsruimtes zagen er tijdens ons bezoek schoon uit.

Bereikbaarheid en parkeren

Je kunt Diergaarde Blijdorp zowel per auto, als met het openbaar vervoer bereiken. Reis je met de auto, dan volg je vanaf de snelweg de ANWB-borden en word je geleid naar de grote parkeerplaats aan de Oceanium-zijde. Dit is tevens de hoofdingang en hier kun je een rolstoel of een kinderwagentje huren.
Parkeren kost 9 euro per dag (€ 5,50 voor abonnementshouders).

Reis je met het openbaar vervoer, dan kun je het beste kiezen voor de ingang aan de stadszijde. Deze ligt het dichtstbij Rotterdam Centraal Station (Proveniers-zijde). In circa 12 minuten loop je van het station naar de Diergaarde. Op de https://www.diergaardeblijdorp.nl/praktisch/ kun je vanaf je eigen adres de route plannen naar Diergaarde Blijdorp en staat de wandelroute vanaf het station beschreven.

Rolstoel- en kinderwagentoegankelijkheid

Diergaarde Blijdorp is uitermate geschikt om met een rolstoel of kinderwagen te bezoeken. De paden zijn over het algemeen breed en goed begaanbaar. Bovendien kun je bij de hoofdingang aan de Oceaniumzijde rolstoelen of kinderwagentjes huren.

Openingstijden

Diergaarde Blijdorp is het hele jaar geopend, dus ook tijdens de feestdagen kun je de dieren met een bezoek vereren.
In de wintertijd is het park geopend van 09.00 tot 17.00 uur en in de zomertijd van 09.00 tot 18.00 uur. Op 5, 24 en 31 december is de dierentuin geopend tot 16.00 uur en op Nieuwjaarsdag mogen zowel medewerkers als dieren hun roes even uitslapen en is het park vanaf 10.00 uur geopend.

Entreeprijzen

  • 0 – 2 jaar: gratis
  • 3 – 12 jaar: € 20,00
  • Volwassene: € 24,50

Koop je je kaartje online dan ontvang je 1 euro korting.

Ook zijn er regelmatig leuke kortingsacties, via bijvoorbeeld ANWB, Kruidvat of Albert Heijn.

Voor abonnementen kijk je op de website van Diergaarde Blijdorp.

Onze indruk van Diergaarde Blijdorp

In Diergaarde Blijdorp kun je gerust minimaal 3 uur doorbrengen, maar als je ook nog alle speeltuinen wilt bezoeken en bij ieder verblijf de dieren wat uitgebreider bestudeert, breng je hier met gemak 6 uur door.
Het is ook leuk dat er in de afgelopen maanden zoveel jonge dieren zijn geboren. Niet alle kleintjes laten zich altijd even goed zien, dus wie ziet het kleintje eerder? Jij, of toch je kinderen?

Juist de grote variëteit aan dieren en de indeling op continent vinden wij erg aantrekkelijk voor de dierentuin. Toen we de dierentuin een aantal jaar geleden bezochten waren er nog redelijk wat oudere verblijven. In de loop der jaren zijn alle verblijven aangepast naar een veel meer natuurlijke leefomgeving, waardoor de dieren meer leefruimte hebben en het veel diervriendelijker overkomt.

Over een aantal dieren in de dierentuin kunnen je kinderen een spreekbeurt houden. Laat ze hiervoor eens een kijkje nemen op de speciale pagina van Diergaarde Blijdorp.

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Lonneke