dinofabriek-utrecht-uitje-zomervakantie

Ga deze zomervakantie op avontuur in de DinoFabriek (Utrecht)

Deze zomervakantie is in de Fabrique in Utrecht de DinoFabriek neergestreken. Er staan maar liefst zestig dino-beelden tentoongesteld. En dit zijn niet zomaar beelden, nee: alle beelden zijn handgemaakt uit bricks, bij velen bekend als LEGO-steentjes. Samen met onze tweeling van 3,5 jaar en oma bezoeken wij deze plek die ik vooral ken van kartmogelijkheden en waar de laatste serie van the Voice of Holland werd opgenomen.

Beleef een sensationele ontdekkingstocht bij de DinoFabriek

Bij binnenkomst ontvang je een plattegrond met daarop zes spannende opdrachten. Los je de opdrachten op, dan zal er een woord ontstaan. Met dit woord kun je uiteindelijk je laborant diploma ophalen bij de uitgang. Maar zover is het nog lang niet.

Het ontstaan van de DinoFabriek

Professor Diffeloor heeft al vanaf jongs af aan, net als veel jongens en meisjes, een fascinatie voor dinosaurussen. Het begon met speelgoed dinosaurussen, maar later maakte hij ze van bricks. Inmiddels heeft hij een heel team met bouwers om zich heen verzameld en op die manier heeft hij het voor elkaar gekregen om de dinosaurussen toch terug te kunnen halen.

Laat het ontdekken beginnen

Al in de bibliotheek, zoals de ontvangsthal genoemd wordt, wordt duidelijk wat er hier op je te wachten staat. Er staat namelijk een nek van een enorm lange dinosaurus, compleet uit steentjes, klaar voor bewondering. Eenmaal door de kassa staat het ene na het andere mooie, bijzondere exemplaar op bewondering te wachten. Je kunt ze tot heel dichtbij benaderen, maar aanraken is niet toegestaaan.

In de eerste loods die je betreedt staat de eerste opdracht op je te wachten: het tellen van het aantal pootafdrukken van de T-Rex. Maar hoe zag die pootafdruk er ook alweer uit? Slimme dino-kenners weten het antwoord uiteraard meteen, maar voor de minder goede dino-kenners, zoals ikzelf, hebben ze gelukkig de pootafdrukken er nog even bijgezet. Zoek de eerste letter op en schrijf deze op de plattegrond.

Op naar de volgende opdracht, een letter vinden in het laboratorium. Kijk hier goed om je heen, of gebruik een stukje techniek uit het verleden om de tweede vraag te kunnen beantwoorden. En vergeet uiteraard niet te klimmen en klauteren in het laboratorium. In de ruimte naast het laboratorium kun je, tegen betaling, een stoere dino-foto als aandenken laten maken en afdrukken.

Het meest lastige antwoord ligt in de voedingsruimte, een plek waar je alles leert over wat de verschillende soorten dinosaurussen aten. Maar een echte dino-kenner laat zich niet snel uit het veld slaan en zal ook deze opdracht tot een goed einde weten te brengen. En vind je de letter niet? Het uiteindelijke antwoord laat zich straks ook best goed raden.

Theatershow

Voor de durfallen wordt er een aantal keer per dag een theatershow in de DinoFabriek opgevoerd. Je zult Professor Diffeloor hier aan het werk zien en veel meer informatie over de dinosaurussen te weten komen. De laborant aan de kassa gaf aan dat de theatershow regelmatig vrij spannend kon worden en dat er harde geluidseffecten waren, met andere woorden: minder geschikt voor tere kinderzieltjes van 3,5 jaar oud. Onze kinderen zijn sowieso niet zo’n fan van harde geluiden, dus we hebben het advies zeer ter harte genomen. De show is geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 5 jaar.

Bezoek je de show wel, dan moet je extra goed opletten. De vierde letter wordt tijdens de show kenbaar gemaakt.

Op fossielenjacht in het zand

Er is een heuse afgraving gemaakt in de DinoFabriek. Ga met schep, hark en kwast op zoek naar fossielen, gemaakt van bricks. Weten jouw kinderen een fossiel bloot te leggen?

Laat je geen zand in de ogen strooien, anders kom je de zesde letter uit de opdracht niet tegen.

Tip: er is meer dan alleen zand in de afgraving aanwezig.

Springen, klimmen en glijden in het Springlab

Schoenen, slippers of sandalen uit en springen maar! In het Springlab staan maar liefst drie springkussens opgesteld. Het dino-springkussen is het kleinste springkussen en het meest geschikt voor de jongere bezoekers.

Daarnaast staat een groter, spannender springkussen in een zee-thema. De glijbanen binnenin zijn lekker steil, die aan de zijkant zijn ook voor de kleinere kinderen nog best goed te doen.

En dan is er nog het grote, rode springkussen wat spannende kijk-/klimgaten heeft en waar de glijbaan in het schemerdonker ook een stuk spannender is.

Als ouder zijnde kun je lekker buiten op het terras plaatsnemen. Reken er maar op dat je kinderen niet binnen vijf minuten uitgespeeld zullen zijn.

T-Rex: hij mag uiteraard niet ontbreken

Ik ken geen kind waarbij de T-Rex niet tot de verbeelding spreekt, dus deze mag ook zeker niet ontbreken in de DinoFabriek. Hij staat buiten, waardoor zijn kleuren nog beter tot hun recht komen. Onze kinderen vonden het een machtig beest om te zien en zelfs mijn moeder en ik waren onder de indruk over hoe mooi hij gemaakt is.

Maar er is meer….

Tussen de verschillende opdrachten door kun je je vergapen aan de meest mooie constructies. Sommigen gebouwd door twee personen in relatief weinig uren, terwijl anderen door minimaal vijf personen in vele honderden uren zijn opgebouwd. Om over het aantal steentjes nog maar te zwijgen. Zo heeft de 5 meter lange Triceratops maar liefst 157.549 bricks in zich zitten en de twee meter hoge Velociraptor “maar” 46.284 bricks. Alles bij elkaar zijn er meer dan 2 miljoen bricks gebruikt!

Bij elke dinosaurus is een informatiebord geplaatst, compleet met het aantal bricks, aantal manuren, aantal bouwers en interessante informatie over het dier zelf.

Vergeet vooral ook niet om je heen te kijken in de verschillende ruimtes. De Fabrique is ruim honderd jaar oud en werd vroeger gebruikt als veevoederfabriek. Je ziet dus heel veel fabriekselementen terug in de verschillende ruimtes.

Praktische informatie

  • Openingstijden: de DinoFabriek is geopend tussen 12 juli en 29 augustus 2021 tussen 09.00 en 17.00 uur. Je tijd voor binnenkomst reserveer je via www.dinofabriek.nl, maar let op: de laatste binnenkomst tijd is tussen 15.00 en 15.30 uur. Naar schatting ben je 2,5 tot 3 uur kwijt in de DinoFabriek, dit is inclusief de theatershow van 30 minuten;
  • Entreebewijs: € 17,50 per persoon. Kinderen tot en met 2 jaar bezoeken de DinoFabriek gratis;
  • Adres: Westkanaaldijk 7, 3542 DA Utrecht
  • Parkeren: gratis op het terrein van De Fabrique;
  • Toiletten/babyverschoningsruimte: de toiletten bevinden zich in de hal van het Springlab en in de hal naast het laboratorium en zijn erg schoon. Ik ben geen invalidentoilet tegengekomen. In de damestoiletten is een tafel die dienst kan doen als babyverschoningsplek. Of dit de bedoeling is weet ik niet en heb ik ook niet kunnen achterhalen;
  • Eten en drinken: het is toegestaan om eigen eten en drinken mee te nemen. Dit kun je nuttigen op een van de plaatsen waar tafels en stoelen staan. Ook kun je ter plaatse genieten van koffie, thee, frisdrank, dino snacks (zoals een T-Rex burger (en voor de kleintjes een mini rex burgertje), vers fruit of roomijs op een stokje, dino cookie, friet, kipnuggets, nacho’s, of een van de andere lekkernijen op de kaart;
  • Kinderwagen- en rolstoeltoegankelijkheid: de DinoFabriek is zeer goed toegankelijk voor kinderwagens, buggy’s of rolstoelen;
  • Souvenirs: krijgen je kinderen maar geen genoeg van dinosaurussen, of willen ze zelf ook hun bouwkunsten uitproberen? In de souvenirwinkel zijn dino’s in alle soorten en maten verkrijgbaar. Van een klein bouwdoosje tot een zachte, maar stoere knuffel. En vergeet vooral niet je hoofd in de kop van de T-Rex te steken;

Ons eindoordeel over de DinoFabriek

De DinoFabriek is leuk voor ieder kind dat interesse heeft in dinosaurussen, maar ook voor kinderen die fan zijn van LEGO-bouwwerken. Op de website wordt aangegeven dat de minimale leeftijd 5 jaar is, maar ook jongere kinderen zullen zich er al goed vermaken.

Onze kinderen hebben zich staan vergapen aan alle dinosaurussen, hebben zich helemaal uitgeleefd op de springkussens en zich vermaakt in het laboratorium. In de zandbak (zoals zij de opgraving noemden) hadden ze geen zin. Oma en ik hebben de speurtocht voor hen ingevuld, waardoor ze hun laboranten diploma wel konden ophalen. Jongere broertjes of zusjes zullen zich dus ook zeker vermaken.

Omdat wij de theatershow hebben overgeslagen, waren we net iets minder dan twee uur binnen.

Wanneer je geen genoeg kunt krijgen van dinosaurussen, dan vind je de volgende artikelen mogelijk ook leuk om te lezen:

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Lonneke