Dinosaurussen komen tot leven in Dinoland

Yes, wij hebben er een nieuwe favoriet bij, namelijk Dinoland in Zwolle. Dit is is THE place to be voor kleine dinosaurusliefhebbers. Er is hier meer dan genoeg te zien én te doen, zowel binnen als buiten. Je kunt gerust een hele dag voor Dinoland uittrekken wat ook nog eens zeer goed betaalbaar is. Kortom, alleen maar lof! Kijk je mee?

Dit artikel is als laatst geüpdatet in mei 2021.

Dinosaurussen komen tot leven in Dinoland

Een grote speeltuin in dino-thema 

Het is een beetje lastig om te beschrijven wat Dinoland nou precies is. Is het een museum? Een speeltuin? Ik vind het eigenlijk wel een combinatie van beide. Liever omschrijf ik Dinoland als een hele grote speeltuin in dino-thema. Want laten we eerlijk zijn, er zijn hier een heleboel verschillende speelplekken. Naast deze speelplekken, kunnen kinderen ook nog iets leren over de verschillende dinosaurussen d.m.v. een speurtocht, op T-Rex expeditie en kunnen ze letterlijk hun handen uit de mouwen steken.

Zodra we door de poortjes van de entree heen zijn gekomen, lopen we direct het plein buiten op. Hier begint het avontuur echt! Op het plein staat direct al een grote dinosaurus en een vliegtuig-glijbaan. Ja je leest het goed, een glijbaan waarbij kinderen ook in een vliegtuig kunnen klimmen. Onze draak was direct al verkocht.

Nadat we hem eindelijk uit de glijbaan gekregen hadden, zijn we even wat wezen eten en drinken in het restaurant. Daarover later meer. Na het eten vervolgen we onze route en komen eerst door een grote bunker heen waarna we bij een speeltuin uitkomen die lijkt te bestaan uit allerlei diverse kooien op elkaar gestapeld. Een erg bijzondere manier van spelen, maar wel leuk!

Weer een stukje verderop kwamen we direct weer bij een grote speeltuin uit. Ditmaal een speeltuin van hout.

Alsof er nog niet genoeg te spelen valt, is er weer een stuk verderop weer een grote speeltuin, maar dan nog groter! Wederom kom je hier een vliegtuig tegen die verwerkt is in een glijbaan. Maar er is hier meer, nog veel meer!

Het leuke aan deze speeltuin is dat ook geschikt is voor kleinere kinderen. Wat dat betreft is dit wel de speeltuin van Dinoland die geschikt is voor het hele gezin. Ben je enkel met kleinere kinderen (tussen de 1 en 3 jaar), dan is er direct buiten bij het Dinosaur Café een peuterspeeltuin.

Naast de diverse speeltoestellen, kunnen kinderen ook nog het fossiel van een dinosaurus opgraven. Pak een kwast en kijk eens wat jij kunt vinden. Mijn oudste zoon van 4,5 jaar is hier een behoorlijke tijd zoet geweest.

Kinderen vanaf 1,30m kunnen de hoogte opzoeken in het klimbos.

Zijn de kinderen nog niet uitgespeeld? Dan kunnen zij ook nog een ritje rijden in de Dino cars (skelters), bungee trampoline springen, een rondje fietsen op de vogelspin, minigolfen en lasergamen. Helaas zijn niet alle activiteiten gratis, maar om eerlijk te zijn is de entreeprijs ook niet extreem hoog.

Ontdekken en knutselen in het Paleolab

Wat ik zelf een enorm gaaf deel vind, is het Paleolab van Dinoland. In het Paleolab kunnen kinderen dingen ontdekken en hun creativiteit kwijt. Het Paleolab is overdekt, dus ook een prima activiteit mocht het regenen. Binnenin vind je tevens een bar waar je o.a. friet kunt halen.

Binnen in het Paleolab staat op grote borden in de lucht beschreven aan welke activiteiten je kind kan meedoen.

Kiest je kind voor het zoeken van goud of voor edelstenen?

Of kiest je kind liever voor een creatieve activiteit als dinosaurussen kleien, schilderen of uithakken? Voor de laatste twee activiteiten betaal je een kleine vergoeding.

Word een echte dinosauruskenner tijdens de speurtocht

Bij binnenkomst kregen we een speurtocht waarbij je goed de informatieborden moet lezen die bij de dinosaurussen staan. Op deze borden staat o.a. informatie als waar de betreffende dinosaurus vermoedelijk geleefd heeft, hoe lang de dinosaurus was en wat hij at.

Het park bevat tevens een goede dosis aan humor. Onderstaande waarschuwing is dan ook erg leuk bedacht!

Sommige dinosaurussen zijn dan ook wel enorm groot! Het idee dat deze gedaantes vroeger mogelijk echt geleefd hebben, vind ik dan ook erg bijzonder.

Op T-Rexpeditie

Eén van de meest indrukwekkendste dinosaurussen alle tijden is de Tyrannosaurus rex, ook wel bekend als T-Rex. In samenwerking met Naturalis is er in Dinoland een T-Rexpeditie opgezet waarbij je alles te weten komt over deze dinosaurus. Dit gedeelte is overdekt en ook hier zijn een hoop verschillende activiteiten te doen.

Op de virtuele zandtafel kun je een T-Rex wereld ontwerpen (zie onderstaande foto), op de magische tekentafel kun je dinosaurussen inkleuren, je kunt meedoen aan een VR activiteit en nog veel meer.

Natuurlijk krijg je ook een indruk van hoe een T-Rex er ongeveer uit gezien moet hebben.

Uitrazen in de indoor speeltuin

Niet alleen buiten kunnen kinderen spelen, maar ook binnen. De indoor speeltuin is opgedeeld in een deel voor de kleinere kinderen en een deel voor grotere kinderen. Je kunt de indoor speeltuin vinden naast het Dinosaur Café.

Het baby- en peuterdeel is volledig omheind waardoor er veilig gespeeld kan worden zonder dat je kind zomaar kan ontsnappen. Persoonlijk vind ik dit erg prettig.

Ga je door de onderstaande poort, dan kom je in het deel uit voor de grotere kinderen. Dit deel is een stuk donkerder dan het peuterdeel en een heel stuk groter.

Wat mij erg opviel, is dat het hier enorm hoog is. Doordat het niet een hele grote ruimte is, kan dit wel wat onoverzichtelijk overkomen als je bijvoorbeeld je kind zoekt. Maar al met al is het hier ook leuk om binnen te spelen.

Diverse eet- en drinkmogelijkheden

Er zijn een een aantal locaties waar je terecht kunt voor een hapje en een drankje. Wijzelf hebben gebruik gemaakt van het Dinosaur Café wat aan het begin van Dinoland zit. Het Dinosaur Café is niet zomaar een café, in dit café komen dinosaurussen namelijk tot leven! Terwijl we aan het eten zijn gaan ineens de lampen uit. Her en der staan een aantal dinosaurussen waar de lichten nu op schijnen. Door het hele restaurant hoor je gebrul en beginnen de dinosaurussen te bewegen. Hartstikke leuk gedaan! Na enkele minuten stopt dit en gaan de lampen weer aan.

Niet alleen het decor is in dinosaurus-stijl, ook aan de namen van de gerechten is gedacht. Zo kun je er o.a. een Triceratosti, T(ortilla) Rex en Jurassic Bread krijgen.

Het andere restaurant vind je bij het Paleolab.

Ook zijn er in Dinoland genoeg plekken te vinden waar je zelf meegebrachte consumpties kunt nuttigen.

Praktische informatie over Dinoland

Openingstijden

In het jaar 2021 is Dinoland geopend t/m 31 oktober 2021. Het park is gesloten op maandagen en in oktober ook op dinsdagen. Tijdens de schoolvakanties is Dinoland alle dagen van de week geopend.

Op doordeweekse dagen kun je het park bezoeken van 10.00 t/m 17.00 uur. In het weekend en tijdens schoolvakanties sluit het park om 17.30 uur.

Kijk voor de actuele openingstijden op de website van Dinoland.

Tarieven

De volgende tarieven worden in 2019 gehanteerd:

  • 0 t/m 1 jaar: gratis
  • 2 t/m 3 jaar: € 7,95
  • 4 t/m 64 jaar: € 14,25
  • 65+ en mindervaliden: € 2,- korting

Een parkeermuntje kost € 5,-.

Tip: Kom je op een doordeweekse dag, dan kun je ook even kijken of je in de straat tegenover Dinoland kan parkeren. Parkeren is daar gratis.

Kinderfeestjes

In Dinoland is het ook mogelijk om een kinderfeestje te geven. Het arrangement voor een kinderfeestje kost € 12,- per kind. Hiervoor krijgen zij toegang tot het park, friet met saus en onbeperkt ranja. De jarige ontvangt ook nog een dino kleurtas met button.

Begeleiders betalen € 11,- per persoon en dat is inclusief friet met saus en 2 consumptiebonnen voor koffie of thee.

Je kunt het kinderfeestje uitbreiden (tegen betaling) met opties als bijvoorbeeld: softijs tappen, bungee trampoline springen of een dino-fossiel uithakken.

Adresgegevens

Kom je met de auto? Voer dan het volgende adres in je navigatiesysteem:

Willemsvaart 19
8019 AB Zwolle

Dinoland is ook prima te doen met het openbaar vervoer. In ongeveer 15 minuten loop je vanaf Station Zwolle naar het park. Pak je liever de bus? Kies dan voor bus 203 of 100.

Was Dinoland voor ons voor herhaling vatbaar?

Nou en of! Dinoland behoort zeker tot één van de leukste uitjes waar wij tot nu toe geweest zijn met onze kinderen. Er is hier zoveel te beleven. De meeste jonge kinderen, hebben nog niet zo’n grote spanningsboog. In dit park is de afwisseling van spelen en educatie dan ook perfect geregeld.

Op zich ben je voor Dinoland niet zo zeer afhankelijk door het weer, aangezien er ook binnen een hoop te beleven valt. En zeg nou eerlijk, het regent zelden echt een hele dag!

De entreeprijs vind ik ook absoluut niet hoog voor wat je krijgt. Ik vind dan ook dat het het geld meer dan waard is. Doordat je ook je eigen consumpties mee kunt nemen, kun je het uitje zo duur maken als je zelf wil.

Qua leeftijd denk ik dat Dinoland het leukste is voor kinderen tussen de 4 en 12 jaar in. Uiteraard kunnen jongere broertjes en zusjes ook prima mee, maar zij zullen voor een hoop activiteiten te jong zijn.

Wil je nog meer leuke dinouitjes doen? Lees dan ook ‘10x de stoerste dino uitjes in Nederland‘ voor meer inspiratie.

Foto’s © Opwegmetmama.nl