Disney bij Rijksmuseum Amsterdam

Familiemaand met Disney bij Rijksmuseum Amsterdam

Het Amsterdamse museum is het hele jaar door een kidsproof uitje. Maar in de maand oktober is het hier helemaal feest, want dan is het familiemaand met Disney bij Rijksmuseum. Lees hier wat er allemaal te beleven valt voor groot en klein.

Oktober Familiemaand

Oktober is magisch in het Rijksmuseum. Er worden deze maand namelijk allemaal activiteiten georganiseerd met Disney in de hoofdrol. Maak bijvoorbeeld je eigen Mickey Mouse en ontdek welk serviesgoed in de vitrines best een rolletje had kunnen hebben in Belle en het Beest.

Tijdens de herfstvakantie en in de weekenden zijn er zelfs nog meer kidsproof activiteiten, zoals (gratis) workshops en toffe rondleidingen. Niet alles heeft een Disney thema, maar magie speelt zeker wel de hoofdrol. Zo kun je bijvoorbeeld tijdens de workshop ‘Tovertekening’ leren hoe je een mini-animatiefilmpje maakt en mogen kinderen vanaf 6 jaar hun eigen kunst met houtskool maken tijdens de tekenworkshop ‘Deftige Dieren’.

De deelname bij de meeste activiteiten in de herfstvakantie zijn zelfs gratis (je entreeticket niet meegerekend natuurlijk). Naast deze speciale workshops kun je uiteraard ook nog deelnemen aan de reguliere kinderactiviteiten in het Rijksmuseum. Ook erg leuk!

Disney bij Rijksmuseum

Ben je een echte Disney fan? Dan moet je deze maand echt even een bezoekje brengen aan dit museum in Amsterdam. Het is niet zo dat je op iedere hoek van het museum de beroemde muis tegenkomt hoor. Maar veel activiteiten hebben wel een Disney tintje en die herkenbaarheid maakt een bezoek met kids nog veel leuker.

Tijdens de Familiemaand met Disney in Rijksmuseum kun je deze activiteiten verwachten:

Disney tekenroute

Haal gratis het opdrachtenboekje in de vorm van Mickey Mouse op bij de mediabalie of de speciale Familiemaand counter om de Disney tekenroute te volgen. In het boekje staat omschreven waar je de diverse opdrachten mag uitvoeren. Als die omschrijvingen voor jou net niet duidelijk genoeg zijn, kun je ook de borden volgen die je onderweg tegenkomt.

Tijdens de speurtocht krijg je leuke opdrachten die allemaal gelinkt zijn aan een bekende Disneyfilm. In de kelder bij alle scheepsmodellen krijg je bijvoorbeeld een opdracht die past bij de film ‘De kleine zeemeermin’ en rondom het beeld van Cupido krijg je een opdracht die past bij de tekenfilm ‘Hercules’.

Tijdens de route krijg je niet alleen kleine tekenopdrachten, maar worden kinderen ook uitgedaagd volop te fantaseren. De aanbevolen leeftijd is ongeveer 8 jaar, maar onze dochter van 6 vond het (met een beetje hulp) ook een leuke speurtocht.

Schilderen als Disney

Voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar kun je op verschillende dagen de workshop ‘Schilderen als Disney volgen. Je moet je hier wel vooraf voor inschrijven, dus kijk van tevoren op de website of er nog plek is op de dag dat jij het museum wil bezoeken.

Tijdens deze workshop haal je jouw inspiratie uit het Rijksmuseum en de diverse Disney animatiefilms. Eerst maak je een achtergrond voor jouw kunstwerk en vervolgens duik je het museum in om op zoek te gaan naar jouw hoofdrolspeler. Heb je er eentje gevonden? Laat dan jouw fantasie de vrije loop en maak er een betoverend schilderij van!

De workshop kost 10 euro per persoon (zonder ouders) en start in de Teekenschool (Hobbemakade 25, tegenover het Zuiderbad). Na twee uur mag je jouw kind -met kunstwerk- weer ophalen.

Masterclass: tekenen met Disney

Tot slot is de masterclass ‘Tekenen met Disney’ ook een toffe activiteit om te volgen voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar. In het auditorium van het Rijksmuseum leer je de fijne kneepjes van het bedenken van karakters. Je leert stap voor stap dieren tekenen en eindigt met een stappenplan om zelf Mickey Mouse na te tekenen.

Alle benodigdheden liggen hier voor je klaar, je hoeft zelf niets mee te nemen. Ook hoef je echt geen tekentalent te zijn om mee te doen. Je bent hier tenslotte om te leren!

De Masterclass kost 5 euro per persoon en kinderen mogen alleen onder begeleiding van een volwassene meedoen. De workshop duurt ongeveer 45 minuten en ook hiervoor is van tevoren aanmelden wel aan te raden.

Ook leuk aan je bezoek deze maand, is dat je in het trappenhuis tijdelijk een fotostudio vindt. Hier mogen kinderen zich verkleden als hun favoriete Disneyfiguur. Er hangen prinsessenjurken van onder andere Assepoester, Belle en Doornroosje en ook het broekpak van prinses Yasmine hangt klaar. Of laat je kind verkleden als Barstje van Belle en het Beest of als de held Buzz Lightyear van Toy Story.

Na de verkleedpartij kunnen de kids plaatsnemen voor een green screen en worden er foto’s gemaakt. Je krijgt direct de foto geprint mee en je ontvangt een QR code waarmee je een digitale kopie kunt downloaden.

Voor deze Disney fotoshoot hoef je je niet aan te melden en het is helemaal gratis!

Praktische tips

Wat moet je allemaal weten voor je bezoek aan de familiemaand? Lees hier nog wat aanvullende praktische info voor je bezoek aan Disney bij Rijksmuseum.

  • Koop je ticket online om niet in de wachtrij te hoeven staan. Ook met een museumkaart of andere kortingskaart is vooraf reserveren aan te raden
  • Veel activiteiten in de herfstvakantie zijn gratis. Kijk op de website van Rijkmuseum of je vooraf moet boeken
  • Lees hier handige tips voor een bezoek aan het Rijksmuseum met een peuter
  • Het kan vooral in de herfstvakantie behoorlijk druk worden. Plan je bezoek het liefst zo vroeg mogelijk in de ochtend of juist na 15.30, want dan vermijd je de grootste groepen mensen
  • Bij de garderboe kun je gratis jassen en kleine tassen achterlaten. Dit is gratis
  • In het Rijkscafé kun je wat eten en drinken, maar het is niet goedkoop. Vlakbij het Rijksmuseum (op zo’n 10 minuten lopen) vind je pannenkoekenrestaurant De Carrousel waar het ook heel leuk is om met kinderen een hapje te eten na je bezoek

Heb je ook al helemaal zin gekregen om Disney in het Rijksmuseum te bewonderen?

Lees ook: