Docus de Das Avonturenpad, een kinderwandeling mét verhaal

Wanneer je op zoek bent naar een leuke en uitdagende wandeling voor jonge kinderen, dan is het Docus de Das Avonturenpad in Schaijk (Noord-Brabant) ideaal. Het is een korte wandeling van ongeveer 1,5 km, waarbij je aan de hand van een verhaal een ronde wandelt. Onderweg kom je allerlei speeltoestellen tegen. De zandpaden zijn redelijk vlak en verhard, dus het is mogelijk om een kinderenwagen mee te nemen.

Docus de Das Avonturenpad

Het verhaal van Docus de Das

Het pad start bij een informatiebord en een rode bol, waar je aan kan draaien. Vervolgens wordt het verhaal van Docus de Das afgespeeld:

Het verhaal gaat over een heks die haar pan met verandersoep in het meertje in het bos heeft laten vallen. Hierdoor denken alle dieren dat ze een ander dier zijn. Je kunt het bos bevrijden door toverwater uit het meer te halen en dat aan het einde van de route bij de toverboom te gieten.

Tijdens het wandelen kom je uit hout gezaagde dieren tegen, die zich inderdaad anders gedragen dan normaal. Een konijn die een paal klimt als of hij een eekhoorn is of een hert dat in een nest in de boom zit.

Een leuke wandeling voor jonge kinderen

De wandeling zelf is vrij eenvoudig en daardoor ook erg leuk voor de jongste kinderen. Het is een langgerekte ronde door het bos rondom een klein meertje. De route wijst zich eigenlijk vanzelf en je komt om de paar meter een toestel tegen.

In het meertje zelf staat een klimparcours en een waterpomp. Aan het einde van de wandelroute kom je net zoals in het begin weer een rode bol tegen om aan te draaien. Dit keer echter om het verhaal af te ronden en de ‘toverboom’.  Stel je van de toverboom niet teveel voor, dit is een den met een bordje erop.

Tip 1: Het is leuk om voor je kinderen een kleed, emmers, schepjes en/of ander zandbakspeelgoed mee te nemen zodat de kinderen zich aan het meertje kunnen vermaken door met zand en water te spelen.

Tip 2: Trek zelf ook regenlaarzen aan als ouder/begeleider. Het klimparcours in het water is met name voor peuters en kleuters wat uitdagend waardoor het fijn is als je als ouder/begeleider zijnde mee kunt lopen. Het water is ondiep genoeg hier met (hoge) regenlaarzen aan naast je kind te kunnen lopen (zie onderstaande foto’s).

Natuurgebied De Maashorst

Het Docus de das pad ligt aan de rand van natuurgebied de ‘Maashorst’, bekend vanwege de oerrunderen en de exmoorpony’s die daar vrij rondlopen. Bij de start van deze route staat ook een informatiebord over de Maashorst met een uitgestippelde wandelroute van ca. 7 km waarbij de kans groot is dat je deze dieren treft.

Op de website van Natuurgebied de Maashorst staan nog meer leuke natuurspeeltuinen in de omgeving.

Praktische informatie

Je vindt de ingang van het Docus de Das Avonturenpad op het volgende adres:

Udensedreef 14
5374 Schaijk

Er is een gratis parkeerplek ter hoogte van de ingang van het pad.

Het Docus de das pad is gratis toegankelijk.

Klik hier voor meer informatie over het Docus de Das Avonturenpad.

Daarnaast heeft onze schrijfster Anne ook al eens een bezoek gebracht aan Herperduin. Hier kun je een leuke wandeling maken met speeltuin inclusief uitkijktoren in de omgeving van de Maashorst. Lees daar meer over in ons artikel: ‘Minimaal 1,5 meter de hoogte in: wandelingen met uitkijktorens!

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Anne