De natuur ontdekken in DoeZoo Insektenwereld

Heb je je ooit afgevraagd hoe een kakkerlak voelt? Of hoe de poep van een neusbeer ruikt? En weet jij wel waar een vogelspin zijn naam aan te danken heeft? In DoeZoo Insektenwereld kom je alles te weten over insecten en allerlei andere dieren. Niet door alleen maar bordjes te lezen, maar door te voelen, ruiken, horen, kijken en te doen! In dit kleinschalige dierenpark kunnen kinderen de dierenwereld dus echt zelf ervaren. En het fijne is dat je vanaf 29 mei weer een bezoekje kunt brengen aan de DoeZoo! 

Spelen en ontdekken in DoeZoo Instektenwereld

In het Groningse dorp Leens vind je een wel heel bijzonder dierenpark. Olifanten en giraffen zal je hier zeker niet vinden: de gemiddelde bewoner van DoeZoo Insektenwereld is echt een flink stuk kleiner. Bij DoeZoo Insektenwereld kan je namelijk (zoals de naam eigenlijk al aangeeft) allerlei verschillende insecten komen bewonderen!

Naast de kleine kriebelbeestjes zijn er ook een aantal andere insectenetende diersoorten en planten te bekijken. En DoeZoo Insektenwereld heet niet voor niets DoeZoo. Je kunt in dit park zowel buiten als binnen van alles doen en ontdekken.

Buiten én binnen

Als eerste kom je buiten de neusberen tegen. De grappige beestjes zijn ook voor de allerkleinsten goed te zien dankzij de grote ramen. Buiten kan je ook de papegaaien, stinkdieren en prachtige oehoes bewonderen. En zien hoe een rat in een speciaal voor hem gebouwde wc woont! Ook leer je hier alles over bijen en kan je zien hoe een bijenkorf er aan de binnenkant uitziet.

Verderop kan je in de kinderboerderij geitjes aaien. Heb je geen zin meer om buiten naar de dieren te kijken? Ga dan lekker spelen in de speeltuin, springen op het springkussen of graven in de zandbak.

Of ga naar het binnengedeelte waar je oog in oog staat met slangen, hagedissen, schildpadden en kleine aapjes. In de verschillende terraria kan je allerlei gekleurde (en harige!) vogelspinnen bewonderen. Het binnengedeelte is trouwens echt prachtig sfeervol aangekleed. Er is overal voldoende ruimte om alles goed te kunnen bekijken.

Absolute must: een rondleiding!

Hoewel het natuurlijk hartstikke leuk is om zelf door het park te struinen, haal je pas echt alles uit je bezoekje door samen met Tom (de dierenverzorger) op ontdekkingstocht langs de dieren te gaan. Eerlijk is eerlijk; normaal gesproken doe je ons echt geen plezier met voorgekauwde rondleidingpraatjes maar de ontdekkingstocht bij DoeZoo Instektenwereld is echt een uitzondering op de regel!

Tom weet echt alles van de dieren in het park en kan er geweldig over vertellen. Maar bij deze rondleiding hoef je zeker niet alleen maar te luisteren. Je mag een aantal dieren van dichtbij bekijken, ze voelen en aaien! Ook mag je buiten de neusberen voeren als je dat leuk vindt.

En voor wie dan nog niet genoeg heeft gehad is het laatste deel van de rondleiding een echte must. Want dan mag je een aantal dieren ook echt zelf vasthouden! Zo mag je Hector, de vogelspin, op je hand houden. Of durf je misschien wel eens een echte slang om je nek te krijgen?

Ook krijg je de kans om een kakkerlak en een egel eens van dichtbij te bewonderen en aan te raken!  En dat is best wel bijzonder want dat mag in andere dierenparken eigenlijk nooit!

Tip: neem vooraf even contact op met DoeZoo Instektenwereld om te vragen of er een rondleiding gepland staat op de dag waarop je het park wil bezoeken. Tijdens de schoolvakanties worden de rondleidingen wel regelmatig gegeven, maar in het voor- en naseizoen ben je vaak afhankelijk van geboekte kinderfeestjes waar je dan bij aan mag sluiten.

Let op: zolang de Coronamaatregelen nog van kracht zijn mogen ouders (en kinderen boven de 12 jaar!) niet de hele tijd aansluiten bij de rondleiding. Alleen op deze manier kan de veiligheid van de medewerkers ook echt gegarandeerd worden. 

Extra activiteiten tijdens de vakanties

Tijdens de schoolvakanties worden daarnaast ook regelmatig leuke en leerzame activiteiten georganiseerd. Zo kan je bijvoorbeeld leren hoe je een sprinkhaan moet prepareren! Ook mag je zelf een kaars van bijeenwas maken, kun je insectenkoekjes komen bakken en kan je op zolder een insect beschilderen die je uiteraard ook mee naar huis mag nemen.

Praktische informatie

DoeZoo Insektenwereld is een zorgdierentuin. Dat betekent dat mensen met een beperking hier terecht kunnen voor dagbesteding en ondersteunend werk verrichten in het park. Dat merk je bijvoorbeeld bij Tom, die de rondleidingen met passie verzorgt. Hij is slechthorend en vraagt de kinderen echt expliciet om daar rekening mee te houden door niet allemaal door elkaar te praten. Het is fijn wanneer ouders hun kinderen daar ook op kunnen wijzen. Want een rondleiding van Tom wil je echt niet missen!

Openingstijden

Het park is vanaf 29 mei weer te bezoeken. Daarbij worden vooralsnog wel beperkte openingstijden gehanteerd. Je kunt het park dan namelijk bezoeken op vrijdag, zaterdag en zondag tussen 10:00 en 17:00. Ook op tweede Pinksterdag kan je DoeZoo bezoeken.

Daarnaast hoopt DoeZoo Insektenwereld in de zomervakantie weer gewoon van maandag tot en met zondag tussen 10:00 en 17:00 uur te kunnen openen. Wil je zeker weten dat je niet voor een dichte deur staat, check dan vooraf even de (aangepaste) openingstijden op deze website.

Entreeprijzen

  • Kinderen t/m 2 jaar mogen gratis naar binnen;
  • Alle bezoekers ouder dan 3 jaar betalen €8,- wanneer je je kaartjes online bestelt;
  • Aan de kassa betalen kinderen vanaf 3 jaar en volwassenen €8.50.

Denk er aan dat het park door de Coronamaatregelen minder bezoekers kan ontvangen. Wanneer je je tickets vooraf online bestelt ben je gegarandeerd van toegang tot de DoeZoo. Je kunt dan kiezen of je in de ochtend of in de middag langs wil komen. Kom je op de bonnefooi en wil je je kaartjes bij de kassa kopen? Hou er dan rekening mee dat het kan zijn dat er niet meer voldoende ruimte in het park is en je niet naar binnen mag. 

Heb je plannen om naast DoeZoo ook een bezoekje te brengen aan Zeehondencentrum Pieterburen? Koop dan een extra voordelig combinatieticket waarmee je toegang tot beide uitjes krijgt. De combinatietickets mogen hopelijk deze zomer weer verkocht worden.

Adresgegevens

Het adres van de DoeZoo Instektenwereld is: Wierde 17, 9965 TA in Leens.

Het park is het makkelijkst te bereiken met eigen vervoer. Wanneer je toch met het openbaar vervoer moet reizen kan je bus 65 nemen vanuit Groningen. Na een uurtje in de bus stap je dan bij halte ‘Wierde’ uit en loop je in een paar minuten naar de entree.

Eten en drinken

Midden in de DoeZoo Instektenwereld vind je de sfeervolle Herberg de Wierde. Hier kan je terecht voor een kop koffie, thee, warme chocolademelk, fris of een sapje.

Natuurlijk is er ook genoeg te eten voor de hongerige ontdekkers. De heerlijk vers gebakken pannenkoeken gingen er maar wat goed in bij onze jongste (en bij mij 😉 ). Ook kan je hier tosti’s, frietjes met toebehoren en andere soorten broodjes met beleg halen.

En ben je in een dappere bui? Op sommige dagen kan je hier zelfs insecten eten! Op de vakantieagenda kan je zien op welke dagen je een insect kan komen proeven.

Voor welke leeftijd?

DoeZoo Leens is leuk voor kinderen van alle leeftijden, maar het park richt zich wel vooral op kinderen in de basisschoolleeftijd. Toch is er voor de kleintjes meer dan genoeg te zien en ook de wat oudere kinderen kijken hun ogen tijdens de rondleiding. En stiekem is het ook voor de papa’s en mama’s gewoon ontzettend gaaf om eens een vogelspin, slang of kakkerlak vast te kunnen houden.

Eindoordeel over DoeZoo Insektenwereld

DoeZoo Insektenwereld in Leens is een wat kleinschaliger park waar je geen uren door zal brengen. Wij waren er op een koude, regenachtige dag waardoor we het buiten snel voor gezien hielden en binnen is het niet extreem groot. Maar toch hebben onze kinderen zich hier echt uitstekend vermaakt. Want zo’n kindgerichte rondleiding én zo dicht bij de dieren kunnen komen is toch wel echt een unicum. En zeg nou zelf; een slang vast mogen houden is toch wel echt een groot avontuur!

Op zoek naar meer leuke uitjes in de omgeving van de DoeZoo Insektenwereld? Lees dan ook eens het artikel 12x de leukste dagjes uit in de provincie Groningen

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Jolien