drukste-rustigste-dagen-pretpark-attractiepark

Dit zijn de drukste én de rustigste dagen in een pretpark

Vraag jij jezelf ook wel eens af welke dagen nu het drukste zijn in een pretpark en welke het rustigste? Persoonlijk vind ik het namelijk niet erg prettig om met jonge kinderen ergens lang in een wachtrij te moeten staan zoals bij een attractie maar óók bij de toiletten. Daarom heb ik proberen uit te zoeken wat de meeste drukke en de meest rustige dagen in een pretpark zijn én geef ik je tips over hoe je de drukte in pretparken zo veel mogelijk kunt vermijden. Doe er je voordeel mee! 😉

De drukste dagen in een pretpark

De meeste volwassenen werken doordeweeks en vrijwel alle kinderen van 4 jaar en ouder gaan van maandag t/m vrijdag naar school toe. Het is dan dus ook begrijpelijk dat de meeste mensen in het weekend, tijdens schoolvakanties of op feestdagen naar een pretpark gaan. Meestal zie je dan ook nog een piek op zondagen. Zaterdag is namelijk vaak een dag waarop veel mensen hun verplichtingen als boodschappen doen.

Niet enkel deze vrije momenten zijn van invloed op de drukte in een pretpark, ook het weer speelt hier een rol in. Bij mooi weer zijn mensen sneller geneigd om de deur uit te gaan dan bij minder weer.

Daarbij kan er ook nog onderscheid worden gemaakt in het type pretpark waar je naartoe gaat: kies je voor een pretpark waarbij het meeste buiten is of kies je voor een pretpark waarbij een hoop ook overdekt is en je dus niet afhankelijk bent van het weer.

Hetgeen waar ik zelf nog wel eens tegenaan ben gelopen, zijn de maanden mei en juni. In deze maanden vinden namelijk veel schoolreisjes plaats.

De rustigste dagen in een pretpark

Redelijk voor de hand liggend zijn doordeweekse dagen waarop het geen vakantie is of een feestdag, de meest rustige dagen. Wanneer je met jonge kinderen die nog niet naar school gaan ergens naartoe wil, kies dan vooral voor een ochtend.

Qua dagen zijn dinsdagen en donderdag het meest rustig. Maandagen, woensdagen en vrijdagen zijn de meest populaire dagen voor een uitje als het gaat om de parttime dagen van werkende ouders welke juist op die dagen een poging doen om de drukte te vermijden. Zo geef ik zelf de voorkeur aan woensdag- en vrijdagochtenden om ergens naartoe te gaan.

Op woensdagen zijn veel kinderen die naar de basisschool gaan eerder vrij, waardoor sommige ouders er voor kiezen om toch nog even ergens heen te gaan. Hetzelfde geldt voor de vrijdag. Helemaal wanneer pretparken wat langer geopend zijn, willen ouders wel eens een oogje toeknijpen wanneer het gaat om tijd. Het weekend staat dan immers toch voor de deur.

Tips om de drukte te vermijden

Niet voor iedereen is het mogelijk om de meest rustige dagen te gaan. Daarom nog een aantal tips die je kunt toepassen om toch zo veel mogelijk de drukte te vermijden:

  • De allereerste tip is: Kom op tijd! Veel mensen komen niet direct tijdens openingstijd naar het park toe. Op die manier kan je vaak al een uurtje ‘winnen’. Start dan ook direct met je favoriete attracties zodat je die maar alvast hebt gehad.
  • Begin achterin het pretpark Wat wij zelf meestal doen wanneer we naar een pretpark gaan op een dag waarop het mogelijk iets drukker is, is achterin het park beginnen. Wij lopen dan ook direct naar achter toe. Naar onze ervaring werkt dit o.a. bij de Efteling erg goed.
  • Bekijk van te voren de druktekalender Gelukkig weten de pretparken zelf ook dat niet iedereen het fijn vindt om op drukke dagen een bezoek aan hun park te brengen. Velen hebben daar ook in meegedacht en hebben op hun website bijvoorbeeld zogeheten druktekalenders staan. Hierop voorspellen zij welke dagen naar hun idee rustig, gewoon of druk zullen worden. Altijd handig!
  • Maak gebruik van de app van het pretpark Een aantal pretparken hebben een eigen app welke je kunt gebruiken tijdens je bezoek. Je kunt hierop bijvoorbeeld de wachttijden zien van een bepaalde attractie. De keuze is vervolgens aan jou of je hierbij wil gaan aansluiten of toch liever voor een andere attractie kiest.
  • Fast Lane & Boarding Pass Bij een aantal attractieparken waaronder Walibi en de Efteling kun je gebruik maken van een zogeheten Fast Lane of Boarding Pass. Het systeem hierachter is dat je een stuk sneller in bepaalde attracties kunt gaan doordat je vooraf een tijd kunt reserveren. Bij Walibi dien je hiervoor te betalen, bij de Efteling kun je hier eenmalig gratis gebruik van maken bij achtbaan de Python.

Lees ook ons artikel: ‘De leukste pretparken voor peuters & kleuters

Kopfoto © Shutterstock