6 leuke Duitse dierentuinen op maximaal 1,5 uur rijden van Nederland

Duitsland is hét land voor dierentuinliefhebbers. Bijna elke stad heeft een eigen dierenpark en vaak zijn de entreeprijzen lager dan in Nederland. Net over de Nederlandse grens vind je een aantal mooie en unieke parken. Wij hebben de afgelopen jaren enkele van deze parken bezocht. Ontdek in dit artikel alles over deze toffe parken!

Zoo Duisburg

Zoo Duisberg is een dierentuin verdeeld over twee parkdelen. Het park ligt als het ware op twee heuvels, gescheiden door een dal waar een snelweg en een spoorlijn doorheen lopen. De twee delen worden verbonden door een brug die begroeid is met planten en struiken. Het park zelf is heel groen en met name de nieuwe verblijven zijn ruim opgezet.

Hoogtepunten van dit park:

 • Oceanië In dit parkdeel vind je bijzondere dieren, die je niet vaak of soms zelfs nooit in Nederlandse dierentuinen ziet. Dieren uit Australië en Nieuw-Zeeland hebben een hoge aaibaarheidsfactor. Zeg nou zelf, iedereen zou toch wel even met een koala of wombat willen knuffelen?
 • Dolfijnenshow Zoo Duisburg is een van de weinige dierentuinen met een dolfinarium. Dagelijks worden er meerdere voorstellingen gegeven, met educatie over dolfijnen in het algemeen en in het bijzonder de groep die hier in het dolfinarium verblijft. Zit je op een van de voorste rijen? Dan is de kans groot dat je nat wordt!

Tierpark Nordhorn

Tierpark Nordhorn is een gemoedelijke en kleinschalige dierentuin die de afgelopen jaren steeds verder is uitgebreid. Verwacht geen grote dieren zoals olifanten en leeuwen, maar wel zeldzame bizons, doodshoofdaapjes, neusberen, luiaards en panters.
In het park houden zich in het bijzonder ook bezig met bedreigde inheemse huisdierrassen, zoals het bonte Bentheimer varken.

Dit park is erg geliefd bij Nederlandse gezinnen in verband met de relatief lage entreeprijs.

Hoogtepunten van dit park:

 • Openluchtmuseum In 2019 is Tierpark Nordhorn uitgebreid met een openluchtmuseum. Een Vechte-Dorf, (Dorp aan de Vecht), met historische boerderijen en werkplaatsen van ambachtslieden.
 • Dieren voeren Deze dierentuin leent zich perfect voor gezinnen met jonge kinderen. Zo is er een grote binnen- en buitenspeeltuin en kun je zakjes voor kopen om geiten, schapen en andere kleinere dieren te voeren.

Zoo Krefeld

Zoo Krefeld is een groene, relatief kleine en overzichtelijke dierentuin waar je je minimaal een halve dag kunt vermaken. Het park kenmerkt zich door een afwisseling van oudere en moderne verblijven. Parkeren is gratis en de entree in vergelijking met andere Duitse dierenparken relatief goedkoop.

Hoogtepunten van dit park:

 • Tropenhuis Het tropenhuis kenmerkt zich door zijn bijzondere architectonische ontwerp en het feit dat de dieren zich hier vrij rond kunnen bewegen. Daarnaast is er een uitkijkpost in het tropenhuis, waardoor je een goed uitzicht hebt over alle klimmende en springende kleine aapjes.
 • Bijzondere dieren Je vindt in Krefeld bijzondere, niet alledaagse dieren, zoals de boomkangoeroe, tamandua en sneeuwluipaarden. In het voorjaar van 2022 zijn er zelfs twee sneeuwluipaardenwelpjes geboren.
 • Restaurant Het restaurant in het midden van het park verdient een bijzondere vermelding, met name om de heerlijke stukken taart die je er kunt krijgen en het terras grenzend aan een leuke speeltuin met een vijver vol flamingo’s.

Der grüne Zoo Wuppertal

Deze dierentuin doet zijn naam echt eer aan. De dierentuin ligt op een helling en laat zich het beste omschrijven als een combinatie van een stadspark en een bos met daarin ook dierenverblijven.

Hoogtepunten van dit park:

 • Leeuwenverblijf In 2007 is het leeuwenverblijf geopend. Dit verblijf bestaat uit een grote vlakte omringd door rotsen. Je kunt via de rotsen ook op uitkijkposten klimmen, die over de vlakte uitkijken.
 • Aralandia Deze volière (in de vorm van een vogelvleugel) biedt een thuis aan de prachtige blauwe hyacint ara’s, een groep flamingo’s en pudu’s (kleine hertjes). Het leuke is dat je hier over een brug tussen de vogels doorloopt.
 • Zuid-Amerikahuis Voor de architectuurliefhebbers is dit verblijf een must see, vooral de statige ingang. Er zitten hier diverse diersoorten te vinden, zoals tapirs, dwergmara’s en een luiaard. Buiten vind je ook nog okapi’s.
 • Bonustip: in Wuppertal zelf reis je het snelt en eenvoudigst via de Schwebebaan. Dit is een metro die hangt aan de rails. Hierdoor lijkt het alsof je zweeft in een attractie. De rails is gebouwd boven de rivier de Wupper.

Allwetterzoo Münster

Ook dit is een groene dierentuin, die vooral bekend staat om zijn overdekte paden. Deze dierentuin is daarom (zoals de naam al zegt) ook prima geschikt om met slecht weer te bezoeken. Ze hebben alle bekende grote dieren in de collectie en er zijn veel leuke speeltuinen. Daarnaast beschikt de dierentuin over een groot paardenmuseum waar je alles kan leren en ontdekken over paarden.

Hoogtepunten in dit park:

 • Robbenhaven In dit parkdeel zijn meermaals per dag shows met zeeleeuwen. Deze shows zijn erg vermakelijk en leuk voor het hele gezin.
 • Olifantenverblijf De dierentuin staat ook bekend om zijn prachtige olifantenverblijf. Onder begeleiding van een verzorger mag je de olifanten zelf eten geven tijdens het voerdermoment.

 Tickets en informatie: https://www.allwetterzoo.de/

Bron: zooinside.nl

NaturZoo Rheine

Dit dierenpark is heeft vooral dieren in zijn collectie die afkomstig zijn uit Europa of Azië. Het park heeft een uitgebreide collectie watervogels en aapachtige. Verder vind je hier ook nog tijgers, zebra’s, jakhalzen, pinguïns en gelada’s. Ook bij deze dierentuin kun je gratis parkeren en is de entreeprijs relatief laag.

Hoogtepunten in dit park:

 • Apenbos in het apenbos kun je tussen de loslopende apen lopen.
 • Volières in het park heb je een aantal prachtige volières waar je als bezoeker doorheen kunt lopen. Waaronder een volière met het thema ‘Waddeneilanden‘.

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Anne