duurzaam-reizen-ecologische-voetafdruk-verkleinen-op-vakantie

Duurzaam reizen, je ecologische voetafdruk op vakantie verkleinen

Om mij heen valt het me op dat steeds meer mensen bezig zijn met duurzaam leven. Zo merk ik bijvoorbeeld dat steeds meer mensen bezig zijn met afval scheiden, afval verminderen en steeds minder tot geen vlees meer consumeren. Ook op het gebied van duurzaam reizen kun je een hoop betekenen voor de wereld. Daarom geef ik je een aantal tips die je zowel voor als tijdens je vakantie kunt toepassen om je ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te maken.

Duurzaam reizen

Het eerste waar je mogelijk aan denkt wanneer het gaat om duurzaam reizen is het kiezen van een vervoermiddel. Je kunt hiermee namelijk de CO2 uitstoot beperken.

Het loont om een locatie te kiezen die niet al te ver van huis is. Hoe dichter je bij huis blijft, hoe meer je je ecologische voetafdruk op vakantie kunt verkleinen.

Probeer, mits mogelijk, het vliegtuig te vermijden. Kies liever voor de fiets, trein of anders de auto of de bus. Voor landen zoals Spanje worden meer dan genoeg busreizen aangeboden. Ook voor wintersportbestemmingen zoals Frankrijk en Oostenrijk kun je prima met de bus komen.

De auto is interessant wanneer je een milieubewuste auto hebt, zoals een hybride of elektrische auto hebt. Wij hebben zelf dan ook bewust gekozen om een elektrische auto te kopen.

Op sommige vakantiebestemmingen kun je als toerist zijnde ook gratis met de bus reizen in de directe omgeving. Maak hier vooral gebruik van!

Tip! Wist je dat we niet ver vanaf de Nederlandse grens al een hoop mooie vakantielocaties hebben? In dit artikel hebben wij er een aantal voor je opgesomd: Vakantiebestemmingen binnen 2,5 uur rijden vanaf de Nederlandse grens

Is het toch nodig dat je gebruik maakt van het vliegtuig, denk er dan eens over na hoe je CO2 uitstoot kunt beperken. Kies (mits mogelijk) voor een directe vlucht. Ook kun je bijvoorbeeld een donatie doen om bomen te laten planten. Bij veel reisorganisaties is het tegenwoordig al mogelijk om hiervoor te kiezen en sommigen doen het uit zichzelf al!

duurzaam-reizen-ecologische-voetafdruk-verkleinen-op-vakantie

Duurzaam in je koffer

Het is verleidelijk om reisverpakkingen van je favoriete badkamerproducten mee te nemen op vakantie. Besef echter ook dat hier een hoop plastic voor wordt gebruikt. Dat is tegenwoordig helemaal niet meer nodig! Op de markt verschijnen tegenwoordig steeds meer plasticvrije producten (bijvoorbeeld een shampoobar) en producten met gerecycled verpakkingsmateriaal.

Ook qua ingrediënten kun je een bewuste keuze maken. Ik ga zelf dan ook het liefst naar een natuurwinkel voor mijn badkamerproducten. Je kunt daar o.a. siliconenvrije shampoo krijgen. Goed voor de natuur en ook goed voor je gezondheid. Een win-win situatie dus! Kies producten die het beste bij je passen, zoals shampoo voor krullend haar wanneer je krullen hebt.

Wist je dat de stof oxybenzone het koraalrif kan aantasten? Dit stofje zit regelmatig in producten als zonnebrandcrème. Wil je bewust met het milieu omgaan, check dan even de ingrediëntenlijst van je producten.

Duurzaam tijdens je vakantie

Steun op je vakantiebestemming de lokale bevolking. Kies voor lokale restaurantjes, de lokale markt, de lokale boer etc. Behalve dat het ook hartstikke leuke is, help je ook de lokale economie een handje. Wanneer het om eten en drinken gaat, overweeg dan ook eens om zo veel mogelijk voor vegetarisch (of liever nog veganistisch) te kiezen. Dit scheelt ook weer in de CO2 uitstoot.

Je hoort tegenwoordig ook steeds meer over zogeheten eco-accommodaties zoals eco-lodges. Deze accommodaties zijn door een externe partij gekeurd op duurzaamheid. Zo kunnen zij bijvoorbeeld gebruik maken van een energiezuinige verwarming, doen aan waterbesparing, composteren, serveren biologisch eten maar ook het inzetten van lokale mensen als personeel.

Tip! Een favoriete website van mij is www.natuurhuisje.nl welke allerlei accommodaties in binnen- en buitenland aanbied. Een aanrader om eens een kijkje te nemen.

Probeer ook op vakantie zo min mogelijk plastic te gebruiken. Plastic is niet biologisch afbreekbaar door de natuur. Neem bijvoorbeeld een hervulbare waterfles mee, je ziet steeds vaker tappunten voor drinkwater in zowel Nederland als het buitenland. Maak ook zo min mogelijk gebruik van plastic tasjes wanneer je boodschappen doet.

Maak je vakantie zo diervriendelijk mogelijk. Wil je graag wilde dieren zijn, spot deze dan in het wild. Ga bijvoorbeeld dolfijnen en walvissen spotten tijdens een excursie met de boot i.p.v. in de dierentuin.

Maar denk ook aan het kopen van diervriendelijke souvenirs. Koop niet die ene mooi slagtand van een olifant, die schoenen van slangenleer of die tas van krokodillenleer. Laat schelpen en koraalrif op de plek waar ze horen.

En tot slot, laat geen afval achter! Ruim je troep netjes op. Gooi het in de prullenbak of houd het zolang bij je tot je deze mogelijkheid hebt.

Denk jij ook bewust na over hoe je duurzamer kunt reizen? Laat ons weten op welke manier jij dat doet of er mee bezig bent.

Foto’s © Shutterstock