Leuke activiteiten voor wanneer het héél warm is buiten

De weersvoorspellingen liegen er niet om: het wordt vandaag héél erg warm in Nederland. Heb je geen zin om de deur uit te gaan maar ben je wel op zoek naar een leuke activiteit om je kinderen te vermaken? Wie weet staan er in dit lijstje wat leuke ideeën! Enne.. Als je nog leuke aanvullingen hebt, wij horen het graag!

Zo houd je je kinderen koel met de warmte

De meeste mensen zullen, indien mogelijk, lekker het water op gaan zoeken. Heel erg begrijpelijk met deze temperaturen. Baby’s en kinderen hebben het meestal nog water dan wij als volwassenen het hebben. Het is dus zeer als belang dat je als ouder/verzorger extra goed voor je kinderen zorgt en hen de nodige verkoeling bied. Dit kun je bijvoorbeeld op de volgende manieren doen:

 • Zorg er allereerst voor dat je kinderen extra goed drinken!
 • Laat je kinderen extra fruit en groente eten, deze bevatten ook extra vocht.
 • Trek je kinderen luchtige kleding aan
 • Vermijd de zon, zoek de schaduw op op het heetste moment van de dag en maak gebruik van parasols en hoedjes.

Ook qua activiteiten kun je juist met het lekkere weer erg leuke dingen dingen. De leukste heb ik daarom voor je verzameld:

Creatief met een watertafel

Met een watertafel kun je alle kanten op. Je kunt een bestaande watertafel gebruiken, maar er ook zelf één creëren door een grote bak met water (eventueel op een verhoging) neer te zetten. Heb je wel eens gedacht aan de volgende activiteiten?

 • Letters vissen
 • Bakjes en trechters
 • Speelgoed wassen

Een schot in de roos!

Of beter gezegd een waterballon in de roos. Het enige wat je nodig hebt is stoepkrijt en een aantal waterballonnen. Teken op de grond het ‘doel’ en laat je kind vanaf een afstandje waterballonnen erop gooien. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een cirkel te maken met meerdere cirkels er omheen en daar punten aan te geven (leuk voor wanneer ze een besef hebben van cijfers), of het wat simpeler houden.

Let op! Zorg er altijd voor dat je de kapotte waterballonnen altijd direct opruimt! Helemaal met kleinere kinderen en dieren in de buurt.

Een waterjojo maken

Men heeft voor een waterjojo het volgende nodig: waterballonnen en grote elastieken. Vul de waterballonnen met water en knoop er een stuk elastiek aan vast. Rol het elastiek vervolgens om het knoopje heen. Wie houdt het het langste vol om zijn ballon heel te laten?

IJs laten groeien

Dit klinkt wellicht wat vreemd, maar het kan echt! Leg eerst flessen water in de vriezer en laat ze daar ongeveer 2 uur en 45 minuten in liggen en zorg er ook voor dat je een aantal ijsklontjes hebt. Let er op dat het water in de flessen net niet bevroren is en er nog als water uit ziet. Leg een aantal ijsklontjes in een ruime bak. Haal vervolgens voorzichtig, zonder te schudden, de flessen uit de vriezer (als je schudt, dan verandert het water namelijk in ijs). Giet dan langzaam het water over het ijs en zie hoe het ijs begint te groeien. Wat zullen je kinderen verbaasd zijn!

Tip: Voor een leuk effect kun je het water ook eerst kleurtjes geven met bijvoorbeeld kleurstoffen of siroop.

Red de zeedieren!

Dit is een activiteit waar je kinderen wel even mee zoet zullen zijn, maar wel om wat voorbereiding vraagt. Verzamel wat speelgoeddieren (uiteraard geen elektronische maar speelgoed wat nat mag worden) en eventueel wat takjes, bladeren etc. en pak een bak die je kunt invriezen (bijvoorbeeld een taartvorm). Leg de dieren hier in en vul de bak met water en leg deze een poosje in de vriezer tot deze helemaal bevroren zijn. Zodra je dit het geval is, kun je je kinderen de dieren laten redden. Geef hen wat gereedschap die zij hiervoor mogen gebruiken van je (lepels, vorken) maar je kunt ook een flesje maken met een mix van water en zout waardoor het water net iets sneller zal smelten. Let er trouwens wel op dat je het ijsblok in een grote bak legt aangezien dit natuurlijk gaat smelten.

Tip: Ditzelfde kun je doen met andere spullen onder het mom van schatzoeken en uithakken.

Maak je eigen Noordpool

Om nog even in de activiteiten met ijs te blijven, is dit ook wel een leuke activiteit. Ook hiervoor moet je weer diverse delen invriezen. Allereerst een groot blok die je pool moet voorstellen. Vervolgens kun je nog wat kleinere stukken invriezen zodat je kinderen zelf hun eigen pool kunnen ontwerpen. Vergeet natuurlijk niet om ook nog wat leuke speelgoeddieren neer te zeggen om het nog verder af te kunnen maken.

Zelf ijsjes maken

Zelf ijsjes maken én natuurlijk opeten is helemaal geweldig. Je kunt dit doen met de simpele ijsvormen die je regelmatig in winkels zoals de Action tegenkomt, maar je kunt ook zelf écht ijs maken. Voor bijvoorbeeld 1 liter roomijs, heb je het volgende nodig:

 • 250 ml volle melk
 • 250 ml slagroom
 • 4 eidooiers (maat L)
 • 75 gr witte basterdsuiker
 • IJsmachine of platte bak voor in de vriezer

Verwarm de melk (au bain-marie) tot een graad of 70. In een aparte kom mix je de eidooiers met de suiker tot een gelige en dikke massa. Al roerend schenk je vervolgens het eimengsel bij de melk en zet het vuur wat hoger tot je mix ongeveer 82 graden is (op dat moment gaan de eidooiers binden). Zodra de eidooiers gebonden zijn, haal je je mengsel van het vuur en zet je het in de koelkast om af te koelen. (Tip: Houd je van luchtig ijs? Dan kun je het beste het mengel nog even met een mixer kloppen voordat je het in de koelkast zet.) Zodra alles is afgekoeld klop je de slagroom tot het stijf is en meng je het met je mengsel uit de koelkast. Voeg eventueel nog wat smaakmakers toe. Giet vervolgens het ijs in de ijsmachine (voor 30 tot 45 minuten) of in een platte bak in de vriezer (roer dan de komende 2 à 3 uur om de 30 minuten door het mengsel).

Bron recept: Francescakook.nl

Heb je nog aanvullingen? Wij horen het graag zodat we onze lijst nog verder kunnen uitbreiden. 

Foto’s © Bigstock.com

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.