Een absolute aanrader: Canada met kinderen

Canada, het een na grootste land ter wereld. Niet echt een bestemming die je in gedachten zou hebben voor de volgende vakantie voor jou en je gezin. Maar Canada is populair en dat heeft goede redenen. In dit artikel leg ik je graag uit waarom Canada juist op jullie bucketlist moet, waarom het fantastisch is met kinderen en aan welke zaken je moet denken als je die kant op gaat.

Waarom zou je Canada op jullie bucketlist zetten?

Zijn jullie echte natuurliefhebbers? Dan is Canada natuurlijk een inkoppertje. Steile bergen, beeldschone blauwe gletsjermeren, kilometers bossen en ga zo maar door. Het is een uitgestrekt land en dat biedt vele mogelijkheden. Ook doordat het uiteenlopende klimaten kent en je het dus het hele jaar door als vakantieland aan kan doen.

Skiën of surfen?

Canada en natuur dus wandelen, oké die is begrijpbaar, maar skiën en surfen twee sporten waar je niet zo snel aan denkt bij Canada. Maar Canada biedt prachtige mogelijkheden mocht je hier van houden. Voor surfen is Tofino op Vancouver Island the place to be. De omgeving van Tofino kent een zacht zeeklimaat waardoor je er in de zomer fantastisch kan surfen. Heb je hier niet zoveel mee maar hou je wel van wintersport? Sla dan eens Frankrijk en Oostenrijk voor een jaar over en boek die tickets naar Canada. Wintersporters van over de hele wereld komen naar Canada aangezien ze daar één van de beste downhill ski terreinen van de wereld hebben.

Cultuur snuiven

Voor een culturele belevenis moeten jullie ook zeker een vliegtuig die kant op pakken. Of je nou geïnteresseerd bent in de cultuur van de oorspronkelijke bewoners (First Nations) of in het erfgoed van de koloniale geschiedenis van het land, je kunt het er vinden. De invloeden van al deze culturen zie je nog altijd terug. Zo zal je veel Franse invloeden terugvinden in Québec en is Victoria op Vancouver Island echt weer typisch Engels.

Wildlife spot je ook hier

Je hoeft dus niet naar Afrika om een big 5 te spotten: beren, elanden, wolven, bizons en adelaars. Zo maar een aantal die je er langs de kant van de weg kunt tegenkomen. Het is dus iets anders dan olifanten en giraffen, maar minstens zo indrukwekkend. Zijn jullie meer van de walvissen en orka’s? Dan raad je het vast al, ook hiervoor is Canada een aanrader.

Waarom naar Canada met kinderen?

Ben je al enthousiast maar twijfel je nog een beetje of het wel echt leuk is met kinderen? Naast de bovenstaande argumenten is Canada ook nog eens een heel vriendelijk land. Inwoners zijn behulpzaam en gastvrij, altijd handig als je met kinderen op pad bent. Daarbij is het een Westers land, waar misschien sommigen minder mee hebben maar wat er wel voor zorgt dat je alles kan krijgen. Bekende luiermerken vind je daar bijvoorbeeld ook gewoon. En ook onderweg zijn er genoeg plekken die interessant zijn voor kinderen. Verlaten stadjes, themaparken en meer dan genoeg veilige speeltuinen. Canada kent het allemaal. (Oh en voor Canada hoeven jij en je kinderen geen vaccinaties te halen Misschien ook wel een pluspunt voor velen.)

Waar moet je aan denken als je naar Canada gaat?

Heb ik je al overtuigd om Canada bovenaan jullie bucketlist te zetten? Mooi! Er zijn dan vervolgens wel wat zaken waar je aan moet denken als je die kant op gaat. Hierbij een 3-tal tips!

Oost of west Canada?

Canada is groot. Na Rusland het grootste land ter wereld. Dus tenzij je een paar maanden kan reizen met je gezin valt het hele land niet in één vakantie te doen. Het is dus kiezen welke kant je op gaat. Wil je vooral voor de ruige natuur, imposante bergen en helderblauwe meren? Kies dan voor west Canada. Ligt jullie interesse meer op steden? Daar ligt de nadruk meer op in oost Canada.

Ook als je interesse hebt in bepaalde culturele invloeden is het enigszins in oost en west te verdelen. Oost Canada kent meer de invloeden uit de koloniale tijd, waar west Canada meer beïnvloed is door de first nations.

Camper of auto?

Grote kans dat als jullie naar Canada gaan, dat jullie niet op één plek blijven. Logisch, er is natuurlijk ook zoveel te zien. Maar hoe ga je al dat moois zien? Dus wordt het kiezen tussen een camper of auto.

De voordelen van een camper? Je eigen huisje op wielen (wel zo fijn voor de kids om rond te reizen maar wel een vaste basis te hebben), niet afhankelijk van restaurants en je kan slapen op echt hele bijzondere en mooie plekken. Maar natuurlijk kent het ook wat beperkingen. De vrijheid van een camper valt over te discussiëren. Canada is populair dus is het raadzaam om van te voren, vooral in het hoogseizoen, campings te reserveren. Daarbij zijn de campers groot (lees: enorm) wat wel eens lastig manoeuvreren kan zijn. Tevens heb je af en toe nog wel wat werk. Watertank vullen, afvalwater lozen en alles netjes op de plek voor als je gaat rijden.

Is kamperen niet echt jullie ding? Dan kan je er uiteraard ook rondreizen met een auto. Met een huurauto kan je gemakkelijk gaan en staan waar je wil, ook in steden. Het rijdt wat comfortabeler aangezien je geen last hebt van klapperend bestek en het is echt instappen en gaan. Niets geen watertanks en opruimen. Daarentegen kan je niet je eigen avondmaaltje koken, slaap je wel iedere nacht op een ander bed en leef je dus meer uit een koffer.

Reisdocumenten; vergeet je eTA niet!

Naast een geldig paspoort heb je ook een ander reisdocument nodig als je naar Canada gaat. Sinds 2016 heb je voor ieder gezinslid een Electronic Travel Authorizaton (eTA) nodig om naar Canada te mogen vliegen. Zonder een geldige eTA kom je ook gewoon het land niet in. En dat wil je natuurlijk wel.

Advies is dan ook om dit ruim van te voren online aan te vragen. Binnen 5 minuten vul je online het aanvraagformulier eTA Canada in, waarbij je gelijk voor je gehele gezin de aanvraag kunt doen. Aan de hand van jullie paspoortgegevens vul je alle benodigde informatie in, waarna je de kosten kunt voldoen met iDeal, Mister Cash of per overboeking. En waar je in Canada vaak een creditcard nodig zult hebben, hoef je voor deze aanvraag niet over een creditcard te beschikken. Na het afronden van de aanvraag ontvang je een bevestigingsmail en in ongeveer 99% van de aanvragen wordt een aanvraag direct goedgekeurd. Vaak kunnen zij dan ook dezelfde dag je eTA per e-mail toesturen.

Wat wel nog even belangrijk is bij een eTA aanvraag, zorg er echt voor dat je gegevens op de aanvraag overeenkomen met je paspoortgegevens. Komen deze niet overeen? Dan is je eTA niet geldig en kan je er dus ook niet meer reizen. Geen Canada dan dus.

Ben jij helemaal overtuigd dat Canada de volgende bestemming wordt voor jullie familievakantie en wil je nu vooral inspiratie op doen? Lees dan eens de reisverslagen van Martine, die met haar gezin een rondreis met camper door west Canada heeft gemaakt en dit binnenkort weer gaat doen. Het zal je alleen nog maar enthousiaster maken!

Foto’s © Martine van KleineReizigers.nl