Een kunstmuseum met een peuter en kleuter? Zo doe je dat!

Wanneer wij met onze kinderen op stap gaan, doen we altijd wel iets waarvan we zeker weten dat zij het leuk gaan vinden. Wat als gevolg heeft dat wij in onze vrije weekenden vaak in het bos, een attractiepark, speeltuin of dierentuin zijn te vinden. Maar een dagje naar een echt kunstmuseum, iets wat wij vroeger maar al te graag deden, doen we eigenlijk nooit meer. En dat is best jammer, want ook met jonge kinderen kan een bezoek aan een kunstmuseum erg goed uitpakken. In dit artikel vertel ik je niet alleen over het Groninger museum, maar geef ik je ook 10 tips om een museumbezoekje met een peuter en een kleuter te laten slagen. Zo heb je alle informatie bij elkaar om er samen een leerzaam, leuk, én creatief uitje van te maken.

Het Groninger Museum

Het moderne en markante gebouw van het Groninger Museum is een echte blikvanger in de stad. En dit jaar mag het museum haar vijfentwintigste kaarsje uitblazen, wat gevierd wordt met veel wisselende tentoonstellingen met voor een ieder wel wat wils! Redenen genoeg om eens een kijkje te nemen en te ontdekken wat er voor een peuter en een kleuter allemaal te doen is. Helaas waren een aantal van de grote tentoonstellingen net in opbouw op het moment dat wij een bezoekje brachten. Gelukkig was er nog meer dan genoeg te zien. Van kunst uit de regio tot internationale invloeden, van schilderijen tot gekke meubels, van grappige stillevens gemaakt van keramiek en glas tot beeldhouwwerken: Het Groninger Museum heeft het allemaal. Ook is het gebouw zelf een waar kunstwerk. Aan de binnenkant is het een ware kleurenexplosie en overal is wel wat te zien en te ontdekken.

Activiteiten speciaal voor kinderen

Inloopatelier

Naast het bekijken van de kunsttentoonstellingen zijn er ook een aantal kinderactiviteiten die zeker de moeite waard zijn. Zo kan je elke zaterdag en zondag tussen 12:00 en 17:00 aanschuiven in het Inloopatelier. Hier kan je zelf fijn aan de slag gaan en mag je verschillende materialen uitproberen. De kwasten en verfpaletten liggen al klaar en nodigen uit om zelf een prachtig schilderij te maken. Ook kan je de mooie vaas namaken die dicht bij het atelier staat. Kinderen mogen deze vaas eerst zelf inkleuren met krijt, potlood of stift, of deze volplakken met gekleurd papier en vrolijke stoffen. Zodra de vaas helemaal mooi is gemaakt mag je deze uitknippen en op een zelfgekozen papier plakken. Op deze manier zijn ze nog eens extra bezig rondom een bepaald kunstwerk. En het is natuurlijk ook nog eens harstikke leuk om deze herinnering mee naar huis te nemen!

Ontdekkingsruimte

Als je klaar bent met knutselen moet je zeker ook nog even de tijd nemen om in de Ontdekkingsruimte te kijken. Hier mogen kinderen in alle kasten en lades kijken en ontdekken wat voor moois er verstopt zit. Onze jongste van 2.5 had hier echt de tijd van zijn leven! Hij vond het bijvoorbeeld prachtig om sheets met gekleurde vlakken op de lichtbak te leggen en steeds weer nieuwe patronen te ontdekken. Ook mag je je hier verkleden, mag je zelf stukken uit de collectie inkleuren en kan je spelletjes doen.

Speurtocht en audiotour

Op de website van het Groninger Museum staat dat je een spannende speurtocht door het gebouw kan doen. Echter is deze speurtocht alleen beschikbaar als alle tentoonstellingen geopend zijn. Wij konden deze dus helaas niet doen, wat wel echt een minpuntje was. Voor wat oudere kinderen is er ook een audiotour beschikbaar. Met deze gratis audiotour kunnen kinderen van 8 jaar en ouder meer te weten te komen over de tentoonstellingen en het museumgebouw.

Naar een museum met jonge kinderen: hoe doe je dat?

Voor wat oudere kinderen (lees: 8+) is er dus meer dan genoeg te doen in het Groninger museum en zijn er meerdere activiteiten speciaal voor deze doelgroep ontworpen. Maar wat nou als je eens met jongere kinderen naar het museum wil gaan? Met deze 10 tips zorg je ervoor dat ook de allerjongsten op een interactieve manier kennis kunnen maken met kunst. En, niet geheel onbelangrijk, dat het voor jezelf ook leuk blijft!

Bekijk vooraf goed welke tentoonstellingen er zijn. Zorg er voor dat je een tentoonstelling kiest die tot de verbeelding van je kind(eren) spreekt. Wij zijn op de bonnefooi naar het Groninger Museum gegaan, waardoor we er pas ter plekke achter kwamen dat de grote tentoonstelling net de week er voor gesloten was. En de speurtocht ook niet meer gedaan kon worden. Daardoor konden we alleen de minder interactieve tentoonstellingen bezoeken, waardoor het soms wel een uitdaging was om iedereen erbij te houden.

Leer je kind op een fijne manier over de do’s en don’ts van een museumbezoek. In sommige musea mag je fijn overal aanzitten en inklimmen. Maar dat mag in een kunstmuseum vaak juist niet! Leg je kinderen uit waarom ze niet aan een vaas of schilderij mogen zitten: Een kunstwerk is vaak heel erg duur, kwetsbaar en onvervangbaar. De kunstenaar heeft immers zo lang zijn best gedaan om er iets moois van te maken. Een kunstwerk is bedoeld om naar te kijken en op die manier van te genieten. Wat hierbij kan helpen is om je kind andere bezoekers te laten observeren. Raken zij met hun handen het schilderij aan? Hoe dichtbij mag je eigenlijk staan?

Vraag aan je kind welk kunstwerk in een bepaalde kamer hij/zij het allermooist vindt en ga dan in gesprek over het gekozen stuk. Probeer je kind zo min mogelijk te sturen en keur de eigen interesse niet af. Kinderen ervaren kunst op hun eigen manier en kunnen in hun fantasiewereld een hele eigen betekenis geven aan wat ze zien. Juist het praten over de keuze kan tot leuke inzichten leiden. Onze zoon koos bijvoorbeeld een schilderij wat over de dood ging, maar toen ik hem vroeg wat hij zo mooi vond aan dit schilderij zei hij dat er allemaal grappige dieren op stonden en dat hij de kleuren zo mooi vond. Terwijl mijn oog alleen maar getrokken werd naar de wat macabere tekst en ik helemaal niet naar de kleuren keek! Wanneer je kind het lastig vindt om uit te leggen wat hij/ zij zo mooi vindt, kan je ook eerst vragen waarom dit schilderij zo veel mooier is dan degene die ernaast hangt.

Ga op ooghoogte van je kind zitten en kijk vanaf die hoogte samen naar het kunstwerk. Zo zie je pas echt goed wat jouw kind wel of juist niet kan zien. Ook kan je iets gerichter aanwijzen waardoor je de aandacht van je kind ergens specifiek op kunt richten.

Stel vooral open vragen. Met een vraag als “Vind je dit een mooi schilderij?” is het gesprek na een ja of nee al snel klaar. Maar wanneer je een open vraag stelt als “Wat zie je allemaal op dit schilderij?” nodig je je kind uit om wat meer te vertellen over wat hij of zij waarneemt. Vertel ook vooral wat jij allemaal ziet, maar dan liever wel pas nadat jouw kind zijn verhaal heeft kunnen doen. Op die manier kunnen jullie elkaar aanvullen en nieuwe aspecten ontdekken.

Kies een groot kunstwerk uit en vraag je kind om het eens van heel dichtbij te bekijken. Richt de aandacht van je kind op het materiaal waarmee is gewerkt. Elk kunstwerk is van een ander materiaal gemaakt en zit weer anders in elkaar. Op sommige schilderijen zijn de lijnen heel fijn geschilderd en lijkt de afbeelding net echt terwijl op een ander schilderij dikke klodders verf te zien zijn. Kinderen vallen vaak van de ene verbazing in de andere wanneer ze doorhebben hoe en waarvan iets is gemaakt. Wat denk je bijvoorbeeld van een maquette van de stad waarin je woont, helemaal van stof en knopen gemaakt? Zodra onze kinderen dat doorhadden gingen ze pas echt goed kijken en ontdekten ze dat elk gebouw van een ander stofje is gemaakt. (En ja, dit werkt ook al bij een peuter van 2.5!)

Sluit aan bij de belevingswereld van je kind. Bijna elk kunstwerk valt wel te relateren aan iets wat je kind goed kent. Zo zijn in het Groninger Museum zijn veel kunstwerken te vinden waarop delen van onze stad staan afgebeeld. Toen wij onze jongens daar eenmaal op attent maakten, herkenden ze plotseling overal Groningse gebouwen in! Maar ook als een kunstwerk wat abstracter is kan je de link naar hun eigen belevingswereld heel simpel maken. Bij de stoffen maquette wees ik mijn kinderen er op dat de kerktoren misschien wel van een trui is gemaakt. En vroeg onze oudste zich meteen af of de kunstenares nog wel genoeg kleren overhad, want ze had immers zo veel verschillende stofjes gebruikt. En bij de vitrine met zilveren snuisterijen prikkelen vragen als “Waarvoor zou dat mandje zijn? Wat zou je daar allemaal in kunnen stoppen?” al genoeg om een heel gesprek op gang te kunnen brengen.

Probeer zelf een open mind-set te houdenJa, je hebt zeker een portie geduld en doorzettingsvermogen nodig als je met jonge kinderen naar het museum gaat. Vooral als het een museum is waar veel vijftigplussers in stilte van de kunst willen genieten. Laat je niet van je stuk brengen als iemand eens een boze blik naar je werpt als jouw kind eventjes iets onrustig is. Vaak slaat de boze blik snel om in een vriendelijke glimlach als men eenmaal doorheeft dat je echt samen met je kind naar de kunst aan het kijken bent.

Vraag op weg naar huis nog eens wat het allermooiste was wat ze gezien hebben. Vaak levert dit mooie gesprekken op en merk je pas echt hoeveel ze eigenlijk hebben meegekregen van zo’n ochtend of middag cultuurhappen. Zo blijft het museumbezoek nóg beter hangen.

Vergeet niet om daarna nog even de tijd te nemen om ergens lekker uit te razen! Dit is misschien een open deur, maar vergeet niet dat het voor jonge kids best lastig kan zijn om zich zo lang ‘netjes te gedragen’. Zorg er daarom voor dat je na het museumbezoek de mogelijkheid biedt om de overtollige energie kwijt te raken.

Praktische informatie Groninger Museum

Openingstijden

Het Groninger Museum is, met uitzondering van de feestdagen, van dinsdag tot en met zondag geopend tussen 10:00 en 17:00. In de meeste schoolvakanties is het museum ook op maandag geopend. Voor de actuele openingstijden kan je het beste op deze website kijken.

Entreeprijzen

Kinderen en jongeren tot en met 18 jaar hebben gratis toegang, net als houders van een Museumjaarkaart. Ben je ouder dan 18 jaar, dan betaal je tussen de €10 en €15, afhankelijk van het moment dat je het museum bezoekt. Wanneer er tijdelijk geen grote tentoonstelling is, of als deze nog in opbouw is, kan je het museum voor €10 bezoeken.

Adresgegevens

Het Groninger Museum is te vinden op Museumeiland 1, 9711 ME, in –je raadt het al– Groningen. Het museum ligt echt op een steenworp afstand van het Centraal Station. Je steekt alleen de weg en een brug over en je bent er. Het is daarom echt aan te raden om met het openbaar vervoer te komen. Parkeren is in de directe omgeving wat lastiger, maar vanaf verschillende P&R’s net buiten het centrum ben je met de bus zo in het centrum.

Eindoordeel

Het Groninger Museum krijgt van ons een 7. Voornamelijk omdat er op het moment dat wij er waren geen grote tentoonstelling was die bij onze jonge kinderen echt tot de verbeelding sprak. Op 22 juni wordt er weer een mooie tentoonstelling geopend (Daan Roosengaarde), en wij denken dat het museum dan nog beter aansluit op de belevingswereld van jonge kinderen. Ook was het erg jammer dat de speurtocht niet meer beschikbaar was. Wel waren wij erg gecharmeerd van het kinderatelier, de ontdekkingsruimte en kindvriendelijkheid van het personeel.