Tips voor een bezoek aan de Efteling met baby’s, dreumessen en peuters

Met een gemiddeld bezoek van 2 keer per week kan ik met recht zeggen dat ik regelmatig in de Efteling kom. De Efteling, je kunt niet vroeg genoeg beginnen met het bezoeken ervan, dus mijn newborns werden (zodra ik weer enigszins op mijn benen kon staan na de bevalling) al meegenomen naar het park. In mijn belevingswereld de normaalste zaak van de wereld, maar regelmatig spreken mensen mij aan met de vraag: “maar hoe doe je dat dan, met kleintjes naar de Efteling, en waar moet ik allemaal aan denken?” In dit artikel geef ik tips en trucs naar aanleiding van de vragen die mij de afgelopen jaren het meest gesteld zijn.


Verzorging

Verschoonruimtes

Bijna elke toiletgroep in de Efteling heeft ook een verschoontafel voor kinderen. Luiers vergeten? Loop dan naar de EHBO-post in het Marerijk, daar hebben ze er altijd wel een paar liggen, of vraag gewoon een andere ouder om hulp.

Kolf- en rustruimte

In het Lavenlaar is een speciale kolf- en rustruimte. De sleutel daarvan is af te halen bij de EHBO-post in het Marerijk (vlakbij de Stoomcarrousel). Eventuele afgekolfde melk kun je ter bewaring afgeven bij de EHBO.

Voeding opwarmen

Om flesvoeding of babyvoeding op te warmen kan je gebruik maken van magnetrons. Deze zijn in zo’n beetje elk groter horecapunt aanwezig.

Iets vergeten?

Elke ouder komt er op de plek van bestemming weleens achter dat hij/zij iets vergeten is. Dit zijn de meest vergeten spullen en waar ze te halen:

  • Luiers: Te vinden bij de EHBO-post en in de supermarkt van vakantiepark Bosrijk (alleen in kleine hoeveelheden).
  • Fles: Bij souvenirshop Jokies Wereld, te vinden naast Carnaval Festival, worden Difrax-flessen verkocht. Wel met een kleine speen, maar dit is op te lossen door bij de EHBO te vragen om een naald om zo de speen wat te vergroten. Daarnaast verkopen ze in deze winkel en bij de supermarkt in Bosrijk ook Difrax tutjes.
  • Kleding: Schone rompertjes en beperkt assortiment babykleding (t-shirtjeT-shirtje, rokje, broekje, boxpak en pyjama) vind je ook in souvenirwinkel Jokies wereld.
  • Babyvoeding: Bij restaurant het Witte Paard verkopen ze Olvarit potjes (8+ maanden).

Verder zit er op loopafstand van de Efteling in de Gasthuisstraat een Albert Heijn waar natuurlijk allerhande producten voor je kinderen verkrijgbaar zijn. In de Hoofdstraat in Kaatsheuvel vind je daarnaast een Hema, Zeeman en Kruidvat.

Attracties

Less is more

Zie een attractiepark bezoeken als een sport. Je loopt ook niet na een maandje hardlopen in je dorp meteen de marathon van New York. Dat geldt ook voor je kinderen in een attractiepark. Advies is om naar je eigen kind zijn behoeftes te blijven kijken en vooral te genieten van de beleving.

Alle attracties af willen vinken in één dag is met kleine kinderen zeker niet het beste idee. Wat helpt? Kijk vooraf goed op de website (geldt ook voor andere attractieparken) en bepaal welke attracties geschikt zijn voor jouw kinderen, qua lengte of andere voorschriften, zoals bijvoorbeeld Symbolica, waar je baby pas in mag als hij/zij zelfstandig kan zitten. Verder is het goed te kijken naar wat je kind wel of niet durft. Een attractie zoals het Spookslot is, zoals de naam zelf al zegt, spookachtig.

Maak eventueel een top 3 van attracties die je echt graag wil bezoeken en laat verder je eigen wensen los. Sommige kinderen vinden het heerlijk om even af te schakelen in één van de speeltuinen of om even te kijken bij een show of tactentertainment act.

Babyswitch

In de Efteling heb je bij iedere attractie de mogelijkheid voor een zogenaamde “babyswitch”. Dit betekent dat één ouder in de wachtrij gaat staan en de ander zich met de baby meldt bij de uitgang van de attractie. Wanneer de ouder die in de wachtrij stond uit de attractie komt, neemt deze de baby over en dan kan de andere ouder via de uitgang de attractie bezoeken. Ideaal om tijdens het slaapje van de baby toch om de beurt een ritje in de achtbaan te kunnen maken.

Extra tips

Hangslot

Wij nemen al jaren een hangslot mee, voor zowel onze kinderwagen als voor de wandelwagentjes die je kunt huren in de Efteling. De wandelwagentjes van de Efteling worden met zeer grote regelmaat meegenomen door anderen, maar ook met kinderwagens komt dit af en toe voor. Overal zijn lantaarnpalen en bankjes beschikbaar om je wagen aan vast te maken.

Dutjes

Je kent het wel: je kind moet een middagdutje doen om te voorkomen dat hij/zij verandert in een draak die niet zou misstaan in het Sprookjesbos. Mocht je niet gezegend zijn met een gemakkelijke slaper die prima in rumoer kan slapen, dan zijn de volgende plekjes in de Efteling aanraders:

  • Tussen het Lavenlaar en het Anton Pieckplein ligt een vergeten hoekje met bankjes onder een grote boom. Hier zit je zeker op de warme dagen lekker rustig.
  • Aan de rand van het Lavenlaar staat een grote muur die de Efteling scheidt van de buitenwereld. Daar vind je bankjes in.

Wereld van de Efteling

De Efteling heeft naast het attractiepark ook twee vakantieparken (Loonsche Land en Bosrijk), een hotel en een golfbaan. Een fijn en minder prijzig alternatief is het Guesthouse Hotel in Kaatsheuvel. Ideaal als je wat verder weg woont van de Efteling. Deze accommodaties bieden ook de mogelijkheid met kleintjes om tussendoor even af te schakelen en ze bijvoorbeeld in het vakantiehuisje een dutje te laten doen of even tot rust te laten komen.

Mocht je in één van de vakantieparken van de Efteling overnachten (of in de buurt wonen) dan is het ook leuk om de speeltuintjes en de kinderboerderij van de vakantieparken te ontdekken. Ook vind je in deze vakantieparken verschillende restaurants, waar je ook wat mag eten of drinken als je niet in de parken overnacht.

Naast een goede voorbereiding blijft het natuurlijk wel ook een beetje geluk hebben, want hé ook mijn dochter heeft wel eens een driftbui gekregen in een volle wachtrij of een rampluier op een bankje in het Sprookjesbos…

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Anne