Egypte, het land van piramides, tempels en farao’s. Maar ook van zon, zee, strand en woestijnen. Van oudheid naar moderne hotels, groter kan het contrast in één land niet zijn. Sluit je ogen en waan jezelf Toetanchamon.
Egypte als vakantieland
Het land heeft vele jaren niet bepaald als favoriete vakantiebestemming bovenaan ieders verlanglijstje gestaan vanwege aanslagen op toeristen en het tumult rondom de Arabische lente. Gelukkig voor de Egyptenaren is de ergste angst bij vakantiegangers weer voorbij en stromen de (met name) all-inclusive resorts aan de Rode Zee weer vol.
Egypte is een ideale winterbestemming. Van begin november tot half april liggen de temperaturen tussen 20 en 30 graden. Een welkome afwisseling van het koude Nederland in deze maanden. Pas, zeker met kinderen, op in onze zomerperiode. De temperaturen kunnen in Egypte dan zomaar 40 graden in de schaduw bereiken.
Kiezen van een hotel
Egypte kent aan de kust legio hotels, voornamelijk all inclusive resorts. Erg prettig als je even een week niet hoeft na te denken wat je nu weer moet gaan eten. Veel hotels hebben meerdere restaurants, vaak in buffetvorm, waardoor er al snel voor elk wat wils is. En voor de kinderen is het ook vakantie, dus als ze 2 avonden achter elkaar frietjes willen eten dan kun je dat gewoon een keer oogluikend toelaten. Stop ze vanaf het saladebuffet wat stukjes komkommer toe en vanaf het toetjesbuffet wat vers fruit en de vitamines zijn ook weer aangevuld.
De grotere reisorganisaties bieden gunstige pakketreizen aan. Kies voor jezelf twee of drie hotels die je aanspreken en vergelijk deze hotels bij de verschillende reisorganisaties om zo de beste prijs te vinden.
Weg van de massa? Kies El Gouna
Wil je weg van de massa van Hurghada, kies dan voor het kleinschalige en bovenal kindvriendelijke dorp El Gouna, net buiten Hurghada. Het grootste voordeel hier is dat je niet bij iedere stap buiten je hotel wordt aangesproken met “kijke, kijke, kope nie”, want dat is hier verboden. Er zit ook een supermarkt voor als je een keer zin hebt in een zak chips of een reep chocola.
El Gouna is gebouwd in een lagune en wordt ook wel het Venetië van Egypte genoemd. Alle hotels zijn gebouwd op eilandjes in de lagune.
Naast de entertainmentprogramma’s die alle hotels bieden is er ook een haven. Vanaf het dorp loop je in ongeveer 10 minuten naar de haven toe, waar onder andere de boot van Jacques Cousteau ligt. Iets verder door loop je het strand op en kunnen de kinderen geweldige zandkastelen bouwen met prachtige schelpen die als versiering dienen. Let er wel op dat lang niet alle schelpen zomaar mee terug naar Nederland mogen. Beter laat je de schelpen dus allemaal netjes op het strand achter. Ook zijn er een skatebaan, minigolf en een kartbaantje.
El Gouna is voor alle doelgroepen geschikt. Of je nou baby’s, peuters, kleuters of pubers hebt.
Uitstapjes
- Tuk Tuk Veel van het vervoer binnen El Gouna gaat per boot, maar je kunt ook in een van de vele Tuk Tuks stappen. Wel even onderhandelen over de prijs!
- Sjokken door de souk Kleuren en geuren die je tegemoet komen. Ook met kinderen, of misschien wel juist met kinderen, is een bezoek aan de souk leuk. Bekijk deze kleurrijke wereld eens door hun ogen. Onderhandelen over de prijs hoort hier natuurlijk bij, maar eenmaal eens geworden over de prijs ga je met jouw eigen schat naar huis.
- Zeytuna Beach Eén van de stranden in El Gouna, maar wel één waar je strandbedden met parasols, wat winkeltjes en een restaurant met terras hebt. Om hier te komen ga je met een bootje, dat vanaf je bijna ieder hotel gratis heen en weer brengt. Tijdens deze tocht zul je de vergelijking met Venetië beter begrijpen, of je Venetië nu daadwerkelijk bezocht hebt of het op foto’s op internet hebt gezien. Oudere kinderen kunnen heerlijk snorkelen op Zeytuna Beach, maar met kleinere kinderen is het leuk om de lange pier af te lopen.
- Onderwaterwereld Kinderen met een zwemdiploma kunnen naar hartenlust snorkelen in El Gouna. Heeft je kind nog geen zwemdiploma? Geen zorgen, ook dan kun je de onderwaterwereld van Egypte bewonderen. En wel in een gele (semi)onderzeeër!
- Tempels in Luxor Het is een pittige dagtour waarbij je van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat op pad bent, maar als je het mij vraagt is het het waard. Je reist door woestijn en langs kleine dorpjes. Eenmaal in Luxor word je overspoeld door al het groen dat je langs de oevers van de Nijl ziet. In Luxor bezoek je de Memnon Kolossen, de tempel van Hatsjepsoet, de Karnak-Tempel en de Vallei der Koningen. In een andere blog kom ik uitgebreid terug op deze en andere bekende en minder bekende bezienswaardigheden in en rondom Luxor. Jij kent je kind het best, dus jij kunt als enige besluiten of je kind deze lange busrit aankan en of je kind Luxor de moeite waard zal vinden of het aankan.
- Piramides in Caïro Naar Caïro ben je flink langer onderweg. Je zult dan ook een overnachting in Caïro hebben. Wij hebben Caïro tijdens een latere reis door Egypte bezocht en niet tijdens onze reis naar El Gouna. Ik kan dus niet uit eigen ervaring vertellen hoe het is als tweedaagse excursie vanuit El Gouna, maar in een andere blog zal ik wel de highlights van Caïro en omgeving benoemen. Ook hiervoor geldt dat jij als ouder het best kunt beslissen of je deze excursie moet maken.
- Op woestijnsafari Sjaal voor je neus en mond, zonnebril en pet op en gaan met die banaan! Oudere kinderen kunnen een quad besturen, maar met jongere kinderen is een jeepsafari ook al een hele belevenis. Tijdens de safari wordt je de mogelijkheid geboden om op een kameel of dromedaris te stappen. Doe dit vooral niet! Lees goed de website van de ANVR hierover. Tip: trek vooral geen witte kleding aan op je woestijnsafari, tenzij je zin hebt in smerige kleding.
Voor je afreist naar Egypte moet je hier rekening mee houden
Visum
Om te reizen naar Egypte heb je een visum nodig. Tot een paar jaar geleden kocht je die bij aankomst op de luchthaven, nu heb je deze al bij binnenkomst nodig. Aanvragen van het visum doe je tegenwoordig heel eenvoudig online. De kosten voor een enkelvoudig toeristenvisum zijn € 34,95 per persoon (1 december 2018). De geldigheid van een visum is 90 dagen. Hiermee mag je maximaal 30 dagen in het land verblijven. De aanvraag is heel eenvoudig en binnen 5 minuten geregeld. Je visum heb je, ook in het weekend, binnen 24 uur in huis.
Om in aanmerking te komen voor een visum dien je aan een aantal voorwaarden te voldoen:
- Je moet een eenvoudig reisschema maken en deze uitgeprint meenemen. Dit schema moet je in je handbagage meenemen, want het kan soms zijn dat je je bagage pas krijgt als je dit schema laat zien. Maak er vooral een compleet reisdagboek van, een kort overzicht met je geboekte vluchten (let op dat je de vluchtnummers en -tijden er ook bij zet) en het geboekte hotel (of meerdere hotels) met aankomst- en vertrekdata voldoet al. Ook losse prints met deze gegevens voldoen
- Ga je naast vakantie vieren ook familie of vrienden bezoeken dan heb je van hen een uitnodigingsbrief nodig. Neem deze ook mee.
Let op! Ook voor kinderen is een eigen paspoort met eigen visum een vereiste om Egypte te betreden. Reizen niet beide ouders/voogden mee? Dan moet je een, door beide ouders/voogden, ondertekenende verklaring meenemen. Hierin geven beide ouders/voogden toestemming aan de reis. Deze verklaring moet Engelstalig zijn!
Vaccinaties
Aanbevolen door de GGD zijn DTP en Hepatitis A. Informeer uit voorzorg bij de GGD of je wellicht ook nog andere vaccinaties (bijvoorbeeld BMR, Gele Koorts of Hepatitis B) nodig hebt voor je naar Egypte reist. Zorg ook dat je het vaccinatieboekje bij je hebt als je het land binnenkomt. Kijk voor meer informatie op de website van de GGD.
Reisdocument
Om naar Egypte te reizen heeft iedereen in het reisgezelschap een geldig paspoort nodig dat nog minimaal 8 maanden na aankomst in Egypte nog geldig moet zijn. Een toeristenkaart is niet geldig als je naar Egypte reist.
Valuta
In Egypte wordt er betaald met de Egyptische Pond. Bankbiljetten zijn beschikbaar in biljetten van 0,25, 0,5, 1, 5, 10, 20, 50, 100 en 200 EGP. Voor je naar Egypte afreist moet je zorgen dat je bankpas op “Wereld” is gezet. Dit doe je vaak heel eenvoudig online. Pinnen met je Nederlandse pinpas kan op meerdere plekken in El Gouna, maar er zit vaak een daglimiet van maximaal € 500,00 aan je buitenlandse opnames. Houd hier dus wel rekening mee. Creditcards worden in hotels, grotere winkelcentra en duurdere restaurants geaccepteerd.
“Vloek van de Farao”
Er is bijna geen één reiziger die naar Egypte is geweest zonder kennis te hebben gemaakt met de zogeheten “Vloek van de Farao”, oftewel: diarree. Zeker voor (kleine) kinderen, maar ook voor jezelf kan dit gevaarlijk zijn. Om het zoveel mogelijk te voorkomen drink je geen water uit de kraan (gebruik het ook niet bij het tandenpoetsen), maar drink je water uit flessen waar de dop nog vast op de fles zit, vraag je je drinken altijd zonder ijsblokjes, eet je geen geschilde groente en fruit op straat, eet je bij voorkeur helemaal niks wat op straat is bereid bij een eetstalletje en eet je geen ijs wat niet voorverpakt is. Neem in je reisbagage sowieso ORS en een stopmiddel voor diarree (met de werkzame stof loperamine) mee.
Veiligheid
Boek je vanuit een van de vele resorts rondom Hurghada een excursie naar Caïro of Luxor, houd er dan rekening mee dat je ‘s ochtends heel vroeg op moet. Dit heeft alles te maken met het feit dat de toeristen in colonne door een deel van Egypte moeten reizen en dit gebeurt onder strikte politiebegeleiding. De tussenstops tijdens de lange busrit worden met militaire precisie uitgevoerd en iedereen dient op het aangeven tijdstip weer in de bus te zitten. Maakt het een excursie maken dan nog wel leuk hoor ik je denken? Jazeker! Als je interesse hebt in de oudheid dan is dit het zeker waard! Houd ook rekening met criminaliteit. Dit is in de loop der jaren helaas fors toegenomen. Laat dure sieraden, camera’s en andere persoonlijke bezittingen uit voorzorg liever thuis in Nederland. Check voor de zekerheid altijd het meest actuele reisadvies.
Wanneer staat jouw (volgende) reis naar Egypte geboekt?
Foto’s © Bigstock