Winterse activiteiten op Texel

Wij gaan er vaak in het weekend op uit met z’n allen, maar tijdens de Kerstvakantie heeft vriendlief ook vrij genomen en kunnen we dus iedere dag iets leuks plannen als we daar zin in hebben. Om de kerstvakantie goed af te sluiten, besluiten we deze winter naar Texel te gaan met de kinderen. Een prachtig eiland waar je je niet hoeft te vervelen!

Winterse activiteiten op Texel

Ruim een jaar geleden waren we voor het laatst op dit Waddeneiland. Onze jongste dochter Filou was toen net geboren en we verbleven een paar nachten in een bungalow op een vakantiepark met ons hele gezin, inclusief mijn moeder. Deze keer gingen wij met hetzelfde gezelschap een dagje over.

Het leuke van een dagje Texel is dat de pret al begint op de boot. Het voelt echt alsof we op vakantie gaan. De lekkere broodjes en taartjes die je aan boord kunt kopen, voegen nog meer toe aan de feestvreugde.

Boswandeling

Eenmaal van de boot af, krijgen we meteen een vakantiegevoel. Hier zijn we echt even weg! We besluiten om met de auto richting  het natuurgebied vlakbij Ecomare te rijden. Bij een willekeurige parkeerplaats zetten we de auto neer om even een frisse boswandeling te maken.

Terwijl de jongens zich vermaken door heel hoog te klimmen en vervolgens hard naar beneden te rennen en talloze potjes verstoppertje,  genieten wij van de rust. Want er zijn nauwelijks andere wandelaars te bekennen. Dat is het voordeel van een bezoekje aan Texel in de winter. Het is er een stuk rustiger dan tijdens de zomermaanden!

We blijven wel tussen de bomen, want richting de duinen staat een koude, gure wind. Brr!

Als onze kleintjes beginnen te piepen omdat ze het koud hebben, stappen we weer in de auto op zoek naar een kop warme chocolademelk.

Ecomare

We rijden langs Het Juttersmuseum die helaas dicht is. Dit zetten we snel op ons lijstje voor als we terugkomen in de zomer! Dan is Ecomare de meest logische volgende stop. We drinken eerst koffie en warme chocolademelk in het restaurant en gaan dan op onderzoek uit in het bekende zeehondencentrum.

In de walvissenzaal staat een medewerkster met een trolley vol interessante spullen, waar ze ons uitgebreid over verteld. Over de echte baleinen die de jongens mogen aanraken, over de speciale vloeistof die walvissen hebben om mee te duiken en we mogen even ruiken aan een echt stukje amber van een walvis.

Tijdens het voeren van de bruinvissen komen we alles te weten over deze jonge dieren en de jongens kijken ademloos toe hoe de trainer de bek van een bruinvis onderzoekt.

In het aquarium zijn we net op tijd voor de vissenpresentatie en wordt het lab geopend, waar de jongens door telescopen mogen kijken.

Voor we weggaan eten we nog even een broodje in het restaurant.

Adres: Ruijslaan 92, 1796 AZ De Koog
Website: www.ecomare.nl

Winkelen

Dan rijden we richting het centrum van Den Burg. Hier kun je ontzettend leuk winkelen. Natuurlijk moet ik even langs mijn favoriete woonwinkel Stek. Je kunt hier terecht voor hippe woonaccessoires en helemaal achterin de winkel shop je kinderkleding, speelgoed en kraamcadeautjes.

Voor de kinderen is er in Den Burg ook genoeg te zien en te doen. Er is een echte ouderwetse snoepwinkel (Snoepwinkel van Toen) en even verderop is nog een snoepwinkel vol met bakken gekleurde schepsnoepjes. Ook is er een souvenirwinkel met gaaf speelgoed.

De winkel Stan & Stacy is ook echt een aanrader. Ze hebben er van alles! Kleding voor dames, heren en kinderen. Voor de allerkleinsten is er een winkeltje beneden, waar de kleintjes met een glijbaan naar binnen kunnen. Ook verkopen ze hier interieuraccessoires en papierwaar.

Omdat het al laat is, gaan de meeste winkels al snel dicht. Tijd om op zoek te gaan naar een leuk plekje op Texel om te eten!

Hier kun je een heleboel leuke winkels vinden. Natuurlijk moet ik even een bezoekje brengen aan mijn favoriete woonwinkel Stek

Kindvriendelijk restaurant

Op mijn Instagram Stories (@mirjam_hart) plaats ik vlug een oproepje om te kijken of iemand een leuk kindvriendelijk restaurant op Texel weet. We kregen verschillende keren Paal 17 als tip, dus besloten we om daar naartoe te rijden. Eenmaal aangekomen krijgen we een tafel bovenin het restaurant aangewezen. Ik merk meteen al: Dit is geen plek voor kinderen. Het is er stil, de tafels zitten dicht op elkaar en achter de klapdeuren is een trap naar beneden. Hier kunnen wij met 3 kinderen echt niet rustig eten.

Dan maar op naar de volgende tip: Restaurant Quinty’s in De Koog Texel! Dit blijkt een schot in de roos. Speciaal voor gezinnen is het achterste gedeelte van het restaurant omgetoverd tot een kindvriendelijk restaurant met circus thema. Er is een speciale ruimte waar kinderen kunnen spelen en zelfs verkleden.

Ook de menukaart is geschikt voor kleintjes. Er is een speciale kinderkaart, maar van de gewone menukaart kunnen ze ook bestellen, want de meeste gerechten kun je in portie S of M bestellen. Ideaal! Het eten is ook nog eens hartstikke lekker. Tip: Laat ruimte over voor het warme chocoladetaartje als dessert. Om te smullen!

Lees ook onze andere artikelen over Texel:

Mirjam is moeder van 3 (Noah, Eli en Filou) en blogt op Eengoedverhaal.nu over duurzaam wonen en leven, maar deelt ook regelmatig makkelijke diy’s, fijne recepten en leuke uit-tips voor gezinnen met jonge kinderen. Kijk hier voor nog meer leuke uitjes met kids.

Foto’s © Mirjam