Net over de Duitse grens: Kernie’s Familiepark in Wunderland Kalkar

Op tweede Paasdag hebben wij, met prachtig weer, een dagje doorgebracht bij Kernie’s Familiepark in Wunderland Kalkar. Kalkar ligt net over de grens in Duitsland. Voor ons was het een kleine 30km rijden. Na een warm welkom door de manager kon ons avontuur beginnen. In dit artikel neem ik je mee naar het park met haar vele mogelijkheden en activiteiten. Je kunt je er prima een hele dag vermaken, maar ook meerdere dagen is het hier zeker uit te houden.

De geschiedenis en het ontstaan

Wunderland Kalkar is een bijzondere plek aan de rivier de Rijn. Waar ooit een energiecentrale stond, staat nu een gebouwencomplex waar jong en oud energie krijgt door leuke dingen te doen. Echt gewerkt heeft de centrale niet. De centrale is in 1995 gekocht door een zakenman die het niet gebruiken van dit complex erg zonde vond. Hij bouwde Wunderland Kalkar tot wat het nu is. Een groot begrip in de wijde omtrek.

Het Familiepark

Kernie’s Familiepark in Wunderland Kalkar is een overzichtelijk opgezet pretpark voor jong en oud. Er zijn meer dan 40 verschillende attracties. Je kunt hier all-inclusive genieten. Geen gezeul met grote tassen voor eten en drinken. Dat is hier niet nodig. Eenmaal binnen is er volop drinken, heerlijke frietjes en softijs. Alles bij de prijs inbegrepen! De mascotte van het park is Kernie.

Bij alle attracties staat aangegeven wie er in mag en het lengtevoorschrift is. Er zijn ook attracties zonder lengtevoorschrift. Voor ieder wat wils!

Attracties speciaal voor kleine kinderen

Attracties speciaal voor de kleine kinderen zijn er bij Wunderland legio. Het gaat te ver om deze allemaal te noemen. Ik beschrijf de meest favoriete van onze jongste dochter (bijna 4):

 • Mini Tea Cup Vaak nog net te klein voor de grote theekopjes. Daarom een mini versie van deze favoriete attractie voor veel kinderen. Niet te groot en net iets minder spannend dan de grote versie.
 • Mini Ferris Wheel Een klein reuzenrad van kleine koetsjes. Je kind waant zich in de wereld van cowboys en indianen.
 • Kernie´s Labyrint In dit doolhof van hoge struiken is het superspannend de uitgang weer te vinden.
 • Verkeerspark Als jonge coureurs kunnen de kleintjes in verschillende voertuigen de baan verkennen.

Attracties alleen voor grote kinderen of onder begeleiding van een volwassene

 • Samba Tower In deze luchtballonnen draai je hoog in de lucht en heb je een prachtig uitzicht over het park
 • Reuzenrad Bovenop één van de gebouwen staat het reuzenrad. Hierdoor ga je nog hoger de lucht in en heb je een prachtig uitzicht.
 • Tea Cup De welbekende theekopjes. Deze attractie is de grote broer van de Mini Tea Cup.
 • Atlantis Deze attractie brengt je al draaien meer dan 30, de lucht in. De bakjes hebben verschillende kleuren en een zeemeermin als afbeelding.

De meest spectaculaire attracties

 • Wildwaterbaan Een spannende tocht in deze wildwaterbaan is echt voor waaghalzen. Tweemaal tijdens de rit maakt de holle boomstam een vrije val. Bij de tweede val staat een camera die prachtige foto’s maakt van soms angstige gezichten. Niet iedereen kan droog uit de boomstam stappen.
 • Flying Carousel Deze draaimolen met schommels maakt je helemaal draaierig. Hier heb je een sterke maag voor nodig.
 • Achtbaan De trein met vele wagonnetjes maakt een spannende rit. Omhoog, omlaag, scherpe bochten, kortom een spannend avontuur.

Meer mogelijkheden

Kernie’s Familiepark biedt niet alleen gratis attracties. Voor je wat oudere kinderen (vanaf 9 jaar en/of vanaf 1.50m) zijn er nog meer mogelijkheden. Er is een echte kartbaan waar je een leuke race kunt rijden. De meerprijs hiervoor is € 7,00. Nog leuke is een ritje in de duokart. Dit kost € 9,00 en heb je dubbel plezier.

Er zijn ook nog twee verschillende klimwanden. Een kleine baan voor kinderen vanaf 9 jaar en een grote baan voor 16 jaar en ouder. Durf jij het aan de toren te beklimmen?

Educatief

Het park heeft ook een educatieve kant. Om even tot rust te komen na de vele attracties hebben wij een kijkje genomen in het museum. Daar is de geschiedenis van het terrein terug te zien. Er staan duidelijke beschrijvingen en vaak is er een interactief element. Door op verschillende knopjes te drukken, gaan lichtjes branden en weet je waar iets gezeten heeft. Het was tijdens ons bezoek een hele warme dag. In dit gebouw is het lekker koel. Een welkome educatieve afkoeling.

Activiteiten door het jaar heen

Door het jaar heen zijn er verschillende activiteiten in het park, vaak gekoppeld aan een thema. Bij de ingang van het park staat een groot boek waarop alle thema’s per maand te zien zijn. Voorbeelden van de thema’s zijn: Pasen (incl. eieren zoeken), Halloween, Winter Wunderland. Er is tijdens deze dagen altijd iets extra’s in het park. Erg leuk om je bezoek aan het park hiermee te combineren.

Hotels

Wundeland Kalkar is meer dan alleen een pretpark. Er zijn meerdere hotels op het terrein. Het meest gericht op families met kinderen. Er is keus uit diverse arrangementen en deze zijn veelal all-inclusive. Je mag tijdens het verblijf altijd gebruik maken van de fitnessruimte, de bowling- en kegelbaan en de sport- en spelactiviteiten (o.a. tennisbaan, pannakooi, midgetgolf). De website (klik hier) helpt je verder in het maken van de verschillende keuzes. Een weekendarrangement is er al vanaf € 99,- p.p.

Arrangementen

Er zijn veel verschillende arrangementen te vinden op de site. Niet alleen voor het pretpark, maar ook voor de diverse hotels zijn er veel mogelijkheden. Het gaat te ver daar hier uitgebreid op in te gaan. Neem een kijkje op de site en je zult merken: de keuze is reuze!

De stad Kalkar

Kalkar ligt in Kreis Kleve aan de rivier de Rijn. Het is een oude Hanzestad en heeft een prachtige historische stadskern. De huizen hebben historische gevels en een bezienswaardigheid in de stad is de St. Nicolaikerk. Kalkar heeft ook een historische molen die nog echt meel maalt voor een bakkerij. De stad Kalkar is echt een bezoekje waard! Tip voor een leuk weekendje weg. 😉 

Praktische informatie

Voor welke leeftijd?

Kernie’s Familiepark is het meest geschikt voor kinderen van 3 t/m 12 jaar. Ook de kleinere kinderen zijn van harte welkom en kunnen met de ouders verschillende attracties uitproberen.

Adresgegevens

Wunderland Kalkar is te vinden aan de Griether Strasse 110-120, Kalkar, Duitsland. Het parkeren kost € 5,-.

Openingstijden

Het park is niet het hele jaar geopend. Met Goede Vrijdag gaat het park open. Tot en met eind oktober zijn en vele dagen waarop het park te bezoeken is. Rond de kerst opent het park de deuren nog eenmaal in het jaar voor Winter Wunderland.

Het park opent ’s morgens om 10.00 uur. De sluitingstijd is 17.00 uur of 18.00 uur. In de zomer zijn er een aantal dagen waarop het park langer open is, de zomeravonden. Kijk voor de exacte openingstijden op de website van Wunderland Kalkar.

Entreeprijzen

De volgende entreeprijzen gelden bij reguliere openingstijden:

 • Kinderen tot en met 2 jaar zijn gratis;
 • Vanaf 3 jaar t/m 1.29m betaal je € 20,95 / €22,95* per persoon;
 • Vanaf 1.30m is de entree € 27,95 / € 29,95*;
 • 65+ moeten € 20,95 / €22,95* betalen.

* Op dagen dat het park tot 18.00 uur geopend is, wordt de meerprijs van € 2,- betaald.

Bij de entreeprijs zit onbeperkt frietjes, ijs, frisdrank, koffie en thee.

Tips

Wanneer je een bezoek wilt brengen aan Kernie’s Familiepark in Wunderland Kalkar, kan het enorm schelen het web in de gaten te houden. Op de site van het park zelf zijn de online tickets al goedkoper. Via diverse veilingen kun je nog meer besparen.

Wanneer het park net open is, is het nog vrij rustig bij de populaire attracties. Onze tip zou zijn deze eerst te ontdekken. Dat scheelt weer heel wat minuten wachten wat verder op de dag. Dit geldt zeker voor de wildwaterbaan en de achtbaan

Eindoordeel

Wij hebben een superleuke dag gehad bij Kernie’s Familiepark. Vooral omdat onze kinderen de meeste attracties samen konden ervaren. Een groot voordeel, want wachten op elkaar is eventjes niet erg. Iedere keer wachten maakt het minder leuk. Het all-inclusive concept sprak ons heel erg aan. De frietjes waren lekker gekruid en werden de hele dag door vers gebakken. Er is voldoende keus in frisdranken en niet alleen koolzuurhoudend. De softijsjes vielen op deze warme dag ook erg in de smaak. In het park wordt zowel Duits als Nederlands gesproken. Dit vonden wij ook, zeker voor de kinderen, een groot voordeel.

Dit park krijgt van ons een dikke 9!

Foto’s © Marjolijn