Feestelijke kinderactiviteiten voor thuis

5 x Feestelijke kinderactiviteiten voor thuis

Voor je gevoel is de herfst pas net begonnen, maar binnenkort staan de Sint en zijn pieten toch echt alweer op de stoep. De klok is verzet, de dagen worden kouder en we trekken ons steeds vaker terug in huis. Er is weer genoeg ruimte voor quality time met het gezin, dus het is de hoogste tijd om het huis weer wat knusser en feestelijker in te richten. Om je hierbij te helpen, vind je hier een aantal activiteiten die je thuis met kinderen kunt doen ter voorbereiding op de feestdagen.

Feestelijke karaoke

Nog een paar weken en het is weer geoorloofd om ongegeneerd mee te blèren met alle kerstliedjes. Tot die tijd kun je je hart ophalen met het zingen van sinterklaasliedjes. Misschien heb je als kind zelf ook wel mooie herinneringen aan de dagen voor Sinterklaas. Je mocht wat langer opblijven, je danste in je pyjama door de woonkamer, meezingend met alle sinterklaashits. Die herinneringen geef je je kinderen ook graag mee. Zet de muziek daarom op het hoogste volume en studeer wat songteksten in. Houd natuurlijk wel rekening met geluidsoverlast buren. Of nodig de buren gewoon uit, zodat ze zich kunnen aansluiten bij jullie karaoke-avond.

Bakken

De feestdagen zijn onlosmakelijke verbonden met het bakken van snoepgoed. Niets is fijner dan een regenachtige zondag waarop het huis zich vult met de geur van vers gebakken speculaas. Duik de keuken in om samen met je kinderen iets lekkers te bakken. Stoor je niet aan de rommel, dat komt later wel. Bak bijvoorbeeld de klassieke kruidnoten, kerstjamkoekjes of versier een aantal gingerbread mannetjes. Liever iets hartigs? Dan zijn mini kerstpizza’s ook een leuke optie.

Kerstboom uitzoeken

De kerstboom uitzoeken is misschien niet je favoriete bezigheid. Het kan namelijk best een gedoe zijn om de boom uiteindelijk op de juiste plek in huis te krijgen. Het uitzoeken en optuigen van de kerstboom wordt leuker wanneer je dit samen met het gezin doet. Laat je kinderen een mooie kerstboom uitzoeken in het sprookjesachtige tuincentrum. Misschien mogen ze dit jaar zelfs hun eigen kerstbal uitkiezen. Eenmaal thuis zet je de kerstmuziek op hoog volume en versieren jullie op je gemak de kerstboom.

Spelletjesavond

Vorig jaar mochten we er tijdens de lockdown al even van proeven: ouderwetse spelletjesavonden mogen niet ontbreken in de aanloop naar de feestdagen. Lange bordspellen zoals Monopoly laat je liever in de kast liggen, want de spanningsboog van kinderen is misschien wat korter. Gelukkig zijn er genoeg spelletjes die kinderen wel kunnen spelen, zoals kwartet, Party & Co Family en Het Magische Labyrint. Zet de favoriete chips op tafel, een bakje met chocolade kruidnoten, wat zelfgemaakte limonade: en spelen maar!

Kerstfilms kijken

Misschien heb je na een lange werkweek wel behoefte aan wat ontspanning. Dan is het organiseren van een filmavond een goed idee. Kies een leuke kerst- of sinterklaasfilm uit, maak een bak verse popcorn, verzamel alle dekens en kussens in de woonkamer en geniet van een knus avondje op de bank met de mensen die je lief hebt.

Foto’s © Shutterstock