Terug in de tijd bij Fort Rammekens in Zeeland

Last updated:

Vlak voor de Zeeuwse stad Vlissingen kun je het oudste zeefort van West-Europa vinden. Zodra je de poort van Fort Rammekens binnenstapt, ga je terug in de tijd. Je leert hier alles over de VOC, over de Watergeuzen en over de bezetting van Walcheren. Daarnaast is de oude vesting een heerlijke en avontuurlijke plek om te wandelen, waarbij kinderen bezig worden gehouden met een leuke fotospeurtocht. Reis je meer terug in de tijd?

Kidsproof museum

Tijdens vakanties en weekendjes weg proberen we altijd wel wat culturele uitstapjes te plannen. We gaan dan bijvoorbeeld op zoek naar kidsproof musea, waar ook de kinderen zich kunnen vermaken. Zo kwamen wij op de laatste dag van ons weekend in Zeeland terecht bij Fort Rammekens.

De auto parkeerden we op de daarvoor bestemde plek en via een bospaadje waar alle bloemen en planten prachtig in bloei stonden, liepen we naar de ingang van het oude zeefort.

De wandeling duurt nog geen 5 minuten, maar omdat we onderweg al een kanon tegenkwamen, deden wij er toch al iets langer over om bij het zeefort te komen.

Bezoek Fort Rammekens

Op de website staat te lezen dat reserveren verplicht is als je Fort Rammekens in Zeeland wil bezoeken. Omdat ons bezoek toch enigszins spontaan was, hadden wij dat niet gedaan. Maar gelukkig waren wij eenmaal bij de ingang evengoed van harte welkom en konden wij daar het entreegeld betalen.

Onze kinderen (Eli is 7 en Filou is 4) kregen een speurtocht uitgereikt. Op een kaart stonden diverse afbeeldingen. Aan hun de taak om al die foto’s te vinden. Dat was nog niet gemakkelijk, want sommige dingen waren zeer goed verstopt!

In het fort volg je de aangegeven route om niets te hoeven missen. De route is genummerd en wij lieten de kinderen op zoek gaan naar de bordjes met cijfers, zodat zij ons de weg konden wijzen. Dat vonden ze hartstikke leuk.

Als je de route volgt, zie je werkelijk ieder hoekje van Fort Rammekens. Zo loop je langs de buitenmuur waar vroeger de golven tegen de stenen klotsten. Nu is de gevel kleurrijk versierd met unieke en zelfs beschermde vegetatie. Het erfgoed staat dan ook onder toezicht van Staatsbosbeheer.

Als je goed kijkt, zie je over de muur ook kleine salamanders kruipen. Dit tot groot vermaak van onze kinderen!

Binnen- en buitenmuseum

Bezoekers mogen zowel binnen in het fort als rondom en zelfs over het fort lopen. Bij slecht weer kun je binnen even schuilen. Of even de schaduw opzoeken op zonnige dagen natuurlijk.

In een van de ruimtes binnen kun je een korte aflevering kijken van een uitzending waarbij een boswachter het fort bezoekt en laat zien wat er allemaal zo uniek is aan het oude zeefort.

In vitrines vind je resten servies en andere overblijfselen die de verschillende bewoners en gebruikers van het fort hebben achtergelaten.

Met behulp van oude foto’s, tekeningen en maquettes krijg je een idee hoe het er hier honderden jaren geleden uitzag.

Fort Rammekens wordt voor een groot deel gerund door enthousiaste vrijwilligers, die mijn nieuwsgierige zoon met liefde alles vertelde over het bouwwerk. Ze namen zelfs de tijd om ons te helpen met een aantal zoekplaatjes die we maar niet konden vinden.

Bijzonder uitzicht

Bovenop het bouwwerk kun je heel ver uitkijken over het water en over het bosgebied achter het fort.

Leuk weetje: de stalen wandelpaden zijn in exact hetzelfde patroon gelegd als destijds de loopgraven liepen.

Er worden regelmatig leuke activiteiten georganiseerd op en rond het fort. Neem een kijkje op de website voor de actuele agenda. Ook is het mogelijk om met een gids Fort Rammekens te ontdekken. Maar heel eerlijk gezegd hadden wij dat helemaal niet nodig, want wij kregen alle aandacht van de twee vrijwilligers die er die dag aan het werk waren.

Trek gekregen na je bezoek? Je kunt hier drinken, snacks en ijsjes kopen. Hier kunnen de kinderen ook hun fotospeurtocht laten zien, waarna ze een mooie stempel krijgen op hun papiertje.

Op een mooie dag kun je hier plaats nemen op een van de picknickbankjes bij het zeefort of ga lekker languit in het gras liggen.

Handige informatie

Wil je ook een bezoek brengen aan Fort Rammekens? Dan wil je dit misschien nog wel weten:

Entreekosten

  • Volwassenen betalen 6 euro. Kinderen van 4 tot en met 12 jaar betalen 4 euro. Kinderen onder de 4 jaar mogen gratis naar binnen.
  • Parkeren bij Fort Rammekens is gratis. Ook zijn er rekken aanwezig om de fiets te stallen.
  • Helaas is het fort niet te bereiken met openbaar vervoer.

Adres Fort Rammekens

Je vindt het fort vanaf de A58 vlak voor Vlissingen. Toets in de navigatie ‘Fort Rammekens’ in en je komt probleemloos op de juiste plek terecht.

Het adres is:

Rammekensweg
4389 TZ Ritthem

Zou jij Fort Rammekens ook wel willen bezoeken?

Lees ook: