Met deze tips maak je de mooiste fotoalbums van je vakanties

De meeste foto’s worden gemaakt tijdens de vakantie. Maar vervolgens wordt er vaak niet zo veel meer gedaan met die foto’s. Zonde! Het is leuk om juist daarvan een prachtig fotoalbum te maken. Zeker als je kinderen hebt, die zullen er maar al te graag in willen kijken. In dit artikel geef ik je tips over hoe je de mooiste fotoalbums kunt maken.

Een fotoalbum maken op de computer

Voorheen werden fotoalbums gemaakt door foto’s af te laten drukken en deze dan in een album te plakken. Tegenwoordig kan dat veel makkelijker via de computer. De kwaliteit van de foto’s blijven op deze manier vaak veel beter en het ziet er ook nog eens prachtig uit. Fotoalbums kun je online al bestellen vanaf € 4,- dus je kunt het zo gek maken als je zelf wil!

Zorg voor een chronologische volgorde van je foto’s

Een van de belangrijkste tips die ik je kan geven is zorg voor de juiste chronologische volgorde van je foto’s. Op deze manier is het verhaal van je vakantie voor jezelf en daardoor ook voor andere beter volgbaar.

Ter voorbereiding zoek ik daarom vaak eerst de foto’s uit die ik zou willen gebruiken en probeer deze in groepjes te plaatsen. Ik verzamel dan de foto’s per dag en eventueel nog per locatie of activiteit.

Gebruik enkel je beste foto’s

Als je het over foto’s hebt, gaat kwaliteit boven kwantiteit. Kies daarom enkel je beste foto’s uit. De basis begint natuurlijk wel bij het maken van goede foto’s. In het artikel ‘Met deze 10 tips maak je de mooiste vakantiefoto’s met je smartphone‘  geef ik je een aantal basistips die je kunt gebruiken in het maken van foto’s met je camera en/of smartphone.

Varieer in je indelingen

Om speelsheid in je fotoalbum toe te voegen kun je variëren in je indelingen.  Producenten van fotoalbums bieden meestal hun eigen programma’s aan waarin je je album kunt ontwerpen. Ook hebben zij altijd standaard indelingen die je kunt gebruiken.

Zelf maak ik vrij veel gebruik van de indeling één grotere foto met daarnaast 2 kleinere. Heb je een heleboel foto’s van een bepaalde locatie of activiteit? Dan kun je er ook voor kiezen om een leuke collage te maken. Durf ook gerust één foto over een hele pagina te plaatsen. Probeer het e.e.a. uit en kijk wat je het meeste aanspreekt.

Kies de juiste kleuren op je pagina

Heb je veel foto’s met dezelfde kleuren (van bijvoorbeeld een bepaalde omgeving), plaats deze foto’s dan bij elkaar. Door de kleuren bij elkaar te houden zorg je ervoor dat de foto’s één geheel worden. De pagina straalt op die manier ook rust uit.

Als je het leuk vindt om achtergronden aan je album toe te voegen, let er dan ook op dat je kiest voor een kleur die ook terug komt in je foto’s.

Voeg tekst toe aan je foto’s

Het kan leuk en handig zijn om teksten bij je foto’s te plaatsen. Dit kan een uitgebreide tekst zijn in de vorm van een kort verslag maar ook puur informatie over waar en wanneer een foto is genomen. Wacht daarom ook niet te lang met het maken van een album. Herinneringen zullen in de loop van de tijd steeds meer vervagen dus bedenk ook goed welke informatie je echt niet wil vergeten.

Let tevens bij het plaatsen van teksten wel op dat je tekst niet alle aandacht wegneemt van de foto’s. Houd de tekst dus rustig voor het oog.

Laat ruimte over om dingen in het album te kunnen plakken

Heb je nog entreebewijzen van bezienswaardigheden en activiteiten bewaard? Dan kan het leuk zijn om deze in het album te plakken. Als je dit van plan bent, zorg er dan voor dat je voldoende ruimte over laat op de pagina. Zo hebben wij een visvergunning uit Italië bewaard en later in het fotoalbum geplakt.

Maak je fotoalbum niet te klein en bespaar niet op pagina’s

Pas de grootte van je fotoalbum aan aan het aantal foto’s dat je wil gaan gebruiken. Heb je veel foto’s, maak je album dan zeker niet te klein. Je kunt er voor kiezen om je album in lengte en breedte groter te houden maak je kunt ook pagina’s aan je album toevoegen.

Zelf kies ik meestal voor een vierkant formaat van 30 x 30 cm. Dit formaat is groot genoeg om ook collages op een pagina te maken waarbij de foto’s ook nog goed zichtbaar zijn zodra het album is afgedrukt.

Zorg voor een mooie omslag van je fotoalbum

Voor de finishing touch is het mooi als je de omslag ook zelf ontwerpt. Kies één of meerdere foto’s uit waardoor je direct kunt zien waar je album over gaat. Vergeet niet om ook op de zijkant van je album een tekst te plaatsen zodat je direct in je kast kunt zien welk album het is. Vaak moet je wel extra betalen om zelf je omslag te kunnen ontwerpen.

Inspiratieloos? Zoek online naar leuke voorbeelden

Zeker wanneer het de eerste keer is dat je een fotoalbum op de computer maakt, kan het raadzaam zijn om wat voorbeelden op te zoeken. Je kunt bijvoorbeeld op Pinterest zoeken naar indelingen die anderen gebruiken voor hun fotoalbums.

Heb je nog aanvullende tips? Wij horen ze graag!

Foto’s © Shutterstock