Stap in de jungle in het Limburgse GaiaZOO

Volgens GaiaZOO reis je de wereld over in één dag en daar is niks aan gelogen! Zodra je door de entree bent gekomen, sta je letterlijk midden in de jungle. Tot nu toe ben ik nog in geen andere dierentuin geweest waar je letterlijk in een andere wereld stapt, zodra je binnen bent. Kijk je mee?

Volg de gebaande paden

Waar ik normaliter graag van de gebaande paden afwijk, is het in GaiaZOO juist handiger om dit niet te doen. Volg je namelijk de looproute dan zul je gegarandeerd langs alle dieren, horeca en speeltuinen komen.
Direct nadat je door de jungle bent gekomen kom je uit bij een plein waar je de horecagelegenheid Sequoia tegenkomt. Hier kun je terecht voor een kopje koffie of ander lekkers, de souvenirshop en een leuke WaterSpeelplaats. Geef je ogen de kost aan de eerste dieren die je tegenkomt, namelijk de berberapen die je tegenover de souvenirshop tegenkomt.

Vanuit hier leidt de route je allereerst naar het koude, hoge noorden van de Taiga in. Nadat je je eerst hebt kunnen vergapen aan mooie, kwetterende vogels in alle soorten en maten, kom je de wasberen en stinkdieren tegen. Blijkbaar trok onze tweelingkinderwagen erg de aandacht van de dieren, want waar wij gingen met de wagen, gingen de dieren ook. Het was bijna de vraag wie wie nou aan het bekijken was.
Ik vond het vooral leuk om stinkdieren in het echt te zien. Deze diertjes had ik nog niet eerder in het echt kunnen aanschouwen en ondanks hun naam zijn het vooral erg grappige dieren om te zien.

Hierna loop je de wolvenvallei binnen en dat is met recht een vallei! Aan beide kanten van een looptunnel is een groot en groen verblijf aangelegd, om zoveel mogelijk hun natuurlijke habitat na te bootsen. Later viel me op dat veel hokken amper als hok aandoen, aangezien de verblijven veelal ruim en natuurlijk zijn opgezet. We laten de wolven achter ons en lopen door een volgende volière, dit keer één waar oehoes, raven en zwarte ooievaars wonen.

Dan staat er een diersoort op het programma waar ik zelfs nog nooit eerder van gehoord had: de muskusos. Een soort prehistorische koe met een enorm dikke vacht en rare hoorns. Het schijnt dat ze de laatste ijstijd hebben overleefd en dus samen met onder andere mammoets hebben geleefd. Langs het verblijf van de muskusos staan de nodige bankjes, zodat je je hier terug in de tijd kunt wanen.

Van kameel tot korenwolf

Het laatste stuk van de Taiga wordt ingenomen door gieren, kamelen, ooievaars en prezwalskipaarden. Die laatste ken ik vooral als naam vanuit het Groot Dictee der Nederlandse Taal, maar dat ze daadwerkelijk nog bestaan was nieuw voor mij.

Tegenover de ooievaars, die hun verblijf delen met kraanvogels, maar die helaas tijdens ons bezoek in de bossen achterin het verblijf stonden, ligt het LimburgHUIS. Hierin tref je typisch Limburgse dieren aan, zoals de korenwolf en vuursalamander.

Via de otters, rode panda’s en de muntjak kom je bij de kinderboerderij, die als een centraal baken in de dierentuin lijkt te liggen.

Het hart van GaiaZOO is voor jong en oud

Midden in GaiaZOO ligt de kinderboerderij. Naast geiten, kom je hier ook paarden, varkens, koeien en kippen tegen. Alles bij elkaar lijkt het veel weg te hebben van een oud Limburgs plein.

Je mag in principe met de dieren knuffelen, maar in 2019 zijn er blijkbaar veel jonge geitjes geboren. Hierdoor was het tijdens ons bezoek niet toegestaan om in het geitenverblijf te komen, aangezien de moeders blijkbaar nogal agressief zouden kunnen worden als je te dicht bij hun kleintjes komt.

Het viel mij in positieve zin op dat er vermeld stond dat de moedergeiten, als de kleintjes groot genoeg zijn, in een natuurgebied in Limburg worden uitgezet. Zo zullen zij dus niet hun hele leven slijten op een kinderboerderij, maar ook kunnen genieten van de uitgestrekte Limburgse natuur.

Na de kinderboerderij kun je de kinderen even laten uitrazen in de DinoDome (zie verderop in dit artikel), of de SpeelTuin met een spannende klauterglijbaan, een aantal schommels en wipdieren en een kabelbaan.
Ook de inwendige mens komt hier goed aan zijn trekken. Bij mooi weer is het buitenterras geopend en kun je bijvoorbeeld een heerlijke burger bestellen. Maar ook bij slecht weer kun je hier terecht. Het zelfbedieningsrestaurant Gaia’s Kitchen heeft heerlijke Limburgse vlaaien (tijdens ons bezoek in een combinatiedeal met koffie en thee voor € 5,95), maar ook vers belegde broodjes die ter plaatse worden klaargemaakt en warme snackmaaltijden. Voor kinderen is er een speciaal kindermenu. Niet geheel onbelangrijk om te melden is dat de stoelen in Gaia’s Kitchen best lekker zaten. Dat heb ik vaak anders meegemaakt in dierentuinen of attractieparken.

Voor de toiletten en babyverschoningsruimte moet je met de trap naar beneden, maar je kunt er ook buitenom via een looppad komen (handig als je kind nog in de kinderwagen ligt).

Geef je zintuigen de kost in Afrika

Direct na Gaia’s Kitchen stap je Afrika binnen. Je bent het terras nog maar amper af, of je staat oog in oog met de giraffen, neushoorns, zebra’s, struisvogels en springbokken. Wat mij opviel was dat het Afrikaanse gedeelte een stuk minder natuurlijk aandeed dan het eerdere deel wat we al bezochten. De dieren staan in een grotendeels betonnen “bak” met zand als ondergrond. Ik weet dat het in Afrika behoorlijk droog kan zijn, maar ik miste bijvoorbeeld in het giraffenverblijf wat bomen.

In tegenstelling tot veel andere dierentuinen kun je ook tijdens koude dagen, als de giraffen binnen staan, de dieren goed bewonderen. Het gehele binnenverblijf is voorzien van glas. Het is mij niet duidelijk geworden of de andere dieren ook in ditzelfde binnenverblijf verblijven tijdens de winter.

Na de relatieve rust van de Afrikaanse savanne is het tijd voor een bezoek aan de drukke stokstaartjes. Een vrij grote groep (inclusief jonkies) zit het ene moment om zich heen te kijken, om het volgende moment en masse naar één van de holen te rennen.

Zodra je je ogen hebt weten los te rukken van de grappige stokstaartjes, kun je je neus en oren volgen naar een enorm grote troep flamingo’s. Persoonlijk heb ik in een dierentuin nog niet eerder zo’n grote hoeveelheid flamingo’s bij elkaar gezien. Vanaf het terras van de SavannaLodge kun je, onder het genot van een hapje en drankje, de flamingo’s extra goed bekijken.

Wilde honden en de koning van de jungle

We vervolgen de route en ik sta al snel stil van verbazing. Omdat ik me bewust niet had verdiept in de aanwezige dieren in GaiaZOO, was het voor mij een enorm grote verrassing dat ik één van de meest mooie dieren uit Afrika tegenkwam: de Afrikaanse wilde hond. Een roedel van acht prachtige dieren onder leiding van één matriarch liepen te marcheren door het verblijf. Het verblijf is, net als vele andere verblijven, zo opgezet dat je de dieren vanuit meerdere standpunten kunt bekijken. Het was zéker voor onze kinderen (ruim 1,5 jaar) ontzettend leuk dat ze zo actief waren. Hierdoor konden zij hun ogen ook goed de kost geven.
Dat ik alles verwacht had, behalve wilde honden, komt doordat er niet heel veel dierentuinen zijn waar ze verblijven. Ik had ze zelf nog nooit eerder in gevangenschap gezien en heb slechts één keer het geluk gehad om ze, liggend in de schaduw van een boom, in het wild te zien in Botswana.

Direct na het verblijf van de wilde honden wacht de koning van de jungle met zijn twee dames op je bezoek. In een ruim, groen verblijf lag het drietal wat te soezen. Ook hier kun je de dieren weer vanuit verschillende hoeken bekijken. En wat leuk is dat er zowel een uitkijkplatform is, als een safaritruck waar je in kunt plaatsnemen. Zittend in de truck waan je je bijna écht in Afrika.

Tijd voor het Rainforest

Helaas verlaten we bij de leeuwen en de grootoorvos ons favoriete continent, maar toch ook niet helemaal. In het Rainforest zitten namelijk zowel dieren uit de Amazone, als uit Congo.

Je bezoek aan het Rainforest begin je bij de gorilla’s. Deze machtige dieren leven op een groot eiland en worden twee keer per dag gevoed (tijdens ons bezoek om 11.30 en 14.30 uur). Tijdens het voeden is er een verzorger die je meeneemt in de geschiedenis van de dieren en hun leefomstandigheden in gevangenschap en in het wild. Zo hoorden wij onder andere dat lady Delila de oudste gorilla in gevangenschap in de Benelux is en één van de oudste gorilla’s van Europa.

Dit alles kun je aanschouwen vanaf de gorillatribune. Hoewel het leuk is om de dieren te zien, raad ik je echt aan om tijdens één van de voedermomenten te komen. De dieren zijn dan nét wat actiever en speelser. Zo was er bij ons zelfs een jonge gorilla die steeds op zijn borst stond te slaan. Iets wat ik alleen ken van tekenfilms en nog nooit in het echt had gezien.

Eenmaal uitgekeken bij de gorilla’s hebben wij de route helaas moeten afbreken en hebben het Rainforest dus niet doorlopen. Dit had alles te maken met twee dreumesen die inmiddels behoorlijk moe waren geworden.
We hebben dus dieren als de dwergnijlpaarden, het bos met de doodshoofdaapjes, de andere aapsoorten (o.a. slingerapen en kapucijnapen), tapir en het terrarium moeten overslaan.

Spelen met of zonder dino’s

Naast de SpeelTuin die je aantreft bij Gaia’s Kitchen en de WaterSpeelplaats naast Seqouia, zijn er nog een drietal speelmogelijkheden in de dierentuin aanwezig.

Voor de wat oudere kinderen ligt er naast Gaia’s Kitchen een heus DinoDome, inclusief een dino-draaimolen en een indoor klim- en klauterparcours tussen dino’s in. Ook als het weer wat minder is kunnen je kinderen dus lekker ravotten.

Tijdens ons bezoek aan GaiaZOO leek de DinoDome gesloten, maar er was dan ook geen kind ouder dan 3 jaar te vinden in de dierentuin. Aan de andere kant van de kinderboerderij is een JungleTour opgezet, een spannende route door het bos heen.

Nieuw in GaiaZOO is de SavannaTour. Een speeltoestel met gave speeltorens voor urenlang speelplezier.

Praktische informatie

Entreeprijzen, abonnementen en parkeren

GaiaZOO hanteert een laagseizoen (november tot maart) en een hoogseizoen (maart tot november). De prijzen in het hoogseizoen liggen (in 2020) 2 euro hoger dan in het laagseizoen.

  • Kinderen tot en met 2 jaar bezoeken de dierentuin gratis.
  • 3 t/m 9 jaar: laagseizoen € 15,50, hoogseizoen € 17,50
  • Vanaf 10 jaar: laagseizoen € 20,50, hoogseizoen € 22,50
  • Jarigen ontvangen op hun verjaardag een korting van € 5,00 op de entreeprijs.

GaiaZOO werkt op hun online webshop met wisselende dagprijzen. De voordeligste kaartjes koop je sowieso online.

Je kunt ook een jaarabonnement afsluiten. Een nieuw abonnement koop je het beste online.

  • 3 t/m 9 jaar: € 49,50
  • Vanaf 10 jaar: € 56,50
  • De verlenging van een jaarabonnement is voor beide leeftijdscategorieën € 10,00 goedkoper dan het eerste jaarabonnement.

Heb je een abonnement op GaiaZOO, dan ontvang je ook op een geselecteerd aantal dierentuinen en pretparken in Nederland, België en Duitsland korting.

Als dagbezoeker betaal je € 7,50 aan parkeerkosten. Voor abonnementshouders is dit € 5,00 per bezoek.

Horeca en toiletten

Verspreid over de dierentuin liggen een viertal horecagelegenheden die allemaal relatief betaalbare koffie, broodjes en/of snacks serveren. Voor dierentuinbegrippen vond ik de prijzen erg meevallen.
In Gaia’s Kitchen heb je de beschikking over gratis WiFi.

Bij alle horecagelegenheden zijn toiletten te vinden, evenals in de DinoDome. In de DinoDome, bij de entree en bij de TaigaLodge zijn geen invalidentoiletten aanwezig, op de andere locaties wel. De toiletten waren schoon en netjes onderhouden en de babyverschoningsfaciliteiten waren eveneens netjes. Tijdens ons bezoek werden de toiletten bij de entree verbouwd en waren er geen babyverschoningsfaciliteiten aanwezig. Hiervoor in de plaats stond een tijdelijk toilet. Ook deze was schoon.

Activiteiten

Naast het reguliere bezoek dat je aan GaiaZOO kunt brengen, worden er door het hele jaar heen tal van activiteiten georganiseerd. Wat te denken van speeddaten tussen de dieren, open rondleidingen met een ervaren GaiaGids en GaiaZOOmeravonden?

Daarnaast is het ook mogelijk om je kinderfeestje in GaiaZOO te vieren.

GaiaApp

Het is aan te raden om op voorhand de gratis GaiaZOO-App te downloaden.
Daarin tref je onder andere de plattegrond aan (die je met persoonlijke filters kunt aanpassen), waarbij je zelfs heel snel naar een specifiek dier of een toilet kunt navigeren. Maar ook kun je alerts instellen om zo alle gewenste dier(voeder)presentaties bij te wonen. Daarnaast kun je een leuke quiz spelen (deze optie werkt alleen als je in de dierentuin zelf aanwezig bent.

Openingstijden

GaiaZoo is iedere dag vanaf 10.00 uur geopend. De sluitingstijd kan per maand wisselen:

  • Maart t/m juni: 10.00 – 17.00 uur
  • Juli en augustus: 10.00 – 18.00 uur
  • September en oktober: 10.00 – 17.00 uur
  • November t/m februari: 10.00 – 16.00 uur

Tijdens de speciale GaiaZOOmeravonden zijn de openingstijden uiteraard aangepast.

Ons eindoordeel: 9,5

Als eindcijfer geef ik GaiaZOO een 9,5. Dit cijfer is bepaald door de vele, ruim opgezette en natuurlijk ogende verblijven, de goed aangegeven wandelroute die je langs de verschillende werelddelen leidt, de diversiteit aan dieren en vooral het feit dat er hier ook dieren zijn die je niet in iedere dierentuin tegenkomt. Het enige “nadeel” vind ik dat de wandelpaden niet altijd erg breed zijn (hierdoor is afwijken van de route met een kinderwagen sowieso geen aanrader). Zoals aangegeven vond ik het savannaverblijf van onder andere de giraffen wat minder natuurlijk ogen. Maar dit was ook het enige verblijf waar ik commentaar op heb.

Ik vind GaiaZOO een enorme aanrader en ik vind het oprecht jammer dat het vanuit Utrecht bijna twee uur rijden is. Wij bezochten de dierentuin vanuit ons vakantieadres en zelfs toen was het nog ruim een uur rijden. Ik heb al aan verschillende mensen aangegeven dat als ze ooit in de buurt van Kerkrade zijn, ze een bezoek aan GaiaZOO zeker niet mogen overslaan. Het feit dat er vrij veel dieren zijn die niet standaard in iedere dierentuin voorkomen en de opzet van de dierentuin in zijn geheel maken dat het écht een compleet andere beleving van een dierentuin is.

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Lonneke