Geertjes Hoeve, knuffelen met lammetjes in Haarzuilens

Last updated:

Geertjes Hoeve is een biologische geitenboerderij in het midden van het land in het plaatsje Haarzuilens met voornamelijk melkgeiten. Op deze geitenboerderij zijn een hoop diverse activiteiten te doen voor kinderen en worden er regelmatig speciale evenementen georganiseerd. Als je in de buurt bent, neem dan zeker eens een kijkje. In dit artikel geef ik je alvast een kijkje op deze leuke boerderij. 

Geitenboerderij Geertjes Hoeve

De boerderij wordt in de geschiedenis voor het eerst genoemd rond het jaar 1800 onder de naam Boerderij de Lage Hoeve. De boerderij heeft altijd een gemengd agrarisch karakter gehad: melkveehouderij, akkerbouw, fruitteelt en varkens. Sinds 2013 wonen de huidige eigenaren Rick en Anne op de boerderij. Rick groeide op op Boerderij ’t Geertje wat ook de naam verklaart van Geertjes Hoeve. Geertjes Hoeve zoals wij hem nu kennen, is sinds 2014 open voor publiek.

Geertjes Hoeve bezit diverse dieren waarvan ongeveer 120 melkgeiten. De geiten zijn de belangrijkste dieren van de boerderij. Van de melk die de geiten leveren worden op de boerderij diverse producten gemaakt zoals geitenkaas en kwark. Overige dieren die je op de boerderij kunt tegenkomen zijn kippen, konijnen, cavia’s, pony’s en varkens.

Op de boerderij vind je naast de dierenverblijven nog een aantal speelplaatsen, een restaurant met terras en een boerderijwinkel.

Activiteiten op Geertjes Hoeve

Er zijn diverse activiteiten voor kinderen te doen op Geertjes Hoeve:

Geiten voeden

Vanaf ongeveer eind februari/begin maart t/m de herfstvakantie kun je de lammetjes een flesje warme melk geven. Hartstikke leuk en schattig om te doen! Ook kun je het hele jaar door de geiten een bekertje bix geven. Zowel een flesje melk als een bekertje bix kun je voor € 1,- in de boerderijwinkel kopen.

Ponyritje

In de middagen en in het weekend kan je kind een ritje maken op een pony. Een ritje kost € 1,- en ook hiervoor kun je een muntje halen in de boerderijwinkel. De meiden die de pony’s begeleiden doen dit op vrijwilligersbasis. Het is dus wel eens mogelijk dat er niemand is. Mocht dit het geval zijn, dan zul je dat ook te horen krijgen in de boerderijwinkel.

Speelplaatsen

Er zijn een viertal speelplaatsen waar je kind zich lekker kan uitleven: twee speeltuinen met speeltoestellen, een strobaan en een zandbak. Ook zijn er diverse loopauto’s waar je kind mee mag spelen.

Het restaurant

In het restaurant en op het terras kun je terecht voor een lekker hapje eten. Geertjes Hoeve heeft een uitgebreide menukaart waar o.a. diverse soorten broodjes, pannenkoeken en borrelhapjes op staan. De pannenkoeken worden tevens met eigen geitenmelk gemaakt. Leuk om eens te proberen!

Wanneer je een allergie of intolerantie hebt kun je hier prima eten. Maak dit wel even kenbaar voordat je je eten besteld. Je dient je bestelling bij de bar te doen.

Ook kun je hier terecht voor een boeren-high-tea. De high-tea is geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar. Je dient dit  vooraf wel te reserveren.

De boerderijwinkel

In de boerderijwinkel worden pure Hollandse en ambachtelijke producten verkocht. Zo kun je hier diverse voedingsmiddelen kopen als Geertjes Hoeve’s eigen kaas en vlees van de koe, kip, varken en geit. Zelf vind ik met name dit laatste niet zo’n prettig idee (iets met een hoog empathisch vermogen of zo..), maar mocht je van vlees houden dan kan je dit natuurlijk altijd proberen. Je kunt er ook biologische eieren, snoeperij en biologische speciaalbieren halen. Er is dus genoeg keuze! Zeker de moeite waard om even een kijkje te nemen.

Ook leuk om te weten: je kunt er zelf cadeaupakketten (laten) samenstellen. Als je op zoek bent naar een origineel cadeau, dan is dit erg leuk!

Naast voedingsmiddelen worden er ook speelgoed en andere leuke snuisterijen verkocht.

Evenementen

Geertjes Hoeve organiseert regelmatig leuke evenementen. Zo zijn er altijd in de schoolvakanties extra activiteiten te doen en op of andere bijzondere dagen zoals Moederdag, Vaderdag. Maar ook rondom Halloween, Sinterklaas en Kerst. Neem zeker even kijkje in hun agenda om te zien welke leuke dingen er gepland staan.

Kinderfeestjes

Iedere woensdag, vrijdag en zaterdag kunnen er kinderfeestjes worden gevierd bij Geertjes Hoeve. Ze hebben 8 verschillende pakketten waar je uit kunt kiezen. In alle pakketten zit standaard een cadeautje voor de jarige, drinken met wat lekkers, geitjes voeren, ponyritje en een ijsje. Daarnaast kun je het uitbreiden met o.a. een speurtocht, knutselactiviteiten, muffins versieren en zelf koekjes bakken.

Praktische informatie over Geertjes Hoeve

  • Openingstijden: Van maandag t/m zaterdag is Geertjes Hoeve geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Op zondag opent Geertjes Hoeve om 11.00 uur. In de winterperiode van 3 november 2024 t/m 22 februari 2025 zijn zij op maandag en dinsdag gesloten..
  • De entree is gratis, daarentegen is het wel verboden om eigen consumpties te nuttigen. Hiervoor kun je prima terecht in het restaurant. De prijzen liggen niet enorm hoog.
  • Adres: Thematerweg 5, 3455 SM Utrecht (Haarzuilens)
  • Je kunt betaald parkeren op de naastgelegen parkeerplaats. Helaas dien je hier wel voor te betalen, tenzij je een ledenpas hebt van Natuurmonumenten. De eerste 30 minuten zijn gratis, daarna betaal je € 1,75 per uur.
  • Geertjes Hoeve is prima toegankelijk met een kinderwagen of buggy.

In de buurt van Geertjes Hoeve

In de buurt van Geertjes Hoeve is nog veel meer leuks te doen. Om te beginnen is het een prachtig gebied om een stukje te wandelen of te fietsen. Er zijn voldoende routes online te vinden.

Tegenover Geertjes Hoeve, aan de overzijde van de weg, is sinds een paar jaar de Speelnatuur van Oerrr waar kinderen naar hartenlust kunnen spelen met natuurlijk materiaal. Zeker in de zomerperiode met warmer weer is het heel erg leuk om te doen omdat zij daar ook het water in kunnen. Vergeet niet om wat droge kleding of een handdoek mee te nemen. Lees ons artikel ‘Speelnatuur van OERRR in Haarzuilens, natuurlijk lekker spelen!‘ voor een indruk.

Wat zeker niet mag ontbreken wanneer je in Haarzuilens bent, is het grootste én mooiste kasteel van Nederland: Kasteel de Haar. Je kunt er voor kiezen om hier simpelweg of langs te wandelen of te rijden, het kasteel daadwerkelijk te bezoeken en/of een wandeling te maken in de kasteeltuin dat ook zeker de moeite waard is. Lees ook ons artikel: ‘Kasteel de Haar – Ga met kinderen op ontdekkingstocht in Haarzuilens

Wil je nog een hapje eten? Schuif dan aan in het restaurant van Geertjes Hoeve. Ook in Haarzuilens zelf, op een klein stukje afstand, zijn nog twee restaurants te vinden welke beide zeer goed zijn: Restaurant Toetje en ’t Wapen van Haarzuylen.

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Manuela