Genieten in Normandië: Camping Don Jon de Lars

Stoere Vikingen, kleurrijke speelhuisjes, spectaculaire glijbanen, een themazwembad en overal vermaak voor de kinderen. Op Camping Don Jon de Lars kom je niet voor de rust en stilte, maar wél om je kids te vermaken op een camping dat ze alles te bieden heeft.  Op basis van de promotiefoto’s dachten dat we onze jongens hier echt mee konden verrassen. In praktijk viel het voor kinderen onder de 4 jaar wat tegen. Maar wanneer je een stel stoere jongens of meiden in de basisschoolleeftijd hebt die graag klimmen en klauteren, zit je hier helemaal goed! 

Mont Saint Michel

Na een geweldige week in de Vendee streek (Camping la Yole) doorgebracht te hebben was het tijd om naar onze laatste vakantiebestemming in Normandië te rijden. Wij vonden het meer dan de moeite waard om wat van de route af te wijken en een bezoekje te brengen aan het historische Mont Saint Michel. Het is wel duidelijk waarom deze wereldberoemde abdij op de lijst van het werelderfgoed van UNESCO staat.

De oude kloosterstad is op een rotsachtig eiland gebouwd en alle bezienswaardigheden zijn bijzonder goed onderhouden. Je hebt boven echt een geweldig uitzicht over de omgeving. Helaas moet je je tijdens het bezoek wel tussen talloze toeristen door zien te wurmen. Druk is een understatement. Probeer daarom al zo vroeg mogelijk in de ochtend te gaan zodat je echt van al het moois kan genieten. Gelukkig is het in het betaalde gedeelte iets minder druk.

Tip: Het is niet mogelijk om met de buggy bij de abdij zelf te komen. Een draagdoek of draagzak is echt een must als je met hele jonge kinderen wat van het stadje wil zien.

Vikingen en piratenboten!

Daarna was het tijd om door te rijden naar Courseulles-sur-Mer, een gezellige badplaats in Normandië. Daar hebben we de laatste week van onze zomervakantie op camping Don Jon de Lars doorgebracht. Zoals gezegd hadden we deze camping echt als verrassing voor de jongens uitgekozen. We zagen het al helemaal voor ons hoe ze zouden genieten van en in het prachtige Viking-thema zwembad!

De realiteit bleek wel iets anders te zijn. Hoewel de jongens het zwembad er supergaaf uit vonden zien, durfden ze zelf niet op de piratenboot te klimmen omdat er steeds emmers water om kieperden. De onvoorspelbaarheid van de emmers en de aanwezigheid van waterpistolen was voor onze jonge kids (bijna 2 en bijna 4) echt nog te veel van het goede. Pas op de laatste vakantiedag durfden ze zelf in het themabad te spelen.

Faciliteiten op de camping

Ook waren wij niet echt te spreken over de andere faciliteiten op de camping. De prachtige glijbanen (zowel in het zwembad als in de speeltuin) zijn zeker niet geschikt voor kinderen onder de 6. Dit stond niet op de website van de camping aangegeven en was dus een onaangename verrassing. In het speelhuisje (zie onderstaande foto) lag alles vast aan kettingen. Het was erg jammer dat de kettingen zó kort waren dat de kleintjes amper konden spelen met al het moois.

Ook was duidelijk te merken dat de camping nog niet zo lang geleden overgenomen is door keten Capfun. In de zomer van 2018 waren ze nog erg druk om de camping te upgraden naar de Capfun-stijl. Daardoor zag het er zo hier en daar erg onverzorgd uit. De paden waren erg slecht, overal lag puin, de vuilnisbakken zaten overvol en er was geen campingwinkeltje of restaurant. Gelukkig voor ons was de grote supermarkt vlak in de buurt alle dagen geopend.

De stacaravan

Camping Don Jon de Lars biedt zowel kampeerplaatsen als volledig ingerichte stacaravans aan. Naar onze smaak staan de stacaravans op de camping overal wel erg dicht op elkaar, maar met onze stacaravan hadden we veel geluk. Niet alleen omdat het een moderne en goed onderhouden caravan was, maar ook omdat wij in een hoekje van de camping stonden waar het iets minder druk was. Nog geen 10 meter van ons vandaan konden we zo het terrein af en het strand oplopen! Hoewel de avonden door de zeewind vaak erg fris waren, was het op de deels overdekte veranda goed vertoeven.

Wat trouwens echt ontzettend leuk was is dat er een soort van camping-cultuur is ontstaan waarbij de kinderen de mooiste schelpen die ze gevonden hebben op de veranda uitstallen. De camping kreeg hierdoor een heerlijk strandgevoel!

Ruige stranden van Normandië

Normandië kent een ruige kust met zowel goede zandstranden als hoge duinen en rotsen. Wanneer het geen zwemweer is, kan je je op nog geen 100 meter van de camping heel goed vermaken met een schepnetje. Dankzij de grote getijdenverschillen zijn er meer dan genoeg krabbetjes, visjes en kleine garnaaltjes te vangen tussen de rotsen. In de avond kan je hier terecht voor fijne strandwandelingen. Voor degenen die met de buggy op pad moeten: er is ook een mooie boulevard aangelegd waardoor je toch langs de zee kan struinen. Bij mooi weer kan je terecht bij één van de bewaakte zandstranden van Courseulles-des-Mer. Voordeel van deze stranden is niet alleen dat ze vlak bij de camping liggen, maar ook dat het er niet al te druk is.

De plek waar de invasie begon

Normandië is niet alleen bekend om de ruige stranden en het wisselende weer. De regio staat bol van de historie: Het is immers de plek waar met de geallieerde invasie (D-day) de bevrijding in de Tweede Wereldoorlog is begonnen.

In Courseulles-sur-Mer is een mooi museum (Centre Juno Beach) waar alles over de oorlog en de bevrijding op een hele toegankelijke en interactieve manier verteld wordt. Zeker geschikt om samen met kinderen in de basisschoolleeftijd de geschiedenis te beleven en te ontdekken wat er allemaal op Juno beach gebeurd is.

Natuurlijk hebben we ook het Omaha-invasiestrand bezocht. Dit beroemde en beruchte strand ligt op ongeveer 45 minuten rijden van Courseulles-sur-Mer.

Als je genoeg hebt van alle historie, is een bezoekje aan de Zoo de Jurques dierentuin trouwens ook zeker de moeite waard!

Ons eindoordeel

Hoewel de ligging van de camping en de plaats van onze stacaravan echt niet beter had gekund, is er nog genoeg te verbeteren op deze camping. Wat op het digitale papier een ware Walhalla voor kinderen leek te zijn door het zwembad en de themaspeeltuin, bleek in het echt niet heel erg geschikt voor onze jonge kids. Ook zou de camping behoorlijk opknappen als er goede wegen worden aangelegd en planten worden geplaatst.

Wij hadden het geluk dat onze stacaravan wat ruimer gesitueerd was, maar op sommige plekken was het echt rug aan rug volgebouwd. Voor ons was de camping zelf echt één keer maar nooit weer. En dat is jammer, omdat de omgeving echt super veel te bieden heeft!

Als eindcijfer krijgt deze camping van ons daarom een 6,5. 

Foto’s © Jolien