Geocaching met kinderen: een budgetvriendelijke hobby

Zin om op nieuwe plekken te komen en jezelf en je kinderen uit te dagen? Dan kan geocaching echt iets voor jullie zijn. Het fijne aan geocaching vinden wij, dat we nu met z’n allen naar buiten gaan met een doel in plaats van zomaar een rondje te gaan wandelen. Het is erg laagdrempelig, want het is geschikt voor alle leeftijden en alle niveaus, maar ook voor ieders budget. Je hoeft namelijk alleen de app te downloaden en daarna kun je al op pad. Onze dochter vraagt vaak: ‘Wanneer gaan we weer schatzoeken?’ Benieuwd wat zij daar mee bedoeld? Lees dan zeker verder.

Wat is geocaching?

Geocaching is een wereldwijd populair spel dat gespeeld wordt door miljoenen mensen over de hele wereld. Het is een soort schattenjacht waarbij je op zoek gaat naar verborgen “caches” (verstopplaatsen), met behulp van GPS-gebaseerde coördinaten. Deze coördinaten kun je ophalen uit een GPS-apparaat. Wij gebruiken zelf onze telefoon hiervoor. Wereldwijd zijn meer dan drie miljoen caches verstopt op allerlei verschillende plekken, variërend van stadscentra tot afgelegen bergtoppen.

Het doel van het spel is om zoveel mogelijk caches te vinden en daarbij ook de verborgen schatten te ontdekken. De schatten zijn meestal kleine voorwerpen zoals speelgoed, sleutelhangers, munten of stickers. Wanneer je een cache gevonden hebt, mag je je (team)naam op het logboekje plaatsen. Het is dus altijd belangrijk om een pen mee te nemen als je op pad gaat! Meer ervaren spelers hebben zelfs stempels met hun naam om op het logboekje hun stempel achter te kunnen laten. Nadat je een cache gevonden hebt, voer je dit in op je account en zo kan het sparen van smileys beginnen.

De regels van geocaching

Het is belangrijk om te onthouden dat geocaching een spel is dat volgens een aantal regels gespeeld moet worden. Zo moeten de caches bijvoorbeeld verborgen worden op een plek waar andere mensen er geen last van hebben. Wanneer je op zoek gaat naar een cache, is het belangrijk dat je met respect omgaat met de natuur. Een cache zal nooit zo geplaatst zijn door de eigenaar dat je iets moet vernielen. Als je de cache gevonden hebt is het de bedoeling dat je hem uiteindelijk weer netjes terugplaatst, in de staat waarin jij hem gevonden hebt. Probeer niet te opvallend te handelen. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat andere mensen (dreuzels) zien wat je aan het doen bent en er voor kunnen zorgen dat caches verdwijnen.

Geocaching met kinderen

Al voordat wij kinderen hadden waren we wekelijks op zoek naar caches in Nederland, maar ook in het buitenland. Onze kinderen zijn er mee opgegroeid vanaf dat ze mee konden in de draagzak. Nu onze dochter vijf jaar is, is het leuk dat we haar nog meer kunnen betrekken bij het zoeken naar antwoorden of caches. Het is fijn om samen actief bezig te zijn in de buitenwereld en zo ook meer kennis op te doen van geografie, natuur en de geschiedenis. Je komt namelijk op zoveel leuke, maar ook mooie plekken waar we anders nooit waren geweest!

Om caches op te lossen moet je soms creatief na kunnen denken, waardoor je ook de cognitieve vaardigheden van je kinderen helpt ontwikkelen. Als je dan na alle inspanning de eind-cache gevonden hebt, is dat natuurlijk echt een moment om trots te kunnen zijn dat je dat samen hebt bereikt! Daarentegen komt het natuurlijk ook wel eens voor dat je een cache niet vindt.. erg jammer, maar ook teleurstelling kan er bij horen. Het niet vinden van een cache proberen we wel te beperken, anders zou het niet leuk zijn. Dit doen we door ons voor vertrek goed voor te bereiden.

Starten met geocaching

Er zijn veel websites die je uitgebreid informatie kunnen geven over hoe je het beste kunt starten met geoaching. Onderstaand vind je een beknopt stappenplan:

  • Maak een account aan op de geocaching-website: Ga naar www.geocaching.com en maak een gratis account aan. Hiermee kun je zoeken naar caches, coördinaten opslaan en logboeken invullen.
  • Download een geocaching-app: Er zijn verschillende apps beschikbaar voor smartphones en tablets die speciaal zijn ontworpen voor geocaching, zoals de Geocaching app. Hiermee kun je eenvoudig caches vinden en loggen. Er zijn caches die je pas kunt doen als je een Premium-abonnement hebt. De app werkt redelijk eenvoudig.
  • Kies een cache uit die je wil vinden: Zoek naar caches bij jou in de buurt, op een vakantiebestemming of op een plek waar je graag naartoe wilt gaan. Kies een cache die past bij je vaardigheidsniveau en interesses. Kijk naar de grootte van de cache en de moeilijkheidsgraad. Ook staat er bij de meeste caches aangegeven of de cache kindvriendelijk is en/of begaanbaar met rolstoel/kinderwagen. Wanneer je een route gaat lopen staat in de beschrijving ook vaak aangegeven waar je het beste kunt parkeren. Er zijn verschillende soorten caches, die ik verderop in het artikel bespreek. Wanneer er een hartje bij een cache staat met een cijfer, geeft dit aan dat veel mensen de cache hebben beoordeeld als een favoriet. Hoe hoger het het aantal, hoe leuker en origineler de cache dan ook zal zijn.
  • Gebruik de GPS-coördinaten om de cache te vinden: Gebruik de app of een GPS-apparaat om de coördinaten te vinden die bij de cache horen. Wij zien in ons geval op onze telefoon hoeveel meter we van de coördinaat af staan. Het is niet zo nauwkeurig dat je precies naar de juiste plek gestuurd wordt, dus je zult in de directe omgeving er van moeten zoeken. Bij sommige caches kun je een hint lezen of foto’s bekijken, die je wat verder op weg kunnen helpen.
  • Ruil voorwerpen in en log de cache: Als je de cache hebt gevonden, kun je een souvenir of voorwerp uit de cache nemen en er iets voor terugleggen (mits het om een grote cache gaat). Het belangrijkste is dat je je (team)naam en datum op het logboekje schrijft en je vondst logt in de app of op de website onder ‘Log’. Ook zie je wat andere hebben geschreven onder het kopje ‘activiteit’. Het leuke is dat er op de kaart een smiley verschijnt.
  • Ga op zoek naar meer caches: Doordat in je account wordt opgeslagen hoeveel caches je hebt gevonden, werkt het verslavend. Het is toch leuk om al die smileys op je kaart te zien van caches die je al gevonden hebt? Zo wordt je uitgedaagd om nog meer caches bij jou in de buurt, of op andere locaties te vinden.

De verschillende soorten caches

Als je op zoek gaat naar caches, zal je merken dat er verschillende soorten bestaan. Wij zijn begonnen met de groene icoontjes/caches om eerst eens te bekijken of het ons aansprak. Vervolgens zijn we oranje caches gaan doen, de routes. De blauwe icoontjes doen wij eigenlijk nooit, maar kan voor een puzzelfanaat wel aantrekkelijk zijn.

  • De traditionele geocache (groen icoon)
    Je kunt er rechtstreeks naar toe gaan. De coördinaten brengen je namelijk naar de plek waar je kunt gaan zoeken. De groene variëren wel in moeilijkheidsgraad, welke je kunt vinden in de beschrijving er van (je kunt hier ook op filteren als je gaat zoeken naar een cache om te gaan doen). Zo zijn er bijvoorbeeld nano-caches, maar de meeste logrolletjes zitten in een broodtrommel of kokertje verstopt.
  • De multi cache (oranje icoon)
    De coördinaten op de kaart geven het startpunt aan. Je zult vervolgens van waypoint naar waypoint moeten lopen, door bijvoorbeeld vragen op te lossen en op die manier de coördinaten van de eind-cache te bemachtigen. Het komt ook voor dat er maar 1 waypoint gegeven is en je daar moet zoeken naar coördinaten voor het volgende waypoint.
    In de beschrijving staat meestal wel aangegeven hoeveel kilometer de route in totaal zal zijn en waar je het beste kunt parkeren om te starten met de route. Ook merk je snel of de route aantrekkelijk is voor kinderen. Zo hebben we al vaak caches gedaan van 1,5 tot 3 kilometer met verschillende thema’s die kinderen aanspreken.
  • De mystery cache (blauw icoontje met een vraagteken)
    Deze ligt niet op de plek waar deze op de kaart staat (wel binnen 3,2 km vanaf het icoontje op de kaart). Je moet eerst nog een puzzel oplossen om de exacte coördinaten te weten. Leuk voor de puzzelfanaat.

Er zijn nog wel meer soorten caches zoals een earth cache, event cache en nacht en uv caches, maar die ga ik in het artikel niet verder bespreken.

Tips voor geocaching met kinderen

  • Zorg dat je telefoon opgeladen is! Neem eventueel een powerbank mee.
  • Neem een pen mee! Zonder te schrijven op het logrolletje is je log niet compleet.
  • Neem genoeg eten en drinken mee, je weet nooit precies hoe lang je op pad bent.
  • Trek makkelijk kleding aan en doe schoenen aan waar jullie goed op kunnen wandelen.
  • Bekijk goed in de beschrijving of een cache ook geschikt is voor kinderen. Wanneer je gaat zoeken naar een cache kun je dat op locatie doen en er daarna filters er aan toe voegen, bijvoorbeeld: het soort cache (zoals beschreven in de alinea hierboven), het formaat van de cache (sommige kleine caches (micro) zijn echt heel lastig te vinden), de moeilijkheid en het terrein. Ook kun je dan eigenschappen toevoegen zoals: aanbevolen voor kinderen, kinderwagen toegankelijk, duurt minder dan een uur of < 1 km wandeling. Zo kun je het zo afstemmen dat het past bij jullie gezin.
  • Bij caches in het bos gebruikte wij vaak de draagzak en geen kinderwagen.
  • Wij checken ook altijd of een cache recent nog gevonden is. Het is namelijk zo’n teleurstelling wanneer je op locatie gaat zoeken en jullie hem niet kunnen vinden en je achteraf ziet, dat er al meerdere hebben aangegeven dat de cache niet te vinden is. Je vindt dit bij een cache onder het kopje activiteit.
  • Betrek je kinderen er zo veel mogelijk bij, zodat ze echt enthousiast raken. Wij laten onze dochter van vijf bijvoorbeeld de telefoon vasthouden, ze ziet dan waar de pijl heen wijst en het aantal meter aflopen zodat ze kan navigeren naar de plek. Wij helpen ook altijd allemaal mee met zoeken, maar zorgen er vaak voor dat onze dochter de cache dan vindt. Het is zo mooi om te zien hoe trots ze dan is.

Bekijk ook eens onze reel op Instagram over geocaching met kinderen. Mocht je willen gaan starten met geocaching? Dan wensen we jullie veel plezier toe!

Geocaching met kinderen is een budgetvriendelijke hobby. We hebben ook een aantal budgetvriendelijke uitstapjes op onze website staan, die zeker de moeite zijn om te lezen:

© Foto’s opwegmetmama.nl – Nyrée