Geofort, een interactieve ontdekkingsreis op een eiland vol avonturen

Geofort, een waanzinnig fort-eiland waar je op een speelse en leuke wijze van alles leert en ziet over de aarde en Nederland. Hoe zag de wereld er vroeger uit? Tot hoever in het heelal kan de mens kijken? Hoe klein is het kleinste detail waarop we kunnen inzoomen? Hoe ziet Nederland eruit vanuit de lucht? Welke vliegtuigen bevinden zich op dit moment in ons luchtruim? Hoe weet een kompas waar het Noorden is? Voor dit soort vragen, en talloze andere ontdekkingen kun je terecht bij Geofort!

Aankomst bij Geofort

Vanuit het echte stadse leven rijd je zo de mooie Hollandse natuur in. Door graanvelden,weilanden en polderwegen kom je terecht bij dit gave fort-eiland: Geofort. Dit eiland is gelegen in Herwijnen. Geofort ziet er bij aankomst al erg gaaf uit, en bij de entree werden we erg enthousiast ontvangen. We kregen wat uitleg, een kaart en mijn dochter een muntje die ze moest bewaren voor verderop in het fort. Je kunt nog even naar de (erg schone) toiletten en je kunt je jas ophangen in de entreehal. Van binnenuit begin je dan de ’tocht’.

Het begin van de tocht

Als eerst kwamen we in een soort gang met verschillende ruimtes, met elk een eigen thema, waar je in kunt gaan:

  • Zo kun je plaatsnemen in een echte vliegtuigstoel. Door op een interactief scherm te drukken kun je zelf ontdekken hoe er vanuit de lucht gekeken en gezocht wordt naar bijvoorbeeld illegale bouwwerken of wietplantages.
  • Er is een ruimte waar je een grote wereldbol ziet en zelf een eeuw aan kunt klikken waardoor je de veranderingen van de aarde in stappen kunt zien.
  • Ook is een hele gave zaal waar je op een groot rond scherm op de grond kunt bekijken wat het verste is dat de mens ooit heeft kunnen bekijken. Er wordt helemaal uitgezoomd door het heelal heen en ook wordt er ingezoomd op een stukje huid waardoor je kunt zien tot hoever ze het kleinste detail kunnen ontdekken.
  • Verder is er nog een kamer die in het teken staat van aardbevingen. Je mag hier zelf een bouwwerk maken (vooral de aanwezige papa’s vonden dit erg leuk haha) en eens in de paar minuten gaat alles trillen.. en dan is de vraag; hoe stevig was jouw bouwwerk?

Zo zijn er meerdere kamers waar je van alles kunt leren en doen; teveel om op te noemen en een klein beetje een verrassing moet het ook wel blijven natuurlijk. 😉 Bij al deze kamers en ruimtes horen verhalen, beelden, geluiden en teksten die uitleg en toelichting geven over hoe alles werkt, ontstaan is of gebruikt wordt. Dat maakt het voor kinderen (en ook voor ouders) heel interessant en zeker heel erg leerzaam.

Naar buiten

Als je door de eerste gang met thema kamers heen bent, kom je in de buitenlucht uit. Daar staan verschillende gebouwen die er gelijk al interessant uitzien dus de grote vraag was: waar beginnen we? We besloten als eerst naar het doolhof te lopen. Ook deze is leerzaam en leuk. Je krijgt een stukje intro over hoe een zalm op basis van geur zijn weg vind in de zee. Aan het begin van het doolhof hangt een bakje met een sterke geur die je goed in je op moet nemen. De bedoeling is dat je net als een zalm, op basis van geur de uitweg kunt vinden. Er hangen verschillende reukbakjes door het doolhof met verschillende geuren, volg de goede geur! Mijn dochter vond dit erg leuk.

Desoriëntatietunnel

De desoriëntatietunnel was toch, vonden wij, wel het gaafste van allemaal. In deze tunnel wordt je oriëntatievermogen op de proef gesteld; eerst loop je door een hele smalle pikdonkere tunnel (ik ben claustrofobisch, dus heb een andere ingang gepakt en dat stukje even overgeslagen) en dan kom je uit in een hele gave grote tunnel met allerlei lichtjes (hier was ik weer erbij gevoegd) en spannende muziek. Met al die gekleurde lichtjes en muziek is het de vraag; weet jij nog waar je bent als je hieruit komt?

De kaart van Nederland

Wat ook erg leuk was, was de kaart van Nederland. Nu werd ook duidelijk waar het muntje voor was die we in het begin hadden gekregen. Je steekt met een vlot een stukje het water over naar de kaart van Nederland. Deze kaart is ingedeeld in verschillende kleuren. Als je erop loopt kijk je in welke kleur jij woont en hoever dit onder of boven ze zeespiegel ligt. Op de terugweg als je weer aan wal bent kun je je muntje gooien bij de kleur waar je vandaan komt. Vooral het vlot varen vond mijn dochter hier erg leuk, ze is een keer of drie keer heen en weer gevaren. 😉

Expedition Earth

Tijdens deze ervaring stap je in een echte simulator. Deze geeft je het idee in een soort lift te staan; een lift naar het midden van de aarde. De grond beeft en schudt en je zakt steeds dieper naar beneden (op het beeldscherm voor je zie je alle lagen van de aarde voorbij komen). Erg leuk gemaakt, een klein beetje spannend vond mijn dochter het bij instappen (ze is 6 jaar) maar toen het klaar was wilde ze nog een keer.

Minecraft

Mij persoonlijk zegt Minecraft niet zoveel als moeder van een zesjarig meisje, maar ik heb het wel eens voorbij zien komen bij mijn broertje en weet dat het spel (waarin je zelf van alles kunt bouwen met grondstoffen en kubusvormig materialen) erg populair is. Geofort heeft het fort in Minecraft nagebouwd en je kunt hier zowel op het eiland als vanuit thuis aan meebouwen. Leer en zie hier meer over in Geofort zelf. Ze hebben zelf een Minecraft kinderfeestjes aanbod en Minecraft speurtochten en workshops.

Van alles te doen

Zoals je al een beetje kunt lezen hierboven is er dus echt van alles te doen in Geofort, ik ben vast nog van alles vergeten te omschrijven maar het is ook wel leuk als je niet alles van tevoren al weet en je je een beetje kunt laten verrassen.

Praktische informatie

Openingstijden

Geofort is alleen geopend tijdens weekenden en de meeste vakantie’s. Je kunt op de dagen dat het open is, tussen 10.00 en 17.00 uur de GeoExperience bezoeken. In 2019 is Geofort ook geopend in de volgende vakantieperiodes:

  • Zomervakantie: zaterdag 6 juli t/m zondag 1 september 2019
  • Herfstvakantie: zaterdag 12 oktober t/m zondag 27 oktober 2019
  • Kerstvakantie: zaterdag 21 december t/m zondag 5 januari 2020

Entreeprijzen

De volgende entreeprijzen worden gehanteerd:

  • Kinderen tot 3 jaar: gratis*
  • Kinderen van 4 t/m 11 jaar: € 11,-*
  • 12 jaar en ouder: € 13,50*
  • Museumkaart: gratis*

* Genoemde prijzen zijn onder voorbehoud van wijzigingen.

Adresgegevens

Geofort is goed bereikbaar met zowel de auto als het openbaar vervoer. Je kunt de auto gratis parkeren op de ruime parkeerplekken voor het fort. Ook voor mindervaliden is er extra parkeerplek gereserveerd.

Voer in je navigatiesysteem het volgende adres in:

Nieuwe Steeg 74
4171 KG Herwijnen

Eten en drinken

Bij Geofort heb je een uitgebreid café waar je echt voor van alles terecht kunt. Ze hebben een ruime gezonde keuze en gebruiken heel veel streek en biologische producten. De menukaart staat op de website en is zeker de moeite waard om te bekijken; al is het alleen al omdat er ook daar van alles word uitgelegd over waar bijvoorbeeld je zalm vandaan komt etc. Bij het café zit een grote speeltuin waar de kinderen lekker kunnen ravotten.

Eindoordeel

Een bezoek aan Geofort is ontzettend leerzaam en interactief. Ik denk wel dat het met name geschikt is voor de wat oudere kinderen; kleintjes kunnen zich hier ook vermaken maar die begrijpen niet goed waar het om gaat. Mijn zesjarige dochter vond alle spelletjes erg leuk, maar als ik echt ging uitleggen waarom iets werkt zoals het werkt vond ze het al gauw te lang duren en wilde ze gewoon ‘op de knoppen drukken’. Vanaf een jaar of 8 is dit denk ik beter te begrijpen allemaal. Dat neemt niet weg dat we het ontzettend leuk hebben gehad, en ook voor ouders is dit echt een leuk dagje uit. Het leukste is wel om dit te doen met lekker weer omdat je veel activiteiten ook buiten hebt.

Als eindcijfer krijgt Geofort van ons een 8!

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Silvana