Enkele weken geleden tijdens de zwemles van mijn oudste hoorde ik het weer, twee jonge kinderen die waren verdronken in open zwemwater waarvan het slechts bij één is gelukt om te reanimeren. Zodra het beter weer is, is het begrijpelijk dat we massaal het water opzoeken. Maar met name de open zwemwateren brengen grotere verdrinkingsrisico’s met zich mee waar ik je graag op wil wijzen.
Verdrinking, doodsoorzaak nummer één bij jonge kinderen
Verdrinking is doodsoorzaak nummer 1 bij kinderen tot 4 jaar. Om maar direct met de deur in huis te vallen, begin ik met het noemen van een aantal cijfers:
Het aantal verdrinkingen is in 2018 ten opzichte van 2017 gestegen: volgens het CBS verdronken er in 2018 namelijk 112 inwoners van Nederland tegen 85 in 2017. Hiervan waren er:
- 8 jonger dan 10 jaar;
- 6 tussen de 10 en 20 jaar;
- 98 ouder dan 20 jaar;
Daarnaast verdronken er ook nog 26 buitenlandse inwoners waarvan de meeste uit Duitsland kwamen.
De meeste verdrinkingen gebeuren in de zomermaanden, de periode waarin we massaal de open wateren opzoeken.
Zwembad versus open wateren
Eén van de punten die de zwemjuf van mijn oudste zoon noemde is dat kinderen leren zwemmen in een zwembad. In een zwembad zijn de afstanden vrijwel nooit te groot, is er geen stroming én kun je de bodem zien. In open wateren is dit een heel ander verhaal wat dus ook weer andere mogelijke gevaren met zich meebrengt: stroming onder water, geen zich onder water, grotere afstanden en een lagere temperatuur.
Waterstroming
Kinderen met een A-diploma kunnen zich over het algemeen prima redden in stilstaand water. In water met stroming is wel wat meer zwemervaring vereist. Laat je kind, ondanks dat hij/zij een zwemdiploma heeft NOOIT alleen zwemmen.
Duiken
Duiken in ondiep water is sowieso een no-go! In zwembaden wordt de diepte altijd wel aangegeven, maar in open wateren wordt dit een stuk lastiger. Vaak zie je wel dat er kettingen met van die grote ballen er aan over het water liggen zodat je ongeveer weet tot waar je kunt zwemmen, maar dit is niet overal het geval. Een regel die ik van huis daarom ook altijd mee kreeg is dat je nooit moet duiken op plekken waar je de bodem niet kunt zien, je weet maar nooit wat onder water treft.
Conditie
Daarnaast, met name bij jongere kinderen, speelt conditie ook een rol. Zwemmen vergt nou eenmaal ook de nodige energie. De kans op verdrinking neemt toe naar mate je kind langer in het water is. Mocht je kind verder van de kant zijn en de moeheid slaat toe, dan kun je wel raden hoe laat het is.. Je kunt daarom met je kind afspreken dat hij/zij altijd dient te zwemmen op een plek waar hij/zij kan staan of altijd langs een kant.
Temperatuur
De temperatuur in een zwembad ligt meestal op minimaal 26 graden (in het wedstrijdbad). De temperatuur van open wateren liggen meestal een stuk lager. Ook zwemmen in koud water brengt de nodige risico’s met zich mee: zo kun je een hyperventilatie krijgen doordat je sneller gaat ademhalen in koud water, kan je hoofd een brainfreeze krijgen en kun je onderkoeld raken. Laat je lichaam daarom wennen aan het koude water, loop rustig het water in. Spring nooit direct in 1x in het koude water.
Secundaire verdrinking
Soms komt het voor dat iemand te lang onder water is maar toch boven water komt. Je zult dan denken dat diegene in eerste instantie niet is verdronken. Toch kan het mogelijk zijn dat er water in de longen terecht is gekomen met als gevolg dat de longblaasjes beschadigd kunnen raken. Hierdoor wordt het steeds moeilijker om adem te halen met mogelijke bewuseloosheid of nog erger tot gevolg. Dit kan tot ongeveer 72 uur na de ‘bijna’ verdrinking.
Symptomen van een secundaire verdrinking:
- extreme vermoeidheid;
- benauwdheid (let ook op hoesten);
- opvallende veranderingen in zijn/haar gedrag.
Mocht je zien dat je kind (of wie dan ook) bijna verdrinkt, is het zeer belangrijk dat er zo snel mogelijk actie wordt ondernomen. Probeer je kind z.s.m. horizontaal uit het water te halen en bel direct 112 voor verdere instructies. Let vanaf dat moment ook zeer goed op de bovengenoemde symptomen. Als je kind één van deze symptomen vertoont, neem dan direct contact op met je huisarts of huisartsenpost of nog liever het ziekenhuis!
Foto’s © Shutterstock