Menu
Budgettips / Vervoermiddelen

6 tips om zo goedkoop mogelijk een auto te huren op vakantie

goedkoop auto huren vakantie

Wanneer je goedkoop een auto wil huren, zijn er altijd een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden. Het huren van een auto op zich is niet zo heel moeilijk. Wel is er een uitgebreide keuze uit verschillende aanbieders en de soorten auto’s. Om die reden heb ik een aantal tips voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij het maken van een keuze. 

Goedkoop een auto huren tijdens je vakantie

Gebruik een vergelijkingssite

Veel mensen maken voor het kiezen van een zorgverzekering of energiemaatschappij gebruik van een vergelijkingssite. Ook voor het huren van een auto is het verstandig om dit te doen. De prijzen kunnen namelijk enorm verschillen! Sites die je hiervoor kunt gebruiken zijn:

Let op de 24 uurs regel

De huur van een auto wordt per 24 uur berekend. Let hier dus op wanneer je het ophaal- en inlevertijdstip invoert. Stel dat je de auto om 10.00 uur ophaalt en de dag er na vóór 10.00 uur weer inlevert, mag er slechts één dag huur berekend worden. Maar wanneer je de auto om 11.00 uur in zou leveren, heeft de huurmaatschappij het recht om voor twee dagen huur te rekenen en mag je de auto dus eigenlijk weer tot 10.00 uur de dag daarna rijden. Wees dus slim met boeken zodat je het maximale uit de huurperiode kunt halen.

Tip: Wanneer je de auto direct wil huren zodra je bent geland met het vliegtuig, is het verstandig om altijd het vluchtnummer vóóraf aan de verhuurder door te geven. Indien je vlucht vertraging oploopt, dient de verhuurder de auto voor jou bezet te houden. Geef je dit niet door en je hebt vertraging, dan heeft de verhuurder het recht om de auto vanaf één uur na de geplande afhaaltijd aan een ander te verhuren.

Adres aflevering van de huurauto

Je kunt er voor kiezen om de auto bij je accommodatie af te laten leveren. De kosten hiervoor verschillen per verhuurmaatschappij maar zijn in populaire bestemmingen vaak gratis. Let hier wederom goed op de afleveringstijd (én de 24 uurs regel). Stel dat jullie in de avond laat pas bij de accommodatie aankomen maar de dag er op wel graag direct met de auto weg willen, dan kan het handig zijn om de auto die avond al te laten afleveren. Vaak worden reserveringen bij aflevering namelijk gepland rond 10.00 uur waardoor je anders mogelijk op de auto moet wachten.

Wacht niet te lang met het boeken van de huurauto

Dit geldt eigenlijk voor vrijwel alles: hoe vroeger je ergens bij bent, hoe uitgebreider je keuze nog is. Dit is zeker verstandig wanneer je een goedkope auto wil huren. De goedkoopste auto’s zijn het snelst weg!

Een kinderzitje in de huurauto

Een kinderzitje (Maxi-Cosi, autostoel of zitverhoger) valt onder de extra opties die je vooraf kunt bijboeken. In de huurvoorwaarden dient te staan of er voor deze optie achteraf kosten worden berekend. Een kinderzitje is verplicht voor kinderen tot 1.35 meter in landen van de Europese Unie. In sommige landen dienen kinderen zelf 1.50 meter te zijn. Welke soort stoel je moet hebben ligt aan het gewicht van je kind:

 • 0 – 13 kg: stoelgroep 0 en 0+
 • 9 – 18 kg: stoelgroep 1
 • 15 – 36 kg: stoelgroep 2 en 3 (stoel of zitverhoger)
 • 36+ kg: gordel en evntueel zitverhoger of aparte gordelgeleider

Tip: Neem indien mogelijk je eigen Maxi-Cosi of autostoel mee. De kwaliteitseisen in andere landen zijn niet altijd hetzelfde als in Nederland. Is dit niet mogelijk, neem dan hygiënisch oogpunt een universele stoelhoes mee.

Lees altijd de kleine lettertjes!

De voorwaarden om een auto te huren kunnen per verhuurmaatschappij flink verschillen. Je kunt hierbij o.a. op de volgende punten letten:

 • Het aantal vrije kilometers dat met de auto gereden mag worden zonder extra kosten, en hoeveel je moet bij betalen mocht je toch over die vrije kilometer grens heen gaan.
 • Controleer of de verzekering bij de prijs is inbegrepen. Dit is namelijk niet altijd het geval waardoor je hier dan achteraf nog voor moet bijbetalen.
 • Zijn jullie van plan om met meer dan één bestuurder in de auto te laten rijden, check dan even of je hier extra voor moet bijbetalen.
 • Let op de tank-regeling bij het inleveren van de auto. Hierbij wordt meestal onderscheid gemaakt in vol-tot-vol of leeg-tot-leeg. De vol-tot-vol regeling is prettiger doordat je dan enkel betaalt voor de brandstof die je ook daadwerkelijk hebt verbruikt. Bij de leeg-tot-leeg houd je meestal wel wat aan brandstof over wat uiteindelijk dus zonde is.

Heb jij wel eens een auto gehuurd tijdens je vakantie?

Foto © Pexels

Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer jij via deze links iets koopt, ontvang ik daar een kleine commissie over terwijl het jou niets extra’s kost. Op deze manier help jij mee aan het bestaan van Opwegmetmama.nl.

About Author

Hi, mijn naam is Manuela en ik ben moeder van drie prachtige zonen (0, 4 en 7 jaartjes jong). Wij gaan graag met ons gezin op pad in Nederland maar ook in het buitenland. Als wij op vakantie zijn proberen wij ook zo veel mogelijk dingen te doen én te zien.

9 Comments

 • ingrid
  13 oktober 2018 at 10:46

  wij gaan eigenlijk altijd met de eigen auto op vakantie, dus geen huurauto nodig

  Reply
 • Julie
  13 oktober 2018 at 21:42

  Ik ben geen voorstander om een auto te huren, indien ik het wel zou doen zal ik aan jou verhaal denken. Bedankt om te delen

  Reply
  • Manuela
   13 oktober 2018 at 21:46

   Hi Julie, waarom ben jij er geen voorstander van? 🙂

   Reply
 • Dorien
  14 oktober 2018 at 00:58

  Wij gaan eigenlijk altijd op vakantie met de auto. Moest onze droomreis er ooit echt aan komen dan is dit echter wel heel erg handig om op terug te kijken!

  Reply
 • Kreanimo
  14 oktober 2018 at 09:16

  Toen wij op huwelijksreis gingen, was er een dubbele boeking en toen hadden we ter compensatie een huurauto gekregen.
  Wel heel tof!

  Nu gaan we zelf meestal met de auto…

  Reply
 • Claudia Struijck
  14 oktober 2018 at 13:49

  als we niet met de auto met vakantie gaan, dan huren we altijd een auto! Wij vinden dat ideaal. Afgelopen vakantie 3 weken een auto gehuurd vanwege onze rondreis door Griekenland

  Reply
 • Janet | thatonetime
  14 oktober 2018 at 20:59

  Een roodtrip vind ik één van de leukste manieren om te reizen dus ik huur regelmatig een auto. We zijn nu aan het kijken om een auto te huren voor onze trip naar Ierland! 🙂

  Reply
 • Renata
  15 oktober 2018 at 14:20

  Wij gaan ook wel meer met het vliegtuig, maar tot hiertoe nog geen auto gehuurd – misschien toch iets om over na te denken 🙂

  Reply
 • Nathalie - Volgmama
  15 oktober 2018 at 14:26

  Hebben wij wel eens gedaan. Zo zie je veel meer mooie plekken in het buitenland.

  Reply

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.