Een GPS horloge voor kinderen, handig tijdens het buitenspelen!

Ik weet het nog maar al te goed, de eerste keer dat mijn oudste zoon buiten ging spelen. Waarschijnlijk vond ik het nog spannender dan hij! Gaat het wel goed? En ook: waar is hij? Het was dan ook een ideale oplossing om hem een GPS horloge om te doen. In dit artikel vertel ik je de voor- en nadelen van een GPS horloge én laat ik je ook zien welke GPS horloge wij in gebruik hebben.

De voor- en nadelen van een GPS horloge voor kinderen

Een GPS horloge voor kinderen kan hartstikke handig zijn. Wij zijn zelf dan ook op zich hartstikke blij met deze gadget. Desondanks zitten er ook een paar kanttekeningen bij. Een aantal valkuilen waar wij tegenaan zijn gelopen zal ik je dan ook vertellen.

Je kunt nauwkeurig volgen waar je kind is

Eén van de redenen waarom veel ouders een GPS horloge voor hun kind aanschaffen, is zodat zij kunnen volgen waar hun kind uithangt. Oftewel, je kunt je kind traceren. Dit klinkt wel heel erg handig én je kunt ook zien of je kind zich aan de ‘gemaakte afspraken’ houdt wat betreft waar hij/zij mag spelen. Dit kan een positief maar ook negatief effect hebben op het vertrouwen dat je in je kind hebt.

Tip: Lees goed de recensies door van verschillende GPS horloge. Niet allen zijn namelijk even nauwkeurig. Wij hebben momenteel een GPS horloge van One2track in gebruik en daarvoor hadden wij er een van een ander merk. Over beide horloges zijn wij wat betreft de nauwkeurigheid van het traceren erg tevreden.

Het nadeel waar wij ook tegenaan zijn gelopen is dat je kind het horloge natuurlijk ook af kan doen! Via de bijbehorende app zag ik dat mijn kind in een speeltuin was, waar hij vervolgens niet te vinden was. De horloge had hij daar wel afgedaan en was door andere kinderen gevonden welke hem gelukkig aan mij terug hadden gegeven. Met jonge kinderen zou dit wel eens een aandachtspuntje kunnen zijn. Na een goed gesprek met onze zoon is dit voorval daarna dan ook nooit meer gebeurd.

Je kind kan jouw bereiken en jij kunt je kind bereiken

Vrijwel alle GPS horloges waar wij naar hebben gekeken, maken gebruik van een sim-kaartje. Dit kan gewoon een simpel prepaid kaartje zijn. Door je telefoonnummer aan de horloge te koppelen, kan je kind jou bereiken wanneer hij/zij je nodig heeft. Dit kunnen om simpele dingen gaan zoals ‘mag ik bij die en die binnen spelen?’ als om noodgevallen.

Andersom werkt dit net zo. Ook jij kan je kind bellen wanneer je hem/haar nodig hebt. Bij ons zijn het vaak de simpele belletjes als ‘kom je naar huis om te eten?’ en ‘waar ben je?’. Dit laatste kunnen we dan simpelweg ook via de app zien, maar soms is het gewoon prettiger om je kind even te spreken.

Het nadeel wat zowel wij als mijn nichtje met haar kinderen heeft ervaren, is dat kinderen je ook om het minste geringste kunnen gaan bellen. Aangezien er wel een beltegoedkaartje in de GPS horloge zit (er even van uitgaande dat het een prepaid simkaart is), gaan die korte telefoontjes allemaal van het beltegoed af. Dit kan dus best wel in de kosten gaan lopen! Je kunt met je kind afspreken dat hij/zij de telefoon 1 à 2x over laat gaan en dat jij hem/haar vervolgens terug zal bellen.

Het beltegoed van een prepaid simkaart kun je weer opwaarderen, net zoals bij een gewone telefoon.

Je kind zal zich trots voelen!

Menig kind zal het maar al te gaaf vinden om een ‘eigen’ horloge te hebben. Het laat een kind zich groot voelen wat weer bevorderlijk kan zijn voor het zelfvertrouwen. Daar naast is een horloge ook een mode item en ziet het er dus ook nog eens leuk uit.

Kan je kind al kloklezen? Handig! Je kind kan nu laten zien dat hij op de afgesproken tijd thuis kan komen van het spelen. Er zit dus ook een educatief aspect aan een GPS horloge. Naar mijn inziens is een GPS horloge dan ook enkel een win-win situatie.

De GPS horloge ‘Connect Go’ van One2track

Sinds kort zijn wij in het bezit van de GPS horloge ‘Connect Go’ van One2track. Dit horloge heeft een strak model en is in 4 kleuren verkrijgbaar: zwart (deze hebben wij), rood met zwart, roze en zilver met zwart. Naast deze zijn er nog meer leuke modellen GPS horloges voor kinderen verkrijgbaar.

Met deze horloge kan je kind zelf bellen naar de vooraf ingestelde telefoonnummers (maximaal 10), maar ook jij kunt je kind bellen. Mijn advies hierin is om het aantal te beperken ter voorkoming dat je kind iedereen gaat bellen, gewoon omdat het leuk is. Het is ook mogelijk om je kind een (spraak)bericht te sturen. Je kind kan daar dan weer op reageren. Is je kind in nood? Dan kan hij/zij de SOS knop 15 seconden lang indrukken waarbij er direct naar het ingesteld nood telefoonnummer wordt gebeld.

Nog een aantal grappige functies op de Connect Go van One2track is dat er een wekker op zit (kan handig zijn!) en een stappenteller. De stappenteller wordt door mijn zoon als zeer interessant gevonden. Het is voor hem dan ook een uitdaging om elke dag wat meer stappen te zetten. Dat zal de nieuwigheid nog wel even zijn, hoop ik!

De horloges van One2track worden geleverd met een prepaid simkaart welke je via de bijbehorende app op je telefoon gemakkelijk kunt opwaarderen. Erg handig! Daarbij kun je ook het verbruik van het beltegoed zien.

Ook fijn om te weten is dat One2track een eigen netwerk heeft. Het netwerk is in heel Europa gedekt waardoor je het horloge ook prima mee op vakantie kunt nemen binnen Europa. Het netwerk van One2track is tevens zodanig beveiligd dat je kind niet door vreemde anonieme nummers kan worden gebeld (je moet er toch niet aan denken dat zoiets gebeurt?!).

Het luxe probleem waar wij nu echter wel mee zitten, is dat onze middelste zoon nu ook graag zo’n stoere horloge als zijn grote broer wil hebben. Vraag dat maar aan de Kerstman, kindje!

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Manuela