De leukste GRATIS activiteiten in de winter

De decembermaand is voor velen een erg dure maand. Het is dan ook helemaal niet gek dat mensen de eerste maanden van het nieuwe jaar financieel wat rustiger aan doen. Maar op de portemonnee letten hoeft niet per direct te betekenen dat je niets meer kunt ondernemen. De volgende leuke dingen om te doen in de winter zijn namelijk geheel gratis! 

Leuke gratis dingen om te doen in de winter

Bezoek kerstshows in tuincentra

Of dit een gratis uitje te noemen is, ligt uiteraard geheel aan jezelf. 😉 Maar het bezoeken van een kerstshow op zich, is natuurlijk wel gratis. Dit jaar hebben wij ervoor gekozen om o.a. een kijkje te nemen bij Intratuin in Duiven (vlakbij Arnhem). Deze vestiging is enorm groot en ik moet ook zeggen dat ik nog nooit eerder zo’n grote kerstshow heb bezocht. Voor een leuk middagje weg, kan ik je een bezoekje zeker aanraden.

Zelf chocolademelk maken

Bij koud weer hoort warme chocolademelk. Je kunt dit simpelweg uit een pak opwarmen of wat warme melk opwarmen en mixen met chocolademelkpoeder. Maarrrr… Je kunt ook je eigen chocolademelk maken! Daarvoor kun je bijvoorbeeld dit recept gebruiken (voor 4 bekers chocolademelk):

  • 3 kopjes melk
  • 1 kopje zware slagroom
  • 1/2 kopje cacaopoeder
  • 1/2 kopje geraspte melkchocolade
  • Enkele druppels vanille-extract
  • Slagroom + kaneel ter garnering

Meng in een pannetje de melk en slagroom op middelhoog vuur. Let op dat het niet gaat koken! Voeg vervolgens de cacaopoeder en geraspte chocolade toe en roer net zolang totdat alles goed met elkaar is vermengd. Tenslotte voeg je nog een klein beetje vanille-extract toe naar smaak. Sluit af met een lekkere toef slagroom en strooi hier een beetje kaneel overheen. 

Maak een winterwandeling

De natuur verandert continu en ieder seizoen heeft zijn eigen charme. Zo ook de winter. Het fijne aan een winterwandeling vind ik persoonlijk de frisse neus die je er van krijgt, waarna je vervolgens afsluit met een lekkere warme drank als chocolademelk. Ga eens naar een bos of wandel lekker langs het strand. Op de website van de ANWB kun je een aantal mooie routes voor een winterwandeling vinden. 

Lees ook ons artikel: ‘Een geslaagde winterse wandeling in de natuur

Ga sleeën met je gezin

 Dikke kans dat het in de winter wel een keer zal sneeuwen. Een mooi moment om de slee weer eens uit de opslag te halen. Sleeën is het ultieme wintergevoel. Heb je geen slee in huis? Tegenwoordig verkopen ze zowel de ouderwetse houten sleeën als leuke sleeën voor baby’s

Organiseer een winterbarbecue 

Barbecueën wordt door de meeste mensen enkel in de zomer gedaan. Zonde! Want dit kan net zo makkelijk in de winter. Wel vraagt dit om de nodige voorbereiding. Let bijvoorbeeld op welke barbecue je gebruikt want niet alle barbecues zijn geschikt om ook in de winter te gebruiken. Zorg er verder ook goed voor dat de barbecue op een vlakke ondergrond en goed uit de wind staat om gevaarlijke situaties te voorkomen. Een barbecue in de winter kan dan wel koud zijn, maar met een groep vrienden en/of familie wel enorm gezellig! 

Bak samen de lekkerste koekjes

Zelf heb ik in de winter altijd meer zin om lekkere dingen te bakken vergeleken met andere seizoenen. Met kinderen is het sowieso altijd erg leuk om koekjes te bakken. Om wat meer winter in je koekjes toe te voegen, kun je op zoek gaan naar een recept waarin kaneel en/of speculaaskruiden is toegevoegd. Gebruik leuke uitstekers voor koekjes voor de leukste vormen (zelf bestel ik deze via Ali Express) en laat je kinderen ze vervolgens mooi versieren.

Maak een mooi fotoalbum

Het einde van het jaar is een mooi moment om al je herinneringen die zijn vast gelegd op foto te verwerken in een mooi fotoalbum. Je kunt hiervoor de ouderwetse manier gebruiken van echte foto’s in een album plakken, of het maken van een digitaal album. Wil je nog een beetje extra’s aan je fotoalbum toevoegen? Wat dacht je van scrapbooking? 

Bekijk andermans kerstversiering buiten

De winter, en dan met name de kerstperiode, is het moment waarop buiten alles zo mooi versierd is. Ga eens lekker na het avondeten een stukje wandelen en bewonder hoe de versieringen overal zijn. Geniet van de warme sfeer ondanks de koudere temperaturen. 

Bezoek een kinderboerderij

De meeste kinderboerderijen zijn vrij toegankelijk. In de winterperiode worden er ook nog wel eens leuke activiteiten georganiseerd. Soms gratis, soms tegen een kleine vergoeding. Houd bijvoorbeeld de Facebookpagina’s van dichtstbijzijnde kinderboerderijen in de gaten. 

Ga op zoek naar een potentiële zomervakantie

Ben je niet zo’n winterpersoon? Dan is de winter HET moment om alvast op zoek te gaan naar een mogelijke zomervakantie. En bij veel reisbureaus kan je nu ook nog mooi genieten van de vroegboekkortingen die worden gegeven! In het artikel In 5 stappen samen met je kinderen een vakantie uitzoeken geef ik tips over hoe je de leukste vakantie samen uit kunt zoeken. 

Lees ook ons artikel: ‘De leukste kindervakanties in Nederland!

Maak sneeuwvlokken van strijkkralen

Je kent het vast nog wel van vroeger: strijkkralen. Uren ben ik er mee bezig geweest. Het bestaat echter nog steeds. Op o.a. Pinterest kun je dan ook genoeg leuke patronen voor strijkkralen vinden. Wat dacht je van leuke sneeuwvlokken? Ook leuk om op te hangen in de kerstboom of als versiering voor het raam. 

Haak of brei een warme sjaal en/of muts

Mocht je een beetje handig zijn én er zin in hebben, probeer dan eens een warme sjaal en/of muts te haken of te breien. Ook hiervan staat het internet vol met leuke patronen! Leuk voor jezelf maar ook zeker leuk voor je kinderen. Een mooie bezigheid voor de koudere dagen. 

Bezoek (gratis) musea

Ik hoor je direct al denken: ‘voor musea moet je toch altijd entree betalen?’. Ergens heb je daar wel gelijk in natuurlijk. Toch zijn er diverse musea in Nederland vrij toegankelijk. Op deze website kun je een lijst vinden van 20 gratis musea in Nederland. En heb je een museumkaart? Dan zijn er ruim 400 musea vrij toegankelijk! Ook een hoop musea passen zich aan de winterperiode. Zo zijn er bij sommige musea extra activiteiten en is de decoratie omgetoverd tot winterse sferen. 

Marshmallows roosteren

 Marshmallows zijn geschikt om te roosteren. Leuk om te doen boven een vuurkorf of kampvuur. Gezellig met wat vrienden en/of familie onder het genot van een warme chocolademelk of glühwein. Let wel op de windrichting van het vuur!

Ga een stukje schaatsen

Door het hele land zijn de schaatsbanen inmiddels weer geopend. Sommige schaatsbanen bieden momenten aan, waarop je de ijsbaan gratis kunt betreden. Meestal zijn deze acties gericht op kinderen. O.a. de Rabobank biedt jaarlijks leuke acties aan waarbij kinderen t/m 12 jaar op sommige locaties gratis mogen komen schaatsen. De moeite waard om eens op te zoeken dus! (En zodra het weer eens langs genoeg vriest, neemt de mogelijkheid op schaatsen op natuurijs natuurlijk ook toe!)

Vetbollen maken voor vogels

In de winter moeten vogels meer moeite doen om aan voedsel te komen. Je kunt de vogels een handje helpen door voeding als zaden en vetbollen op te hangen. Deze kun je kant en klaar kopen, maar vetbollen zijn ook hartstikke makkelijk zelf te maken. Leuk om te doen met kinderen! Het enige wat je namelijk maar nodig hebt is frituurvet, zaden en vormpjes. Het frituurvet kun je in een pannetje smelten en daar voeg je vervolgens de zaden aan toe. Daarna giet je het vet en de zaden in vormpjes en laat het afkoelen. Voor kinderen is het leuk als je koekjes uitstekers gebruikt. 

Bekijk oude foto’s

Naast fotoalbums maken, is het ook leuk om eens door wat oudere fotoalbums te bladeren. Bekijk samen met je kind foto’s van toen jij zelf jong was en vertel er over. Zo leert je kind jou nog beter kennen en steekt het ook iets op over hoe het er in jouw tijd aan toe ging. Mogelijk krijg je de leukste gesprekken met je kind! 

Vliegtuigen kijken bij Schiphol

Schiphol beschikt over een tweetal spottersplekken waar je kosteloos naar vliegtuigen kunt kijken. Een erg fascinerend beeld blijft dat om te zien. Je kunt kiezen voor de Polderbaan (dit is de drukste baan) of voor de Buitenveldertbaan. Mijn kinderen vinden dit in ieder geval altijd geweldig!

Heb jij nog leuke aanvullingen voor deze lijst? Wij horen het graag!

Foto’s © Opwegmetmama.nl en Bigstock