Gratis kinderwandeling: Het Keienspoor vanaf Vakantiepark Efteling Loonsche Land

Last updated:

Wij houden er altijd van om te wandelen met een doel. Zo doen we bijvoorbeeld aan geocachen, maar er zijn ook zoveel leuke en gratis kinderroutes! Deze routes zorgen er voor bij onze kinderen voor, dat ze ook tijdens de wandeling enthousiast blijven en daardoor mee blijven lopen. Een leuke wandeling in Noord-Brabant is het Keienspoor. Je parkeert je auto gratis bij vakantiepark Efteling Loonsche Land en loopt dan een route van twee kilometer door het naastgelegen natuurgebied Loonsche Land. Aan de hand van een kaart waarop allemaal dieren staan afgebeeld, loop je door het bos op zoek naar grote keien waarop deze dieren staan afgebeeld. De keien wijzen daarbij de weg en aan het einde van de route heb je, als het goed gaat natuurlijk, alle dieren samen af kunnen vinken! Om dit keienspoor te kunnen lopen hoef je niet op het vakantiepark te verblijven. Deze is vrij toegankelijk voor iedereen!

Het keienspoor, een wandelroute voor kinderen

Het keienspoor start vanaf vakantiepark Efteling Loonsche Land, wat direct naast attractiepark de Efteling ligt. Deze wandelroute is ontstaan als geschenk van de aannemer die het vakantiepark heeft gebouwd, ter gelegenheid van de 65e verjaardag van de Efteling. Het Keienspoor is sinds 2017 te bewandelen en echt een aanrader om met kinderen te doen.

Starten met het Keienspoor

Wanneer je het Keienspoor wilt gaan wandelen, kun je navigeren naar vakantiepark Efteling Loonsche Land. Wanneer je bij de slagbomen aankomt en de knop 5 seconde hebt ingedrukt, kun je aangeven dat je het Keienspoor wilt gaan lopen. De receptie zal vervolgens de slagboom open doen, zodat je op het parkeerterrein kunt parkeren. Het parkeerterrein is enorm groot. Alvast goed om te weten is, dat je na het wandelen gewoon uit kunt rijden zonder dat je hoeft te betalen.

Hotel Efteling Loonsche Land

Je kunt de ‘plattegrond’ met daarop de dieren die je op de zwerfkeien tegen gaat komen, downloaden en zelf uitprinten. Wij hadden dit zelf niet gedaan en zijn bij het hotel naar binnen gegaan. Wanneer je binnenkomt vind je aan de linkerzijde een folderrek, waar je de kaarten van het Keienspoor mag pakken. De kaart maakt het voor kinderen extra leuk om te gaan wandelen, omdat ze alle dieren die ze onderweg op de keien zijn tegengekomen, zelf kunnen afstrepen. Het motiveerde onze kinderen om te blijven lopen en ‘zo snel mogelijk’ alle dieren af te kunnen strepen. Vergeet niet om een pen mee te nemen!

Bij de receptie leggen ze je graat uit hoe je het beste kunt lopen om bij de start van het Keienspoor aan te komen. Je moet namelijk even door het vakantiepark lopen, wat ook wel leuk is! Zo liepen we zelf met een kleine omweg, zodat we over een hangbrug konden lopen, de uitkijktoren konden beklimmen, langs een leuk parcours over water liepen en wat diertjes konden begroeten.

Wandelbrug op vakantiepark Efteling Loonsche Land
Parcours over water in Vakantiepark Efteling Loonsche Land

De wandelroute

De route start bij een enorme kei met daarop de afbeelding van een vos. De eerste kei is het grootste, die daarna zijn wat kleiner, maar alsnog niet te missen.

De eerste zwerfkei van de route: de start van het Keienspoor

De wandeling is ongeveer twee kilometer. De zwerfkeien zijn goed te vinden, waardoor het voor de kinderen laagdrempelig is. Je gaat op zoek naar een zwerfkei met een afbeelding van bijvoorbeeld een Eekhoorn, Vos, Kever, Schaap, Vlinder, Slak, Salamander en een Everzwijn. Als je geluk hebt, spot je één van de afgebeelde dieren zelfs in het wild tijdens je wandeling! Onze kinderen zijn eigenlijk de gehele route enthousiast geweest, waarbij ze van de ene naar de andere kei rende.

Wij bezochten het keienspoor in februari en vanwege de regenval van afgelopen tijd waren er veel stukken wel slecht begaanbaar. Een buggy meenemen was op dat moment geen optie! We hebben in het verleden de route ook wel eens gelopen en toen hadden we wel een buggy bij ons, maar dat was op sommige plekken toen ook best lastig. Een draagzak/draagdoek zou dan makkelijker zijn.

Goed om te weten!

  • Adres: Je kunt navigeren naar Vakantiepark Het Loonsche Land. Je kunt hier parkeren na de slagbomen, als je aangeeft dat je het Keienspoor komt lopen.
  • Kosten: De wandelroute is vrij toegankelijk voor iedereen en gratis. Je hoeft dus niet op het vakantiepark te verblijven om deze route te mogen lopen. Ook het parkeren bij het vakantiepark is gratis.
  • Begaanbaarheid: Op het moment dat wij er waren (februari), was een buggy/kinderwagen echt geen optie. Ik zou een draagzak of draagdoek adviseren.
  • In het hotel vind je bij de receptie ook Efteling merchandise, wat leuk is om samen te bekijken.
  • Na de wandeling zijn wij nog wat gaan drinken in het hotel, waar we ook gebruik konden maken van de wc’s (dat is fijn!). Voor de kinderen is er een speelhoekje.

Op zoek naar nog meer budgetvriendelijke uitstapjes in Noord-Brabant? Lees ook eens onze andere artikelen:

Foto’s © Opwegmetmama – Nyree