speeltuin-groenendaal-groenedaalse-bos-kinderboerderij-heemstede

Een dagje ravotten met kinderen in het Groenendaalse Bos

Last updated:

Het Groenendaalse Bos een heerlijke plek aan de rand van Heemstede waar kinderen zich uitstekend kunnen vermaken. Heerlijk buiten in het bos, spelen in de speeltuin, dieren kijken bij de kinderboerderij en genieten van een lekker ijsje, pannenkoek of frietje, het kan er allemaal! Ik vertel je er graag meer over in dit artikel.

Dagje uit naar het Groenendaalse Bos

Het Groenendaalse Bos (aan de rand van Heemstede in Noord-Holland) is een fijne plek waar kinderen lekker hun energie kwijt kunnen. Je kunt ons hier dan ook regelmatig vinden. Er zijn in dit bos diverse leuke kindvriendelijke activiteiten die ook nog eens goed betaalbaar zijn.

Speeltuin Groenendaal

Dit pareltje hebben wij pas sinds kort ontdekt! Deze nostalgische Speeltuin Groenendaal bestaat al ruim 100 jaar, maar onze gup was er tot nu toe nog wat te jong voor. De speeltuin staat in de top 10 van de ANWB-verkiezing voor het leukste uitje van 2020 voor Noord-Holland.

Per persoon betaal je € 3,- entree ongeacht de leeftijd. Hiervoor krijg je een consumptiebon voor een drankje of een ijsje. Eigenlijk is de entree dus vrijwel gratis!

Bij binnenkomst krijgt iedereen een kabouter stempel. Hierdoor kun je de hele dag in en uit lopen. Ideaal als je tussendoor even naar de kinderboerderij wil, een boswandeling gaat maken of als de kleinste guppies even moeten slapen.

speeltuin-groenendaal-groenedaalse-bos-kinderboerderij-heemstede

Naast de standaard speeltuintoestellen zoals klimrekken, schommels en wippen zijn er ook leuke nostalgische items te vinden in de speeltuin. Er rijdt bijvoorbeeld continu een treintje rond waarvoor je voor € 0,50 een kaartje kunt kopen. Verder is er een ruimte met lachspiegels en kun je met het hele gezin op een heerlijke ouderwetse familieschommel. 

Voor de allerkleinsten is er een apart speelgedeelte zodat zij niet ondersteboven gelopen worden door de grotere kinderen. Je vindt in dit gedeelte wat kleinere speeltoestellen waar ze zich heerlijk kunnen vermaken.

De openingstijden van speeltuin Groenendaal variëren tijdens de schoolvakanties en per seizoen. Voor de actuele openingstijden kun je dan ook het beste even een kijkje nemen op de website van speeltuin Groenendaal.

Heb je zin gekregen in een hapje of een drankje? Rondom de speeltuin vind je het ruimte terras genaamd Bosluik Speeltuin Groenendaal. Hierover later meer.

Het adres van Speeltuin Groenendaal is: Groenendaal 5, 2104 WP Heemstede

speeltuin-groenendaal-groenedaalse-bos-kinderboerderij-heemstede
speeltuin-groenendaal-groenedaalse-bos-kinderboerderij-heemstede

Kinderboerderij ’t Molentje 

Tegenover Speeltuin Groenendaal ligt Kinderboerderij ‘t Molentje. Dit is een leuke knusse kinderboerderij waar je gratis naar binnen kunt.

De kinderboerderij bezit ongeveer 200 dieren. Voor het grootste gedeelte kun je hier tussen de geiten, schapen, kippen, varkens, herten en ezels lopen. Verder zijn er diverse hokken met konijnen, duiven en andere soorten vogels.

Een bezoek aan Kinderboerderij ’t Molentje vinden wij altijd een leuke toevoeging aan een middagje bos of na het spelen in de speeltuin.

Kijk voor de actuele openingstijden op de website van Kinderboerderij ’t Molentje. Deze wisselen momenteel namelijk met corona en in de schoolvakanties. 

Kinderboerderij ’t Molentje is gelegen op het volgende adres: Burg. v. Rappartlaan 1, 2104 WP Heemstede

Pony Track & zandbak

Naast Speeltuin Groenendaal vind je een grote zandbak waar kinderen lekker kunnen spelen. De entree is gratis. Je krijgt echter wel als aandenken een berg zand mee in de schoenen naar huis. Fijn!

In het weekenden is het voor jonge kinderen mogelijk om voor € 1,- per persoon een ritje te maken met een pony. Kijk voor meer informatie op de website van Pony Track Heemstede.

Wandelen in het Groenendaalse bos

Het Groenendaalse bos is een vrij overzichtelijk bos om in te wandelen. Je kunt er voor kiezen om zelf vrij rond te lopen, maar er zijn ook diverser uitgezette wandelingen te vinden. Er zijn ook diverse uitgezette wandelingen te volgen in het bos. Mijn ervaring is dat kinderen het heel leuk vinden om paaltjes te zoeken. Het wandelen wordt voor hen op deze manier direct stuk leuker!

De volgende wandelroutes zijn geschikt zijn om met kinderen te lopen:

De gele paaltjes route

De route met de gele paaltjes is prima geschikt om te lopen met kleinere kinderen. Deze route is ongeveer 1,5 kilometer en start vanaf het voorplein bij de Kinderboerderij ’t Molentje.

Goed om te weten: honden zijn welkom op deze route.

De rode paaltjes route

Er is ook een route met rode paaltjes. Deze route is met een lengte van ongeveer 4,2 kilometer geschikt voor kinderen die al iets langer kunnen lopen. Wanneer je met kleinere kinderen gaat, kun je wellicht beter een wandelwagen meenemen (hoewel dit natuurlijk altijd een uitdaging blijft in een bos).

De rode paaltjes route start Deze route is niet te lopen met een hond, want deze gaat door een gedeelte wat niet toegankelijk is voor honden.

Boekjes van deze paaltjes routes zijn voor € 1,- verkrijgbaar bij Kinderboerderij ’t Molentje. Zonder boekje zijn de routes ook prima te lopen. In de boekjes staat echter wat extra informatie over het bos en de omgeving mocht je daar in geïnteresseerd zijn.

speeltuin-groenendaal-groenedaalse-bos-kinderboerderij-heemstede

Kinder speurtochten

Vanuit Pannenkoekenrestaurant Konijnenberg kun je een tweetal speurtochten doen. Beide starten vlakbij het restaurant en de kosten bedragen € 2,50 per kind:

  • De Piraat speurtocht: Bij deze speurtocht krijgen kinderen een stoere piraten bandage. Het doel van deze speurtocht is het kraken van een code, waarmee je de schatkist op het terras geopend kan worden. Hierin zit voor elk kind een klein cadeautje. 
  • Prinses speurtocht: Bij deze speurtocht kun je een kroontje kopen waarvoor je € 1,- extra betaalt.

Zelf heb ik deze speurtocht(en) nog niet gedaan, omdat onze peuter daar nog net even te klein voor is. Mij lijken de speurtochten erg leuk om met een kinderfeestje te doen, daar hebben ze vanuit het restaurant ook leuke arrangementen voor.

Horecagelegenheden in het Groenendaalse Bos

In en rondom het Groenendaalse Bos zijn diverse mogelijkheden om iets te eten en te drinken:

Pannenkoekenhuis Konijnenberg

Pannenkoekenhuis Konijnenberg is een ruim 150 jaar oude restaurant en is qua sfeer een prachtig pannenkoekenhuis. Het is er gezellig en knus. De houten stoelen zitten perse heel lekker, maar in combinatie met de wit-rood geblokte gordijnen, de kunst aan de muur en witte tafellakens is het wel helemaal af. Een fijne locatie om een dagje uit in het Groenendaalse Bos af te sluiten.

In het pannenkoekenhuis zijn diverse speelhoekjes ingericht waar kinderen heerlijk kunnen spelen tijdens het wachten op een drankje of pannenkoek.

Ook wordt er regelmatig iets leuks georganiseerd, zoals een goochelaar voor kinderen of een speciale wildavond. Dit soort activiteiten worden aangekondigd via hun Facebookpagina.

Behalve pannenkoeken is er is nog veel meer lekkers op de kaart te vinden. Zo hebben ze ook een regelmatig wisselend driegangenmenu voor een goed betaalbare prijs. De burgers die op de kaart staan, zijn ook zeker aan te bevelen.

Het adres van Pannenkoekenhuis Konijnenberg is: Herenweg 33, 2105 MB Heemstede

Landgoed Groenendaal

Landgoed Groenendaal is een wat chiquer restaurant. Hoewel je hier ongetwijfeld geweldig kunt eten, is het restaurant naar mijn mening wat minder geschikt na een dagje uit in het Groenendaalse Bos met kinderen.

Maar de laatste keer dat wij op de parkeerplaats hier geparkeerd stonden ontdekte wij echter de bosbar die buiten stond. Hier hebben we een heerlijk schepijsje gehaald. Het ijs kwam van Pierre chocolaterie, bij iedereen die uit Haarlem en omgeving komt ongetwijfeld een bekende naam. 

speeltuin-groenendaal-groenedaalse-bos-kinderboerderij-heemstede

Bosluik Speeltuin Groenendaal

De kiosk Bosluik Speeltuin Groenendaal vind je – zoals je mogelijk wel zult verwachten- bij Speeltuin Groenendaal. Ook als je de speeltuin niet bezoekt is het mogelijk bij het Bosluik een ijsje, een koud drankje of koffie met gebak te halen. Er staan ook wat tafeltjes buiten, lekker om even bij te komen van een boswandeling.

Bereikbaarheid van het Groenendaalse Bos

Wanneer je naar het Groenendaalse Bos gaat, kun je op de volgende plekken gratis parkeren met de auto:

  • Tegenover kinderboerderij ‘t Molentje op de Burgemeester van Rappardlaan (via Van Merlenlaan)
  • Grote parkeerplaats bij Restaurant Landgoed Groenendaal aan de Bosbeeklaan (via Glipperdreef)
  • Parkeerplaats aan de Herenweg bij pannenkoekenrestaurant De Konijnenberg

Wil je graag weten wat er nog meer te doen valt in Noord-Holland? In het artikel ‘De leukste uitjes met kinderen in de provincie Noord-Holland‘ geven we je graag meer inspiratie.

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Carlijn