grote kabouterbos dronten speeltuin kabouterpad flevoland

Spelen, eten én een kabouterpad bij het Grote Kabouterbos in Dronten

Het Grote Kabouterbos is een restaurant in Dronten (Flevoland) met leuke speelmogelijkheden en is zowel binnen als buiten volledig in het thema kabouters. Zo kom je buiten, naast de klassieke speeltoestellen, ook leuke kabouterhuisjes tegen waar kinderen in kunnen spelen. Wil je nog meer in dit thema? Maak dan ook een wandeling op onwijs leuke kabouterpad welke uit veel meer bestaat dan enkel kabouterpaaltjes.

Spelen, eten én een kabouterpad bij het Grote Kabouterbos in Dronten

Enige tijd geleden, toen wij een hapje waren wezen eten bij het Hans & Grietje Pannenkoekenhuis en Speelpark in Zeewolde, zag ik een foldertje liggen van het Grote Kabouterbos. Wij zijn dan ook met drie knullen (3, 6 en 6 jaar) naar dit leuke restaurant geweest en dit is zeer goed bevallen.

Genieten op het terras tussen de kabouterhuisjes

Van te voren konden wij een plekje reserveren op het terras voor een bepaald tijdblok. We waren lekker op tijd waardoor ik de mogelijkheid had om alvast wat foto’s te maken voordat het drukker zou gaan worden.

We mochten zelf een tafeltje uitkiezen waar we wilden gaan zitten. Het terrein het meer dan genoeg keuze. Wij kozen voor een tafeltje met direct uitzicht op de speeltuin.

Het terras is momenteel geopend vanaf 12.00 uur ’s middags. Tussen 10.00 en 12.00 uur kun je gebruik maken van het afhaalloket aan het begin van het restaurant.

De speeltuin is lekker ruim, maar ook weer niet TE ruim zodat je je kinderen goed in de gaten kunt houden. Dit gaf ons een veilig gevoel en de kinderen mochten dan ook lekker hun eigen gang gaan.

Op het speelterrein is van alles te vinden in het thema kabouters. Er zijn verschillende leuke kabouterhuisjes waar kinderen in kunnen spelen. Hier zijn bijvoorbeeld stoeltjes in gemaakt. Zelfs de airtrampoline ziet er uit als een paddenstoel. Ook de decoratie is helemaal in stijl zodat je het gevoel hebt in een echt kabouterbos te zijn.

Zoals je op onderstaande foto kunt zien is het speelterrein voorzien van zand. Neem dus gerust een emmer en schepje mee voor je kind. Er zijn een familieschommel, glijbaan en diverse fietsjes te vinden waar zij mee kunnen spelen.

Een interactief restaurant van binnen

Niet alleen buiten, maar ook binnen komt het kabouterthema terug. Het ziet er enorm kleurrijk en gezellig uit. Er zijn verschillende zithoekjes en ook qua decoratie is het zeer leuk gedaan. Je krijgt hier echt een vrolijk gevoel van!

Maar wanneer je denkt dat dit een normaal restaurant is, dan heb je het mis. Het is namelijk een interactief restaurant. Op verschillende plekken vind je drukknoppen. Bij iedere knop gebeurt er iets anders in het restaurant. Er begint bijvoorbeeld opeens een kabouter op een fiets door het restaurant te rijden.

De menukaart

Op de menukaart van het Grote Kabouterbos zie je vooral veel pannenkoeken staan. Van de klassieke varianten tot hele bijzondere pannenkoeken. Houd je niet van pannenkoeken of heb je even geen trek? Geen probleem! Behalve pannenkoeken kun je namelijk ook nog meer dan genoeg ander lekkers op de menukaart vinden.

De kids hadden allen meer trek in een tosti dan in een pannenkoek. Wij gingen hier in mee dus we bestelden vijf tosti’s. De medewerkster vroeg of er bij de kinderen iets extra’s bij mocht. Zij kregen nog een aantal snoepjes en een munt waarmee zij een lolly uit de lollyautomaat konden halen in het restaurant zelf.

Een leuk kabouterpad met meer dan enkel kabouterpaaltjes

Nadat we onze lunch genuttigd hadden en de kinderen een poosje hadden gespeeld, zijn we richting het bijbehorende kabouterpad gegaan. Mocht je het willen, dan kun je bij het restaurant van het Grote Kabouterbos een kaboutermuts (deze mag je houden), kabouterrugzak (deze moet je weer inleveren) inclusief iets lekkers en een opdrachtenboekje halen voor € 6,50 per kind (plus een borg van € 10,- per groep).

Aangezien wij net hadden gegeten kozen wij ervoor het kabouterpad zonder de spullen te gaan lopen. Dit was tevens prima te doen. De exacte lengte van het wandelpad heb ik niet kunnen vinden, maar ik schat dat het maximaal 1 km is. Je doet er ongeveer een uur over.

Wij hebben inmiddels al diverse kabouterpaden gelopen, maar deze vonden we wel erg leuk. Dit kabouterpad bestaat namelijk uit meer dan enkel kabouterpaaltjes.

Tijdens de gehele route vind je sowieso bordjes (zie bovenstaande foto) met wat informatie over de kabouters of leuke opdrachten. Zo kom je te weten wat de favoriete sporten van kabouters zijn, maar krijg je ook als opdracht om het liedje ‘Twee emmertjes water halen’ en ‘Klap eens in je handjes’ te zingen.

Tijdens de route kom je ook een aantal huisjes tegen. Sommige kunnen kinderen in, bij een andere kun je enkel naar binnen kijken. Het maakt de route wel lekker afwisselend!

Wat ik zelf ook enorm leuk vond, waren de ronde paddenstoelen met een draai element aan de bovenzijde. Je komt er hier twee van tegen. Bij de eerste wordt er een verhaaltje vertelt wanneer je draait aan de hendel. Bij de andere worden kinderliedjes gezongen. De kinderen vonden dit prachtig!

En om de route nog uitdagender te maken, kom je onderweg ook nog een aantal speelmogelijkheden tegen. Denk hierbij aan boomstronken- en schijven waar je overheen kunt lopen. Maar ook aan een hut van takken en een stukje blotevoetenpad.

Goed om te weten is dat je hier ook gewoon langs kunt gaan, mocht je bijvoorbeeld een kinderwagen/rolstoel bij je hebben of iets slechter ter been zijn.

Op de website van het Staatsbosbeheer staat trouwens dat een kinderwagen of rolstoel op het kabouterpad wordt afgeraden i.v.m. onverharde paden. Naar mijn mening is dit op zich wel mogelijk, indien je zeker weet dat je kinderwagen bospaden aan kan. Met onze kinderwagen (Joolz Geo) en buggy (Nuna Pepp Luxx) voorzie ik geen problemen. Tijdens ons bezoek waren de paden sowieso droog.

Klik hier voor meer informatie over het Kabouterpad Roggebotzand.

Handig om te weten

  • Adresgegevens: Roggebotweg 21, 8251 PS Dronten
  • Heb je één of meerdere kinderstoelen nodig aan tafel? Geef dit dan op voorhand in het opmerkingenveld bij je reservering door.
  • Het restaurant en terras zijn prima toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens. Het speelterrein bestaat uit zand waardoor dit lastiger wordt. Het kabouterpad is onverhard. Een kinderwagen of rolstoel wordt hier afgeraden maar ik denk dat wanneer je een stevige kinderwagen hebt waarmee je ook naar het bos gaat, dit prima moet kunnen.
  • Honden zijn toegestaan, mits ze hun behoefte niet op het terrein doen en ze mogen enkel op het terras bij de tafel plaatsnemen. Op het kabouterpad zijn honden niet toegestaan.
  • Parkeren is gratis. Direct naast het restaurant is een parkeerplaats maar ook net voordat je het terrein van het Grote Kabouterbos oprijdt. Zorg wel dat je waardevolle spullen uit je auto haalt.
  • Zelf meegebracht eten of drinken is op het gehele terrein niet toegestaan, behalve op het kabouterpad.
  • De babyverschoningsplek in het damestoilet is groot, schoon en voorzien van een prullenbak.

Klik hier voor de website van het Grote Kabouterbos.

Dit vonden we van Het Grote Kabouterbos

Het Grote Kabouterbos is zeer goed bij ons in de smaak gevallen. Zowel bij ons als ouders, als bij de kinderen zelf. Toen ik de foto’s van mijn camera aan het afhalen was, kwam onze jongste zoon bij mij staan en vroeg of we nog een keertje konden gaan omdat hij het zo leuk vond.

Het kabouterpad vonden we ook erg leuk doordat het zo afwisselend was. Juist door de extra toevoegingen hebben wij het opdrachtenboekje totaal niet gemist en was het meer dan enkel een wandeling. Petje af voor de ontwerper!

Ik kan je dan ook zeker aanraden om het kabouterpad ook te doen wanneer je een hapje bij het Grote Kabouterbos gaat eten.

Vind je het Grote Kabouterbos in Dronten leuk? Kijk dan ook zeker eens naar het Hans & Grietje Pannenkoekenhuis en Speelpark in Zeewolde. Lees ook ons artikel ‘Pannenkoeken eten en spelen bij Pannenkoekenhuis Hans en Grietje‘ voor een indruk.

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Manuela