10x grote kinderboerderijen in Nederland

Last updated:

Nederland telt ongeveer 500 kinderboerderijen. De meeste van deze kinderboerderijen zijn te vinden in Noord- en Zuid-Holland en Noord-Brabant. Het fijne aan de kinderboerderij is, is dat het een budgetvriendelijk uitstapje is. Veel kinderboerderijen zijn namelijk gratis te bezoeken en voor enkele betaal je een kleine toegangsprijs. Naast dat het leuk is om de dieren te zien, te aaien en misschien wel te voeren, kun je er ook veel over ze leren. Je kunt er vaak ook heerlijk buitenspelen op de speeltoestellen, in de zandbak of op fietsjes en tractortjes. We maakte een lijst voor je met grote kinderboerderijen in Nederland, die zeker een bezoekje waard zijn. Extra leuk wanneer je in het voorjaar gaat, wanneer er jonge dieren geboren zijn!

Naar de kinderboerderij: een budgetvriendelijk uitstapje

Kinderboerderij Wolfslaar – Breda

Bij deze educatieve boerderij leer je van alles over dieren, maar ook over planten. Er zijn verschillende speelplekken over de hele kinderboerderij te vinden. Ook een leuke speeltuin met zand en water. Het is zeker aan te raden om de kinderen laarsjes aan te doen. Je kunt genieten van wat lekkers te eten en te drinken in het Tuinhuis van Charlotte. Op de kinderboerderij worden verschillende activiteiten aangeboden welke je terug kunt vinden op ‘de groene kalender’. Zo kunnen kinderen onder begeleiding leren een moestuin klaar te maken, zijn er jaarlijkse grote groene doe dagen, mag je mee kijken bij de hoefsmid, meehelpen met dieren borstelen en onder begeleiding mee de stallen uitmesten. Het leuke aan de kinderboerderij is, dat de toegang en de extra activiteiten gratis zijn.

Ga naar de website voor meer informatie.

Kinderboerderij Cantecleerhoeve – Clinge

In het Zeeuwse plaatsje Clinge, vind je kinderboerderij Cantecleerhoeve. Naast dat je op de kinderboerderij natuurlijk dieren kan zien, kun je er ook lekker spelen. De speeltoestellen zijn zoveel mogelijk gemaakt van natuurlijke materialen. Er staan ook tractortjes klaar waarmee de kinderen rond kunnen rijden als kleine boeren en boerinnetjes, maar ook fietsjes en stepjes. Zelf kun je plaatsnemen op de picknickbanken die direct naast de speeltuin staan. Je kunt er wat lekkers drinken en in de zomer een ijsje halen. Er worden extra activiteiten aangeboden die ze via Facebook onder de aandacht brengen, zoals: een peuterochtend, kerstactiviteiten en pannenkoeken/boerderij dag. Toegang tot de kinderboerderij is gratis, maar voor extra activiteiten wordt soms een kleine bijdrage gevraagd.

Je kunt het beste op hun Facebook-pagina kijken voor meer informatie.

Kinderboerderij Schutterspark – Brunssum

Bij deze kinderboerderij betaal je entree voor kinderen vanaf 1 jaar. Je krijgt er dan ook wel veel voor terug: veel verschillende soorten dieren, een leuke speeltuin, je kunt er spelletjes doen en kinderen kunnen er spelen met de kleine tractoren. Er worden vaak extra activiteiten georganiseerd, zoals een kabouterfestival, een pietenspeurtocht of een rommelmarkt.

Voor de extra activiteiten kun je het beste op hun Facebookpagina in de gaten houden. Vergeet als je langsgaat niet om boerderijhond Tyson gedag te zeggen! Ga naar de website voor meer informatie.

Kinderboerderij de Beestenborg – Groningen

Deze kinderboerderij is één van de grootste van de stad, waar je alle dagen van de week gratis toegang toe hebt. Je vindt er een leuke speeltuin en verschillende dieren. Er zijn ‘scharrelkidsboxen’ te huur waarin opdrachten zitten die je op de kinderboerderij uit kunt voeren. Onder 8 jaar kun je deze doen onder begeleiding en boven 8 jaar kunnen kinderen het zelf en zo meer over de natuur leren.

Houd hun Facebook-pagina in de gaten voor meer informatie of bezoek hun website.

Geitenboerderij Geertjes Hoeve – Haarzuilens

Eén van de grootste kinderboerderij in de provincie Utrecht is de geitenboerderij Geertjes Hoeve. Op deze boerderij staan de geiten centraal welke je flesjes melk en/of een bakje met brokjes kan geven (tegen betaling). Naast geiten hebben zij ook nog pony’s waar je op mag rijden, varkens die je mag borstelen en konijnen die je kunt aaien. Er zijn veel speelmogelijkheden voor de kinderen. Zo zijn er 2 ruimte speeltuinen en een overdekte hooischuur waar zij kunnen spelen. In bijzondere weekenden en tijdens schoolvakanties worden en regelmatig extra leuke activiteiten georganiseerd.

Ga naar de website voor meer informatie.

Lees ook ons artikel: ‘Geertjes Hoeve, knuffelen met lammetjes in Haarzuilens

Kinderboerderij Stadspark – Groningen

Op deze kinderboerderij lopen de meeste dieren vrij rond! Het leuke daaraan is dat je dus echt tussen de dieren loopt. Bij de kinderboerderij vind je een grote speeltuin, waar kinderen zich een tijd kunnen vermaken en dat alles omgeven tussen de groene bomen van het park. De toegang tot de kinderboerderij en de speeltuin is gratis.

Ga naar de website voor meer informatie.

Kinderboerderij Dondertman – Holten

Bij deze kinderboerderij in Holten betaal je een kleine toegangsprijs voor iedereen vanaf 2 jaar. De kinderboerderij heeft de zilveren award in 2024 behaald, voor het leukste uitje van Overijssel, uitgereikt door de ANWB. Tijdens dit dagje uit staat jullie dan ook een hoop speelplezier te wachten. Er zijn verschillende dieren, er is een skelterbaan, een speelkelder en een speeltuin. je kunt er knuffelen met dieren in het knuffelhuis en tegen een kleine vergoeding en na reserveren, een pony- of een ezelrit maken. In het boshuus kun je wat lekkers eten en drinken en bij mooi weer kun je op het terras plaatsnemen. Als het druk is op de kinderboerderij wordt er nog een extra kiosk geopend, als tweede horecapunt.

Ga naar de website voor meer informatie.

Kinderboerderij de Kooi – Rotterdam

Op deze kinderboerderij vind je koeien, pony’s, geiten, schapen, varkens, kippen, konijnen, cavia’s, eenden en pauwen. Als je het leuk vindt mag je zelfs de schapen en geiten borstelen! Naast dat het leuk is om de dieren te zien, is het ook educatief. Door de hele kinderboerderij hangen bordjes met informatie en met feitjes over de diertjes.

Ga naar de website voor meer informatie.

Kinderspeelboerderij de Koppenjan – Friesland

Hier wonen schapen, paarden, varkens, kippen, konijnen, cavia’s en watervogels. Naast de dieren begroeten, kun je er ook lekker spelen, want de speeltuin is een half voetbalveld groot. Er staat een trampoline, een mega schommel, klimtorens, een kabelbaan, glijbanen, kruiptunnels, wipkippen, speelhuisjes en een zandbak. Je betaalt er een kleine entreeprijs, maar mocht je eten en of drinken in het pannenkoekenhuis, dan heb je gratis entree.

Ga naar de website voor meer informatie.

Dorpsboerderij De Brink – Zeist

Onder toeziend oog van de boerderijkat, mag je een kijkje komen nemen bij de dieren op Dorpsboerderij de Brink. Naast alle dieren bekijken, kun je er ook spelen met zand in de buitenkeuken, schommelen en rondrijden op de trap fietsjes. Er zijn vaak extra activiteiten op de boerderij en je kunt er ook wat eten en drinken.

Ga naar de website voor meer informatie.

Op zoek naar nog meer inspiratie na het lezen van deze blog over grote kinderboerderijen in Nederland? Lees ook eens onze andere blogs: