Gruyères, een sfeervol middeleeuws stadje in Zwitserland

Last updated:

Een sfeervol middeleeuws stadje in Zwitserland, die niet op je bucketlist mag ontbreken, is Gruyères. Wellicht dat je de naam kent van de bekende Gruyère kaas, maar er is hier nog veel meer te beleven. In dit artikel laat ik je daarom zien wat Gruyères allemaal te bieden heeft zoals een prachtig kasteel inclusief een uitzicht waar je U tegen zegt, maar ook het zogenaamde ‘Alien’ museum. 

De middeleeuwse stad Gruyères

Gruyères is een onwijs mooie middeleeuwse stad in Zwitserland in het kanton Fribourg. De naam dankt zich aan de kraanvogel welke in het Frans ‘grue’ wordt genoemd. Deze kraanvogel zul je dan ook overal als symbool in deze stad tegen zult komen.

De naam is nog veel bekender van de wereldberoemde Zwitserse Gruyere-kaas welke wij gewoon bij de supermarkt kunnen kopen.

Wat heeft Gruyères allemaal te bieden?

Slenter door het gezellige centrum

Gruyères is een kleine autovrije stad. Opvallend aan deze stad zijn de middeleeuwse stadsmuren en de mooie bloemen. Zodra je eenmaal in het centrum aankomt, zul je een plein zich welke vol is met restaurants met de lokale specialiteiten (zoals kaasfondue) en diverse souvenirwinkeltjes.

Wil je het centrum voor de drukte van de toeristen bezoeken? Zorg er dan voor dat je er al voor 10 uur ’s morgens bent.

Bezoek de Gruyère-kaasmakerij

In La Maison de Gruyere kun je zien hoe de bekende Gruyere-kaas wordt gemaakt. Je krijgt een headset met audio-informatie welke verkrijgbaar is in dertien talen waaronder ook Nederlands. Naast dat er een hoop te zien is, kun je ook de kaas proeven in drie verschillende rijpings-stadia.

Heb je nog meer trek gekregen? Dan kun je ook nog genieten van een hapje en een drankje in het bijbehorende restaurant. Voor de kinderen is er trouwens ook een speeltuin aanwezig waar zij hun energie kwijt kunnen.

Een bezoek duurt ongeveer 30 tot 45 minuten.

Kijk voor meer informatie op de volgende website.

Bewonder het kasteel van Gruyères

Zelf ben ik aardig gefascineerd door kastelen, welke altijd mijn aandacht trekken als we ergens zijn. Toen ik zelf nog een klein meisje was, nam mijn opa mij mee naar dit mooie kasteel. Deze zomer ben ik zelf met mijn oudste zoon teruggekeerd en wederom is dit bezoek weer zeer goed bevallen.

Je kunt ervoor kiezen om het kasteel te bezoeken waarvoor een toegangsprijs geldt, maar je kunt ook een wandeling om het kasteel heen maken wat gratis is.

Indien je er voor kiest om het kasteel te bezoeken, krijg je bij de kassa een informatiefolder mee in je eigen moedertaal (handig!). Kinderen krijgen een speurtocht mee. Mijn oudste zoon mocht in het kasteel zoeken naar ‘verstopte’ dieren. Erg leuk om te zien hoe geïnteresseerd hij aan het zoeken was.

Vanuit het kasteel van Gruyeres heb je een geweldig uitzicht over de kasteeltuin en de omgeving; een momentje om even bij stil te staan en van te genieten.

Neem voor meer informatie een kijkje op de website.

Bezoek de chocoladefabriek

Le Maison Cailler ligt in het kleine stadje Broc (net buiten Gruyères) verwelkomt bezoekers in één van de oudste en belangrijkste chocolade fabrieken van Zwitserland. Het is een zeer kindvriendelijk museum en kinderen tot 16 jaar kunnen gratis naar binnen. Ook leuk om te weten of dat er speciale chocoladeworkshops zijn, deze dien je echter wel van te voren te reserveren.

Je kunt Le Maison Cailler vanaf april t/m oktober dagelijks bezoeken tussen 10.00 – 18.00 uur. De overige maanden sluit het museum om 17.00 uur.

Kijk voor meer informatie op deze website.

Een buitenaards bezoek aan het H.R. Giger museum

Een spannend en wat meer duister uitje is een bezoek aan het H.R. Giger museum. Dit museum laat het uitgebreide werk van de Zwitserse kunstenaar Hans Ruedi Giger zien. Deze man is o.a. bekend van het ontwerpen van de aliens voor de film Alien waarmee hij diverse onderscheidingen won. Je zult in het museum dan ook enkele aliens uit deze film zien. Andere belangrijke werken van H.R. Giger zijn ‘The Spell’ en de serie ‘Passages’. Het museum heeft op mijzelf een behoorlijke indruk achtergelaten (positief), het is niet zomaar een museum!

Let op! Om heel eerlijk te zijn is het H.R. Giger museum niet voor bangeriken weggelegd. Het is een vrij ‘duister’ museum waarbij sommige beelden als schokkend kunnen worden ervaren. Het is naar mijn mening dus belangrijk dat je kind goed de werkelijkheid kan onderscheiden van onwerkelijkheid.

Tegenover het museum is de Giger-bar. Deze bar heeft een bijzonder interieur die perfect past bij het museum. Voor een bijzondere ervaring is dit zeker een aanrader. Je mag echter enkel binnen fotograferen als je ook een consumptie besteld.

Plezier voor de hele familie bij Moléson-sur-Gruyères

Ben je de drukte van het centrum zat? Kies dan voor een uitstapje naar Moléson-sur-Gruyères. Je kunt er voor kiezen om deze berg op te gaan met een kleine kabelbaan of om naar boven te lopen. Eenmaal boven kunnen ook diverse wandelingen worden gemaakt maar er is nog meer te doen:

  • voor kinderen zijn er in de zomer verschillende springkastelen;
  • beklim de noordwand (geschikt voor personen vanaf 1,50m);
  • bezoek een demonstratie kaasmaken;
  • maak een ritje in de bobslee (geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar);
  • maak een afdaling met een kart;
  • speel een potje minigolf;
  • en er is een leuke speeltuin!

Hoe kun je de stad bereiken?

Vanuit de Zwitserse hoofdstad Bern, is Gruyères in minder dan een uur met de trein te bereiken. Vanaf Genève en Zürich doe je er ongeveer twee uur over.

Kom je liever met de auto? Wij hebben onze auto geparkeerd op Route de la Cité mh95. Deze parkeerplaats vind je onderaan bij Gruyeres. Om in het centrum te komen, moet je best wel een redelijk stijl pad omhoog! Zelf had ik onze jongste in de buggy en ik kan je vertellen dat mijn benen dat wel hebben gemerkt. 😉

Welke plaats mag volgens jou niet ontbreken op iemand’s bucketlist? We zijn benieuwd!

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Manuela