Haarlemmermeerse bos, veel meer dan een bos alleen

Last updated:

De naam van het Haarlemmermeerse bos dekt absoluut niet wat het daadwerkelijk is. Het is namelijk veel meer dan een bos alleen. Er staan zeker bomen, waardoor je heerlijk in de schaduw kunt zitten en koel wandelen bij warm weer. Maar er is nog veel meer te ontdekken in het Haarlemmermeerse bos. Zo kun je er behalve wandelen ook geweldig spelen, klimmen, naar één van de restaurants of zelfs zwemmen bij mooi weer. In dit artikel vertel ik je er graag meer over.

Het Haarlemmermeerse bos

De locatie is, zoals de naam al doet vermoeden, in de gemeente Haarlemmermeer. Het gebied ligt rondom de Haarlemmermeerse Bosplas, vlakbij Hoofddorp. In totaal is het complete bos 115 hectare, nogal een afmeting dus. Voor de feestgangers onder ons: je kunt het Haarlemmermeerse bos kennen van Mysteryland, het festival wat elk jaar hier gehouden wordt.

Zelf komen wij voornamelijk aan de kant van het speelbos en zwemstrand, daarover zal dus vooral te lezen zijn in dit artikel.

Geschiedenis

Nog een klein stukje geschiedenis over het Haarlemmermeerse bos: Het gebied is sinds 1979 voor publiek opengesteld. Sinds die tijd heeft het Haarlemmermeerse bos zich ontwikkeld tot een heerlijke plek voor dagrecreatie. In 2002 heeft de Floriade hier plaatsgevonden, daardoor is het extra mooi aangelegd. De expohallen van de Floriade staan er nog, hier worden nog regelmatig verschillende soorten evenementen georganiseerd.

Wat is er te doen in het Haarlemmermeerse bos?

Natuurpad/speelbos

Door het Haarlemmermeerse bos is een natuurpad aangelegd met verschillende leuke onderdelen om met kinderen te ontdekken. Het volledige pad is in totaal 3 kilometer lang. Wij hebben met onze peuter van 3 jaar nog nooit het volledige pad gelopen, maar pakken altijd een stukje. Langs het pad staan diverse leuke toestellen uit voornamelijk natuurlijke materialen waar zowel grote als kleinere kinderen zich heerlijk kunnen vermaken. 

Het klimmen in de uitkijktorens is overduidelijk favoriet bij onze zoon, maar ook het fort van Reem Remmelraah waarin hij zich in de torenkamertjes kan verstoppen mag nooit ontbreken als we een bezoek brengen aan deze plek. Verder zijn er leuke klim- en klauteronderdelen waarbij de behendigheid en balans goed op de proef gesteld worden. Het speelbos met het natuurpad is een uitermate geschikte plek waar kinderen lekker hun energie kwijt te kunnen. Vooral als het niet bloedheet is vinden wij het erg leuk om dit deel te bezoeken. Picknickkleed met lekkere dingen mee en we vermaken hier heerlijk.

Het natuurpad kom je vanzelf tegen als je vanaf de parkeerplaats loopt en voor het restaurant Papa’s Beach House rechtsaf slaat. Je komt dan vanzelf poortjes als onderstaande tegen, deze zijn onderdeel van het pad.

Speeltuin

Links van restaurant Papa’s Beach House is een kleine speeltuin waar kinderen zich ook heerlijk kunnen vermaken. Naast de twee speeltoestellen staat er ook een waterpomp, die door kinderen zelf bediend kan worden. Met zand kunnen zij hier dammen in maken. Als ze lang pompen wordt het een heerlijke kliederboel van zand en water. 

Tip: Neem droge kleren mee! 

Zwemmen

Bij mooi weer is het heerlijk om een verkoelende duik te nemen in de zwemvijver Haarlemmermeerse Bosplas in het Haarlemmermeerse Bos. Dit kan dan op het Zuidstrand of de Spartelvijver. Wij komen zelf altijd alleen bij het Zuidstrand en kennen de Spartelvijver niet. Het Zuidstrand heeft een zandstrand, dus kindjes kunnen heerlijk in het zand spelen en rustig op hun eigen tempo het water in als het mooi weer is. 

Naast zwemmen kunnen kinderen zich ook goed vermaken op de verschillende speeltoestellen die op en rondom het strandje staan.

Het nadeel is wel dat er bij langdurig warm weer snel blauwalg in het water komt in de relatief kleine plas. In dat geval worden er waarschuwingsborden neergezet bij de ingangen. Het is ook handig om vooraf de website www.zwemwater.nl te checken.

Horecagelegenheden in het Haarlemmermeerse bos

Papa’s Beach House

Na een dag lekker buiten spelen en misschien zelfs wel zwemmen is Papa’s Beach House de uitgelezen plek voor een hapje en drankje. Vanaf het Zuidstrand en speelbos loop je zo naar het restaurant.

Het terras bevindt zich aan de Haarlemmermeerse Bosplas, waardoor je een prachtig uitzicht hebt. Een groot deel van het terras staat in het zand waardoor je enorm vakantiegevoel krijgt als je hier een drankje nuttigt bij mooi weer. De palmbomen in de plantenbakken maken dit vakantiegevoel helemaal af. En bonus natuurlijk dat de kinderen lekker in het zand kunnen spelen terwijl jij van een koud drankje geniet.

Bij minder mooi weer is het ook een hele leuke locatie om even neer te strijken. Het interieur is stoer en past mooi bij de omgeving. Op de kaart staan heerlijke gerechten, maar alleen een drankje of ijsje nuttigen kan er ook.

Bij mooi weer staat er op drukke dagen een snackkar buiten waar koffie, koude drankjes, ijsjes en snacks te halen zijn.

Het adres van Papa’s Beach house is: IJweg 961, 2131 LV Hoofddorp

Pannenkoekenpaviljoen 

Zelf zijn wij nog niet bij het Pannenkoekenpaviljoen geweest, maar van mensen uit onze omgeving hebben we begrepen dat dit een leuke plek is om met kinderen naartoe te gaan. 

Het restaurant ligt net iets verder van het Zuidstrand en speelbos, zo’n 10 minuten met de auto vanaf de parkeerplaats. Er worden naast vele soorten pannenkoeken nog heel veel andere gerechten geserveerd. Aangrenzend aan het terras is een speeltuin waar de kinderen lekker kunnen spelen. Binnen is ook een speelhoekje voor kleinere kinderen.

Het adres van het Pannenkoekenpaviljoen is: Kruisweg 1625, 2142 LC Cruquius

Praktische info over het Haarlemmermeerse bos

Wij wonen zelf vlakbij, dus gaan meestal op de fiets. Maar als je met de auto gaat kun je het beste parkeren bij restaurant Papa’s Beach House (adres: IJweg 961, 2131 LV Hoofddorp), vanaf de gratis parkeerplaats loop je zo naar alle bovenstaande plekken.

De entree is gratis en je kunt zelf eten en drinken meenemen. Zo is het een ideale plek voor een goedkoop dagje uit. Zowel bij heel warm als iets koeler weer komen we hier graag, er is altijd wel iets te beleven in het Haarlemmermeerse bos.

Wil je graag weten wat er nog meer te doen valt in Noord-Holland? In het artikel ‘De leukste uitjes met kinderen in de provincie Noord-Holland‘ geven we je graag meer inspiratie.

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Carlijn