hé doe je mee zuiderzeemuseum enkhuizen

‘Hé, doe je mee!’ in het Zuiderzeemuseum Enkhuizen

Tip voor deze zomervakantie: Van 2 april tot en met 30 oktober is het thema ‘Hé, doe je mee!’ in het Zuiderzeemuseum Enkhuizen. Deze interactieve tentoonstelling laat zien hoe de Zuiderzeekinderen vroeger al op jonge leeftijd hun steentje bijdroegen in de maatschappij. En daarbij steun je met je bezoek ook nog eens een goed doel!

Hé, doe je mee?

Wij komen graag in het Zuiderzeemuseum Enkhuizen. Vooral het buitenmuseum is een fijne plek om alleen al even rond te wandelen. En omdat er altijd voldoende activiteiten voor de kinderen zijn, vinden onze kleintjes het ook geen straf.

Deze zomer is het helemaal feest in het bekendste museum van Enkhuizen. Met de tentoonstelling ‘Hé, doe je mee!’ zijn er heel wat leuke activiteiten bijgekomen.

Met deze tentoonstelling gaan we terug in de tijd. We zien hoe de kinderen rond 1900 hun tijd en aandacht moesten verdelen tussen school en vriendjes, maar ook tussen werken voor geld en werken in het huishouden. Na een bezoek durft je kind vast niet meer te klagen als je vraagt of ze even willen helpen met een simpel klusje in huis!

Werkstraat in het buitenmuseum

Bij het entree van het museum krijgen kinderen tussen de 4 en de 12 jaar een werkpas. Hiermee kunnen ze de verschillende apparaten in de werkstraat activeren.

Deze kleurrijke werkstraat vind je in het midden van het buitenmuseum. Je kan het eigenlijk niet missen. Diverse apparaten bootsen op een speelse wijze verschillende ouderwetse klusjes uit, die de kinderen in de regio vroeger moesten doen. Denk aan een was draaien, garnalen pellen, boter karnen en schepen jagen.

Het leuke is dat de machines de kinderen aanmoedigen. “Harder trekken” hoor je regelmatig als je kind aan de touwen trekt bij het schepen jagen.

Op de pas wordt bijgehouden hoe hard je kind werkt. Aan het eind van de straat staat een machine waar je de pas kunt laten uitlezen. Hier merken kinderen -soms helemaal bezweet van de inspanning- dat hun harde werken in het niets valt bij wat de kinderen rondom de Zuiderzee aan inspanning moesten leveren. Deze vergelijking zie je terug op de bon die uit de machine komt. Wat een eyeopener!

Aan het eind van het seizoen zal het Zuiderzeemuseum Enkhuizen de gewerkte uren omzetten in een mooi geldbedrag dat wordt gedoneerd aan Stichting Kartini, waarmee arme kinderen op Java weer naar school kunnen gaan.

Let op! Zodra je het pasje hebt laten uitlezen werkt hij niet meer. Doe dat dus pas echt aan het einde van je bezoek.

Iedereen doet mee

In samenwerking met Stichting Opkikker heeft het Zuiderzeemuseum ervoor gezorgd dat de tentoonstelling in het buitenmuseum voor iedereen toegankelijk is. Dat is altijd wel belangrijk, maar nu helemaal relevant. Want bij deze tentoonstelling leren we ook dat werkelijk iedereen vroeger zijn steentje moest bijdragen. Ook de kinderen met een beperking.

In de Wierschuur kom je bijvoorbeeld meer te weten over Roelie, een elfjarige jongen die slechtziend is. In de schuur kunnen bezoekers ervaren hoe het is om slechtziend te zijn, door middel van speciale brillen. Ook leer je hier meer over braille lezen en kom je te weten hoe blinde en slechtziende kinderen werden opgeleid om ook mee te draaien in de maatschappij.

Door het hele buitenmuseum vind je audiozuilen die korte fragmenten afspelen. Verschillende personages vertellen hoe het leven moest zijn geweest rond 1900 rondom de Zuiderzee. Hoe het was om ziek te zijn bijvoorbeeld. Of wat er allemaal gedaan moest worden op de boerderij. Er zijn spelletjes te spelen en foto’s te bewonderen. Het is echt ontzettend leuk opgezet!

Boer Boris in het binnenmuseum

Omdat de kinderen niet weg te krijgen waren uit de werkstraat, hebben we een bezoek aan het binnenmusem deze keer maar overgeslagen. Toch willen we hier zeker graag nog eens heen, want daar is tot en met 30 oktober de tentoonstelling ‘Boer Boris is jarig’ te vinden.

Ook dit is een interactieve voorstelling waarbij kleine kinderen deel mogen nemen aan allerlei activiteiten. Bij de expositie (vooral geschikt voor kinderen van 2 tot 7 jaar) kun je bijvoorbeeld verkleed gaan als Boer Boris, luisteren naar een spannend verhaal en spelen met de boerderijdieren.

Dus nu is alleen nog de vraag…wanneer gaan jullie naar Zuiderzeemuseum Enkhuizen?

Lees ook:

Foto’s © Mirjam van Eengoedverhaal.nu en Eengoedereis.nu