Heitje voor een karweitje: klusjes in en om het huis!

Last updated:

De zomervakantie is weer in aantocht. De kinderen zijn weer een aantal weken vrij. Heel gezellig, maar het kan ook momenten opleveren dat ze zich vervelen. Stel eens voor om een ‘heitje voor een karweitje’ te gaan doen! Het is een perfecte manier om kinderen kennis te laten maken met het principe: geld verdienen, maar ook om kinderen om te leren gaan met verantwoordelijkheid. De klusjes kunnen ze samen met een vriendje of vriendinnetje doen, met een ouder samen of alleen. Daarnaast kunnen het klusjes zijn bij jullie thuis, bij familie en vrienden of bij mensen in de straat. Maar wat zijn nou eigenlijk leuke klusjes om te laten doen of om aan te bieden? Het is vooral belangrijk dat je rekening er rekening mee houdt dat het klusje past bij de leeftijd en de vaardigheden van je kind. Wij schreven een aantal klusjes onder elkaar om jullie te inspireren.

Heitje voor een karweitje

Wat is dat nou eigenlijk? Een heitje voor een karweitje. Ik moest het eerlijk gezegd zelf ook even opzoeken. Het blijkt een oude uitdrukking te zijn, wat simpelweg betekent dat je geld krijgt voor het doen van een klusje of een karweitje. Vervolgens zocht ik ook nog even op wat een heitje dan is… en dat is een kwartje of vijf stuivers (0,25 cent in guldens dus)! Wat jullie nu vragen of geven voor een karweitje in euro’s, dat mogen jullie zelf bedenken! Natuurlijk hoeft het niet altijd geld te zijn, een lekkere of leuke beloning wordt vast ook gewaardeerd.

Klusjes in huis

 • Plantjes water geven Wanneer er water bij komt kijken vinden onze kinderen een klusje vaak al leuk. Ook plantjes hebben dorst, dus ook die moeten wat te drinken krijgen. Daar kunnen kinderen prima bij helpen! Spreek samen af dat ze dat voortaan iedere zaterdag doen en je hebt zelf weer een klusje minder.
 • Afstoffen Geef ze een grote plumeau en kinderen gaan helemaal los. Tijdens het schoonmaken wordt er ook nog wat met de plumeau heen en weer geschud en gedanst, dus verwacht niet teveel van het eindresultaat. Maar het geeft in ieder geval een hoop plezier.
 • Slaapkamer opruimen Een klusje die voor veel kinderen wel boven aan het lijstje gezet kan worden. Geef kinderen vooral een richtlijn in wat er opgeruimd moet worden, of stel samen vóór dat ze beginnen een lijstje op. Anders kan het zo zijn dat ze door de bomen het bos niet meer zien. Bijvoorbeeld alle gebruikte kleding in de wasmanden, alle boeken netjes in de kast en alle knuffels en het speelgoed op de juiste plaats.
 • Tafel dekken Zo’n klusje wat iedere avond moet gebeuren, de tafel dekken. Een prima klusje waarbij de kinderen kunnen helpen. Ook leuk om het eens te combineren met samen koken.
 • De vaatwasser in-/uitruimen
  Wel een klusje die kinderen pas kunnen doen als ze overal goed bij kunnen én wanneer je er zeker van bent dat ze niet teveel laten vallen. Dat zou zonde zijn van het servies!

Klusjes buiten huis

 • De auto wassen Wanneer je gebruik kunt maken van een tuinslang kunnen kinderen een auto prima afspoelen. Met een emmer en sop kun je maar beter wat voorzichtiger zijn, omdat het snel krassen kan geven op de auto.
 • Fietsen wassen Lekker met water kliederen. Het leukste wat er is! Geef ze een emmer, een doekje, een zachte spons en laat ze de fietsen wassen.
 • De tuin mooi maken Liggen er veel blaadjes? Dan kunnen ze die opruimen! Of misschien wel het onkruid weghalen? Afhankelijk van de leeftijd van je kind, kunnen ze hier best bij helpen.
 • Statiegeld flesjes en blikjes wegbrengen Vaak zo’n klusje wat zich maar op blijft stapelen, terwijl kinderen het hartstikke leuk vinden om te doen. Extra leuk wanneer ze het geld dat ze er mee ophalen in hun spaarpot mogen steken!
 • De hond uitlaten Even de buitenlucht in, weg van de schermpjes en daarmee ook een klusje afvinken die meerdere keren per dag terug komt.

Op zoek naar nog meer inspiratie? Lees ook eens deze blogs:

Kopfoto © Canva