Helsinki, het verborgen pareltje onder de vakanties met kinderen

De eerste reactie die ik regelmatig kreeg toen ik vertelde dat we naar Helsinki (Finland) op vakantie zouden gaan was: “Wat ga je daar nu toch doen met kinderen?” Inmiddels kijk ik terug op een geslaagde vakantie in een zeer diverse en bijzondere stad waar voor het hele gezin genoeg te beleven is. Helsinki is zowel geschikt voor een stedentrip als voor een langere vakantie.

Rastila Camping

Tijdens ons verblijf in Helsinki sliepen we op de stadscamping Rastila. Op deze camping is er zowel plek voor caravans als tenten, maar ze verhuren ook hutten. Op het terrein staat een prachtig oud gerenoveerd landhuis, wat dienstdoet als ontbijt- en lunchcafé. De kaart is simpel, maar de huisgemaakte ontbijtjes zijn van harte aan te bevelen.

Wij sliepen in een 4-persoonsfamiliehut. Bij aankomst was de hut keurig schoongemaakt. Ze zijn basic ingericht, maar wel voorzien van tv, vaatwasser en magnetron.

Het ideale van deze camping vonden wij dat de metro en de bus naar het centrum op zo’n 200 meter van de camping stoppen. Hierdoor had je de keuze om in de rust van de camping met zwemstrand en speeltuintjes te blijven of de drukte en dynamiek van het stadscentrum op te zoeken.

Klik hier voor meer informatie over deze camping.

Stad verkennen

Centrum en aangrenzende parken

Wij wilden graag de highlights van Helsinki zien zoals de Domkerk aan het Senaatsplein, de Russisch-orthodoxe Oespenski-kathedraal, de markt aan het water (Kauppatori), het Esplanadi stadspark en de Temppeliaukio-rotskerk, maar we stonden wel even voor een uitdaging om onze stadswandeling leuk te maken voor onze kinderen.

We hebben toen besloten onze stadswandeling op te knippen in meerdere wandelingen verdeeld over een aantal dagen en op de dag zelf steeds een combinatie te maken van dingen die wij graag wilde zien en dingen die leuk zijn voor de kinderen. Daarbij hebben we gebruikt gemaakt van de Tove Jansson-kaart. “Tove wie?”, hoor ik je al denken. Tove Jansson is een bekende Scandinavische kinderboekenschrijfster. Ze is in Nederland vooral bekend van de boeken en stripverhalen over Moomin. Op de Tove Jansson-kaart stonden alle speeltuinen en attracties geschikt voor (jonge) kinderen. Hierdoor konden wij gemakkelijk een route plannen die voor ieder wat wils in zich had. Zoals een bezoekje aan de Oespenski-kathedraal gecombineerd met het Finnair reuzenrad.

Een bijzondere aanrader is het Kaivopuisto park. Daarin ligt een leuke speeltuin met o.a. een glijbaan die gebruikt maakt van de vorm van de rotsen en aan het einde van het park zit een aantal horecapunten aan het water met een prachtig uitzicht over de baai.

Bij slecht weer is een bezoek aan het Helsinki citymuseum ook een aanrader. De entree is gratis voor het kindergedeelte waar de kinderen binnen een historische setting naar hartenlust kunnen verkleden, toneelstukjes opvoeren, lezen, winkeltje en schipper kunnen spelen.

Suomenlinna

Wij hebben onze stadswandelingen uitgebreid met een bezoek aan Suomenlinna. Dit is een vestingeiland voor de haven van Helsinki. Het eiland kent een rijke geschiedenis, omdat het zowel van de Zweden als van de Russen is geweest. Op het eiland kun je diverse musea bezoeken waaronder het Suomenlinnamuseum (collectie opgravingen en uitleg over restauratie van het fort) en Vessikomuseum (onderzeeër) , maar deze hebben wij niet bezocht. We hebben een ronde over het eiland gewandeld en bij onze dochter waren vooral de kanonnen uit de verdedigingslinie, bereikbaar over allerlei smalle paadjes op de rotsen, favoriet.

Korkeasaari Zoo

Een dierentuin met een zweethut

Eigenlijk is Korkeasaari niet de naam van de dierentuin, maar van het eiland waar de dierentuin ook op gevestigd is. Het is een middelgrote dierentuin waar je je prima een volle dag kan vermaken. De dierentuin is gebouwd op een rotsachtig eiland en in dierentuin zelf heb je ook te maken met hoogteverschillen. Naast typisch Scandinavische dieren zoals de elanden, veelvraten, marters en bosrendieren hebben ze ook een prachtig gedeelte met allerlei katachtigen en een tropisch gedeelte met o.a. reptielen en aapachtigen. Bij elkaar hebben ze 150 verschillende soorten dieren.

Eten en drinken kun je o.a. bij restaurant Pukki. Dit is een oud landhuis in het midden van het park, voorzien van een klein terrasje gelegen aan een klassieke tuin vol met pauwen. Geen honger? Toch is het de moeite waard om even binnen te kijken, want alleen al de architectuur en de aankleding van dit restaurant verdienen een bezoekje.

Daarnaast is er bij het berenverblijf restaurant”Karhu”. Vanaf het terras heb je hier een mooi uitzicht over de baai en er is daarnaast een leuke speeltuin voor de kinderen. Goed Scandinavisch gebruik is dat er bij mooi weer overal gebbqt wordt op openbare plaatsen. Deze dierentuin beschikt ook over een aantal van BBQ-plaatsen, waar je je eigen eten mee mag brengen. Over gebruiken gesproken, mocht je de dieren even beu zijn dan heb je daarnaast nog altijd de mogelijk om de saunahut van de dierentuin te bezoeken.

Praktisch informatie dagje Korkesaari

  • 365 per jaar geopend. Voor actuele informatie en openingstijden kijk op: www.korkeasaari.fi
  • Ticketprijzen variëren van €12 tot €16 voor volwassen en voor kinderen vanaf 4 jaar van €6 tot €10.
  • Bereikbaar met de auto en openbaar vervoer (bus nummer 16 vanaf het centraal station) en in de zomer kun je vanuit het centrum (Kauppatori marktplein) een ferry nemen.

Openluchtmuseaum Seurasaari

Museum in het groen

Zeker bij een langer verblijf in Helsiniki is het openluchtmuseum Seurasaari een absolute aanrader. Het museum ligt in Meilahti op ongeveer 4 km van het centrum . Je kunt Seurasaari o.a. bereiken met de auto en bus 24 vanuit het centrum (halte Seurasaari). Om het museum te bereiken moet je over een lange witte houten brug lopen.

Bij de kassa betaal je entree voor de bezienswaardigheden en krijg je een sticker om op je kleding te plakken. Deze sticker geeft je toegang tot de gebouwen waar vrijwilligers in traditionele klederdracht je meer kunnen vertellen over het pand en de geschiedenis van Finland. Toen wij het eiland bezochten konden kinderen ook spelen in een van de tuinen met speelgoed en spelletjes van vroeger. Naast oude huizen, stallen, kerken is het eiland ook bekend om zijn tientallen eekhoorns. Ze zijn niet zo schuw als normale eekhoorns en komen graag even bij je kijken als je een broodje aan het eten bent.

Praktische informatie voor een bezoek aan Seurasaari

Attractiepark Linnanmäki en Sea Life

Attractiepark Linnanmäki

Linnanmäki is een attractiepark met diverse attracties. Ze beschikken over een aantal thrill-rides zoals achtbaan Kirnu en de in juni geopende achtbaan Taiga. Daarnaast hebben ze een houten achtbaan uit 1951. Bijzonder aan deze achtbaan is dat deze nog met de hand geremd wordt door een ‘remmer’ die achterop de achtbaantrein staat tijdens de rit. Voor de allerkleinsten hebben ze attracties zoals een carrousel, paardenrit en een truckrit, waarbij je kleintje kan sturen en papa of mama achterop in de laadbak van de truck zitten. Hierdoor is je kind wel veilig, maar heeft het toch het gevoel dat hij of zij zelf de truck bestuurt zonder hulp van papa en mama. Ideaal voor eigenwijze peuters.

Let wel op: er is een groot verschil tussen Nederlandse en Scandinavische pretparken. In Nederland betaal je een hogere entree, maar dan zitten over het algemeen alle attracties daarbij in begrepen. In Scandinavië is de entree een stuk lager dan wij gewend zijn, maar je betaalt naast de entree ook nog voor bonnen per ritje. Een carrousel is vaak één of twee bonnen, maar voor een achtbaan betaal je vaak al gauw drie bonnen of meer. Hierdoor kan een dagje pretpark alsnog prijzig worden. Als je van plan bent veel attracties te gaan doen is het raadzaam om bijvoorbeeld een bonnenboekje of bandje te kopen. Je hebt daar vaak ook weer verschillen in maar in basis is de regel hoe duurder het boekje of bandje hoe meer of hoe vaker je er attracties mee kan bezoeken.

Voor meer informatie kijk op: https://www.linnanmaki.fi/en/info-about-the-park/

Sea Life

Omdat Linnanmäki wat later op de dag opende, hebben wij ervoor gekozen om eerst een bezoek te brengen aan Sea Life, dat ernaast ligt. Eerste indruk is dat het een soort fabriekshal is die om gethematiseerd is naar aquarium. Onze dochter heeft genoten van de vissen en de aankleding van de diverse aquaria was aardig gedaan, maar het is absoluut geen dag vullende activiteit. Sterker nog, eigenlijk waren wij er in een ruim uur al wel uitgekeken. Het is dat onze dochter nog een aantal keer terug wilde om iets nog een keer te zien dat we er uiteindelijk twee uur hebben volgemaakt.

Het is prima voor een regenachtige dag of ter overbrugging van de ochtend voor Linnanmäki open gaat, maar het is niet het meest spectaculaire aquarium van Europa.

Handige informatie voor een vakantie naar Helsinki

  • Reizen: Wij zijn gevlogen vanaf Schiphol met KLM. Er gaan bijna dagelijks vluchten van en naar Helsinki. Vanuit Helsinki vertrekken dagelijks boten naar Stockholm en naar Tallinn. waard om deze twee steden te combineren.
  • Taal: In Finland spreken ze naast Fins ook Zweeds. Alle borden in de publieke ruimte zijn vaak zowel in Fins als in het Zweeds geschreven. Met Engels kunnen ze ook aardig uit de voeten.
  • Betalen: In Finland betaal je gewoon met de euro.

Kijk voor meer informatie op de website van de toerist informatie: https://www.myhelsinki.fi/en

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Anne