Menu
Attractieparken / Dierentuinen / Musea / Theater en films

Herfstvakantie 2020 – De leukste uitjes & activiteiten in Nederland

Nog heel even en dan starten de herfstvakanties alweer. De leukste uitjes en activiteiten voor kinderen in de herfstvakantie (ondanks de huidige corona-maatregelen) heb ik daarom voor je op een rijtje gezet. Op 31 oktober is het ook weer Halloween dus het zal je dan ook niet verbazen dat een hoop uitjes met dit thema te maken zullen hebben. Veel plezier!

 • De herfstvakantie is voor regio noord van 10 t/m 18 oktober 2020.
 • De herfstvakantie is voor regio midden van 17 t/m 25 oktober 2020.
 • De herfstvakantie is voor regio zuid van 17 t/m 25 oktober 2020.

Note: Ik heb geprobeerd de informatie in dit artikel zo up-to-date mogelijk te maken. Check toch van te voren i.v.m. de corona-maatregelen voor alle zekerheid even de website van desbetreffende activiteit voor de actuele informatie hieromtrent. Houd er ook rekening mee dat je voor de vrijwel alle activiteiten van te voren dient te reserveren.

Inhoudsopgave

Uitjes & activiteiten in de provincie Overijssel

Avonturenpark Hellendoorn verandert in Heksendoorn

Tijdens de hele maand oktober is het Avonturenpark Hellendoorn veranderd in een griezelig Heksendoorn. Het evenement wordt dit jaar alweer voor de 20e keer georganiseerd. Kinderen t/m 11 jaar mogen verkleed én geschminkt naar het park toe komen.

Op 14, 17 en 24 oktober is het park langer geopend en zullen de dagen o.v.v. de weersomstandigheden afgesloten worden met een spectaculaire vuurwerkshow.

Let op! Op deze twee langere avonden start om 19.00 uur een horroravond waarbij een minimum leeftijd van 12 jaar wordt geadviseerd. Mocht je met jongere kinderen komen, houdt hier dan rekening mee.

Kinderen t/m 2 jaar hebben gratis toegang. Vanaf 3 jaar kun je online een kaartje kopen vanaf € 16,50. Aan de reguliere kassa kost een kaartje € 26,50. Het is dus raadzaam om een kaartje online te kopen mits mogelijk.

Het park is tevens niet op alle dagen geopend, neem daarom van te voren even een kijkje op hun website voor de actuele openingsdagen en tijden.

Thema het bos in de MuseumFabriek (Enschede)

Vanaf 10 oktober 2020 kun je in de MuseumFabriek genieten van leuke activiteiten rondom het thema het bos. Kinderen kunnen meebouwen aan een boom, meedoen aan workshops in de Makerspace en luisteren naar een mini-college over het leven in het bos.

Ook opent op deze datum de nieuwe Wunderkammer De Xylotheek van Lodewijk Napoleon. Het is een vrij unieke tentoonstelling want dit is 1 van de 3 xylotheken in Nederland. Wellicht ook even handig om te weten: een xylotheek is een houtverzameling in boekvorm. Erg bijzonder!

Klik hier voor meer informatie.

Lees ook ons artikel: ‘De Museumfabriek, waar kinderen naast zien ook zelf mogen doen

Uitjes & activiteiten in de provincie Utrecht

Kinderen bij Kinderen Beeld en Geluid (Hilversum)

Kinderen voor Kinderen bestaat dit jaar 40 jaar. En dat wordt gevierd in Beeld en Geluid van 10 t/m 25 oktober 2020. Er zijn allemaal leuke activiteiten te doen zoals een superworkshop zang, een superworkshop dans, een Sins-A-long, meedoen aan het parcours en ook in de POPstudio kun je meezingen en dansen op hits van Kinderen voor Kinderen.

Het Beeld en Geluid in Hilversum is dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur.

Kinderen t/m 3 jaar hebben gratis entree. Kinderen van 4 t/m 12 jaar betalen € 9,50. Vanaf 13 jaar betaal je € 17,-. Gratis entree met een Museumkaart of BankGiro Loterij VIP-kaart. Voor de zaalprogramma’s geldt een toeslag van € 2,50.

Klik hier voor meer informatie.

Bekijk ook ons artikel ‘Beeld- en geluidmuseum in Hilversum‘ om een indruk te krijgen van dit museum. Dit museum is volgens ons een grote aanrader om te bezoeken met jonge kinderen!

Ontdek het Romeinse verleden bij Museum Hoge Woerd (De Meern)

Van zaterdag 17 oktober t/m zondag 25 oktober 2020 zijn er allerlei leuke extra activiteiten te beleven bij Museum Hoge Woerd. Dit museum staat in het teken van de Romeinse geschiedenis. Zo kun je meedoen aan het spel Gangs of Rome, kun je net zoals een Romeinse soldaat op wacht staan in de wachttoren, leer je hoe je kruidenkaas kunt maken en kun je dingen maken zoals Middeleeuws speelgoed of een Middeleeuwse buidel.

Klik hier voor meer informatie.

Europa’s grootste indoor obstacle parcours (Utrecht)

Deze herfstvakantie (16 oktober t/m 25 oktober 2020) komt Europa’s grootste indoor obstacle parcours naar de Fabrique in Utrecht. Er is maar liefst 5.000 m2 ruimte met o.a. stormbanen, klimwanden, poleruns en meer. Voor de allerkleinsten is er een speciale kinderhoek met bijvoorbeeld een springkussen van Cars.

Klik hier voor meer informatie.

Het muzikale sprookje Pinokkio in Museum Speelklok (Utrecht)

Wie kent het verhaal van de houten pop Pinokkio niet? Tijdens de herfstvakantie (17 t/m 25 oktober 2020) wordt dit sprookje op wel een heel muzikale manier verteld. Het verhaal duurt ongeveer 30 minuten en is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar.

Ook kun je tijdens de herfstvakantie de tentoonstelling Straatbeeld bezoeken waarbij je in de wereld van de straatorgel terecht komt. Hierbij kun je ook leuke activiteiten doen zoals het tekenen van je eigen orgelbeeld. Je kunt aan deze activiteit deelnemen vanaf 10 oktober 2020.

Klik hier voor meer informatie.

World of Dinos in de Jaarbeurs (Utrecht)

T/m 25 oktober 2020 kun je in de Jaarbeurs Utrecht naar World of Dinos. De tentoonstelling bestaat uit meer dan 80 levensechte dinosaurussen. Kinderen komen op spelenderwijs d.m.v. een speurtocht door de World of Dinos meer te weten over deze prehistorische dieren te weten. Aan het eind van de expo zijn er nog wat speelmogelijkheden zoals het opgraven van dinosaurusbotten en een springkussen. Let op! Deze expo is vrij donker qua belichting!

Klik hier voor meer informatie.

Lees ook ons artikel: ‘Sta oog in oog met dinosaurussen in World of Dinos in Utrecht

Beleefweek op de Utrechtse Heuvelrug

Van 17 t/m 25 oktober 2020 is de Beleefweef op de Utrechtse Heuvelrug waarbij je kunt deelnemen aan leuke activiteiten voor kinderen in de natuur. Zo zijn er allerlei leuke wandelingen, speurtochten, tentoonstellingen, rondleidingen en nog veel meer. Wanneer je kind gek is op natuur, dan is het de moeite waard om even een kijkje in de agenda te nemen om te zien of er een leuke activiteit voor jullie tussen staat.

Klik hier voor de agenda.

Uitjes & activiteiten in de provincie Limburg

Lichtkunstfestival Enchanted Gardens in de Kasteeltuinen Arcen

Van 9 t/m 25 oktober 2020 is het mogelijk om een sfeervolle en uitgelichte wandelroute door de Kasteeltuinen van Arcen te lopen. Tijdens de wandeling kom je langs verschillende lichtkunstwerken welke zijn gemaakt door internationale kunstenaars. Ook basisschoolkinderen uit de regio dragen hun steentje bij en hebben de mooiste lichtkunstwerken gemaakt.

Klik hier voor meer informatie.

Kom naar de Heksenschool bij Kasteel de Keverberg (Kessel)

Heksen en tovenaars veroveren Kasteel de Keverberg tijdens de herfstvakantie. Elke dag zijn er leuke activiteiten te beleven in het thema van heksen en tovenaars. Met als klap op de vuurpijl kun je op 14, 21 en 28 oktober 2020 naar de Heksenschool tussen 11.00 en 15.30 uur. De goede heks en professor leren de jonge heksen en tovenaars in opleiding de fijne kneepjes van het vak.

Klik hier voor meer informatie.

Halloween Days & Nights bij Attractiepark Toverland (Sevenum)

Ook dit jaar organiseert Attractiepark Toverland leuke evenementen rondom Halloween. De Halloween Days is een evenement overdag voor de hele familie. ’s Avonds verandert dit in de Halloween Nights welke een stuk enger is.

De Halloween Days zijn op: 9 t/m 11 oktober, 16 t/m 25 oktober, 30 oktober t/m 1 november en 6 t/m 8 november 2020. Klik hier voor meer informatie.

De Halloween Nights zijn op: 9 en 10 oktober, 16 t/m 18 oktober, 20 t/m 24 oktober, 30 en 31 oktober en 6 en 7 november 2020. Klik hier voor meer informatie.

Uitjes & activiteiten in de provincie Flevoland

Halloween Spooky Days in Walibi Holland (Biddinghuizen)

Helaas hebben wij vernomen dat Walibi vroegtijdig gestopt is dit jaar met de Halloween activiteiten i.v.m. het coronavirus. Wel kun je het park ‘gewoon’ bezoeken.

Sinds vorig jaar heeft Walibi Holland naast de bekende doodenge Fright Nights ook een variant voor kinderen vanaf 6 jaar: de Halloween Spooky Days. Op reguliere dagen start dit evenement om 13.00 uur en eindigt om 18.00 uur. Er zijn ook combi-dagen met de Fright Nights. Op die dagen eindigen de Spooky Days om 17.00 uur en om 18.00 uur starten dan de Fright Nights. Walibi Holland is wel al om 10.00 uur geopend.

Doordat het evenement Spooky Days overdag is, is het natuurlijk al wat minder eng voor kinderen. Daarnaast zijn ook de karakters aangepast op de jongere leeftijden. Er zijn een aantal griezelzones. De rest van het park is griezelvrij.

Kinderen t/m 12 jaar mogen verkleed én geschminkt naar de Spooky Days komen (dit geldt niet voor de Fright Nights!).

Een kaartje voor de Halloween Spooky Days kost € 34,50. Wil je ook naar de Halloween Fright Nights? Dan heb je een kaartje vanaf € 39,50 afhankelijk van de dag waarop je gaat.

Klik hier voor meer informatie.

Lees ook ons artikel ‘Halloween Spooky Days bij Walibi Holland‘ voor een indruk van de Spooky Days vorig jaar toen ik er met mijn kind van toen net 5 jaar was.

Outdoorpark Almere: Herfstvakantie activiteiten (Almere)

Zin in een actieve herfstvakantie? In het Outdoorpark van Almere valt er iedere dag een ander spannend avontuur te beleven. Voorbeelden zijn survivallen, expeditie Robinson en leren boogschieten. De activiteiten zijn geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar.

Klik hier voor meer informatie.

Uitjes & activiteiten in de provincie Zuid-Holland

Festival De Betovering 2020 (Den Haag)

Voor kinderen t/m 12 jaar vind tijdens de herfstvakantie zoals ieder jaar Festival De Betovering plaats. Dit is een internationaal kunstfestival waarbij van alles te zien en te beleven valt. Zo zijn er verschillende leuke kindertheaters, films, een kinderkletsshow, dansvoorstellingen, en leuke workshops!

Met name de workshops vind ik wel leuk om nog even verder uit te lichten aangezien de meeste kinderen het ook leuk vinden om écht iets te doen:

 • Workshop je eigen kleding pimpen met rode aarde of henna;
 • Diverse beeldende kunstworkshops;
 • Verschillende dansworkshops zoals peuterdans, Ierse dans, hiphop dance en breakdance;
 • Workshop kalligrafie;
 • Workshop DJ worden;
 • Diverse muziekworkshops zoals drumme, harp, klarinet, panfluit, piano, djembé, cajon, gitaar, viool;
 • Poëzie voor kinderen,
 • Concert voor de allerkleinsten

Zoals je kunt zien hoef je je tijdens dit festival niet te vervelen.

Klik hier voor meer informatie.

K.O.M. Echt Betoverd in het Museon (Den Haag)

K.O.M. Echt Betoverd is een gezamenlijk programma van het Kunstmuseum, Omniversum en Museum in Den Haag in de herfstvakantie. De activiteiten vinden plaats in het Museon. Denk hierbij aan:

 • Bouw je eigen stad Maak je eigen 3D-constructie en het plaatst in de stad van de toekomst. Voor kinderen van 6 t/m 12 jaar.
 • Fantasiedieren maken Onder leiding van de Taartrovers kun je je eigen fantasiedier maken met materiaal uit het bos. Voor kinderen van 3 t/m 7 jaar.
 • TrashUre Hunt Ga als een echte piraat op speurtocht op zoek naar schatten die niet in de natuur thuis horen. Vervolgens ga je met je schatten een heus muziekinstrument maken. Voor kinderen van 4 t/m 12 jaar.
 • Maak je eigen hologram Met behulp van je telefoon en een stuk stevig plastic maar je een tekening die je vervolgens tot 3D om kunt toveren. Voor kinderen van 9 t/m 12 jaar.
 • Muzikale kettingreactie Bouw mee om elementen en verschillende huis-, tuin- en keukenspullen aan elkaar te verbinden en een muzikale kettingreactie te veroorzaken. Voor kinderen van 6 t/m 12 jaar.

Klik hier voor meer informatie.

Egyptische herfstvakantie in het Rijksmuseum van Oudheden (Leiden)

Tijdens de herfstvakantie (van 10 t/m 25 oktober 2020) kun je in het Rijksmuseum de nieuwe kindertentoonstelling Op zoek naar Toetanchamon bezoeken. Hierbij zijn ook een aantal leuke activiteiten waaraan kinderen kunnen deelnemen. Zoals knuffels mummificeren en maskers knutselen. Maar ook speurtochten door het museum en een gratis audiotour.

Klik hier voor meer informatie.

De bijzondere avondwandeling ‘De Grote Schijn’ in het Kralingse Bos (Rotterdam)

Vanaf 16 oktober t/m 1 november 2020 kun je in het Kralingse Bos in Rotterdam een wel heel bijzondere avondwandeling maken: ‘De Grote Schijn’. Dit is een 2 km lange wandeling in het donker. Het is geen enge wandeling maar juist een wandeling met een uniek audiovisuele techniek. D.m.v. licht, geluid en geuren wordt het bos tot leven gewekt. Een bijzondere ervaring voor jong en oud om nooit meer te vergeten.

Klik hier voor meer informatie.

Dino’s in attractiepark Duinrell (Wassenaar)

In de maand oktober 2020 staat Duinrell in het thema van de dinosaurussen. Je kunt in deze periode namelijk maar liefst 21 verschillende dinosaurussen door het hele pretpark vinden. Speciaal voor kinderen is er een speurtocht georganiseerd waardoor zij spelenderwijs meer te weten komen over deze geweldige diergroep. Bij iedere dinosaurus staat een bordje met extra informatie. Lukt het jullie om alle dinosaurussen te vinden en de daarbij horende vragen te beantwoorden?

In de maand oktober hanteert Duinrell verschillende openingstijden, afhankelijk van de dag waarop je komt. De attracties sluiten tussen 16.00 en 17.00 uur, en het Tikibad sluit om 22.00 uur. Neem voor de actuele tijden op de dag waarop je wil gaan, even een kijkje op de website van Duinrell. Hetzelfde geldt voor de entreeprijzen waarbij je online tevens een stuk goedkoper uit bent dan wanneer je aan de kassa je kaartje koopt.

Lees ook ons artikel: OPGEPAST! Dinosaurussen veroveren Duinrell in de maand oktober!

Uitjes & activiteiten in de provincie Gelderland

Big Insects in Burgers Zoo (Arnhem)

In de Burgers Zoo in Arnhem sta je van zaterdag 3 oktober t/m zondag 25 oktober 2020 oog in oog met maar liefst 30 verschillende reusachtige insecten, spinnen en andere kriebelbeestjes. Denk hierbij aan (vogel)spinnen, wespen, libellen, slakken, vlinders maar ook schorpioenen. Je hebt dus echt de kans om die beestjes van dichtbij de zien.

Kinderen t/m 3 jaar hebben vrij entree. Voor kinderen tussen de 4 en 9 jaar betaal je € 21,50 voor een kaartje. En vanaf 10 jaar kost een kaartje € 24,-.

Burgers Zoo is t/m 24 oktober 2020 dagelijks geopend van 9.00u t/m 18.00 uur. Vanaf 25 oktober 2020 gaat het winterseizoen in waardoor het park om 17.00 uur zal sluiten.

Klik hier voor meer informatie.

Herfstspeurtocht bij Kasteel Cranenburch (Vaassen)

Van 10 t/m 25 oktober 2020 kun je bij Kasteel Cranenburch meedoen aan een heuse herfstspeurtocht. Tijdens deze speurtocht doe je allerlei leuke opdrachten en kom je van alles te weten over het park en wat er leeft. De speurtocht is van dinsdag t/m zondag en kost € 2,- per kind.

Klik hier voor meer informatie.

Uitjes & activiteiten in de provincie Noord-Brabant

Wandelen met Alpaca’s (Vorstenbosch)

Bij AlpacaFarm in Vorstenbosch is het mogelijk om met kinderen vanaf 3 jaar een wandeling te maken met alpaca’s. Deze activiteit duurt ongeveer 1,5 uur en per twee- of drietal krijg je een eigen alpaca die je mag begeleiden. Er worden regelmatig stops gemaakt tijdens te wandeling zodat je ook de tijd hebt ook eventueel foto’s te maken.

In principe kun je deze activiteit het hele jaar door doen op verschillende data. Maar ik vond hem wel de moeite waard om toch even te noemen!

Klik hier voor meer informatie.

DippieDoe verandert in DippieBoe! (Best)

Op 23, 24, 25, 30, 31 oktober & 1 november 2020 verandert Attractiepark DippieDoe in DippieBoe! Een spannend maar gezellig park in Halloweensfeer en geschikt voor kinderen van 2 t/m 12 jaar. Overdag zijn er diverse Halloween activiteiten. Zo kan je de spannendste Halloween monsters tekenen en een social-spookroute lopen waarbij je de leukste Halloween foto’s kan maken!

Klik hier voor meer informatie.

Lees ook ons artikel: ‘Attractiepark DippieDoe, daar wil iedereen naartoe!

Uitjes & activiteiten in de provincie Noord-Holland

Herfst op het Muiderslot (Muiden)

Van 10 t/m 25 oktober 2020 is het herfst op het Muiderslot in Muiden. Tijdens de herfstvakantie worden allerlei leuke extra activiteiten voor kinderen georganiseerd.

Kinderen kunnen dan elke dag tussen 12.00 en 15.00 uur aan de slag met gratis creatieve workshops. Ook zijn er herfst-tuinsafari’s waarbij je op ontdekkingstocht gaat over de vestiging. Deze activiteit kost € 5,- per kind. En tot slot kun je op zondag 25 oktober 2020 meedoen aan een gratis rondleiding waarbij je te weten komt waarom het Muiderslot de verjaardag van Amsterdam viert.

Klik hier voor meer informatie.

Vier Día de Muertos in het Tropenmuseum (Amsterdam)

Día de Muertos, het Mexicaanse feest van de doden. Het klinkt wellicht niet zo fijn, maar voor de Mexicanen is dit juist een feest waar echt naar uit wordt gekeken. Thuis worden altaren gebouwd en kerkhoven worden kleurrijk versierd. In het Tropenmuseum kun je dan ook tijdens de herfstvakantie leuke activiteiten doen rondom dit feest zoals een Mexicaanse trekpop maken. Deze activiteit is dagelijks vanaf 10 oktober 2020 en is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar.

Ook de corona-crisis wordt in het Tropenmuseum niet vergeten. Samen met dessin ontwerper Sophia Bentoh of tante Jetje kun je je eigen mondkapje ontwerpen. Deze workshop is op zaterdagen en zondagen en is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar.

Klik hier voor meer informatie.

Oudhollandse kermis bij het Zuiderzeemuseum (Enkhuizen)

Bij het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen staat er van 10 t/m 25 oktober 2020 een Oudhollandse kermis opgesteld in het buitenmuseum. Geniet hier van attracties zoals een zweefmolen, luchtschommel, carrousel en de kop van Jut. En zoals bij een echte kermis zal de suikerspin- en popcornkraam ook niet ontbreken! Op woensdag en zaterdag is er om 12.30u, 14.00u en 15.30u een poppenkastvoorstelling te zien.

Klik hier voor meer informatie.

Lees ook ons artikel: Zuiderzeemuseum Enkhuizen is leuk voor jong en oud!

Uitjes & activiteiten op meerdere plekken in Nederland

Cinekid Festival

Dit jaar is het Cinekid Festival van 7 t/m 23 oktober 2020. Je kunt dit festival zowel fysiek meemaken als digitaal. Dit maakt dat het festival dus echt voor iedereen toegankelijk is. Tijdens het Cinekid festival zijn op meerdere plekken in Nederland de nieuwste films, televisieproducties, media-installaties, workshops en tutorials te zien.

De plaatsen waar het Cinekid Festival fysiek is bij te wonen zijn: Amsterdam, Haarlem, Groningen, Enschede, Nijmegen, Breda en Rotterdam.

Klik hier voor meer informatie.

Wil je nog veel meer leuks doen in de herfstvakantie? Lees dan ook de artikelen ‘20 betaalbare uitjes & (knutsel) activiteiten in de herfst met kinderen‘ en ‘Halloween vieren met kinderen: uitjes, activiteiten, knutselen en recepten‘ voor nog meer leuke ideeën!

Kopfoto © Valeriia Miller via Pexels

About Author

Hi, mijn naam is Manuela en ik ben moeder van twee prachtige zonen (2 en 5 jaartjes jong). Wij gaan graag met ons gezin op pad in Nederland maar ook in het buitenland. Als wij op vakantie zijn proberen wij ook zo veel mogelijk dingen te doen én te zien.

No Comments

  Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  %d bloggers liken dit: