Herfstvakantie 2024 – De leukste uitjes & activiteiten in Nederland

Nog heel even en dan starten de herfstvakanties alweer. De leukste uitjes en activiteiten voor kinderen in de herfstvakantie heb ik daarom voor je op een rijtje gezet per provincie. We zullen deze pagina telkens updaten als we weer iets leuks tegenkomen. Laat ons dus ook zeker weten als je nog een uitje mist in dit rijtje. Veel plezier!

 • De herfstvakantie is voor regio noord van 26 oktober t/m 3 november 2024.
 • De herfstvakantie is voor regio midden van 26 oktober t/m 3 november 2024.
 • De herfstvakantie is voor regio zuid van 19 oktober t/m 27 oktober 2024.

Tip! Een uitstapje met de bus is altijd een leuk idee. Zeker wanneer het voor kinderen gratis is! In de maand oktober (dus ook tijdens de herfstvakantie) reizen kinderen van 4 t/m 11 jaar (maximaal 3 per betalende volwassenen) gratis in bussen en regionale treinen in Flevoland (met uitzondering van stadvervoer in Almere en Lelystad), Gelderland en Overijssel. Kijk op de website voor de voorwaarden en om een gratis e-ticket hiervoor te bestellen.

Vier Halloween in een pretpark

Zijn je kinderen dol op Halloween? Er zijn verschillende attractieparken die hun park in deze periode griezelig aankleden, waar spannende shows worden opgevoerd en waar griezels door het park lopen om je te laten schrikken. We schreven hier een apart artikel over: 11x pretparken om te bezoeken tijdens Halloween met kinderen.

Uitjes & activiteiten in de provincie Overijssel

Uitjes & activiteiten in de provincie Utrecht

DinoAdventures in Dierenpark Amersfoort – Amersfoort

Van 14 t/m 29 oktober 2023 beleef je DinoAdventures in het dierenpark. Kom oog in oog te staan met grote bewegende dino’s, bewonder hun enorme eieren, ga op de foto met een dinoranger, kijk hoe snel je bent op de dinorenbaan en graaf een dinosaurus op. Met de kortingscode DINO2023 ontvang je maar liefst 30% korting op een ticket! Ga naar de website voor meer informatie.

Lees ook eens: Apen, olifanten én een levensgevaarlijk Dinobos in Dierenpark Amersfoort

dierenpark amersfoort speeltuin dinobos

LEGO World – Utrecht

Van 18 t/m 24 oktober 2023 vindt in de Jaarbeurs LEGO World plaats en het evenement viert dit jaar zijn 20ste verjaardag. Naast zelf spelen met Lego, kun je er ook veel inspiratie opdoen door de vele bouwwerken te bewonderen. Entreetickets voor het evenement kun je alleen online kopen en niet bij de ingang. Ga naar de website voor meer informatie.

Spoorwegmuseum – Utrecht

Van 14 oktober t/m 29 oktober 2023 staat het Spoorwegmuseum in het teken van Techlab XL. Dit Techlab is leuk voor kinderen van alle leeftijden. Op een speelse manier, door gave experimenten, leren kinderen alles over de techniek achter de treinen. Ga naar de website voor meer informatie.

Een ander leuk uitstapje bij het Spoorwegmuseum is de Museumnacht voor kids! In het donker mogen gezinnen met kinderen tussen 4 en 12 jaar op 28 oktober 2023 de Utrechtse musea ontdekken. Dus niet alleen het Spoorwegmuseum! Er zijn spannende speurtochten, workshops, rondleidingen en nog veel meer. Voor kinderen van 8 tot 12 jaar is er zelfs een afterparty in het Spoorwegmuseum, van 21.00 tot 22.00 uur! Ga naar de website voor meer informatie.

Lees ook eens: Krijg het ultieme wintergevoel in het Spoorwegmuseum Utrecht

Uitjes & activiteiten in de provincie Limburg

Lichtkunstfestival Enchanted Gardens in de Kasteeltuinen Arcen – Arcen

Van 13 t/m 19 oktober 2023 is het mogelijk om een sfeervolle en uitgelichte wandelroute door de Kasteeltuinen van Arcen te lopen. Tijdens de wandeling kom je langs verschillende lichtkunstwerken welke zijn gemaakt door internationale kunstenaars. Ook basisschoolkinderen uit de regio dragen hun steentje bij en hebben de mooiste lichtkunstwerken gemaakt. Je kunt deze sprookjesachtige wandeling doen tussen 19.00 en 23.00 uur. Ga naar de website voor meer informatie.

Lees ook eens: Kijk je ogen uit in Kasteeltuinen Arcen (Limburg)

Uitjes & activiteiten in de provincie Flevoland

Caribische week bij Orchideeën Hoeve – Luttelgeest

Van 14 t/m 29 oktober 2023 is het nog even zomer in Luttelgeest tijdens de Caribische week. Dans mee op de zomerse muziek, ga naar de speciale herfstvakantieshow en ontdek de onderwaterwereld. Het is belangrijk dat je van te voren reserveert, want er is een beperkt aantal plaatsen per dag. Ga naar de website voor meer informatie.

Lees ook eens: Tropische temperaturen in de Orchideeën Hoeve te Luttelgeest (Flevoland)

Halloween bij Hans & Grietje – Zeewolde

Dit pannenkoekenhuis móet je gewoon een keer gezien hebben. Naast dat je er lekkere pannenkoeken kunt eten, kunnen kinderen zich er uren vermaken en kijk je samen je ogen uit. Op 21 en 22 oktober 2023 is het er Halloween! Het ei van de draak is verdwenen en jullie hulp wordt gevraagd. Hij zou ergens op het terrein moeten liggen.. Normaal gesproken betaal je er geen entree, maar tijdens deze dagen van 12.30 uur tot 19.30 uur betaal je € 9,50 p.p. Hiervoor krijg je een speurtocht en zijn er verschillende activiteiten te ondernemen. Wanneer het donkerder wordt (vanaf 17.30 uur), wordt het ook wat spannender gemaakt. Het is leuk als je verkleed gaat. Ga naar de website voor meer informatie.

Lees ook eens: Pannenkoeken eten en spelen bij Pannenkoekenhuis Hans en Grietje

Uitjes & activiteiten in de provincie Zuid-Holland

Dino’s op Duinrell – Wassenaar

In de maand oktober (van 30 september t/m 5 november) kun je in Duinrell al je favoriete Dino’s bewonderen. Leer van alles over de betekenis van hun namen en leuke ‘wist je datjes’. Daarnaast kun je natuurlijk enorm veel plezier beleven in de attracties die het park te bieden heeft. Koop je een ticket voor alleen het attractiepark, of breng je ook een bezoek aan het Tikibad met een combiticket? Ga naar de website voor meer informatie.

Lees ook eens: OPGEPAST! Dinosaurussen veroveren Duinrell in de maand oktober!

Festival De Betovering 2023 – Den Haag

Voor kinderen t/m 12 jaar vindt tijdens de herfstvakantie van 13 t/m 21 oktober 2023 zoals ieder jaar Festival De Betovering plaats. Dit is een internationaal kunstfestival waarbij van alles te zien en te beleven valt. Zo zijn er verschillende leuke kindertheaters, films, een kinderkletsshow, dansvoorstellingen, en leuke workshops!

Met name de workshops vind ik wel leuk om nog even verder uit te lichten aangezien de meeste kinderen het ook leuk vinden om écht iets te doen:

 • Workshop collagetechieken (al vanaf 3 jaar!);
 • Diverse beeldende kunstworkshops;
 • Verschillende dansworkshops zoals peuterdans, Ierse dans, hiphop dance en breakdance;
 • Workshop kalligrafie;
 • Workshop DJ worden;
 • Diverse muziekworkshops zoals drummen, harp, klarinet, panfluit, piano, djembé, cajon, gitaar, viool;
 • Poëzie voor kinderen,
 • Concert voor de allerkleinsten

Zoals je kunt zien hoef je je tijdens dit festival niet te vervelen. Ook aan kinderen die gevoelig zijn voor het verwerken van prikkels is gedacht. Bij de voorstellingen die prikkelarm zijn, staat een wolk-icoontje met daarin ‘relax’ aangegeven. Ook zijn er speciale rustruimtes gemaakt, waar je je even terug kunt trekken. Ga naar de website voor meer informatie.

De bijzondere avondwandeling ‘De Grote Schijn’ in het Kralingse Bos – Rotterdam

Vanaf 12 t/m 29 oktober 2023 kun je in het Kralingse Bos in Rotterdam een wel heel bijzondere avondwandeling maken: ‘De Grote Schijn’. Dit is een 2 km lange wandeling in het donker. Het is geen enge wandeling maar juist een wandeling met een uniek audiovisuele techniek. D.m.v. licht, geluid en geuren wordt het bos tot leven gewekt. Een bijzondere ervaring voor jong en oud om nooit meer te vergeten. Ga naar de website voor meer informatie.

Uitjes & activiteiten in de provincie Gelderland

Halloween bij Speelparadijs Pannenkoekenhuis Voorst – Voorst

Vanaf 4 oktober is het Halloween bij Speelparadijs Pannenkoekenhuis Voorst. Je kunt er nog steeds heel lekker eten en griezelig goed spelen. Laat jezelf schminken, ga op de foto met een heks en spring op het spannende springkussen. In de herfstvakantie zijn ze iedere dag geopend van 12.00 uur tot 19.30 uur en ze adviseren wel te reserveren van te voren. Ga naar de website om te reserveren.

Halloween bij Speelparadijs Pannenkoekenhuis Voorst

Uitjes & activiteiten in de provincie Groningen

Zeehondencentrum Pieterburen – Pieterburen

Tijdens de herfstvakantie (van 14 oktober t/m 29 oktober) worden er voor jong en oud verschillende extra activiteiten aangeboden. Via de website boek je een rondleiding in het Nederlands, ga naar een Zeehondenwachter presentatie of ben bij een voederpresentatie. Ga naar de website voor meer informatie.

Lees ook eens: Zeehondencentrum Pieterburen

Uitjes & activiteiten in de provincie Noord-Brabant

The Scary Strawberry Day’s bij het Aardbeienterras – Rijsbergen

Van 14 oktober t/m 5 november is het Aardbeienterras omgetoverd in Halloweensferen. Net zoals altijd is het Aardbeienterras gratis te bezoeken, wat het een erg leuk budgetuitje maakt. Naast veel ruimte om lekker te spelen en de mogelijkheid om aardbeien te plukken, kun je er nu ook komen griezelen. Er is een groot spookhuis en een duister kerkhof, maar wel zodanig ingericht dat het voor kinderen is van alle leeftijden. Ga je verkleed? Dat vinden ze extra leuk en daarom krijg je als beloning een presentje. Ga naar de website voor meer informatie.

Lees ook eens: Het Aardbeienterras in Rijsbergen: zelf aardbeien plukken, eten en lekker spelen!

Halloween Vleermuisdag bij Groenrijk – Locatie Schalk/Prinsenbeek

Wil je meer leren over vleermuizen? Bij Groenrijk Schalk-Prinsenbeek kun je van alles over deze griezelige beestjes te weten komen op zaterdag 14 oktober 2023. Bewonder vogelspinnen en bijzondere reptielen, kom een pompoen versieren, maak een vleermuiskast en stel al je vragen aan een vleermuisexpert. Zin om langs te gaan? Kijk op de website voor meer informatie.

Herfstfestival bij Billybird Park Hemelrijk – Volkel

Van 16 t/m 21 oktober 2023 staat Billybird Park Hemelrijk in het teken van het herfstfestival. Tijdens dit evenement kun je genieten van verlichte attractie, live muziek, verschillende lekkernijen en spectaculaire shows. Ga naar de website voor meer informatie.

Lees ook eens: Billy Bird Park Hemelrijk, een divers dagje uit voor alle leeftijden

Kamelenmelkerij Smits – Berlicum

Ga tijdens de herfstvakantie op vakantiesafari tussen de kamelen en leer van alles over deze dieren. Je krijgt er een presentatie, een rondleiding door het bedrijf, je mag zelf een kamelenmelk wafel bakken en kamelenmelk drinken, kalfjes een flesje geven en als je wil op een kameel zitten. Echt een leuk uitje die zowel bij mooi als bij minder mooi weer door kan gaan. Het is verstandig om vooraf te reserveren, want vol=vol. Ga naar de website voor meer informatie.

Vrouwenhof – Roosendaal

Op 27 oktober 2023 is het Halloween bij speeltuin Vrouwenhof. Met als titel ‘de erfenis van landgoed Vrouwenhof’ is een spannend avondprogramma in elkaar gezet voor kinderen vanaf 7 jaar. Wanneer je een kaartje hebt gekocht ben je vanaf 17.30 uur welkom op ‘het landgoed’. Vanaf dat moment starten er groepen met een tocht door de speeltuin en de laatste groep zal om 22.00 uur starten. Leuk bij dit evenement is dat je ook gebruik kunt maken van een buffet, die bestaat uit griezelige hapjes: vers opgegraven saté, bloedsoep, gemalen zombie, plakjes hersenen….Benieuwd geworden? Ga naar de website voor meer informatie.

Lees ook eens: Urenlang buiten spelen bij Vrouwenhof in Roosendaal

Uitjes & activiteiten in de provincie Noord-Holland

Ridderweekend bij het Muiderslot – Muiden

Ontdek op 21 en 22 oktober 2023 hoe ridders vroeger leefden tijdens de middeleeuwen. Er is veel te zien en te doen, zowel in als om het Muiderslot en kinderen zullen er echt van onder de indruk zijn. Naast een entreekaartje betaal je ook een extra toeslag voor deze dagen. Ga naar de website voor meer informatie.

Uitjes & activiteiten op meerdere plekken in Nederland

Cinekid Festival

Dit jaar is de 37e editie van het Cinekid Festival. Je kunt dit festival zowel fysiek meemaken als digitaal. Dit maakt dat het festival dus echt voor iedereen toegankelijk is. Tijdens het Cinekid festival zijn op meerdere plekken in Nederland de nieuwste films, televisieproducties, media-installaties, workshops en tutorials te zien.

De plaatsen waar het Cinekid Festival fysiek is bij te wonen zijn: Amsterdam, Haarlem, Groningen, Enschede, Nijmegen, Breda en Rotterdam. Ga naar de website voor meer informatie.

Wil je nog veel meer leuks doen in de herfstvakantie? Lees dan ook de artikelen:

Kopfoto © Valeriia Miller via Pexels