Menu
Attractieparken / Dierentuinen / Musea / Theater en films

Herfstvakantie 2021 – De leukste uitjes & activiteiten in Nederland

Nog heel even en dan starten de herfstvakanties alweer. De leukste uitjes en activiteiten voor kinderen in de herfstvakantie (ondanks de huidige corona-maatregelen) heb ik daarom voor je op een rijtje gezet. Op 31 oktober is het ook weer Halloween dus het zal je dan ook niet verbazen dat een hoop uitjes met dit thema te maken zullen hebben. Veel plezier!

 • De herfstvakantie is voor regio noord van 16 t/m 24 oktober 2021.
 • De herfstvakantie is voor regio midden van 16 t/m 24 oktober 2021.
 • De herfstvakantie is voor regio zuid van 23 t/m 31 oktober 2021.

Note: Dit artikel wordt steeds geüpdatet wanneer wij iets leuks tegen komen. Kom dus nog eens terug om te zien of er nog nieuwe activiteiten bij zijn gekomen die mogelijk bij jou in de smaak vallen.

Uitjes & activiteiten in de provincie Overijssel

Avonturenpark Hellendoorn verandert ’s avonds in SCREAMS

Op 16, 22, 23 en 30 oktober 2021 is het Avonturenpark Hellendoorn veranderd in een griezelig Halloween park genaamd SCREAMS. Het evenement begint ’s avonds om 19.00 uur en duurt tot 23.00 uur. Wel is het park al geopend vanaf 10.00 uur ’s morgens.

Tijdens Screams zijn er vanaf 19.00 uur nog 10 grote attracties geopend, 2 walk throughs, 3 haunted houses en 4 scare zones. Tijdens SCREAMS word je achtervolgd door echte griezels!

Adres: Luttenbergerweg 22, 7447 PB Hellendoorn
Website: www.avonturenpark.nl/screams-2021

Uitjes & activiteiten in de provincie Utrecht

Blow up Extreme in de Jaarbeurs (Utrecht)

Deze herfstvakantie (13 oktober t/m 25 oktober 2021) kun je in de Jaarbeurs Utrecht naar het grootste obstacle parcours ter wereld: Blow up Extreme! Op een oppervlakte van maar liefst 36.500 m2 kun je genieten van 15.000 m2 aan stormbanen, klimwanden, poleruns en nog veel meer.

Er zijn 3 hallen waar de uitdagingen plaatsvinden:

 • Extreme Hall (geschikt voor 12 jaar en ouder) – hier vind je ’s werelds grootste obstacle parcours van maar liefst 550 meter lang!
 • Kids Hall (speciaal voor de jongere kinderen t/m 11 jaar) – zij kunnen zich hier o.a. vermaken op een onwijs groot springkussen van 625 m2.
 • Game Hall – in deze hal vind je diverse spelkussens zoals voetbalgames en klimwanden. Geschikt voor jong en oud.

Adres: Jaarbeursplein, 3521 AL Utrecht
Website: www.blowupextreme.com

Uitjes & activiteiten in de provincie Limburg

Lichtkunstfestival Enchanted Gardens in de Kasteeltuinen Arcen

Van 15 t/m 31 oktober 2021 is het mogelijk om een sfeervolle en uitgelichte wandelroute door de Kasteeltuinen van Arcen te lopen. Tijdens de wandeling kom je langs verschillende lichtkunstwerken welke zijn gemaakt door internationale kunstenaars. Ook basisschoolkinderen uit de regio dragen hun steentje bij en hebben de mooiste lichtkunstwerken gemaakt.

Adres: Lingsforterweg 26, 5944 BE Arcen
Website: www.kasteeltuinen.nl/nl/evenementen/lichtkunstfestival-enchanted-gardens

Halloween Days & Nights bij Attractiepark Toverland (Sevenum)

Attractiepark Toverland heeft rondom het thema Halloween de Halloween Days & Nights. Het verschil tussen de Days en Nights is dat de Halloween Days een evenement voor de hele familie welke overdag plaatsvindt. ’s Avonds verandert dit in de Halloween Nights welke een stuk enger is. Voor de Halloween Nights wordt een minimumleeftijd van 12 jaar geadviseerd.

De Halloween Days zijn op: 9 en 10 oktober, 16 t/m 31 oktober en 6 en 7 november 2021. 
De Halloween Nights zijn op: 9 en 16 oktober, 21 t/m 31 oktober en 6 november 2021. 

Adres: Toverlaan 2, 5975 MR Sevenum
Website: www.toverland.com/attractiepark/halloween-in-toverland

Uitjes & activiteiten in de provincie Flevoland

Halloween bij Walibi Holland (Biddinghuizen)

Walibi Holland heeft tegenwoordig twee Halloween events: Spooky Days & Fright Nights. Dit jaar vinden zij plaats op 9, 10 en 16 t/m 31 oktober 2021.

Voor kinderen vanaf 6 jaar is er de Halloween Spooky Days. Op reguliere dagen start dit evenement om 13.00 uur en eindigt om 18.00 uur. Er zijn ook combi-dagen met de Fright Nights. Op die dagen eindigen de Spooky Days om 17.00 uur en om 18.00 uur starten dan de Fright Nights. Walibi Holland is wel al om 10.00 uur geopend.

Doordat het evenement Spooky Days overdag is, is het natuurlijk al wat minder eng voor kinderen. Daarnaast zijn ook de karakters aangepast op de jongere leeftijden. Er zijn een aantal griezelzones. De rest van het park is griezelvrij.

Kinderen t/m 12 jaar mogen verkleed én geschminkt naar de Spooky Days komen (dit geldt niet voor de Fright Nights!).

Vanaf 16 jaar kun je ook naar de Fright Nights. Dit is het zeer bekende Halloween evenement waar Walibi ooit mee begon. Doodeng!

Adres: Spijkweg 30, 8256 RJ Biddinghuizen
Website: www.walibi.nl/nl/halloween/halloween-nieuw

Lees ook ons artikel ‘Halloween Spooky Days bij Walibi Holland‘ voor een indruk van de Spooky Days toen ik er met mijn kind van toen net 5 jaar was.

Uitjes & activiteiten in de provincie Zuid-Holland

Festival De Betovering 2021 (Den Haag)

Voor kinderen t/m 12 jaar vind tijdens de herfstvakantie van 15 t/m 23 oktober 2021 zoals ieder jaar Festival De Betovering plaats. Dit is een internationaal kunstfestival waarbij van alles te zien en te beleven valt. Zo zijn er verschillende leuke kindertheaters, films, een kinderkletsshow, dansvoorstellingen, en leuke workshops!

Met name de workshops vind ik wel leuk om nog even verder uit te lichten aangezien de meeste kinderen het ook leuk vinden om écht iets te doen:

 • Workshop collagetechieken (al vanaf 3 jaar!);
 • Diverse beeldende kunstworkshops;
 • Verschillende dansworkshops zoals peuterdans, Ierse dans, hiphop dance en breakdance;
 • Workshop kalligrafie;
 • Workshop DJ worden;
 • Diverse muziekworkshops zoals drummen, harp, klarinet, panfluit, piano, djembé, cajon, gitaar, viool;
 • Poëzie voor kinderen,
 • Concert voor de allerkleinsten

Zoals je kunt zien hoef je je tijdens dit festival niet te vervelen.

Adres: diverse locaties
Website: www.debetovering.nl

Op zoek naar Toetanchamon in het Rijksmuseum van Oudheden (Leiden)

T/m 24 oktober 2021 kun je in het Rijksmuseum de kindertentoonstelling Op zoek naar Toetanchamon bezoeken (geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar). Hierbij zijn ook een aantal leuke activiteiten waaraan kinderen kunnen deelnemen, zoals mysteries ontrafelen in het mummie-lab. Ook kun je het masker van Toetanchamon bewonderen welke is nagemaakt van maar liefst 16.000 LEGO-steentjes.

Adres: Rapenburg 28, 2311 EW Leiden
Website: www.rmo.nl/tentoonstellingen/tijdelijke-tentoonstellingen/op-zoek-naar-toetanchamon

Foto © Rijksmuseum van Oudheden

De bijzondere avondwandeling ‘De Grote Schijn’ in het Kralingse Bos (Rotterdam)

Vanaf 14 t/m 31 oktober 2021 kun je in het Kralingse Bos in Rotterdam een wel heel bijzondere avondwandeling maken: ‘De Grote Schijn’. Dit is een 2 km lange wandeling in het donker. Het is geen enge wandeling maar juist een wandeling met een uniek audiovisuele techniek. D.m.v. licht, geluid en geuren wordt het bos tot leven gewekt. Een bijzondere ervaring voor jong en oud om nooit meer te vergeten.

Adres: Oost-zuidzijde van het Kralingse Bos in Rotterdam
Website: www.degroteschijn.nl/rotterdam

Dino’s in attractiepark Duinrell (Wassenaar)

Van 1 oktober t/m 7 november 2021 staat Duinrell in het thema van de dinosaurussen. Je kunt in deze periode namelijk maar liefst 18 verschillende dinosaurussen door het hele pretpark vinden. Speciaal voor kinderen is er een speurtocht georganiseerd waardoor zij spelenderwijs meer te weten komen over deze geweldige diergroep. Bij iedere dinosaurus staat een bordje met extra informatie. Lukt het jullie om alle dinosaurussen te vinden en de daarbij horende vragen te beantwoorden?

Adres: Duinrell 1, 2242 JP Wassenaar
Website: www.duinrell.nl/evenementen/dinos

Lees ook ons artikel: OPGEPAST! Dinosaurussen veroveren Duinrell in de maand oktober!

Uitjes & activiteiten in de provincie Gelderland

Vier Halloween bij de Julianatoren (Apeldoorn)

Na een jaar van weggeweest, kun je dit jaar weer Halloween vieren bij de Julianatoren. De hele maand oktober is de Julianatoren omgetoverd tot een iets wat spannend Halloween pretpark. Je ziet dit terug in de decoratie, maar ook de voorstellingen worden in het thema opgevoerd. Tevens is het voor kinderen mogelijk om mee te doen met diverse wedstrijden zoals de Griezelcatwalk. Kinderen mogen namelijk verkleed komen!

Adres: Amersfoortseweg 35, 7313 AC Apeldoorn
Website: www.julianatoren.nl/pretpark/halloween

Lees ook ons artikel: ‘Griezelen tijdens Halloween bij de Julianatoren

Uitjes & activiteiten in de provincie Noord-Brabant

Wandelen met Alpaca’s (Vorstenbosch)

Bij AlpacaFarm in Vorstenbosch is het mogelijk om met kinderen vanaf 3 jaar een wandeling te maken met alpaca’s. Deze activiteit duurt ongeveer 1,5 uur en per twee- of drietal krijg je een eigen alpaca die je mag begeleiden. Er worden regelmatig stops gemaakt tijdens te wandeling zodat je ook de tijd hebt ook eventueel foto’s te maken.

In principe kun je deze activiteit het hele jaar door doen op verschillende data. Maar ik vond hem wel de moeite waard om toch even te noemen!

Adres: Leeghandseweg 10a, 5476 VD Vorstenbosch
Website: www.alpacavorstenbosch.nl/activiteiten/alpaca-wandeling

DippieDoe verandert in DippieBoe! (Best)

Van 26 t/m 31 oktober 2021 verandert Attractiepark DippieDoe in DippieBoe! Een spannend maar gezellig park in Halloweensfeer en geschikt voor kinderen van 2 t/m 12 jaar. Overdag zijn er diverse Halloween activiteiten. Zo kan je de spannendste Halloween monsters tekenen en een social-spookroute lopen waarbij je de leukste Halloween foto’s kan maken!

Adres: Ekkersweijer 1, 5681 RZ Best
Website: www.dippieboe.nl

Lees ook ons artikel: ‘DippieBoe: Vier Halloween voor alle leeftijden bij DippieDoe in Best

Uitjes & activiteiten in de provincie Noord-Holland

Vier Día de Muertos in het Tropenmuseum (Amsterdam)

Día de Muertos, het Mexicaanse feest van de doden. Het klinkt wellicht niet zo fijn, maar voor de Mexicanen is dit juist een feest waar echt naar uit wordt gekeken. Thuis worden altaren gebouwd en kerkhoven worden kleurrijk versierd. In het Tropenmuseum kun je dan ook tijdens de herfstvakantie leuke activiteiten doen rondom dit feest zoals een Mexicaanse trekpop maken. Deze activiteit is dagelijks van 16 t/m 31 oktober 2021 en is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar.

Ook de corona-crisis wordt in het Tropenmuseum niet vergeten. Samen met dessin ontwerper Sophia Bentoh of tante Jetje kun je je eigen mondkapje ontwerpen. Deze workshop is op zaterdagen en zondagen en is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar.

Adres: Linnaeusstraat 2, 1092 CK Amsterdam
Website: www.tropenmuseum.nl/nl/zien-en-doen/activiteiten/herfstvakantie-tropenmuseum

Oudhollandse kermis bij het Zuiderzeemuseum (Enkhuizen)

Bij het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen staat er van 16 t/m 24 oktober 2021 een Oudhollandse kermis opgesteld in het buitenmuseum. Geniet hier van attracties zoals een zweefmolen, luchtschommel, carrousel en de kop van Jut. En zoals bij een echte kermis zal de suikerspin- en popcornkraam ook niet ontbreken! Op woensdag en zaterdag is er om 12.30u, 14.00u en 15.30u een poppenkastvoorstelling te zien.

Adres: Wierdijk 12 – 22, 1601 LA Enkhuizen
Website: www.zuiderzeemuseum.nl/nl/page/2004/oudhollandse-kermis

Lees ook ons artikel: Zuiderzeemuseum Enkhuizen is leuk voor jong en oud!

Uitjes & activiteiten op meerdere plekken in Nederland

Cinekid Festival

Dit jaar is het Cinekid Festival van 13 t/m 31 oktober 2021. Je kunt dit festival zowel fysiek meemaken als digitaal. Dit maakt dat het festival dus echt voor iedereen toegankelijk is. Tijdens het Cinekid festival zijn op meerdere plekken in Nederland de nieuwste films, televisieproducties, media-installaties, workshops en tutorials te zien.

De plaatsen waar het Cinekid Festival fysiek is bij te wonen zijn: Amsterdam, Haarlem, Groningen, Enschede, Nijmegen, Breda en Rotterdam.

Website: www.inekid.nl/nl/home

Wil je nog veel meer leuks doen in de herfstvakantie? Lees dan ook de artikelen:

Kopfoto © Valeriia Miller via Pexels

About Author

Hi, mijn naam is Manuela en ik ben moeder van drie prachtige zonen (0, 4 en 7 jaartjes jong). Wij gaan graag met ons gezin op pad in Nederland maar ook in het buitenland. Als wij op vakantie zijn proberen wij ook zo veel mogelijk dingen te doen én te zien.

No Comments

  Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.