Het Land van Jan Klaassen, een zeer grote speeltuin in Gelderland

Last updated:

Op een zondag ben ik samen met onze jongste van 3,5 jaar de auto ingestapt richting het Land van Jan Klaassen. Dit is een zeer grote speeltuin vlakbij Doetinchem (Gelderland) waarvan het buitengedeelte alleen al 30.000 m2 is! Onze peuter heeft zich hier zeer goed vermaakt en persoonlijk vind ik dit ook één van de leukste speeltuinen waar wij tot nu toe zijn geweest. Kijk je mee voor een indruk?

Het Land van Jan Klaassen, een zeer grote speeltuin in Gelderland

Voordat we naar het Land van Jan Klaassen gingen, wist ik niet zo heel goed wat we precies konden verwachten. Op hun website staan namelijk wel een aantal foto’s, maar om eerlijk te zijn vind ik dat deze niet de lading dekken zoals het er daadwerkelijk is. Het is namelijk veel leuker dan hoe de foto’s op mij overkomen. Ik hoop dan ook van harte dat het mij lukt om in dit artikel ons enthousiasme op jullie over te brengen. Want deze grote speeltuin in Gelderland is écht de moeite waard om te bezoeken!

Een ruime buitenspeeltuin van 30.000 m2

De mega speeltuin Het Land van Jan Klaassen bestaat eigenlijk uit meerdere kleinere speeltuinen welke samen één groot geheel vormen. Zo is er voor een ieder wel iets te doen. Bij de kassa krijgen we twee folders mee:

 • één van het pretpark zelf met daarin ook de plattegrond welke we zeker in het begin wel even nodig hebben gehad.
 • één van de bijbehorende camping. Klik hier voor meer informatie over de camping.
© Het Land van Jan Klaassen

Een hoop verschillende speelmogelijkheden

Gezien het lekkere weer, is er een gezellige drukte in de speeltuin. Het Land van Jan Klaassen heeft een veelzijdig aanbod aan speelmogelijkheden. Behalve de klassieke speeltoestellen als glijbanen en schommels, vind je hier ook o.a. een doolhof, bijzondere klim- en klautertoestellen, een treintje en zelfs een waterspeeltuin.

We kijken wat rond en besluiten dan allereerst naar het Jan Klaassen dorp te gaan, een gedeelte met allemaal vrolijke huisjes. In deze huisjes zie je verschillende poppen. Persoonlijk vond ik de poppen nogal eng, maar ik hou dan ook totaal niet van poppen. Mijn kind reageerde er niet op dus dat zal wel aan mij liggen. 😉

Vervolgens lopen we een stukje verder en komen we langs een groot ganzenbord spel. Je bent hier echter zelf de pion. Als je met meerdere kinderen bent, is dit wel even een leuk om te proberen.

We wandelen weer een stukje door en komen uit bij een fietsparcours. Kinderen kunnen hier één van de fietsen pakken en lekker een stukje fietsen. Daar direct achter is een grote airtrampoline (verderop in de speeltuin vind je ook nog een iets kleinere variant). Ik had eigenlijk wel verwacht dat mijn kind daar interesse in zou hebben, maar dit keer niet. En logisch ook want weer daarachter zien we een super grote glijbaan waar je met een zak vanaf kunt glijden.

Klimmen en klauteren

Op meerdere velden vind je diverse klim- en klautertoestellen. De favoriet van mijn zoon was het piratenschip. Uiteraard moet er wel even ‘Aarrgghh’ op zijn piraats worden geroepen wanneer je bovenin het schip bent.

Ook leuk is het kleine stukje met boomschijven waar je overheen kunt lopen. Wat mij betreft zouden ze dit nog veel ruimer mogen maken. Aangezien de natuurspeeltuinen en speelbossen flink in opmars zijn, denk ik dat ze hier nog wel een leuke slag mee kunnen slaan.

Wat hij wel iets spannend vond, was het spookhuis. Op het bordje staat een kort verhaaltje met ook de tekst dat spoken niet bestaan. Desondanks hij wel nieuwsgierig was, kon je goed merken dat hij het toch niet prettig vond. We zijn maar gauw doorgelopen naar het volgende veldje.

Een stukje verderop zien we een heel groot klimtoestel. Deze is geschikt voor iets grotere kinderen. Gelukkig is het merendeel van de speeltoestellen in deze grote speeltuin in Gelderland ook prima toegankelijk voor kleinere kinderen.

Een andere favoriet van onze peuter was een oranje-gelig speeltoestel. Met zijn 105 cm lengte kon hij hier volledig zijn gang gaan. Via de zijkant omhoog klimmen, met de glijbaan weer naar beneden. Aan de andere kant weer met het trappetje omhoog, door de tunnel en weer via de glijbaan naar beneden. Hij kon zijn lol niet op!

Treintje en waterspeeltuin

Mama, hoor je dat? Een trein!” We wisten dat er een treintje moest rijden, maar deze waren we nog niet tegengekomen. Mijn kind pakt me bij mijn hand beet en we volgen het geluid. En inderdaad, daar is het treintje! Even wachten tot hij aan de beurt is en dan mag hij plaatsnemen in het kindertreintje. Het treintje begint te rijden en dan… Worden alle kinderen natgespoten! Dat is even schrikken. Gelukkig is het lekker warm buiten.

Voor nog meer afkoeling is het ook mogelijk om naar de waterspeeltuin te gaan. Dit is een spraytuin dus ook veilig voor de kleinere kinderen. Het is hier niet zo enorm groot en op het moment dat wij er waren was het ook wel redelijk vol met kinderen. Mijn zoon durfde dan ook uiteindelijk niet. Vanwege de vele kinderen en hun privacy heb ik besloten om op dit stuk geen foto’s te maken.

Binnenspeeltuin

Behalve een enorm grote buitenspeeltuin, heeft het Land van Jan Klaassen ook een binnenspeeltuin. Deze binnenspeeltuin is ongeveer 2.000 m2 groot. Kinderen kunnen hier fijn spelen in de klim- en klautertoestellen, grote duplo blokken, treintje, zweefauto’s, spookhuis, klimwand en dansen in de disco.

I.v.m. de corona-maatregelen was de binnenspeeltuin nog dicht op het moment dat wij er waren. Ik kan me zeker wel voorstellen dat wanneer je hier in de buurt zou wonen, een abonnement erg interessant kan zijn zodat je ook met minder goed weer een leuk uitje met je kinderen hebt.

Poppenkastvoorstellingen

Jan Klaassen is natuurlijk bekend van de poppenkastvoorstellingen. Een aantal keren per dag worden er dan ook voorstellingen gegeven. Normaliter is er een speciaal Poppentheater waar de voorstellingen gegeven worden. Toen wij er waren, werden de voorstellingen gegeven bij een soort overdekte ‘grot’ naast tussen het treintje en de waterspeeltuin in.

Horecagelegenheden in het Land van Jan Klaassen

Tijd voor wat lekkers! Aan het begin van het Land van Jan Klaassen vind je de horecagelegenheden. Dit bestaat uit een afhaalloket (2 rijen) en een ruim terras. Er is ook nog een stukje overdekt terras mocht het weer iets minder zijn of je wil lekker in de schaduw zitten.

Je kunt hier van alles halen zoals een patatje, pannenkoek, broodje, maar ook ijs, chips, snoep, koek en wat te drinken. De prijzen zijn gemiddeld voor een pretpark. Niet goedkoop maar ook niet absurd duur.

Het is ook mogelijk om zelf iets te eten en te drinken mee te nemen. Het verzoek hierbij is wel om het aan een tafel te eten, wel zo makkelijk ook.

Handig om te weten!

 • Afhankelijk van de maand waarin je gaat, zijn er andere openingstijden bij het Land van Jan Klaassen. Neem voor de actuele kalender en openingstijden een kijkje op hun website.
 • Kinderen t/m 1 jaar en jarigen hebben gratis entree. Vanaf 2 jaar betaal je entree. Kom je vaker dan 4 x per jaar, dan kan een jaarabonnement op het Land van Jan Klaassen interessant zijn.
 • Adres: Gildeweg 6, 7047 AR Braamt
 • Het pretpark heeft een eigen parkeerplaats waarvoor je tegen betaling een uitrijmuntje bij de kassa kunt halen. Heb je een jaarabonnement? Dan is parkeren gratis.
 • Website: www.janklaassen.nl
 • Het Land van Jan Klaassen is prima toegankelijk met een kinderwagen en/of rolstoel;
 • De toiletvoorzieningen zijn gratis;
 • Bij de toiletten vind je ook een grote verschoningsruimte voor baby’s;
 • Honden zijn niet welkom.

Dit vonden wij van het Land van Jan Klaassen

Het Land van Jan Klaassen ligt helaas niet bij ons op de hoek. We hebben hier een uur voor in de auto moeten zitten en dit was het zeker waard. Mochten we hier dichterbij hebben gewoond, dan was deze grote speeltuin in Gelderland zeker in aanmerking gekomen voor een abonnement bij ons.

De speeltuin is ruim opgezet. Voor de leeftijden van mijn kinderen (3,5 en 6,5 jaar) vind ik het wel te groot om ze hun eigen gang te kunnen laten gaan. Er is hier zoveel te doen! Het is niet zomaar een speeltuin. Zeker met kinderen tot een jaar of 8 kun je je hier een behoorlijk tijdje zoet zijn. Het Land van Jan Klaassen is ook prima geschikt voor een gezin met kinderen van verschillende leeftijden.

Ofwel: woon je hier in de buurt, ben je in de omgeving bijvoorbeeld op vakantie, of vind je het niet erg om een stukje te rijden, dan is het absoluut de moeite waard om een bezoek aan het Land van Jan Klaassen te brengen!

Lees ook ons artikel ‘De leukste pretparken voor peuters & kleuters‘ voor nog meer leuke plekken met jonge kinderen.

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Manuela