Het Maritiem Museum & Kids Marina in de Rotterdamse haven

Het Maritiem Museum en Kids Marina zijn leuk om te combineren met elkaar wanneer je een dagje naar Rotterdam gaat met kinderen. Deze twee zijn namelijk naast elkaar gelegen en sluiten perfect op elkaar aan. In het Maritiem Museum kom je van alles te weten over de Rotterdamse scheepvaart (er is ook een leuke kinderafdeling!) en bij Kids Marina mogen kinderen zelf een boot besturen. Hoe gaaf is dat! Wij kunnen het een ieder aanraden om eens te doen.

Laatste update juni 2021

Een dagje naar Rotterdam met de kids

Het Maritiem Museum in Rotterdam was mij al bekend en ik wist dan dus ook dat dit een leuk museum is voor kinderen. Via social media kwam ik Kids Marina tegen wat me ook erg leuk lijkt. Het leek mij dan ook leuk om deze twee samen te combineren.

Nadat we onze auto in de nabije omgeving hadden geparkeerd, wandelden we richting Kids Marina welke wij als eerste hadden gepland. Terwijl we daar aan kwamen, zagen we eigenlijk pas daar dat dit letterlijk naast het Maritiem Museum ligt. Komt dat even mooi uit!

Kinderen varen in hun eigen boot bij Kids Marina in Rotterdam

Om een bootje te kunnen reserveren dien je van te voren een berichtje te sturen via Whatsapp naar het mobiele telefoonnummer 06-81806709. Wij hebben ervoor gekozen om twee boten tegelijkertijd te nemen zodat onze beide kinderen een eigen boot hadden om mee te varen. Uiteraard hebben wij als ouder ieder bij één van onze kinderen in de boot gezeten.

Veiligheid en instructies

Zodra wij aan de beurt zijn, krijgen onze kinderen een zwemvestje om. Dit is verplicht voor kinderen t/m 12 jaar. Eenmaal in de bootjes krijgen we nog een aantal instructies van de medewerksters van Kids Marina. Ik kan je alvast verklappen dat het varen in een boot toch echt wel iets anders is dan het besturen van een auto! Om eerlijk te zijn vond ik het nog knap lastig, haha!

kids-marina-rotterdam

Verschillende boten

Bij Kids Marina zijn er verschillende boten waar in gevaren kan worden. Zo is er een roze boot, een politieboot, brandweerboot, taxiboot en twee containerschepen. Je kunt helaas niet van te voren een voorkeur doorgeven voor een bootje. Mocht de boot waar je kind graag in wil al bezet zijn, dan kun je kiezen voor een andere boot of je moet even geduld hebben.

De boten waar onze kinderen mee gevaren hebben zijn de politieboot en de brandweerboot. Met name mijn jongste bofte hiermee aangezien hij de brandweer hartstikke indrukwekkend vindt!

Na ongeveer een kwartiertje te hebben gevaren, zat onze tijd er helaas alweer op. In principe moet je deze tijd zelf bijhouden, maar anders zie je het ook wel wanneer je naar de kant wordt geroepen. 😉 Wij zagen dat de andere boten ook al terug gingen dus daar zijn we maar achteraan gegaan.

Handig om te weten over Kids Marina

 • Je dient van te voren te reserveren;
 • Je betaalt € 15,- voor 15 minuten varen per bootje;
 • Tip: wanneer je Kids Marina combineert met het Maritiem Museum, krijg je 20% korting en betaal je slechts € 12,- per boot;
 • Rotterdampashouders kunnen zelfs gratis gebruik maken van Kids Marina!;
 • Tijden kunnen verschillen binnen en buiten schoolvakanties dus check hiervoor even de website van Kids Marina;
 • Adres: Leuvehaven 1A, 3011 EA Rotterdam;
 • Parkeren kan in de directe omgeving.

Kids Marina: Top of flop?

Onze kinderen vonden het varen bij Kids Marina prachtig en hebben het hier dan ook de rest van de dag over gehad. Dat wil wel genoeg zeggen! Mocht je (net als wij) niet in de buurt van Rotterdam wonen, dan kan ik je aanraden om je bezoek te combineren met het Maritiem Museum.

Het Maritiem Museum, een kidsproof museum

Na ons vaaravontuur hoppen wij door naar het Maritiem Museum. In het Maritiem Museum kom je van alles te weten over de wereldhaven Rotterdam. Bij de entreekassa krijgen we een plattegrond, een speurtocht en een korte instructie over welke delen leuk zijn voor kinderen.

Om maar gelijk even toe te geven, we konden merken dat onze kinderen de tentoonstellingen op de eerste verdieping totaal niet interessant vonden. Het was hier vrij donker en vooral kijken i.p.v. doen. We zijn hier daarom maar wat vluchtig doorheen gegaan en vervolgens naar de volgende verdieping gewandeld waar het een stuk interessanter voor hen is!

Zeemonsters

Op de tweede verdieping vind je de familietentoonstelling ‘Zeemonsters’. Eén van de meest bekendste zeemonsters is het monster van Loch Ness. Maar wist je dat er nog veel meer verhalen over zeemonsters bestaan? Op een globe kun je zien waar deze zeemonsters volgens mensen allemaal gespot zijn. Erg interessant!

Bij deze tentoonstelling kom je nog veel meer zeemonsters tegen. Zo zie je een tentakel van een reuzenoctopus op sterk water, kun je een stukje zien van van de krab uit de Disneyfilm Vaiana en een tand van een walvis.

Professor Plons

Nog leuker wordt het voor kinderen bij Professor Plons. Deze afdeling is eigenlijk een grote speeltuin in het thema van de haven waar kinderen zich in het leven kunnen wanen van een echte havenarbeider. Er is hier zowel een binnen- als buitengedeelte waar kinderen hun gang kunnen gaan. Vanaf het buitengedeelte van Professor Plons heb je tevens een geweldig uitzicht over de haven.

Ooit al eens in een echte boot gezeten? Bij Professor Plons is dat mogelijk! Klim hier in één van de boten, maak een virtuele vaartocht, ga van de glijbaan, help met het laden en lossen van spullen en vergeet daarbij vooral niet om je helm op te doen voor de veiligheid!

Toen we hier weg wilden gaan, resulteerde dat in twee huilende kinderen die het daar niet mee eens waren. Zo leuk was het hier dus! 😉

Ook handig om te weten: er is binnen bij de afdeling Professor Plons een soort barretje waar je iets te drinken en een snack kunt halen.

Het buitengedeelte van het Maritiem Museum

Niet alleen binnen, maar ook buiten is er het een en ander te zien bij het Maritiem Museum. Buiten staan de grote ‘machines’ opgeteld waarmee wordt gewerkt in de haven. Wij keken hier onze ogen uit. Voor kinderen is hier niet zo veel te doen naast de speurtocht. Wij zijn hier dan ook rustig langs gewandeld en richting onze auto gegaan. Het was dan ook al later in de middag en onze kids begonnen aardig moe te worden.

Handig om te weten over het Maritiem Museum

Openingstijden:

 • Het Maritiem Museum is geopend van dinsdag t/m zaterdag van 10.00 t/m 17.00 uur
 • Op zondag en feestdagen is het museum geopend van 11.00 t/m 17.00 uur

Entreeprijzen:

 • Kinderen t/m 3 jaar hebben gratis entree;
 • Voor kinderen van 4 t/m 15 jaar betaal je € 10,- per persoon;
 • Vanaf 16 jaar betaal je € 14,- per persoon;
 • Gratis entree met een Museumkaart, Rotterdampas, ICOM, BankGiro Loterij VIP-Kaart en leden vereniging;

Adresgegevens:

Leuvehaven 1
3011 EA Rotterdam

Parkeren is mogelijk in de directe omgeving en is betaald.

Website

Het Maritiem Museum: Top of flop?

Het kindergedeelte van het Maritiem Museum is onwijs leuk gedaan! Hiervoor geef ik ook echt een compliment aan het museum. Het is echter jammer dat onze kinderen vrij moe waren, anders ben ik er zeker van dat we hier nog veel meer uit hadden kunnen halen. We komen dan ook zeker nog een keertje terug om het over te doen maar dan in de ochtend. 😉

Zoals ik bij Kids Marina ook al aangaf is een combinatie van deze twee activiteiten absoluut de moeite waard om te doen. In het Maritiem Museum ben je sowieso wat meer tijd kwijt, dus mocht Kids Marina dicht zijn, dan is het Maritiem Museum nog steeds een aanrader om te bezoeken met kinderen.

Lees ook ons artikel ‘De leukste uitjes en activiteiten met kinderen in Zuid-Holland‘ voor nog veel meer leuke uitjes in de omgeving van Rotterdam.

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Manuela