Een reis terug in de tijd in het Oude Ambachten en Speelgoed Museum

Heb je altijd al eens willen zien hoe opa en oma hun werk uitvoerden? Of wil je graag jouw eigen kinderen laten zien met wat voor speelgoed jij als kind speelde? Ga dan op reis terug in de tijd in het Oude Ambachten en Speelgoed Museum!

Het Oude Ambachten en Speelgoed Museum

Het museum is op 26 juni 1995 geopend in het Gelderse dorpje Terschuur, gemeente Barneveld. Het gebouw beslaat in totaal zo’n 4400 vierkante meter. De collectie is vooral gericht op de Nederlandse geschiedenis tussen 1910 en 1970 en bevat wel meer dan een miljoen voorwerpen!

Ambachtenmuseum

In het gedeelte over oude ambachten vind je ongeveer 160 kamertjes, winkeltjes en werkplaatsen die op een unieke manier het leven van ‘vroeger’ uitbeelden. Het museum heeft een open karakter wat betekent dat je alle ruimtes mag betreden en alle voorwerpen aan mag raken.

In sommige kamertjes zijn mensen aanwezig om de ambacht live uit te beelden, verhalen te vertellen en vragen te beantwoorden. In ieder kamertje is wel iets te vinden om herinneringen mee op te halen.

Speelgoedmuseum

In het speelgoedgedeelte is allerlei verschillend speelgoed uit verschillende tijden te vinden. Grote kans dat je wel iets herkent waar jijzelf mee gespeeld hebt.

Een groot deel staat veilig opgeborgen in vitrines, denk hierbij aan treintjes, antieke beren, poppen en auto’s. Maar er is ook genoeg speelgoed waar je echt mee kan spelen, zoals een oude spelcomputer, auto’s om echt in te rijden en verschillende oud Hollandse spelletjes.

Tevens is er regelmatig een nieuwe expositie te bewonderen. Tijdens ons bezoek ging deze over de Fabeltjeskrant.

Buitenmuseum

In het buitengedeelte van het museum zijn ook voorwerpen van verschillende ambachten te aanschouwen. Denk hierbij aan verschillende landbouwmachines, een antieke brandspuit en een drie meter hoge boterkarn.

Ook in het buitenmuseum is een speelgoedgedeelte. In dit gedeelte vind je allerlei oud Hollandse spelletjes zoals hoefijzer gooien, spijkerbroek hangen en steltlopen.

Voor kinderen

In het museum kunnen kinderen op een unieke manier ervaren hoe het leven in Nederland er vroeger uit zag. Dit ervaren doen ze natuurlijk door om zich heen te kijken en de mensen van het museum te spreken, maar kan ook door één van de twee speurtochten uit te voeren. En omdat de meeste voorwerpen in het museum niet achter het glas staan, kunnen kinderen deze ook echt voelen. Uiteraard moet je bij jonge kinderen hier wel goed opletten.

Kinderfeestjes

Het is ook mogelijk je kinderfeestje hier te vieren. De kosten zijn € 7,50 per persoon en er mogen maximaal vier kinderen per begeleider mee. Het is mogelijk het feestje uit te breiden met o.a. ijsjes, poffertjes en patat. Neem voor de mogelijkheden contact op met het museum.

Exposities en activiteiten

Het hele jaar door zijn er verschillende exposities te bewonderen en activiteiten uit te voeren. In 2022 zijn er bijvoorbeeld Barbie Taxatiedagen, komt er een poppendokter langs, kan je een workshop decoratief schilderen volgen en zijn er verschillende poppenkast voorstellingen.

Verdere details over bovenstaande activiteiten en de hele agenda zijn te vinden op de website van het museum.

Faciliteiten

Mindervaliden

Het museum is goed te bezoeken voor mindervaliden. Er zijn liften aanwezig en bij de ingang kun je een rolstoel of rollator lenen. Doordat de meeste voorwerpen niet achter glas staan en je deze aan mag raken, is het museum ook goed te ervaren voor mensen met een visuele beperking.

Invalideparkeerplaatsen en -toiletten zijn aanwezig.

Toiletten en verschoonruimte

Er zijn toiletten en een verschoonruimte aanwezig. Deze worden goed schoongehouden.

Eten en drinken

Iets lekkers eten en drinken is mogelijk in het museumcafé. De prijzen van het museumcafé zijn zeer netjes. In de zomermaanden is ook het terras open.

Het is ook toegestaan eigen eten en drinken mee te nemen. Hiervoor zijn in het buitengedeelte van het museum picknicktafels aanwezig. Binnen mag niet gegeten en gedronken worden.

Museumwinkel

Er is een museumwinkel (Winkel van Sinkel) aanwezig waar je allerlei snuisterijen en antieke voorwerpen kan kopen. Ook is er een winkel voor leuke cadeautjes en souvenirs, zoals oud Hollandse snoepjes.

Handig om te weten over het museum

Openingstijden

  • Januari t/m maart, november en december : dinsdag t/m zaterdag van 10.00 – 17.00 uur.
  • April, september en oktober: dinsdag t/m zaterdag van 10.00 – 17.00 uur, zondag van 11.00 – 17.00 uur.
  • Juli en augustus: maandag t/m zaterdag van 10.00 – 17.00 uur, zondag van 11.00 – 17.00 uur.

Toegangsprijs

  • 0 t/m 4 jaar: gratis
  • 5 t/m 14 jaar: €8,95
  • 15 t/m 64 jaar: €11,95
  • 65+: €10,95

Let op: de museumjaarkaart is hier niet geldig.

Parkeren is gratis.

Adresgegevens

Oude ambachten en speelgoedmuseum
Rijksweg 87
3784 LV Terschuur

Telefoonnummer: 0342 – 46 20 60
Mailadres: info@ambachtenmuseum.nl
Website: www.ambachtenmuseum.nl

Een aanrader?

Toen ikzelf een kind was, in de leeftijd van mijn eigen zoons, hadden wij een stacaravan op een camping in Hoenderloo. Tijdens vakanties waren wij hier altijd te vinden en gingen op allerlei uitstapjes in de omgeving. In die tijd heb ik ook dit museum bezocht. Het was dus niet alleen door de voorwerpen een reis terug in de tijd.

Wat een ontzettend leuk museum is dit. Door het open karakter en het feit dat je (bijna) alles aan mag raken, word je zoveel meer betrokken bij het onderwerp dan in de meeste musea. Onze oudste zoon heeft de speurtocht gedaan (ten tijde van ons bezoek was dit een Paaseieren speurtocht) en die vond het ook echt geweldig. Uiteraard viel het speelgoedgedeelte ook zeer in de smaak.

Ook wil ik een groot compliment geven aan de medewerkers! Ze zijn echt ontzettend aardig, behulpzaam en enthousiast. Kortom: dit museum is zeker een aanrader!

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Lisanne